Na erre mondjon valamit Szijjártó Péter!

Ezt az érvelést egyszer még tanítani fogják valahol, de egyelőre úgy tűnik, hogy Ukrajnában nem magyar nyelven. Szijjártó Péter reggeli, szokatlanul erős – Kijev további EU-s integrációjának blokkolásáról szóló – nyilatkozatára csakhamar reagált az ukrán oktatási miniszter.

Lilija Hrinevics a 112 nevű tévécsatornának azt mondta: „Rendkívül csalódott vagyok, és meghökkent, hogy magyar kollégáink nem akarnak európai kilátást a magyar származású ukrán állampolgároknak. Nem sértjük meg a nemzetközi vállalásainkat az új oktatási törvénnyel, amellyel kapcsolatban Magyarországon sok mítosz kering.”

Az Ukrajinszka Pravda által szemlézett beszélgetésben a miniszter asszony itt még nem állt meg. Hrinevics szerint Budapest hazudik, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában bezárnak a kisebbségi nyelven is oktató intézmények: „Ez nem igaz, nem zárjuk be őket. Csupán kiterjesztjük bennük a gyerekek számára a hivatalos nyelv tanulásának lehetőségét, mert eddig mi sértettük meg azoknak a magyar gyerekeknek a jogait, akik tovább akarnak tanulni, de nem beszélnek ukránul, azaz nincs bejárásuk a felsőoktatásba, a későbbiekben pedig nem viselhetnek hivatalt az önkormányzatoknál. Részben megőrizzük a magyar oktatást, a gyerekek tanulni fognak magyarul, de ukránul is, és teljesen integrálódhatnak az ukrán társadalomba.”

A miniszter arról is beszélt, hogy mielőtt Petro Porosenko elnök aláírta a törvényt, a kijevi külügyminisztériumban tartottak egy értekezletet külföldi nagyköveteknek, ahol a törvény „minden részletét” elmagyarázták nekik, ez után pedig, mondja Hrinevics, „abszurd minden, a kisebbségek jogkorlátozásáról szóló nyilatkozat”. Hozzátette: október 19-én találkozik magyar kollégájával (Balog Zoltánnal), és reméli, hogy megbeszélésük „politikamentes és szakmai lesz, a magyar vezetés pedig nyitottsággal hallgatja meg az új törvény szerinti tanterv bemutatását”.

Vörös Szabolcs

tanitas.jpg
 
M
Na ez pont nem fog megtörténni eddig se így volt ezután se így lesz ennyi. Ukránban van Magyar oktatás és színtiszta Ukrán is ennyi Ez olyan mintha Magyarországon kötelező lenne az összes többi itt élő külföldinek is az anyanyelvén oktatni a tananyagot. Marhaság :) Teljesen tiszta és érthető hogy Ukránban a saját anyanyelvükön folyik az oktatás. Hiszen Magyarországon is magyarul folyik és nem üzbéggül. Ilyen felfogással Ukrán is kővetelhetné hogy akkor Magyarországon is ukránul folyón az oktatás. Na ne bohóckodjunk már. Én ha kimegyek Németbe tanulni milyen jogon követelhetném hogy Magyarul akarok ott tanulni? Gondolkodjunk már el egy kicsit mi is zajlik itt valójában. Ha valaki nem Magyarországon él akkor igen is fogadja el hogy annak az országnak a nyelvén tanul ahol éppen él. Alternativ megoldások pedig vannak szinte minden országban. Ráadásul Ukrábna sokkal jobb az életszínvonal mint Magyarországon. Igazából meg ez az egész engem nem is érdekel. :) Ami miatt hozzászóltam egyel talán mert marhaság ez az egész. nem ezzel kéne foglalkozni ha nem a komoly súlyos problémákkal nem pedig egy ujjabb problémát generálni a meglevőkhöz mert ez nem más mint konfliktus generálás. :) Kész kabaré ugyan akkor siralmas is
Szerintem Magyarországon is ugyan ez van.Vagy van olyan iskola ahol csak és kizárólag románulnémetül tanitanak például?de ez belügy nem külügy ...szerintük.Egyet sokan nem jegyeztek meg még sajnos hogy azt az ország nyelvét ahol élnek azt meg kell tanulniuk mert ők látják kárát ha nem.most például kimennék dolgozni angliába.nehogy már elvárjam hogy ők tanuljanak meg magyarul ugye?de sajnos a fidesz ilyesmiböl tud elterelni csak például.az hogy hogy áll a magyar oktatás az már nem lényeg....
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Kedves Csigafi !

