Nem elég magyar romának lenni a kanadai menekültstátuszhoz

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 13.

Melitta - 2014 Június 13, 20:55
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Kanadai Szövetségi Bíróság visszautasította egy magyar roma férfi menekültkérelmét, visszautasítva annak azt az állítását, miszerint Magyarországon elsöprő, általános romaüldözés folyik - közölte a National Post című kanadai napilap

  "Mi kell ahhoz, hogy valaki menekült legyen? Elegendő egyszerűen bebizonyítani azt, hogy valaki magyar roma? Varga úr (a menedékkérő Varga Márió Gyula) ügyvédje veszélyesen közel került az ilyen okfejtéshez" - hangoztatta ítéletében Sean Harrington bíró.

  "Úgy tűnik számomra, hogy (a jogi képviselő) okfejtése szerint az egyetlen lehetséges módja a magyarországi körülmények értelmezésének az, hogy az ország mind a 200-500 ezer roma hátterű lakosa megalapozottan fél a faji okokból való üldöztetéstől, és valószínűsíthető, hogy személyesen valamennyiük élete veszélynek van kitéve, valamint hogy mindannyian kegyetlen vagy szokatlan elbánás vagy büntetés kockázatának vannak kitéve" - szólt a bírói indoklás. "Ha ez így lenne, akkor Magyarország bukott állam lenne. De nem így van" - érvelt Harrington.

  Varga ügyét együtt tárgyalták az anyja és a féltestvére esetével. A három magyar állampolgár azt állította, hogy ki voltak téve a Varga "erőszakos striciként" jellemzett apja általi, családon belüli erőszaknak, valamint a romellenes neonáci bandák általi faji üldöztetésnek.

  A Bevándorlási és Menekültügyi Testület (Immigration and Refugee Board - IRB) elnevezésű független közigazgatási bíróság befogadta a család ügyét, de bebizonyosodott, hogy Varga valójában egyáltalán nem retteg az apjától, és a szavahihetőségét olyan állítások is megingatták, miszerint a kutyája lenyelte a mobiltelefonját. A menedékkérő ezután fellebbezett a közügyi vitás kérdések eldöntésében illetékes Kanadai Szövetségi Bírósághoz.

  Hamilton bíró ugyancsak kétségbe vonta Varga szavahihetőségét, rámutatva, hogy az az apja közreműködésével jutott útlevélhez és hogy a faji üldöztetésről szóló története az idők folyamán egyre javult.

  A National Post emlékeztetett, hogy a Kanada által 2012 júniusában a "színlelt" menekültek által okozott költségek csökkentésére elfogadott, úgynevezett C-31-es törvény alapján az állampolgársági és bevándorlásügyi minisztérium listát állított össze a biztonságosnak tekinthető demokratikus országokról, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat. A felsorolásban Magyarország is szerepel.

  "Noha többeket aggasztanak a jelenlegi tendenciák, Magyarország működő demokrácia és Varga úrra hárult annak felelőssége, hogy világosan és meggyőzően bizonyítsa, hogy az állam nem kívánta vagy képtelen volt őt érdemben megvédelmezni" - írta Harrington bíró, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy a bíróság minden egyes menedékkérő esetét egyénileg mérlegeli.

  Harrington rámutatott: az IRB Varga ügyében döntő illetékese elismerte, hogy Magyarországon kihívást jelent a társadalom által megtűrt rasszizmus, valamint az, hogy helyi szinten kudarcok mutatkoznak a rendőri munkában, de hangsúlyozta, ez nem egyenértékű az állami védelem hiányával, "amíg az nem része egy szélesebb körű gyakorlatnak, amelyben az állami képtelen a védelem biztosítására, vagy elutasítja azt". A bíró szerint ésszerű volt az IRB-nek az a megállapítása, miszerint Magyarország képes megvédelmezni Vargát, aki így nem jogosult arra, hogy Kanadában maradjon.

  Az IRB adatai szerint 2011-ben 4425 menedékkérő érkezett Magyarországról, akiknek 8 százalékát fogadta be Kanada. 2012-ben az 1900 magyar folyamodvány 11, 2013-ban pedig a 201 folyamodvány 20 százalékát fogadták el.
  MTI
  meneullt ugy.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 13.

