Nagyon titkolózik az államkincstár, ha a külföldre postázott rezsiutalványokról kérdezzük

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Február 5.

Melitta - 2020 Február 5, 20:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanadába is kiküldték a magyar rezsiutalványt, most küldik vissza a címzettek – írtuk tavaly novemberben. November 15-én kértük közadatigénylésben a Magyar Államkincstártól, hogy pontosan mennyi külföldön élő magyar nyugdíjasnak és milyen értékben küldtek rezsiutalványt. A kérdést megkapták, türelmet kértek. Többszöri érdeklődésre sem válaszoltak.

  A kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forint gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére.

  Király József kecskeméti ellenzéki képviselő azt jelezte közösségi oldalán: “egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni”.

  Az MTI 2019. szeptemberi beszámolója szerint a posta a kézbesítést ütemezetten végezte. A kézbesítés Budapesten indult, majd folyamatosan terjesztették ki nagyobb városokra, más településekre szeptember 30-ig. A vonatkozó kormányrendelet szerint a Magyar Államkincstár intézkedett a rezsiutalványnak elküldéséről a jogosultaknak, a posta pedig kézbesített.

  Ezért küldtünk közadatigénylést a Magyar Államkincstárnak, amit 2019. november 15-én meg is kaptak. A kincstár azt jelezte, “a válaszadásig türelmét kérjük!”.

  A közadatigénylésre a törvény szerint 15 nap van, ezt az adatgazda kérésére 15 nappal meg lehet hosszabbítani. 2019. december 3-án az államkincstár azt jelezte, “tájékoztatom, hogy alábbi adatkérésével kapcsolatban az ügyintézési határidő hosszabbítása vált szükségessé az Infotv. 29. § (2) bekezdésében foglaltak alapján. A válaszadásig szíves türelmét kérem.”

  Eltelt a december, a január, többször is kerestük a kincstárat, de már választ sem kaptunk. Ez pedig törvénysértő, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, onnan is várjuk a választ.

  Korábbi cikkünkben az egykori Országos Nyugdíjfolyósító Intézet honlapján található 2015-ös statisztikai évkönyvből számoltunk. Ebben az áll, 2016 januárjában 32 ezer 724-en kaptak külföldön magyar nyugellátást. Öregségi nyugdíjas ebből 27 ezer 925 volt.

  Tegyünk fel, nem változott érdemben a külföldi magyar nyugdíjasok száma, akkor több mint 251 millió forintnyi utalvány ment most külföldre.

  Ennek a postaköltsége – ajánlott külföldi küldeményként a posta honlapja szerint – közel 50 millió forint volt.

  A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

  Segesvári Csaba

  [​IMG]
   
  Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Február 5.

  1. gumelig
   gumelig
   1 Euro = 338 Forint 1 Svájci Frank = 315 Forint

   A határ menti falukba nyugdíjasok költöztek az olcsó élet miatt. Nem véletlen, hogy az osztrák határ mellé települtek le. Ott van rögtön a hanyatló nyugat, ahova jó kirándulni. Nemrég Szíjjártórol is láttam fényképet bécsi kirándulásárol. Nem ijesztette el Lázár riportja. :D

   Szálingóznak. Jobb kifejezést nem is találhattál volna. A kifelé menekülők száma vizsont nem csökken.