Megmondom őszintén, hogy nem egészen értem, hogy mi mindent írtál össze a mai utolsó írásodban. Nekem úgy tűnik (fogalmazás, nem tökéletes helyesírás, a hivatalos ukrán indoklás magyarázkodása, stb.), hogy te nem magyar vagy, hanem az egyre erősebb nacionalizmust képviselő ukrán nemzetiségű.

Remélem, hogy jól tudom, hogy az EU egyik alapelve, követelménye minden EU tagra (1993.-ban koppenhágai kritériumok, 1995-ben Madriban megerősítették):

„a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat és a kisebbségek tiszteletét és védelmét garantáló intézmények stabilitása

Az gondolom, hogy ezt nem kell magyarázni. Ez is feltétele a csatlakozásotoknak. A te, illetve a hivatalos ukrán indoklás problémája csupán annyi, hogy az ukrán nyelven történő oktatás törvényi kötelezettséget jelent, amelyet ti előnynek próbáltok beállítani, de az valójában korlátozás.

Azért korlátozás, mert ma is, ha bármely magyar nemzetiségű ott nálatok nem magyarul akar tanulni, hanem ukrán iskolában - azaz az általad említett előny miatt kívánja tenni - akkor ukrán iskolában fog tanulni. De ha továbbra is magyarul kívánna tanulni a felső tagozatokon azt nem teheti meg, így az ukrán oktatási törvény egyértelműen korlátozás.

Az, hogy a magyar közélet és politika erre érzékenyen reagál, az a legtermészetesebb reakció, az a határon túli, volt magyar területeken élő magyarság védelme érdekében történik. Talán könnyebben értelmezhető, ha viszonyítod a nem rég tőletek elcsatolt Krím-félsziget esetéhez. Az benneteket is érzékenyen érintett, egyrészről az elveszített fennhatóság, másrészről miként érintene, ha ottani ukrán nemzetiségűek oktatását korlátoznák. (Remélem az nincs, habár nincs információm róla.)

Nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi egyre inkább erősödő ukrán nacionalizmus egyre kevésbé az EU alapértékei felé halad (nemzetek sokszínűsége, tisztelete, nemzetiségek joga, stb.), hanem egyre inkább attól távolodik, függetlenül akár ettől a nyelv használati, oktatási törvény hatálybalépésétől.

A csatlakozás másik fontos alapfeltétel a jogharmonizáció, tehát az EU-s jog, illetve a csatlakozni kívánó ország törvényeinek közelítése, megfeleltetése. Nem tartom valószínűnek, hogy bármely EU-s országban hasonló törvényi korlátozás lenne.

És végezetül - remélem, hogy jól tudom - az EU való csatlakozás feltétele, hogy az Európai Unió Tanácsának (28 EU ország első számú minisztereiből áll) egyhangú jóváhagyása, valamint az Európai Parlament egyetértése.

Tehát az általad említett majd „Brüsszel benneteket támogat” ebből a szempontból, - még ha így lenne is, amit nem tartok valószínűnek, különösen, ha még a lengyelek, románok, bolgárok stb. is nem tetszésüket fejezték ki – de valójában nincs jelentősége, ha a magyar miniszterelnök nem támogatja az EU tagságotokat, akkor az ehhez szükséges egyhangú döntés nem lesz meg.

Végezetül azt gondolom, hogy Ukrajnának el kell döntenie, hogy a nemzeti nacionalizmus, vagy egy olyan unió felé kíván haladni, amely elismeri és biztosítja - a nemzetek önrendelkezése mellett - az adott országban élő nemzetiségek tiszteletét, és nem lehet célja a törvénykezésnek a nemzetiségek ilyen korlátozással történő erőszakos, el-ukránosítása.

Azt pedig, hogy a nem ukrán nemzetiségűek ne a saját anyanyelvükön kívánjanak tanulni, azt nem törvényi korlátozással, hanem az ukrán nyelvű iskolák oktatásának minőségével kellene elérni.
 
Szerintem Magyarországon is ugyan ez van.Vagy van olyan iskola ahol csak és kizárólag románulnémetül tanitanak például?de ez belügy nem külügy ...szerintük.Egyet sokan nem jegyeztek meg még sajnos hogy azt az ország nyelvét ahol élnek azt meg kell tanulniuk mert ők látják kárát ha nem.most például kimennék dolgozni angliába.nehogy már elvárjam hogy ők tanuljanak meg magyarul ugye?de sajnos a fidesz ilyesmiböl tud elterelni csak például.az hogy hogy áll a magyar oktatás az már nem lényeg....
Igen, van ilyen iskola.
Sot nem csak altalanos iskola, de idegen tanitasi nyelvu gimnazium is van magyarorszagon.
Az oktatási törvény külön rendelkezik a tisztan mas etnikumhoz tartozo nyelveken mukodo iskolakrol, valamint a ket tannyelvu iskolak mukodeserol.
Nyugodtan nezz utanna.
 
