Nem kapott politikai menedékjogot Kanadában Mohácsi Viktória

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 25.

Melitta - 2017 Április 25, 07:06
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Mohácsi Viktória jogvédőként dolgozott az SZDSZ-ben politizált, a Medgyessy-kormány idején az oktatási minisztérium roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa volt, majd 2004 és 2009 között képviselő az Európai Parlamentben. 2011-ben a Népszabadság írta meg, hogy Mohácsi Kanadába költözött, és politikai menedékjogot kért Torontóban.

  A politikus 2012-ben beszélt először az indokairól a kanadai CBC tévének. Azt mondta, azért kért menedékjogot, mert miután Magyarországon kritikát fogalmazott meg a a 2008-ban és 2009-ben elkövetett romagyilkosságok felderítésének lassúsága miatt, életveszélyes fenyegetéseket kapott Magyarországon. Mohácsit az is sokkolta, hogy a nyomozás részleteit a Gyurcsány-kormány 80 évre titkosította, ugyanis - Mohácsi szavai szerint - „egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”. Ennél többet azonban nem volt hajlandó mondani, mert ezzel 15 évnyi börtönt kockáztatott volna, és arról is beszélt, hogy fél, a magyar titkosszolgálat keze Kanadáig is elér.

  Az 5 éve húzódó menedékjogi ügyben most a Magyar Nemzet szerint döntés született:

  Kanada elutasította Mohácsi kérelmét.

  Mohácsi azt mondta, meglepte a döntés, és megerősítette, hogy április 10-én már részt vett az első, hazatelepítéssel kapcsolatos meghallgatáson. De azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a jövőben Magyarországon tervezi-e folytatni az életét.

  Nem sokkal Mohácsi 2012-es interjúja után az akkori kanadai konzervatív kormány biztonságos országnak minősítette Magyarországot, sok más állammal együtt, és csökkentette az elbírálásra váróknak nyújtott támogatásokat. Ennek hatására lecsökkent a magyar menedékkérők száma, pedig korábban a magyarok vezették ezt a listát. A liberális Trudeau-kormány 2015-ös hatalomra kerülése óta azonban újra egyre több menedékkérő érkezik Magyarországról is.

  canadai elutasitas.jpeg
   
  CasaLoma kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 25.

  1. CasaLoma
   CasaLoma
   Jogos a felvetése: miért is kell 80 évre titkosítani egy szimpla sorozatgyilkosság nyomozati anyagát???
  2. balacy
   balacy
   Igen. Most a kanadai hatóság pont úgy jár el -- hogy nem ad menedéket neki -- mint a svédek a migránsokkal. Előbb kijelentik, hogy veszélyes a magyarországi tartózkodás, majd rá két hónappal elmondják, hogy ők X főt küldenének, de a magyarok nem fogadják őket.. Erkölcstelen, ha megtagadja Mohácsitól valaki a menedéket és nem hagy neki túl nagy választást...
  3. qmpp
   qmpp
   Remélhetőleg nem tervezi a kis "drágácska".
   snack332 kedveli ezt.
  4. szundi53
   szundi53
   Miért? Úgy vélem, van valami kifogásod ellene. Az, h nő, h cigány, vagy mert jogvédő és nem húzta meg magát?
   gumelig, HaroldKing és ladybug7spots kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   Svedeknel is nalunk is nem rafogjak az embere hogy ilyen olyan hanem kivizsgaljak. Amennyiben elutasitottak elsofokon masodfokon a humant azt tudomasul kell venni, es Euban meg 27 orszagban van lehetosege elni mint magyar allampolgarnak.
   Nehogy mar az legyen a baj hogy kivizsgaljak letargyaljak az ugyet, es nem ugy itelkeznek hogy migrans es menjen a fenebe haza. Az okot se te, se en nem ismerem, ezert senki felett ne itelkezzel.
   Ernoe, Georgina Bojana, bubu és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. CasaLoma
   CasaLoma
   Cigány, akinek magasabb az IQ-ja mint egy napos csibének, tovább lát az orránál, nem tudja és nem is akarja befogni a pofáját, és csakazértse kussol!
   További kérdés?
  7. Melitta
   Melitta
   Fejezd be a ciganyozast.
  8. szundi53
   szundi53
   Lenne. ez túl sablonos. Gondoltam qmpp-nek van meggyőzőbb indoka Hátha meglep valami újdonsággal.
  9. balacy
   balacy
   Mindig van ok, hogy a menekülteket elutasítsák. Nem kell magyarázni ezt, én megértem, hogy nem mindig a humánum kerül előtérbe.
  10. balacy
   balacy
   én azt is megvizsgálnám, hogy mennyi magyar menedékkérőt utasítottak el összesen és mennyi azok közt akiről látni, hogy roma... arányos-e az etnikai megoszlásukkal?
  11. Nikosz99
   Nikosz99
   De hát pont hogy elutasították...
  12. Melitta
   Melitta
   MI ebben a kolonos? Kivizsgaltak es nem felelt meg a menekult torvenyekben eloirtaknak.
   Hogy ez 5 evig tatott ez nagyon hosszu ido, es ezen valtoztattak mar, hogy gyorsitott eljarassal dontenek az ilyen ugyekrol.