   A mai nyugati nyugdíjasoknak nem tragédia elhagyni országukat. Nem a nyomor hozza őket ide. Meg tudnának élni ott is a nyugdíjukbol. (Ezt tudom magamrol) Akik elköltöznek, nyitott kozmopolitán emberek.
   Utoljára módosítva: 2020 Február 7
   deciso kedveli ezt.
  2. 193
   193
   kissé félreértjük egymást .. szerintem az átalad pontosan leírt árfolyam miatt mennek dolgozni külfölre, de nagyjából mindenki vissza is jön, mert élni már Magyarországon akar... vagy szerinted csak a tősgyökeres németnek vagy finnek van annyi esze, hogy ide költözzön mert jobban él mint a szülőföldjén?
   nyszjani kedveli ezt.
  3. setni
   setni
   Árfolyam miatt mennek külföldre dolgozni???
   Meg vissza is térnek?
   Vissza azok térnek nagyobb számban akik nem boldogultak kint.
   Akiknek van jó életpályájuk azok már nem jönnek...
   Az öregségükre ha hazatérnek az már romantika...sosem fogják megtalálni azt a helyet amit itt hagytak barátok család szülő már nincs akkor mi is vonzaná?
   De, ha TE így látod elfogadom.
   Akiket ismerek azok még a szüleiket is maguk után vitték....és az ő gyerekeik már nem nagyon akarnak ˝haza˝térni.
   Ha tartják is hogy ők magyarok de, az új haza lehet hogy jobb dolgokat kínál számukra.
   vinmi, erika0601, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   - Ne akard bemesélni, hogy Magyarországon az energiatermelés olcsóbb mint Németországban.
   - A rezsicsökkentés azért van mert Románia után a Magyarok keresnek a leg kevesebbet az EU-ban.
   gumelig és erika0601 kedveli ezt.
  5. 193
   193
   Pontosan, eddig nem voltál ezzel tisztában?! Szerinted az olaszok például miért járnak Svájcba dolgozni? Egy árufeltöltő például a Lidlnél ugyanazt csinálja Magyarországon is mint Svájcban csak ugyanazért a munkáért másképp fizetik, ezért megy oda pénzt kereseni, semmi másért...ha nem jön vissza és marad Svájcban az árufeltöltői fizetésével ott egy senki lesz, mert arrafelé az a létminimum.
   Hidd el auslanderek maradnak azok, pláne a németeknél.
   Utoljára módosítva: 2020 Február 7
   nyszjani kedveli ezt.
  6. gumelig
   gumelig
   Nem nagyon mennek az olaszok vissza. A második generációsok meg pláne nem. Olyan vállalatnál nem dolgoztam, ahol nem lett volna olasz. Az utolsó helyemen hatan voltak.
   Mást sem hallasz mint “Bella Itália” így meg úgy, de eszük ágában sincs a bizonytalanságba vissza menni. Egy segédmunkás is meg tud élni a fizetéséböl.
   Ismertem nagyon rosszul beszélő szicíliai öreg segédmunkást aki kétszer költözött vissza Svájcba mert nem tudott beilleszkedni az ottani életbe.
   Akiket ismerek a jobboldal ellen szavaznak. Megmérgezte őket a svájci liberalizmus.;)
   deciso, CasaLoma és setni kedveli ezt.
  7. CasaLoma
   CasaLoma
   Én már letiltottam. Eddig bírtam cérnával. :)
   erika0601 és Fmr kedveli ezt.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Megélhetési migránsok. Mint mi. :D
   Ernoe kedveli ezt.
  9. gumelig
   gumelig
   Hát persze...:D
   Ezeknek van pénzük. Házat kell venniük. Valószínűleg még renoválni is. A költözködés sincs ingyen. Változatosságot akarnak és többet költeni magukra.
   -
   Egy Svájcban született magyar ismerősöm, ír nőt vett el feleségül. Apósa, felesége halála után teljesen leragadt. Moha nőt a hátára az ottani esős semmitevésben.
   Rábeszélték egy vidéki házra Magyarországon. Az öreg feltámadt. Az idő is jobb mint náluk, és van tennivalója.
   Olyan történet mint a mesékben. ...és addig élt amíg meg nem halt. :)
   -
   A vállatom egyik tulaja szeretett bele hazánkba. Valahol a Fertő tónál épített házat.
   Volt is vele problémája.
   Egyszer azt kérdezte tőlem, ki építette ezt a csodálatos Budapestet. Mert hogy nem mi, az biztos. :D