Lászlo szerintem nagyon leegyszerusited a dolgot.
Egy nemzethez tartozas nem csupan a hasznalt nyelven mulik.
Ezt Te is leirod a hozzaszolasodban.
Velemenyem szerint a sorskozosseg az ami osszekovacsol egy nepet.
Ha az uj nemzeteket nezed, USA-t Canadat, bar kulonfele nyelvet beszelok alkotjak, megis kozos a sorsuk. Nagyon leegyszerusitve egyutt sirnak, egyutt nevetnek.
A kozos nyelv ossze tudja hozni az embereket, de ez a sorskozosseg az ami osszekovacsoljha az embereket.
Ez pedig hosszu ido.
Le lehet roviditeni, de akkor is sok-sok ido fog eltelni, amig egy dologrol nagyjabol ugyan azt gondoljak.
Egy olyan nepesseg, mint europa a maga rengeteg nemzetevel, es rengeteg kulonbozo erdekevel nem lehet pusztan egy kozos nyelv reven egyseges:)

Sajnos:(
 
A nyelv használat nem mostani probléma.
Most egy kicsit elkalandozva az elején.
Elég megnézni a telefonkönyvet és rögtön kiderül milyen sokan rendelkeznek
távoli gyökerekkel.
Az államalapítás óta mindig is volt keveredés, a népek között.
Jöttünk valahonnan, de már itt voltak, a szláv és nyugatabbra
a német anyanyelvű népek. Megérkeztek a besenyők, a kunok, a jászok.
Később benéztek a tatárok és mongolok is. Biztos maradt itt néhány egykori
emigráns. Végül is ki tudja megmondani az igazi származását.
A végén maradtunk magyarnak.
Közelebbi évszázadokban is jócskán volt forgalom errefelé, mentek is érkeztek
jó páran. Szerintem csak az meri tisztán magyarnak vallani magát,
aki nem tudja honnan szalasztották az ükapját.
Valószínűleg ez a többi Európai országban is így van.
Egy kisgyermek képes több nyelvet is képes megtanulni.
De a családi asztalnál, a vacsoránál az anyanyelvét használja.
Esetleg más nyelvet használtak nagyszülők meg szomszédok, ez elég általános
volt a régebbi századokban, mégis megértették egymást.
Az EU bevezette az egységes pénzt, de nem fáradt a közös nyelv használat
kérdésével. A mai napig nagyon sok latin eredetű szó van használatban.
Meggondolandó lenne az óvodában elkezdeni használni és tanítani a
(új)latint, vagy az angolt, vagy az eszperantót.
Mindenképpen egy
kivételeket nem tartalmazó
nem nemzeti
gyorsan megtanulható
esetleg más még létrehozandó nyelvet.
Ha szót tudnak érteni az emberek, nem utálnák ennyire a szomszédot.

Az ukránok nem csináltak semmi ismeretlent,
a bejáratott módszerektől eltérőt
még ha ez sérelmes is a környezetükben élők számára.
 
Egy nemzethez tartozas nem csupan a hasznalt nyelven mulik.
Ezt Te is leirod a hozzaszolasodban.
Velemenyem szerint a sorskozosseg az ami osszekovacsol egy nepet.
ez a sorskozosseg az ami osszekovacsoljha az embereket.
Ez pedig hosszu ido.
Le lehet roviditeni, de akkor is sok-sok ido fog eltelni, amig egy dologrol nagyjabol ugyan azt gondoljak.
Egy olyan nepesseg, mint europa a maga rengeteg nemzetevel, es rengeteg kulonbozo erdekevel nem lehet pusztan egy kozos nyelv reven egyseges
Sorsközösség
Igen a közös sors az egyik összetevő de kell hozzá megértést segítő azonos nyelv.Lehetőleg anyanyelvi szinten.
Épp ez a cigány oktatás egyik beszédtémája.Szegregált vagy kevert?
Jobban tanul és megért ha szegregált.Mert egy a kifejezéstár.
Ha meg kevert a viselkedést a szocializáltságot tanulja.
Mindkettő fontos, a tudás és a viselkedés elsajátítása.
 
Utoljára módosítva:
A továbiakban e témához nem szolok hozzá úgysem oldanak meg semmit az itteni hozászolások ez a pár nézetütközés csupán csak egy pár szem por a sivatag tengeréből, amit felkapott a szél és sodója ide oda ennyi
Igen erre ráhibáztál..ez nem a parlament
Itt különböző nézőpontokat villantunk fel és van akinek ez van akinek az tetszik.
Erről szól ez az oldal legalább is remélem.
 
