Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 14.

Melitta - 2017 Április 14, 07:30
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.


  Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt – írták.

  Nagypénteken nem mutatnak be szentmisét. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció (Jeremiás siralmai) és általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak. Ezen a napon az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya.

  A nagypénteki szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A szertartás kezdetén a pap piros miseruhában, némán vonul az oltárhoz a ministránsokkal, majd leborulnak az oltár előtt. A pap földre borulása az önmagát kiüresítő, az emberrel, a földdel azonosuló Krisztust jeleníti meg.

  Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét. A hívek könyörgése után a pap a virágvasárnap letakart feszületről leveszi a leplet, és kezdetét veszi a kereszt előtti hódolat: a hívek csókkal illetik, és térdet hajtanak a feszület előtt .

  A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Ezután a hívek a szentsír előtt imádkoznak.

  “A keresztút segít megérteni a történelem drámáját, de a hívőket biztosítja arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem húsvét. A húsvét pedig a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, mert ez a végső, a végtelen jóságnak, Istennek a győzelme” – fogalmaztak.

  golgota.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 14.

  1. HaroldKing
   HaroldKing
   Troll on:

   Összefoglalom nektek a keresztény vallást, feleim, röviden, beleértve a húsvéti mi(ni)sztériumot is:

   Az első emberpár becsócsálta az almát mert éhes volt. Erre istenke iszonyatosan bepipult és így szólt:
   —Ti rohadt szemetek, megzabáltátok a kedvenc almámat, a legszebbet, jaj nekem, soha nem lesz már ilyen almám, nem tudok többé ilyen pompásat teremteni mégegyet, én a minden6ó! Rohaggyá' meg ezért Ádám, néked isten pofont ád ám! Most megátkozlak, izzadhatsz mint egy barom, meg lesz minden más bajod is! És téged is Éva, én a JÓ isten iszonyúan megbüntetlek, fájni fog a szülés meg minden... Igen, igen, ez lesz veled Éva, mert az alma meg lett éve! Mert ez rettenetes bűn volt, igen, még a gyerekeiteket, és sokadik generációtokat is mnegbüntetem, mert én olyan jóságos vagyok, de ezt nem tudom megbocsátani! Nem, nem, lehetetlen!
   Majd kis gondolkodás után így szólt az öreg kaporszakállú:
   —Hm, talán van még számotokra remény. Ha bebizonyítjátok hogy nem csak annyira vagytok mohók, tolvajok meg szemetek hogy megeszitek a kedvenc almámat, de még sokkal inkáb is gazemberek vagytok, annyira hogy halálra kínozzátok az egyetlen fiamat - na nem bánom, akkor már mégis megbocsátok nektek!

   Troll off.
   pitti kedveli ezt.
  2. gumelig
   gumelig
   IMG_1826.JPG
   HaroldKing kedveli ezt.
  3. Jaszladany
   Jaszladany
   Vasárnap pedig a FELTÁMADÁSÁRA!!! :hurra:
   Mégiscsak ez a fő lényeg. Jézus FELTÁMADT és ÉL!!!
   udvarfy, cdurmol és tuncu kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   [​IMG]
   -
   A katholikus templom nagyon vicces tud lenni, különösen amikor a pap husvétkor a feltámadásrol kezd beszélni, na meg arrol, hogy Jézus hogyan gyogyitotta meg a vérfolyásos asszonyt (Máté 9: 20-22).
   -
   Erdekes, az én feleségemnek is elmaradt a mensese mielött megszülettek a gyerekek. :(
   most kedveli ezt.
  5. most

Megosztás