   Alacsony vérnyomás ellen ajánlanám. ;)
   Utoljára módosítva: 2020 Február 8
   deciso, CasaLoma és ?Walaky? kedveli ezt.
  10. ?Walaky?
   ?Walaky?
   hasonlo elmenyben tobbszor volt reszem :D
   egyaltalan nem annak tartjak a magyarokat
   mint aminek boszen szeretik hirdetni magukat
   CasaLoma kedveli ezt.
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   A holland nyugdíjasok is nagyon jól elvoltak Mo-n addig, amíg egészségesek és aktívak tudtak maradni. Utána, amikor már nem tudták egyedül önmagukat ellátni, egyre többször orvosi kezelésre szorultak, rádöbbentek hogy mégsem akkora buli Mo-n mindentől távol, egy baranyai-somogyi zsákfaluban élni.
   Háziorvos kb 10 falura jut egy, ha egyáltalán jut. Már a vidéki kórházak is lasszóval fognák össze az orvosokat, de azok sem sok sikerrel járnak.
   erika0601 és Ernoe kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Biztos nem az engedélyeztetéssel akadt gondja, mert kenőpénzzel minden megoldható.
   Normális szakember találni, azt viszont egyre nehezebb, egy jó festőnél, parkettásnál hosszabb a várólista, mint a szívsebésznél.
   erika0601, deciso és Ernoe kedveli ezt.
  13. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Az utalványt azok a magyar állampolgárok kapták, akik nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek (egyszerűbben: a MÁK-nál van nyugdíjas törzsszámuk).
   Igen átruházhatóak, nem névre szólnak, de csak a villany- vagy gázdíj számla kiegyenlítésére használhatók.
   A baj az az eszme-futtatásodban, hogy a( lakásukban) megfagyott embereknél nagy valószínűséggel már régen kikapcsolták a közműveket, az esetlegesen hajléktalanoknál meg pláne "eső utáni köpönyeg".
   Azt sem zárom ki, hogy egy 12-15%-os "be nem váltással" is kalkuláltal, azaz ennyi plusz marad a központi költségvetésben.
   deciso és Ernoe kedveli ezt.
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Akkor a kormány "Gyere haza kapsz Túró Rudit!" kampányánya csúfos kudarcát mivel magyarázod?
   Én azt tapasztalom a szűk (falusi) környezetemben, hogy külföldön dolgozó fiatalok közül csak az jön haza, aki képtelen a kinti nyelvet elsajátítani (és ezt többnyire honvággyal palástolja), vagy a szülőkről, rokonokról krell gondoskodnia, mert nem hajlandóak kiköltözni hozzájuk.
   setni, CasaLoma, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  15. deciso
   deciso
   Egyet értünk.Le velük
   De mindentől elvonatkoztatva vagy még annyira "nyitott szívű" európaiságodban.
   Hogy az alábbi zene jelleg még hevesebben dobogtatja szíved:
   Brahms de mégis annyira magyar a zene
   Utoljára módosítva: 2020 Február 8
  16. 193
   193
   mert egyenlőre még mindíg többet keres ugyanazzal a munkával mint Magyarországon ... de még a magyarországi lakcíméről sem mond le. Sőt vannak olyanok is akik kimennek Németországba robotolni (keccsölni), de a gyarekeit már itthon hagyja a magyar adófizetők nyakán, hadd tanítassák... és aztán még van képük síránkozni, hogy nem kapnak olcsó mesterembert lerakni a parkettát, a magyarországi házába (németországba soha nem is lesz neki).

   a valóság az, hogy a egyre több lakás épül, a lakásárak csak növekednek ... az emberek egyre jobban kedvelik ezt az illiberális diktatúrát, egyre többen fektetnek be Magyarországon.
   Utoljára módosítva: 2020 Február 8
  17. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Nos ez így hazugság.
   Mondjuk ez a része igaz.
   Ha egy borsodi Győrben dolgozik és a cég szállást biztosít neki, akkor le kell mondani a borsodi címéről?
   Akkor a külföldi munkavállaláskor miért is kellene?
   Ezért a mondatodért erősen gondolkodtam a kizárásodon, mert ezzel engem és sok más adófizetőt is megsértettél.
   Az adót többek között azért fizetjük, hogy a magyar állampolgárságú iskoláskorú gyermekeket az állam szervezetten tanítsa.