Na erre mondjon valami Szijjártó....
Érdekes népszavazási kezdeményezéssel állt elő szerda délután az Opre Roma Demokrata Néppárt – írja a Magyar Nemzet. Az eddig szinte ismeretlen párt ugyanis nem kevesebbet akar elérni, minthogy Észak-Magyarországi Roma Tartomány néven autonóm cigány terület létesüljön négy magyar megyéből.
ga1.gif


A tartomány Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Heves megye területein jönne létre – erről Kamarás István, a párt elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt.
ga1.gif


Ígéretük szerint a cigányságnak jobb anyagi lehetőségeket biztosítanának, mindemellett„nem lopnák szét az országot”. Kamarás emellett lopás helyett inkább a rászorulóknak adná a pénzt, amelyet „többféle helyről” biztosítanának, és beszüntetnék a korrupciót is.

Kamarás kifejtette, az elit elengedte a vidékiek és a cigányok kezét, és eddig pártja hiába próbált jobbító szándékú javaslatokkal előállni, arra a vezetés „a füle botját sem mozdította”
 
Hozzátette: október 19-én találkozik magyar kollégájával (Balog Zoltánnal), és reméli, hogy megbeszélésük „politikamentes és szakmai lesz, a magyar vezetés pedig nyitottsággal hallgatja meg az új törvény szerinti tanterv bemutatását”.

Na, még csak az hiányzik, hogy Balogh Úr megint előadja a danolós tippjeit, mivel politikamentes és szakmai alapokon akar tágyalni:rohog:
 
Setni! No, hallod ez lesz mán érdekes-ha idézeted jól értem-akarnak egy szegregációt?o_O Jó pár éve Miskolcon "össze akarták pakolni" őket egy településrészre, új házakat felépítve nekik...Rögtön elkezdtek cirkuszolni, hogy ez kirekesztés,szegregáció...
 
Pont most olvasgatok vissza több helyen ezzel kapcsolatban :)
ezt találtam

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye váltott ki tiltakozást több országban, köztük Magyarországon. Ez azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A tantárgyaknak a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatása csak az első négy osztályban maradna meg, az is csupán az önkormányzati - vagyis nem állami - fenntartású tanintézetekben, azokban is csak külön osztályokban vagy csoportokban. Az 5. osztálytól felfelé már - az anyanyelvi tárgyak kivételével - a tantárgyakat ukránul oktatnák majd.

Ez szerintem egy nagyon durva kitétel így. Nem csoda, h az országon belüli demokratikus erők melllett tiltakozik Lengyelország, Románia és Bulgária is. (ez utóbbi meglepett, nem tudtam, h bolgárok is élnek nemzetiségi szinten Ukrajnában)

Mégse hallom hogy az emberjogi szervezetek amelyek máskor olyan aktívak egy szót szóltak volna.
Bezzeg ha nálunk történne ilyen...
 
Én nem értem miért fáj ez. Tanuljon a gyerek az anyaország nyelvén, ez csak hasznára válik. Ettől még otthon beszélhet magyarul, a magyar szülő is magyarázhat tananyagot magyarul, akár másképp is. Szerintem meg ennek a cirkusznak éppen politikai vonatkozása van kizárólag...

Nem csak a magyaroknak van problémájuk ezzel nyelvtörvénnyel - nem véletlenül.
 
Szerintem Magyarországon is ugyan ez van.Vagy van olyan iskola ahol csak és kizárólag románulnémetül tanitanak például?de ez belügy nem külügy ...szerintük.Egyet sokan nem jegyeztek meg még sajnos hogy azt az ország nyelvét ahol élnek azt meg kell tanulniuk mert ők látják kárát ha nem.most például kimennék dolgozni angliába.nehogy már elvárjam hogy ők tanuljanak meg magyarul ugye?de sajnos a fidesz ilyesmiböl tud elterelni csak például.az hogy hogy áll a magyar oktatás az már nem lényeg....

Kevered a dolgokat. Akikről szó van nem önként mentek Ukrajnába dolgozni.
Nézz utána a magyarországi kisebbségi oktatásnak.
 
Kedves Csigafi !