  1. setni
   setni
   Elnyomás itt??? Most egy pillanatra mély levegőt veszek..van egyáltalán olyan ember aki nem negatívan áll hozzá az ilyen dolgokhoz?
   A megoldás az tanulás és munka. Annyira szívesen megnézném az arcukat a jogvédőknek amikor elviszik őket olyan helyekre ahol ezek az emberek megkapják a házat és nem sok idő múlva semmi sem marad belőle...
   Persze ez közhely csak sajnos így van..
   De ez nem bőrszín függő!
   Csak tudnám miért romának hívják őket? Évszázadokig volt nekik nevük azzal mi volt a baj?
  2. toncsi64
   toncsi64
   Természetesen igaza volt a bírónak de pont ez az amiért érdekelne, hogy a cikkben szereplő befogadottak vajon milyen érvelés alapján lettek pozitívan elbírálva ?! Alig hiszem, hogy vannak itthon a romáknál "üldözöttebbek" - ha már egyáltalán felmerülhet valami ilyesmi - mert azért az tény, hogy vannak helyek az országban ahol - finoman szólva - nem túl népszerűek. Azt hiszem, hogy rajtuk kívül ilyen mással nem fordul elő.
   Mindezek miatt jó eséllyel ott is van némi szubjektivitás a döntésben.
   Szerintem...
  3. Melitta
   Melitta
   Aki megkapta a politikai menekult statuszt az nem fogja nagydobra verni ,hogy mit mondott es tudott bizonyitani ,hogy megalapozottnak itelte a biro az uldozteteset. Annal is inkabb mert teljes vedelmet ad Canada azoknak akik itt talaltak ill kaptak vedelmet.Az uldozoinek nem adnak se cimet se informaciot sem az ugyrol sem maga a szemelyrol.
  4. toncsi64
   toncsi64
   Ez teljesen természetes, csak számomra hihetetlen, hogy az elmúlt években itthon (Magyarországon élek) majd ezer embert üldöztek a kanadai törvények által elítélt módon és ez nem kapott nyilvánosságot.
  5. Marton Zsuzsanna
   Marton Zsuzsanna
   El kell menni Zámolyra megnézni hogyan néznek ki azok a lakások amiket az önkényesen elfoglalt és lepusztított helyett építettek nekik ingyen.
  6. szocske42
   szocske42
   Annyiban bena az erveles (mindket oldalrol), hogy ahol epp nincsen totalis nepirtas, ott nem kell "feljen az uldoztetestol" meg "nincs eletveszelyben" az, aki kussol, kollaboral, es magatol is tudja, hol a helye.