   Ilyen statisztikat nem fogsz latni mert azt nezik milyen allampolgarsagu a kerelmezo azt irja be a kitoltendo ivekre .
   Az okoknal szerepelhet foleg ha etnikai megkulonboztetes eri es ez az oka amenekulesnek de statisztikat errol kinek mi a storyja nem keszitenek.
  13. qmpp
   qmpp
   Van. A két középső. És egy gusztustalan szdsz maradvány. Elég újdonság volt benne?
   snack332 kedveli ezt.
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Tudom, hogy szereted Kanadát és hálás vagy neki, mert befogadott és élhető életet élhetsz ott. De be kell látnod, hogy ez akkor is furcsa....a hölgy nem egy bűnöző, egy volt politikus, aki politikai okból kért menedékjogot. Lehet, hogy pont ez volt a gond ? Mert hogy a gazdasági menekülteket befogadják...
  15. Melitta
   Melitta
   NEm tudom az okat miert kert menedeket. Azt viszont tudom Canadaba egy egy ugyet akar 1-2 teljes napon at targyaljak .
   Amenyiben elutasitottak, van modja fellebezni ami ujabb targyalas es ujabb bizonyitekok beadasara van mod.
   HA ezt is elutasitjak, akkor van meg egy human kategoria ami megint meghallgatas utan dontenek.

   Feltetezgetesek lehetnek, ha valaki politikus az nem rogvest a parlamentbe ul be hanem helyi szinten , kerulet , falu varos megyei szintet meg kell ugornia a lecet ,hogy a parlamentbe bekeruljon. Raadasul az SZDSZ ami egy liberalis part volt, hogy kepvisel valaki ideologiat , partot , embereket ha o maga is uldozottnek gondolja magat? Ha ot uldoztek ,miert nem kapott vedelmet az SZDSZ tol? A politikusoknak mindenhova van bejarasa, rendorseg, stb szamonkerhet kikerhet adatokat stb.. Demokraciaba a parlament foleg 2/3 nelkul demokratikusan mukodott.
   A romagyilkosagokat felderitettek es jelenleg is targyaljak. Sok atrocitas van a romak ellen azt alairom , es jo lenne ha megszune . Hogy Canadaba ernenek a szalak nem hiszem , hogy Canadabol iranyitanak a gyilkolaszast.
   Eleg a targyalason egy hazugsag vagy fals bizonyitas es ott a vege. Laikuskent nem hiszem el a 80 ev titkositast se, de ha ezt allitja gondolom nem egy nagy nehezseg leellenorizni , akar a media akar mas vonalon a canadai birosagnak.
   Az mar mas dolog megint milyen roma ugyet titkositottak volna ilyen sokaig Kennedy ugy is csak 75 evre lett titkositva .

   Gazdasagi menekulteket nem fogad Canada. A menekult kerelem kitoltese politikai ,etnikai vallasi es ilyen ugyek menten kerheti a menekult statuszt.
   O politikai menedekjogot kert es az nem gazdasagi.
   Utoljára módosítva: 2017 Április 25
   balacy kedveli ezt.
  16. szundi53
   szundi53
   Cigánygyűlölet és volt SZDSZ-e roma aktivista utálata. Ennél azért többet vártam. :dr_4:
   Olyasmiért gyűlölni valakit, amiről nem tehet nem újdonság. Sok hozzád hasonlóan gondolkodó ember van. Ezzel az erővel utálhatnád a barna, a szőke, a fekete vagy a vörös hajúakat is. Vagy azért éppen a romákat, mert így szokás? Ezt még senki se tudta megindokolni, megmagyarázni. Ezek szerein Te sem.
   Hogy a jogvédők miért vannak a bögyödben, annak talán van oka. Ez a Te tudod. Magánügy. Legyen olyan szerencséd, h soha ne kelljen semmiéle jogi segítség.
   Ernoe kedveli ezt.
  17. CasaLoma
   CasaLoma
   http://ciganyvadaszat-per.blog.hu/2...jo_cigany_avagy_a_romagyilkossagok_tanulsagai

   "V.B.A.: Tehát nem csak mi gondoljuk, hogy a rendőrnek álcázott fegyverrablás olyan súlyú eset, hogy akár a rendőrségi törvény vagy szolgálati szabályzat szerint is komolyabb eszközökkel kellett volna nyomozni rá?

   T.P.: Fegyvert mindig céllal szereznek, és nézzétek meg három hónap múlva már használták is. Később majd egy kicsit belemegyünk az elkövetői profilba is. Nagyon érdekes az, hogy az a három-négy hónap mire volt elegendő. Komoly elszántságot mutat, hogy egy elkövető fegyvert szerez, és ezeket rendszeres támadásra használja, erre pszichés felkészülési oldalról három hónap nem szokott elég lenni. Igenis ezeknek az embereknek feltett szándékuk volt, hogy ezeket a támadásokat végrehajtsák, és ennek alapja, mozgatója etnikai, faji alapon szerveződő küldetéstudat volt. Ezeket a támadásokat a rendőrség támadásról-támadásra „végigaludta”. Minden egyes akció a helyi „norma” szerint került kivizsgálásra, és nem történt meg a támadások összekapcsolása. Ez alapján azt gondolom, ha ez megtörténik, jóval hamarabb is eredményre vezethetett volna a nyomozás. A rendszerünk így működik, sajnos, és négy támadást egyáltalán nem kapcsolt össze a rendőrség. Területileg más-más helyeken egy-egy nyomozati akta volt megnyitva, és nyilván mindegyik ment a maga útján."

   "G. J.: Hozzáteszem, a nyilvánosságban különböző jogvédők folyamatosan keresték az összefüggéseket, terítéken tartották azt, mivel feltételezték, hogy egy romák elleni, szervezett támadásról van szó!"
  18. balacy
   balacy
   Amit tudunk, és ha nem javítsatok ki (óvatosan fogok fogalmazni, mert nem akarok egy verbális ki-min-mit ért-vagy nem ért végtelen ciklusba kerülni)

   Magyarországon nem túl kedvelt réteg a roma - A hölgy az.
   Az ellenzéki lét sem túl jó, hiszen pont egy hete emlegettétek itt is, hogy a CEU melletti tüntetésen azért voltak kevesen, mert nem mertek elmenni - A hölgy jó pár olyan ügyet bolygatott anno, amiket a jelen kormány közelinek nem igazán lehet nevezni.
   Az ellenzéki léthez hasonlóan az emberjogi aktivisták sem éppen a jelen hatalom kedvencei - A hölgy pont a legelesettebb réteg ilyen jogait kezdte el nem kis hévvel képviselni
   Sorozatosan sértik meg a tüntetők, aktivisták alapjogait, a fura időben történő kihallgatások, házkutatások, vagy éppen a nemrég elhíresült a tusolóból kilépő hölgyet nem engedte felöltözni a házkutatást végző - ha egy tüntető ezt kapja, akkor egy olyan aki éveken át komolyabban is felszólalt?
   Az erősödő rasszizmus, és az atrocitások a kisebbség (romák) ellen, a magyar gárda és az utódjainak tevékenysége - többször is kapott életveszélyes fenyegetéseket... akár a romasága, akár a tevékenysége miatt.

   Ha jól emlékszem öt évig volt kint és nem követett el semmi kihágást, azaz vélhetően nem fog jövőben sem rablásból, vagy hasonlóból élni, törvénytisztelő emberként viselkedett. Bár nem tudom, de sejtem, hogy nem segélyért, a jobb családi pótlékért stb. ment ki, így vélhetően dolgozni is fog.

   Én nem a bíróság döntését vitatom, hanem azt, hogy emberséges volt-e, humánus volt-e a döntés, hogy egy kisebbségi, emberjogi aktivistát elutasít.

   Említette valaki, hogy van még egy csomó EU-s ország, ahol élhetne. Nem azt vizsgálják máshol, egy harmadik országban milyen életet élhet (nem más, harmadik országból menekült), hanem az hogy a hazájában milyen biztonságban van. Ez a máshol is élhet, nem csak Magyarországon nagyon hasonlít sok ember véleményére: mért erre jönnek a szír menekült családok, miért nem... Mindenkinek joga van eldönteni, hogy hol szeretne élni, ha a hazájában nem élhet szabadon.

   Felvetettem, hogy érdekes lenne, ha tudnánk, hogy mennyi a romák diszkriminációja a kérvények elbírálásánál. Érdekes mód pontosan azt a választ kaptam, amit itthon is ad az "igazságszolgáltatás" hivatalból: mi nem a bőrszint nézzük. Van jó pár felmérés, ami valahogy ennek meg ellentmond. Ezeket sokan ismerik és mégis elhiszik, hogy biztosan nem így van és csak az esetet vizsgálják. Érdekes mód mindig azt hallani, hogy áh, nem így van, de ha az adott ország emberjogi, vagy civil szervezeteit megkérdezzük, akkor... Én a hazai dolgokat jobban ismerem, de ha kanadában minden rendben van, akkor csak irigykedem. Bár volt szó valami olyanról, hogy jó pár őslakos eltűnése ügyében érdekes mód történt a nyomozás - nem emlékszem hogy ezer vagy mennyi, és a részletek sem ugranak be, de itt is volt róla szó.

   Rutinosan nem azt kérdeztem, hogy roma származású, hanem hogy ránézette... mert az a tapasztalat, hogy soha nem tudja az ember, hogy éppen roma, mert nincs az igazolványában, de azért érdekes mód a magyar bíróság jobban megméri őket.
  19. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Soha nem mondtam olyat, hogy Kanadából irányítják a gyilkolászást.
   Az, hogy kérhetett volna védelmet, nos a rendőrség sem véd meg senkitől, hát még egy párt.
   Azt pedig, hogy furcsállom, fenntartom.

   A mo-i titkosítási rendszerről itt van egy korábi cikk... olvasd és csodálkozz!

   http://index.hu/belfold/2011/07/08/allamtitkok/
   CasaLoma kedveli ezt.

Megosztás