Megmondom őszintén, hogy nem egészen értem, hogy mi mindent írtál össze a mai utolsó írásodban. Nekem úgy tűnik (fogalmazás, nem tökéletes helyesírás,
Felhívom a figyelmed (és mindenki másét is), hogy a CanadHun alapszabálya alapján még mindig érvényes az, hogy senki helyesírását, fogalmazási készségét NEM kritizáljuk!
Csupán azért nem töröltem a bejegyzésed, mert a mondat nem kritika, hanem magyarázat a mondandód részeként.
(Mondjuk magánvéleményem szerint nem túl elegáns.)
a hivatalos ukrán indoklás magyarázkodása, stb.), hogy te nem magyar vagy, hanem az egyre erősebb nacionalizmust képviselő ukrán nemzetiségű.
Ebben az esetben dícséret illetné a tagunkat, hisz NEM MAGYAR nemzetiségűként elég jól megtanulta a világ egyik legnehezebb nyelvét. Vagy te nem így látod?
Remélem, hogy jól tudom, hogy az EU egyik alapelve, követelménye minden EU tagra (1993.-ban koppenhágai kritériumok, 1995-ben Madriban megerősítették):

„a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat és a kisebbségek tiszteletét és védelmét garantáló intézmények stabilitása

Az gondolom, hogy ezt nem kell magyarázni.
Azt viszont kérém megmagyarázni, hogy egy EU-n kívüli független országra ez miként kötelező érvényű (már most).
Most nem a tartalomról, hanem a logikáról vitázom.
(De belemehetnénk tartalmi vitába is, példaként felhozva magunkat, pl. a piliszentkereszti szlovák kisebbség által létrehozott művház "eltulajdonítását", bár erre már a szentkereszti szlovákokat leszámítva senki sem emékszik, pedig nincs 1o éves a történet...)
Ez is feltétele a csatlakozásotoknak. A te, illetve a hivatalos ukrán indoklás problémája csupán annyi, hogy az ukrán nyelven történő oktatás törvényi kötelezettséget jelent, amelyet ti előnynek próbáltok beállítani, de az valójában korlátozás.

Azért korlátozás, mert ma is, ha bármely magyar nemzetiségű ott nálatok nem magyarul akar tanulni, hanem ukrán iskolában - azaz az általad említett előny miatt kívánja tenni - akkor ukrán iskolában fog tanulni. De ha továbbra is magyarul kívánna tanulni a felső tagozatokon azt nem teheti meg, így az ukrán oktatási törvény egyértelműen korlátozás.
Valóban korlátozás. (Bár inkább elvárás, hogy minden állampolgár beszélje az országa hivatalos nyelvét.)
De nem úgy és nem a magyarok ellen.
Mint azt többen észrevették, ez a Krím elcsatolása miatti ellenlépés az oroszok ellen.
Beszélünk itt fennhangon (mint külügyérünk), de elolvasta egyáltalán közülünk ezt a törvénxyt valaki? Nyilván nem, hisz magyarul sehol nem találtam (lehet nem véletlenül).
Aki azért keres, az talál is. igaz csak ukrán nyelven:http://www.golos.com.ua/article/294010
Mivel az ukrán tudásom (is) elég gyatra, meg kellett küzdenem a szöveggel (ezért sem szóltam korábbn a témához.
Azért a gugli fordítóját használva vagy legalább az ukrán oktatási miniszterasszony nyilatkozatát alapul véve megtudható, hogy "nem Moszvában, nem volgát és nem osztogatnak, hanem Pétervárott, zsigulit fosztogatnak", de amúgy a hír igaz.
A törvény 7. cikkelyének 4. pontja (4. У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського... http://www.golos.com.ua/article/294010) tartalmaz egy olyan kitételt, ami kb. azt jelenti, hogy tantárgyak több nyelven is taníthatók, ha azok az EU-ban elismert nyelvek.
Talán ezért is hallgat e kérdésben Szlovákia, de még Legyelország is csak mérsékelten nyilatkozott a törvény kapcsán.
Az, hogy a magyar közélet és politika erre érzékenyen reagál, az a legtermészetesebb reakció, az a határon túli, volt magyar területeken élő magyarság védelme érdekében történik. Talán könnyebben értelmezhető, ha viszonyítod a nem rég tőletek elcsatolt Krím-félsziget esetéhez. Az benneteket is érzékenyen érintett, egyrészről az elveszített fennhatóság, másrészről miként érintene, ha ottani ukrán nemzetiségűek oktatását korlátoznák. (Remélem az nincs, habár nincs információm róla.)
Nos akkor nem ártana utánanézni. Nem korlátozzák, csupán megszüntették. Tömegek szeretnének visszakerülni onnét Ukrajnába, de második "népszavazást" valahogy már nem enged Moszkva....
Nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi egyre inkább erősödő ukrán nacionalizmus egyre kevésbé az EU alapértékei felé halad (nemzetek sokszínűsége, tisztelete, nemzetiségek joga, stb.), hanem egyre inkább attól távolodik, függetlenül akár ettől a nyelv használati, oktatási törvény hatálybalépésétől.