   Hogy extrem peldaval zarjam le a temat, Eva Braun sem volt kikopott arja.
  7. yeti108
   yeti108
   Ellenkezőleg. Pozitív diszkrimináció van. Már senki sem mer rájuk rosszat ( vagy igazat) mondani, mert egyből jönnek a habzó szájú emberjogisok...
  8. magdusis
   magdusis
   Általános menekültség csak úgy lehet,ha tömegek hagyják el az előző helyüket,általános okkal sem lehet személyre szóló menedékjogot kérni.
   Ha nem volt személyes indoka Varga Máriónak,több mint a származása,több mint más hasonló hátterű embernek,akkor kár is volt menedékjogot kérnie.Hiszen azt kell bizonyítania,hogy a mindenféle emberi jogait jobban korlátozzák,mint a környezetében más hasonló helyzetű embernek.
   Könnyen lehet,hogy szerencsétlent csak egy teszt-perre használták föl,ami nem szép dolog,ha ő őszintén csak a valós helyzetére hivatkozva kért menedékjogot,és nem hazudott többet,vagy nem csinált direkt valamit.
   Az a politikai helyzet régen elmúlt,amikor elég volt annyit mondani,hogy fél valaki templomba járni -pedig meg sem próbálta- ,vagy megbuktatták a gyerekét ,mert templomba jár -pedig a gyerek tényleg nem tudott eleget- ,vagy nem tanulhat a gyerek az anyanyelvén -pedig a szülő íratta a nem anyanyelvi osztályba-,stb,stb.
  9. yeti108
   yeti108
   Az nem számít rasszizmusnak, mikor a buszon szegény romák (persze csak bandában) lemocskosmagyarozzák a lányomat????????????????? Amúgy meg miért kell őket a saját nyelvükön nevezni mikor van rá magyar szó? (Az itt élő szászokat se a saját nyelvükön hívjuk... ) Ők persze következmény nélkül "gádzsózhatnak."
  10. lucianaslytherin
   lucianaslytherin
   Teljesen felháborít, ahogy rossz hírét keltik az országunknak. Cigányüldözés? Itt? Üldöznek itt mást, de pont őket nem.
  11. lucianaslytherin
   lucianaslytherin
   Leginkább a parasztot használják előszeretettel ránk, magyarokra.
  12. Melitta
   Melitta
   Egyedi elbiralas van es nem tomeges.Pont a tomeges ezrevel kijovok miatt mentek a canadaiak haza es gyozodtek meg, szemelyesen, pontosan mi is van otthon, es valtoztattak meg a torvenyt. Mindenki maga kell hogy bizonyitsa allitasat. A menekult statusz ok pl uldoztetes, eltveszelyes halal buntetes, etnikai tisztogatas mit sok afrkai orszagban stb Az emberjogi kerdesek megoldahatok valamennyire ha valaki ettol szemved,hogy masik varosba koltozik vagy masik faluba.Az eu-ban igen eros az emberjogi charta ,es ezt eEu-n belul meg lehet es kell oldani. NAgy differencia hogy jogod van -e azonos elbiralast kapni ,vagy lepuffantanak reggel a gyerekeddel egyutt mikor elindusz az ovodaba, csupan azert mert a lovoldozo nem szereti a nemzetisegedet.
   Minden orszagbol jovoknel van aki kihasznalta a canadai johiszemuseget, es elkepzelheto hogy voltak akik ilyen indokkal befogadast nyertek,hogy nem tud a csalad temploma jarni....azert ezt valahogy bizonyitani kellett......?....Az utoslo evtizedekben nem igen volt ilyen , ma igen komolyan utana neznek minden allitasnak, es velt vagy valos infoknak.
  13. magdusis
   magdusis
   Melitta,kedves,igazából hasonlót írtunk,ha nekem körülményesebbre sikerült is.
  14. yeti108
   yeti108
   gádzsó=paraszt :-((
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  15. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Üldöztetés?... Volt egy érdekes beszélgetésem egy "üldöztetettel"... A végét szó szerint idézem: " Dogozzá, mert akkó mi nem kapunk segélyt!" Felháborít, itthon mindent megkapnak (ha a számlákat nem fizetik a legtöbb önkormányzat helyettük fizeti ki, ha sorban állás van és ő "siet, mert dolga van" és senki nem ajánlja fel, hogy előre engedik rögtön jön a kisebbségi elnyomással...) Kérdezem én ki üldöz kit...? Sokan felháborodnak a véleményemen. De kipróbálásként csak 1 hónapot éljenek mellettük. Legfőbb bosszúságom, hogy a magyarokat nem is különböztetik meg a romáktól, hanem azt hiszik egy és ugyanaz a nép. Pedig sok híres, okos, dolgos magyar van a világon... (Vannak a romák között is és nem Győzikére gondoltam... azokat tisztelem, mert kitudtak szakadni a "tömegből".) De ők kevesen vannak és nem azért mert nem volt lehetőségük. (Pl. Már általános iskolás koruktól fogva ösztöndíjat kapnak, HA tanulnak és jó jegyet kapnak... ) És ez nekik elnyomás, üldözés????
   Kicsi Fecske, setni, stencer és 1 másik tag kedveli ezt.
  16. Melitta
   Melitta
   Az uldoztetes politikai ertelemben, azokra ertendo akiket komoly atrocitas ert es jelenleg is birosagi targyalasok folynak ,gyilkosagok , vagy eletukre tortek fizikai fenyegetettseg stb es ez azert nem bemondasos alapon megy mint az ultiban. Konkret tenyekkel bizonyitekokkal kell alatamasztani. Rendorsegi birosagi papirokkal stb.
   Ez a cikk nem arrol szol,hogy tudnak vagy nem tudnak beilleszkedni vagy kapnak vagy nem kapnak extra segiteseget.
  17. yeti108
   yeti108
   Tudtok egyetlen olyat, aki nem zenével vagy énekkel lett híres???
  18. yeti108
   yeti108
   Jóval több az olyan erőszak, amit ők követnek el "nemők" ellen, de akkor persze tilos mondani az etnikumot....
  19. Melitta
   Melitta
   A bun vagy buncselekmenyeknek tettesei vannak , bunelkovetoi, gyanusitotttai stb. Minden nacioban van olyan aki ki be jar a bortonbol mert allandoan osszetuzesbe kerul a torvennyel.

Megosztás