   Ha a "mesterember" munkája nyugaton többet ér, (akárcsak az orvosoké, szakácsoké,...), akkor az azt jelenti, hogy a magyar bérrendszerrel van baj.
   Az árak nyugati szinten vannak (a téli szalámi pl. olcsóbb a németeknél mint Szegeden), a gazdaság dübörög, tehát a kormány terheli túlzott elvonásokkal a béreket.
   Szóval ez bizony a 1o éve hatalmon lévő fidesz vezetés sara.
   Nahát, ki is vitte fel 5%-ról 27%-ra az új lakás ÁFÁ-ját?
   Ki is alkotta meg úgy a CSOK-ot, hogy annyival automatikusan növekedett minden ingatlan ára?
   Ezt meg honnan veszed?
   Hány új cég jött is Magyarországra az utóbbi 2 évben?
   A Magyar Állampapírba való befektetés pedig semmi más mint az állam forráshiányának növelése.
   erika0601, Melitta és gumelig kedveli ezt.
  18. gumelig
   gumelig
   .

   Utalj haza, fiatal! – Ennyi pénzt küldenek a családnak a kint dolgozó magyarok   “A fizetésimérleg-adatok szerint a tartósan külföldön élő munkavállalók átutalásainak mértéke a válság óta folyamatosan nőtt, és 2016-ra elérte a 700 millió eurót – körülbelül 210 milliárd forintot. Az átmenetileg kint dolgozók 3,5 milliárd eurót küldtek haza, ami már meghaladja az ezermilliárd forintot (a mostani árfolyamon mindkét szám jóval nagyobb lenne).”


   https://tablet.hvg.hu/gazdasag/2018..._kuldenek_a_csaladnak_a_kint_dolgozo_magyarok   CasaLoma kedveli ezt.
  19. Ernoe
   Ernoe
   Igen egy nagyon aktuális melódia, amit egy német zeneszerző, magyar cigány dalokra építve komponált ami minden addigi művénél híresebb lett.
   -
   A régi barátja, Eduard Reményi, vagy Ede Reményi - kinek hogyan tetszik - mert valójában Eduard Hoffmann, hegedűművész meg is vádolta Brahms-ot a siker után, hogy a melódia tőle van. Hát ennyire homogen etnikailag a magyar.
   -
   Brahms ellopta a magyarok, a kultúráját, a "tantieme" Hamburgba megy pedig a zene magyar-cigány-muzsika.
  20. Ternyák
   Ternyák
   Itt van előttem: 2013 július 1. óta (magasságos és isteni rezsicsökkenés kezdete)
   Hulladékszállítás 23 943,-
   Gázdíj: 203 302,-
   Áramdíj: 283 181,-

   Havonta 7 506,- rezsicsökkentést kapott a családom. Ez kissé távol esik a százezres nagyságrendtől! Persze, ha 300 négyzetméteres házunk lenne akkor tényleg elérhettük volna. Nem is mi voltunk ebben a történetben sem a lényeges elemek!

   Az összesített adatok szerint február 1. és április 8. között, vagyis a választási kampány finisében a kormány összesen nettó 6,9 milliárd forintot költött hirdetésekre. Ez az összeg főként az alábbi nagy kampányokból tevődött össze:

   • eredménykommunikáció (2018.02.01.-03.12.): 3 milliárd forint
   • március 15-e (2018.03.01.-03.15.): 469,5 millió forint
   • téli rezsicsökkentés (2018.03.23.-04.08.): 1 milliárd forint
   • ENSZ (2018.03.01.-31.): 1,1 milliárd forint
   • Stop migránsok (2018.03.26.-04.15.): 1,1 milliárd forint

Megosztás