A csatlakozás másik fontos alapfeltétel a jogharmonizáció, tehát az EU-s jog, illetve a csatlakozni kívánó ország törvényeinek közelítése, megfeleltetése. Nem tartom valószínűnek, hogy bármely EU-s országban hasonló törvényi korlátozás lenne.

És végezetül - remélem, hogy jól tudom - az EU való csatlakozás feltétele, hogy az Európai Unió Tanácsának (28 EU ország első számú minisztereiből áll) egyhangú jóváhagyása, valamint az Európai Parlament egyetértése.

Tehát az általad említett majd „Brüsszel benneteket támogat” ebből a szempontból, - még ha így lenne is, amit nem tartok valószínűnek, különösen, ha még a lengyelek, románok, bolgárok stb. is nem tetszésüket fejezték ki – de valójában nincs jelentősége, ha a magyar miniszterelnök nem támogatja az EU tagságotokat, akkor az ehhez szükséges egyhangú döntés nem lesz meg.

Végezetül azt gondolom, hogy Ukrajnának el kell döntenie, hogy a nemzeti nacionalizmus, vagy egy olyan unió felé kíván haladni, amely elismeri és biztosítja - a nemzetek önrendelkezése mellett - az adott országban élő nemzetiségek tiszteletét, és nem lehet célja a törvénykezésnek a nemzetiségek ilyen korlátozással történő erőszakos, el-ukránosítása.

Azt pedig, hogy a nem ukrán nemzetiségűek ne a saját anyanyelvükön kívánjanak tanulni, azt nem törvényi korlátozással, hanem az ukrán nyelvű iskolák oktatásának minőségével kellene elérni.
Attól tartok, hogy a mai magyar oktatás színvonalát ismerve ezt egyetlen magyarnak sincs joga addig számonkérni, amíg mi nem javítunk a saját színvonalunkon...
 
Felhívom a figyelmed (és mindenki másét is), hogy a CanadHun alapszabálya alapján még mindig érvényes az, hogy senki helyesírását, fogalmazási készségét NEM kritizáljuk!
Csupán azért nem töröltem a bejegyzésed, mert a mondat nem kritika, hanem magyarázat a mondandód részeként.
(Mondjuk magánvéleményem szerint nem túl elegáns.)

Ebben az esetben dícséret illetné a tagunkat, hisz NEM MAGYAR nemzetiségűként elég jól megtanulta a világ egyik legnehezebb nyelvét. Vagy te nem így látod?

Azt viszont kérém megmagyarázni, hogy egy EU-n kívüli független országra ez miként kötelező érvényű (már most).
Most nem a tartalomról, hanem a logikáról vitázom.
(De belemehetnénk tartalmi vitába is, példaként felhozva magunkat, pl. a piliszentkereszti szlovák kisebbség által létrehozott művház "eltulajdonítását", bár erre már a szentkereszti szlovákokat leszámítva senki sem emékszik, pedig nincs 1o éves a történet...)

Valóban korlátozás.
De nem úgy és nem a magyarok ellen.
Mint azt többen észrevették, ez a Krím elcsatolása miatti ellenlépés az oroszok ellen.
Beszélünk itt fennhangon (mint külügyérünk), de elolvasta egyáltalán közülünk ezt a törvénxyt valaki? Nyilván nem, hisz magyarul sehol nem találtam (lehet nem véletlenül).
Aki azért keres, az talál is. igaz csak ukrán nyelven:http://www.golos.com.ua/article/294010
Mivel az ukrán tudásom (is) elég gyatra, meg kellett küzdenem a szöveggel (ezért sem szóltam korábbn a témához.
Azért a gugli fordítóját használva vagy legalább az ukrán oktatási miniszterasszony nyilatkozatát alapul véve megtudható, hogy "nem Moszvában, nem volgát és nem osztogatnak, hanem Pétervárott, zsigulit fosztogatnak", de amúgy a hír igaz.
A törvény 7. cikkelyének 4. pontja (4. У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського... http://www.golos.com.ua/article/294010) tartalmaz egy olyan kitételt, ami kb. azt jelenti, hogy tantárgyak több nyelven is taníthatók, ha azok az EU-ban elismert nyelvek.
Talán ezért is hallgat e kérdésben Szlovákia, de még Legyelország is csak mérsékelten nyilatkozott a törvény kapcsán.

Nos akkor nem ártana utánanézni. Nem korlátozzák, csupán megszüntették. Tömegek szeretnének visszakerülni onnét Ukrajnába, de második "népszavazást" valahogy már nem enged Moszkva....

