Nem elég magyar romának lenni a kanadai menekültstátuszhoz

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 13.

Melitta - 2014 Június 13, 20:55
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Kanadai Szövetségi Bíróság visszautasította egy magyar roma férfi menekültkérelmét, visszautasítva annak azt az állítását, miszerint Magyarországon elsöprő, általános romaüldözés folyik - közölte a National Post című kanadai napilap

  "Mi kell ahhoz, hogy valaki menekült legyen? Elegendő egyszerűen bebizonyítani azt, hogy valaki magyar roma? Varga úr (a menedékkérő Varga Márió Gyula) ügyvédje veszélyesen közel került az ilyen okfejtéshez" - hangoztatta ítéletében Sean Harrington bíró.

  "Úgy tűnik számomra, hogy (a jogi képviselő) okfejtése szerint az egyetlen lehetséges módja a magyarországi körülmények értelmezésének az, hogy az ország mind a 200-500 ezer roma hátterű lakosa megalapozottan fél a faji okokból való üldöztetéstől, és valószínűsíthető, hogy személyesen valamennyiük élete veszélynek van kitéve, valamint hogy mindannyian kegyetlen vagy szokatlan elbánás vagy büntetés kockázatának vannak kitéve" - szólt a bírói indoklás. "Ha ez így lenne, akkor Magyarország bukott állam lenne. De nem így van" - érvelt Harrington.

  Varga ügyét együtt tárgyalták az anyja és a féltestvére esetével. A három magyar állampolgár azt állította, hogy ki voltak téve a Varga "erőszakos striciként" jellemzett apja általi, családon belüli erőszaknak, valamint a romellenes neonáci bandák általi faji üldöztetésnek.

  A Bevándorlási és Menekültügyi Testület (Immigration and Refugee Board - IRB) elnevezésű független közigazgatási bíróság befogadta a család ügyét, de bebizonyosodott, hogy Varga valójában egyáltalán nem retteg az apjától, és a szavahihetőségét olyan állítások is megingatták, miszerint a kutyája lenyelte a mobiltelefonját. A menedékkérő ezután fellebbezett a közügyi vitás kérdések eldöntésében illetékes Kanadai Szövetségi Bírósághoz.

  Hamilton bíró ugyancsak kétségbe vonta Varga szavahihetőségét, rámutatva, hogy az az apja közreműködésével jutott útlevélhez és hogy a faji üldöztetésről szóló története az idők folyamán egyre javult.

  A National Post emlékeztetett, hogy a Kanada által 2012 júniusában a "színlelt" menekültek által okozott költségek csökkentésére elfogadott, úgynevezett C-31-es törvény alapján az állampolgársági és bevándorlásügyi minisztérium listát állított össze a biztonságosnak tekinthető demokratikus országokról, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat. A felsorolásban Magyarország is szerepel.

  "Noha többeket aggasztanak a jelenlegi tendenciák, Magyarország működő demokrácia és Varga úrra hárult annak felelőssége, hogy világosan és meggyőzően bizonyítsa, hogy az állam nem kívánta vagy képtelen volt őt érdemben megvédelmezni" - írta Harrington bíró, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy a bíróság minden egyes menedékkérő esetét egyénileg mérlegeli.

  Harrington rámutatott: az IRB Varga ügyében döntő illetékese elismerte, hogy Magyarországon kihívást jelent a társadalom által megtűrt rasszizmus, valamint az, hogy helyi szinten kudarcok mutatkoznak a rendőri munkában, de hangsúlyozta, ez nem egyenértékű az állami védelem hiányával, "amíg az nem része egy szélesebb körű gyakorlatnak, amelyben az állami képtelen a védelem biztosítására, vagy elutasítja azt". A bíró szerint ésszerű volt az IRB-nek az a megállapítása, miszerint Magyarország képes megvédelmezni Vargát, aki így nem jogosult arra, hogy Kanadában maradjon.

  Az IRB adatai szerint 2011-ben 4425 menedékkérő érkezett Magyarországról, akiknek 8 százalékát fogadta be Kanada. 2012-ben az 1900 magyar folyamodvány 11, 2013-ban pedig a 201 folyamodvány 20 százalékát fogadták el.
  MTI
  meneullt ugy.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 13.

