Nem létezik az a keresztes zászló, amelyet a Parlamentre raktak

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Augusztus 22.

Melitta - 2019 Augusztus 22, 00:53
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Szent István zászlaja teljesen vörös, a kereszt annak idején valószínűleg nem szerepelt rajta. A Parlamentre augusztus 20-án kifüggesztett változaton mégis ott volt. A kormány szerint azért, mert az alaptörvény immár kimondja a keresztény értékek védelmét.

  Olyan vörös zászlókkal díszítették fel az augusztus 20-i állami ünnepen a Parlamentet, amelyen keresztek voltak. A dolog azért szúrt szemet, mert eddig - az állam és az egyház szétválasztásának elvét szigorúan követve - nem raktak ki semmilyen vallási jelképet állami intézményekre, például a törvényhozás épületére.

  A főhomlokzat ablakából most két vörös zászlót lógattak ki, első ránézése Szent István zászlaját, ami persze nem is meglepő augusztus 20-án, István napján, amikor az államalapítást ünnepeljük. Szent István zászlaján azonban nincsen kereszt.

  [​IMG]
  Fotó: nemzetijelkepek.hu
  A Nemzetijelképek.hu oldal leírása szerint az államalapító király zászlajáról ugyan sem hiteles leírás, sem ábrázolás nem maradt fenn, ám rekonstruálták a zászlót.

  Ebben a korban a jelképek még nem szerepeltek a zászlólapon, hanem a zászló csúcsán 3 dimenzióban ábrázolták azokat. Így került a zászló csúcsára a latin kereszt.

  Vagyis Szent István zászlajának csak a csúcsán szerepelt a kereszt, magán a lapon nem.


  Megkérdeztük az állami ünnepséget szervező Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy ki döntött pontosan arról, hogy nézzen ki a díszítés, és hogy a zászlón legyen a kereszt; illetve azt is, mit üzentek ezzel a díszítéssel. A Kormányszóvivői Iroda szűkszavú indoklást küldött:

  Magyarországon az Alaptörvény mondja ki a keresztény értékek védelmét.

  Az alaptörvénybe júniusban került be a hetedik alkotmánymódosítással, hogy "minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme". Ezek szerint ez a kereszt kifüggesztését is magában foglalja.

  Megkerestük a Parlamentet is, hogy volt-e beleszólásuk abba, milyen díszítés kerül az épületre augusztus 20-án. A sajtóiroda annyit választolt, hogy a programokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezte, így ők illetékesek a válaszokkal.

  Index

  [​IMG]
   
  Vilus és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Augusztus 22.

  1. johannsebastian
   johannsebastian
   Skandallum! És mi a helyzet Istvánnal? Nem elég, hogy király volt (tehát royalista), hogy keresztény volt (tehát klerikális), még szentté is avatták. De ami még megbocsáthatatlanabb, a nevét is nagybetűvel kell írni! Arcátlanság. Ráadásul magyarosan. Micsoda nacionalista kilengés! Hirdessünk harcot a KERESZTnevek ellen! A múltat végképp eltörölni... Ez a harc lesz a végső. Éhes proletárok! Utánam. ;)
   149 és DanielXYZe kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   Ahogy elnézem a dolgokat nem a proletárok akarnak itt bármit is eltörölni.
   De, a zászlókra nem reagáltál.
   Túlságosan kiélezted a témát.
   Ami lényeges amíg a választóknak nincs baja ezzel addig a zászlók maradnak illetve szaporodni fognak.
   Gagamail és Ernoe kedveli ezt.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Bár ateista lévén nem vagyok illetékes a témában, de mindig úgy képzeltem, hogy a valódi kereszténység belülről fakad (gondolatban és tettben) és nem a külsőségekből... sok évtized tapasztalata mondatja velem, minél inkább deklarálnak valamit, az annál kevésbé igaz.
  4. Melitta
   Melitta
   Aha....A duma melle meg tudnad mondani mit, kit kepvisel ez a zaszlo? A kereszt mar neharagudj magaba olyba tunik hogy valami papi uralomat szinbolizal a nep hazan a parlamenten.
   Egy templomba nem tunne fel senkinek hisz oda valo ok kepviselik a kereszt elo es uto tortenetet.
   NEm mindenki hajlik mint a nyarfa ,egy generacion belul hitehagyott majd ateistabol buzgo hivo valjon .
   Nem a magyar zaszlot kene kitenni a parlamentre?
  5. Melitta
   Melitta
   Se oldalt se elol sehol nem kell kiteni olyan zaszlot akinek nincs gazdaja.
   A saman se valo a parlamentve, nem csak mert igen gyengen tancol hanem mert ha mar Istvan kiraly allamalapitasa az elfogadott akkor nincs mit keresni semmilyen samannak.   Igy kell ropni egy rendes samannak.