Attól tartok, hogy a mai magyar oktatás színvonalát ismerve ezt egyetlen magyarnak sincs joga addig számonkérni, amíg mi nem javítunk a saját színvonalunkon...
Tehát egyetértesz az ukrán nyelvtörvénnyel? Az érintett államoknak szó nélkül el kell fogadniuk?
 
Tehát egyetértesz az ukrán nyelvtörvénnyel? Az érintett államoknak szó nélkül el kell fogadniuk?
Nem az a kérdés, hogy én egyetértek-e (egyébként, mintha nálunk is az lenne az elfogadott, hogy az oktatás hivatalos nyelve a magyar, de ettől el lehet térni, kivéve CEU és tsai).
Hanem az, hogy egy szuverén állam, hozhat-e egy ilyen intézkedést.
Nyilván hozhat, hisz a szlovákok ugyanezt EU tagként is megtették, de erre sem emlékszik már senki.
Amúgy meg visszakérdeznék: Kik is az érintett államok Ukrajnán kívül?
Vagy ez nem Ukrajnára vonatkozó törvény?

De a kedvedért kifejtem:
Anno a Szovjetunió még talán büszke is volt arra, hogy nem volt hivatalos nyelve. Ennek ellenére - szinte zseniális módon - úgy szervezték, hogy a 15 tagállam szinte bármely nagyobb városában az orosz dominált. A régi tagok tudják, hogy van némi kötődésem Kijevhez (tanultam ott), így saját tapasztalatom van, hogy még Taskentben is többet beszélték az oroszt, mint az üzbéget.
A nem hivatalosan elnyomott nemzeti nyelvek szinte mindegyik volt tagállamban így-vagy úgy maguk alá akarják/ták gyűrni az oroszt és a balti államokban ezt meg is tették. Erről pl miért is nem vitázunk? (Mármint arról, hogy minden állampolgárnak meg kellett tanulnia az országa hivatalos nyelvét.)
Sajnálatos, hogy ennek áldozatul esni látszik az ukrajnai magyarság. Írom, látszik, mert valójában arról van szó, hogy minden ukrán tanuljon meg ukránul. Ez vajon kinek sérti az érdekeit?
Ukrajna szuverén állam és saját maga dönti el, hogy az iskoláiban mi is legyen a hivatalos nyelv. Vajon Szíjjártó úr Románia irányába miért is nem tesz hasonló ellenlépéseket? Pedig ott iskolá(ka)t terveznek bezárni, illetve szerintem már fel is függesztették a működésüket. (Azt nem kérném ellenérvként, hogy nem támogatjuk majd az OECD tagságát Romániának, mert az közel sem egyenlő a "mindent blokkolunk"-kal.)
Természetesen nem tetszik, de pl a magyar oktatás helyzete sem tetszik, sőt az sem, hogy megszüntették az alapítványi iskolákat, az egyháziak viszont jóval nagyobb támogatást kapnak nálunk az államiaknál, de a regnáló hatalmak ilyen intézkedéseket hoznak, amit 4-5 évente egy szavazattal tudok korrigálni.
Ez van.
 
Nem az a kérdés, hogy én egyetértek-e (egyébként, mintha nálunk is az lenne az elfogadott, hogy az oktatás hivatalos nyelve a magyar, de ettől el lehet térni, kivéve CEU és tsai).
Hanem az, hogy egy szuverén állam, hozhat-e egy ilyen intézkedést.
Nyilván hozhat, hisz a szlovákok ugyanezt EU tagként is megtették, de erre sem emlékszik már senki.
Amúgy meg visszakérdeznék: Kik is az érintett államok Ukrajnán kívül?
Vagy ez nem Ukrajnára vonatkozó törvény?