  1. yeti108
   yeti108
   Sajnos mindig a normális embereknek kell tolerálni a söpredék dolgait.... (Voltak nálunk amerikai ismerősök, ott is megvan a gond, csak másokkal, persze azt sem mondjuk ki....)
   setni kedveli ezt.
  2. Aslan
   Aslan

   Ez nagyon sok "magyar" párra is igaz. Napjainkban nem a legkönnyebb bárkinek is megélni tisztességesen ebben az országban. A menekülési státusz nem a megélhetésre vonatkozik.
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  3. yeti108
   yeti108
   Csak addig menekültek, amíg a kinti segély tart. Aztán visszamenekülnek...
   Nem tudom, van-e statisztika, hogy hány % képes kinn normálisan élni?
   attimenyfreemail.com és kocsismari kedveli ezt.
  4. attila7771
   attila7771
   Sokkal rosszabb !
  5. Melitta
   Melitta
   Nagyon sok roma el Torontoba es normalis korulmenyek kozott , dolgoznak , gyarapodnak es elik eletuket ugy mint barmelyik mas nemzetisegu.
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  6. Gyöngyösi Szilvia
  7. dianapat
   dianapat
   Elmondanék egy egyszerű kis történetet.
   11 év munkaviszony után fel kellett mondanom, mert hajnal 5-kor nincs óvoda, a munka pedig ekkor kezdődött volna. Munkát keresnék, hogy el tudjam tartani a gyermekeimet, de olyant, ahol egy műszak van, csak HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK részére kínálnak. Én nem vagyok hátrányos helyzetű, egyedül, két kicsi gyermekkel, munka nélkül. Ja és most jön a poén: nem vagyok jogosult a szoc. segélyre.
   No comment.
   Indulok Kanadába.:)
   setni kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Nem azt jelenti hogy rákattintottam a tetszik gombra hogy tetszik a helyzeted. Hanem azt hogy valami egyáltalán nincs rendben!
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  9. dianapat
   dianapat
   Vettem.:) Igazad van. Vagy velem, vagy azokkal, akik úgy gondolják, hogy munka nélkül ill. fizetés nélkül fel lehet nevelni két gyermeket.
   Bár ha nagyon, nagyon, nagyon és még mélyebben belegondolok a cikkben megemlített személyeknek sikerül, nem kettőt, ötöt-hatot.
   Lehet, hogy rossz helyre születtem?
   Elvileg családbarát ország vagyunk, mert lassan, de kimutathatóan tűnnek el a magyarok. Ehhez képest nagyon kevés olyan szervezettel találkoztam eddig még, akik örültek, amikor azt mondtam "igen, kérem van két gyermekem."
   A cikk elolvasása után sokféle érzés kavargott bennem. Le lehet nézni, be lehet szólni, de akkor is!
   :):(:mad2::mad::rohog::dr_64:
  10. Melitta
   Melitta
   A tenyek makacs dolgok es hiaba irjuk le sokadszora, hogy a menekult statusz kerelem szinte 99%-ban ma Mo-rol lehetetlen megszerezni. A cikk is errol szol.
   Eu-ban sokkal nagyob lehetosegek vannak jelenleg, mert hivatalosan lehet sok sok orszagban dolgozni magyar allampolgarkent,ellenben Canadaban igen komoly proceduran at lehet joni. A bevandorlasi topicban le van irva sok sok info.
   Az biztos nem ugy dolgozik hogy jovok es majdcsak talalok munkat.
   Ket gyerekkel nagyon nehez egyedul barhova elindulni, mert nagy a munaknelkuliseg mindenhol es nem aamunkavallalo szabja meg a felteteleket hanem a munkaado. Megertem Dianapat a helyzetedet, hisz en is egyedul neveltem fel gyerekeimet, ami a munka vallalasi lehetosegeimet nagyon leszukitette, legalabbis meg kicsik voltak. A gyereket magadnak csinalod es nem az allamnak. Ha van segitseg akarhonnan annak csak orulni lehet. Az biztos senki nem ugy tervezte ano ,hogy egyedul kell ketemberes felelosseget es munkat folytatni,de hat sokan voltunk igy,es a nehezsegek mellett azert sok oromot is adott a kuzdelmes evek.
   Munka nelkul felnevelni gyereket..................az bizony nagyon nehez vagy lehetetlen, nekem nem sikerutl ,igaz mindig tul vallaltam a munkat inkabb,hogy egyrol kettore menjek a sok "utanfuto"val akik 24 orat igenyeltek.

   Itt aki segelybol el mert nincs munkaja es gyerekeket tart el, a letminimum alatt el, nincs konnyu helyzetben. A segely melett nem lehet dolgozni, ha elkapnak vissza kell fizetni a segelyt, az a penz amit adnak az a letfentartashoz a minimum. Megelheteshez keves ,ehenhalashoz sok.12 ev alatt nem lehet gyereket egyedul hagyni, otthon.
   Hatalmas energia , kitartas szorgalom kell ,hogy az ember evekig munka utan rohanjon bevasarolni a gyerekert az iskolaba , fozzon mosson takaritson es estimeset mondjon lecket kikerdezen fuvetnyirjon a hazkorul es minden munkat megprobaljon egyedul megcsinalni hogy sporoljon................nem irigylesre melto evek ezek.
   setni és attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  11. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Talán-bocs a szkepticizmusomért ,Melitta.De nem vonom kétségbe hogy vannak köztük normális és szorgos emberek(dolgoztam együtt nem is eggyel).
  12. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Hajajj*sóhajtás* egyet kell értenem önnel,mert láttam ilyen példákat is.

Megosztás