  6. gumelig
   gumelig
   Semmi sem valódi. Sem a zászlók, sem az érzések. Minden színészkedés, operett, néphülyítés.
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Még csak az sem...vacak a zene, amit alá húznak...:D
   gumelig kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Lehet jellemfejlődésnek hívni hogy egy politikus liberális eszméktől eljutott a klerikális gondolkodásig.
   Igaz a liberalizmus is sokat köszönhet a keresztény vallásnak.
   Csak milyen az amikor arcul köpöm azt amiben lelkesen hittem eddig?
   Csak ne feledjük a nép az olyan hogy a sikeres mellé áll....lásd 1956 utáni május 1 felvonulás.
  9. tornando
   tornando
   Mint több ember, most a Fidesz mellé szól és áll.
   Majd más mellé, mihelyt gyengülni kezd még az itteni véleménye is szélkakas
   Ismét divatszín lesz a piros ,majd lesz egy kötelező színminta nehogy vörössé váljon.
   Mellékesen a múltat végképp eltörölni az most van.
   Amaz se sikerült.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 22
   Gagamail kedveli ezt.
  10. sorcier
   sorcier
   A keresztes haboruban vittek hasonlo zaszlokat.
   Gagamail, Ernoe és gumelig kedveli ezt.
  11. johannsebastian
   johannsebastian
   Képzeld, a címerünkben is ott kereszt - egyszerre kettő is: egyszer a hasított pajzs bal oldalán, másodszor a korona tetején. A címer pedig olykor rátéved a magyar zászlóra. (És a Parlamenten, nézd csak meg az általad belinkelt képet, ott a magyar zászló is.)
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 22
  12. johannsebastian
   johannsebastian
   Ez hamis túláltalánosítás. A nép emberekből áll, akik sokfélék. S hogy 56-nál maradjunk. Egyesek kimentek a májust ünnepelni. Sokan, sokféle meggondolásból. Mások elhagyták az országot - ki ezért, ki azért. Vagy épp a rezignált ellenállást választották. Egyeseket akasztottak. Mások, voltak ilyenek is, lelkesen ünnepeltek. Így megy ez.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 22
  13. johannsebastian
   johannsebastian
   Ez is hamis túláltalánosítás, hiszen az ellenkezője is igaz lehet: olykor a nyílt kiállással tudsz csak érvényt szerezni annak, ami fontos.
  14. johannsebastian
   johannsebastian
   Ez így van. Viszont az emberi benső külsőleg is megnyilvánul: szavakban, tettekben, alkotásokban, viszonyokban... etc. Ez utóbbiak addig "külsőségek" (az általad használt értelemben), ameddig nincsenek összhangban a "bensővel". Ezen összhang megítélésére azonban csak korlátozottan vagyunk képesek - nemcsak mások esetében, de olykor önmagunknál is. Én mindenesetre semmiképp nem mondanám azt, amit Gumelig ír, hogy minden csak színészkedés és hazugság. Felehetően ő vagy nem ünnepli, vagy nem így ünnepli augusztus 20-át. Ebből azonban nem következik, hogy lenne joga mindenkitől elvitatni saját ünneplése hitelességét.
  15. Melitta
   Melitta
   A cimer es a zaszlo kozott csak latsz kulonbseget?
   Eus zaszlo amibe mi is egy csillag vagyunk , vagy kint van vagy nincs inkabb nincs a parlamenten, az erdelyi zaszlo kint van kepviseli a erdelyi magyarokat de ez a keresztes zaszlora magyarazatot nem tudsz adni a csusztatason kivul.
   A Kat. egyhaznak van ugyan zaszloja de nem ez, uj egyhaze lehet ? Lehet felhaz vagy alhaze?
   Gagamail kedveli ezt.
  16. gumelig
   gumelig
   Én nem Agusztus huszadika ünnepléséröl beszéltem.
  17. johannsebastian
   johannsebastian
   Kísérletet tettek Szent István történelmi zászlójának rekonstruálására - minthogy hiteles leírások nem maradtak fenn, egy X-XI. századi királyi zászlótípust vettek alapul - , s minthogy a kereszténység felvétele (Géza) és megszilárdítása is erre az időszakra esik, került a zászlóra egy kereszt, amit történetesen a Szent Istvánhoz kötődő államalapítás ünnepe alkalmából kitettek a Parlamentre. Mi ezzel az eget verő probléma?!
  18. johannsebastian
   johannsebastian
   Bocsánat. Akkor félreértettem. Leragadtam a témánál.
  19. DanielXYZe
   DanielXYZe
   Vsz. nem gondoltál arra, hogy a mai magyar zászlót Szent István nem ismerhette....s augusztus 20 ugye, Szent Istvánról szól.

Megosztás