De a kedvedért kifejtem:
Anno a Szovjetunió még talán büszke is volt arra, hogy nem volt hivatalos nyelve. Ennek ellenére - szinte zseniális módon - úgy szervezték, hogy a 15 tagállam szinte bármely nagyobb városában az orosz dominált. A régi tagok tudják, hogy van némi kötődésem Kijevhez (tanultam ott), így saját tapasztalatom van, hogy még Taskentben is többet beszélték az oroszt, mint az üzbéget.
A nem hivatalosan elnyomott nemzeti nyelvek szinte mindegyik volt tagállamban így-vagy úgy maguk alá akarják/ták gyűrni az oroszt és a balti államokban ezt meg is tették. Erről pl miért is nem vitázunk? (Mármint arról, hogy minden állampolgárnak meg kellett tanulnia az országa hivatalos nyelvét.)
Sajnálatos, hogy ennek áldozatul esni látszik az ukrajnai magyarság. Írom, látszik, mert valójában arról van szó, hogy minden ukrán tanuljon meg ukránul. Ez vajon kinek sérti az érdekeit?
Ukrajna szuverén állam és saját maga dönti el, hogy az iskoláiban mi is legyen a hivatalos nyelv. Vajon Szíjjártó úr Románia irányába miért is nem tesz hasonló ellenlépéseket? Pedig ott iskolá(ka)t terveznek bezárni, illetve szerintem már fel is függesztették a működésüket. (Azt nem kérném ellenérvként, hogy nem támogatjuk majd az OECD tagságát Romániának, mert az közel sem egyenlő a "mindent blokkolunk"-kal.)
Természetesen nem tetszik, de pl a magyar oktatás helyzete sem tetszik, sőt az sem, hogy megszüntették az alapítványi iskolákat, az egyháziak viszont jóval nagyobb támogatást kapnak nálunk az államiaknál, de a regnáló hatalmak ilyen intézkedéseket hoznak, amit 4-5 évente egy szavazattal tudok korrigálni.
Ez van.

Az én kérdésem egyszerűen csak az volt hogy te egyetértesz-e.
Természetesen egy szuverén állam hozhat intézkedéseket. Ami nem feltétlenül nyeri el mindenki tetszését. Ahogy a mieinket is szokták kritizálni. Sőt. Pedig Magyarország is szuverén állam.
Érintett államok alatt azokat értem akiknek a polgárai nemzeti kisebbségként élnek ott.
Eddig az oktatás hivatalos nyelve nem az ukrán volt? Ami mellett tanulhattak saját nyelvükön is a kisebbségek. Nálunk is így van tudtommal.
Szerintem itt nem arról van szó hogy minden ukrán tanuljon meg ukránul. (Aki ott él annak muszáj is gondolom ha jutni akar valamire.) Nyilván nem ez ellen szól a kifogás hanem hogy ha emellett korlátozzák az anyanyelvi oktatáshoz való jogukat.
Sok minden van még ami nekem se tetszik de az félrevinné a topikot.
 
Az én kérdésem egyszerűen csak az volt hogy te egyetértesz-e.
Természetesen egy szuverén állam hozhat intézkedéseket. Ami nem feltétlenül nyeri el mindenki tetszését. Ahogy a mieinket is szokták kritizálni. Sőt. Pedig Magyarország is szuverén állam.
Érintett államok alatt azokat értem akiknek a polgárai nemzeti kisebbségként élnek ott.
Eddig az oktatás hivatalos nyelve nem az ukrán volt? Ami mellett tanulhattak saját nyelvükön is a kisebbségek.
Ez eddig is így volt, meg eztán is így lesz. 4.-ig biztos, a többit meg majd meglátjuk.
Nálunk is így van tudtommal.
Szerintem itt nem arról van szó hogy minden ukrán tanuljon meg ukránul.
Pedig erről van szó.
Pl. anno olyan ukrán politikus is indult az elnöki posztért, aki nem beszélt ukránul csak oroszul.
(Aki ott él annak muszáj is gondolom ha jutni akar valamire.) Nyilván nem ez ellen szól a kifogás hanem hogy ha emellett korlátozzák az anyanyelvi oktatáshoz való jogukat.
Sok minden van még ami nekem se tetszik de az félrevinné a topikot.
Na most negyedikig minden marad a régiben, tehát megmarad az anyanyelvi oktatás.
Amúgy vajon a magyar állam finanszíroz görög vagy épp ukrán vagy CIGÁNY nyelven történő (természetesen nem nyelvi/nyelvtanári) felsőfokú oktatást Magyarországon? Pedig ugye 13 hivatalos nemzeti kisebbségünk van...
Ha Magyarország nem ismeri el a CEU és 24 másik hazai felsőfokú intézmény angol nyelvű diplomáját milyen jogalapja van hasonlót számon kérni másik országtól?
(Nem akarom fokozni, meg személyes síkra terelni, de csak a saját példám tudom előhozni: pl nekem van egy orosz tanári diplomám angol és orosz nyelven kiállítva, de nálunk mégsem ismerik el, pedig az angol EU-s nyelv. Akkor most hogy is van ez?
Anno a mérnökimet a konzulátuson lefordíttattam és 3o évig senki sem kérdőjelezte meg az érvényességét, pedig az EU tagságunk még sehol sem volt...
Ma lehet, két diplomával sincs hivatalosan felsőfokú végzettségem a magyar jelen szabályok szerint. Még szerencse, hogy ahol kell nem a papírt nézik.)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,714
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére