Nem várt akadályba ütköztek a brexit mozgások

Amikor a JPMorgan Chase & Co. arra kérte 15 londoni részvény-derivatíva kereskedőjét, hogy a cég londoni tevékenységével együtt költözzenek Párizsba, váratlan akadályba ütközött. A brókerek fele inkább kilépett a cégtől, semmint a francia fővárosba költözzön, és állítólag ez nem egyedülálló jelenség - írja összefoglalójában a Bloomberg. A Goldman Sachs és a Nomura szintén nehézségekbe ütközött, amikor brókereit el akarta költöztetni Londonból.

Elég sok példánk van arra, hogy valakinek a kontinensre kellett költöznie, de nem lett ettől igazán boldog. Különösen igaz ez akkor, ha az illetőnek iskoláskorú gyerekei vannak. Mások a jövőbeni karrierlehetőségek, a fizetések miatt aggódnak. Esetleg attól tartanak, hogy az új munkahelyként kijelölt város egyelőre nem olyan nagy pénzügyi központ, mint London volt, és ezért kevesebb lehetőségük lesz a továbbiakban - mondta Stephane Rambosson, a londoni Vici Advisory, egy vezetőkre szakosodott fejvadász cég alapítója.

Bármi legyen is az ok, a szakemberek egy részének ellenállása a költözéssel szemben újabb feladat elé állítja az iparágat akkor, amikor a bankokon amúgy is nagy a nyomás, hogy költöztessék üzletüket a kontinensre a brexit után. Az Európai Unió egyelőre hajthatatlannak látszik a kérdésben, hogy következő években több eszköznek, embernek és üzletnek kell Londonból áttelepülnie. A nagy nemzetközi bankoknak folyamatosan lavírozniuk kell saját üzleti érdekeik, a szabályozói hatóságok előírásai és munkatársaik igényei között. Az Európai Központi Bank (EKB) például ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-tagállamokhoz kapcsolódó kockázatok kezelése a blokkon belülről történjen. A központi bank például készített egy részletes összefoglalót minden bank EU-val kapcsolatos kockázatkezelési szervezetéről, állítólag azért, hogy ezzel is fokozza a nyomást a pénzintézeteken.

Bár egyelőre méretét tekintve egyelőre London marad a legnagyobb európai pénzügyi központ, azonban a bankok elsősorban más országokban fejlesztenék tevékenységüket szívesen. A Morgan Stanley franciaországi vezetőjének elmondása szerint a következő két és fél évben megdupláznák és ezzel 300-ra növelnék ottani alkalmazottaik létszámát. A Deutsche Bank pedig nemrég hozott döntést arról, hogy vállalati hitelezési üzletágában mintegy 100 pozíciót hozna át Londonból Frankfurtba és Dublinba. Miközben a munkavállalók nagy része költözhet munkahelyével együtt, sokaknak közülük ezzel párhuzamosan fizetéscsökkenést is el kellene fogadniuk.

Frankfurtot különösen nehéz eladni a Londonhoz szokott bankárok körében a Bloomberg körkérdése szerint, még akkor is, ha sok bank, közöttük a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Nomura is amellett döntött, hogy európai központját a német városban állítja fel. A Nomura brókereinek egy része azt mondta állítólag, sokkal inkább menne Milánóba vagy Párizsba, még akkor is, ha a Covid miatti korlátozások csökkentették ezek vonzerejét.

A brókerek vonakodása a költözéstől éles ellentétben áll azzal a sebességgel, amivel a nagy befektetési bankok léptek azonnal a brexitet követően. A JPMorgan például 200 milliárd eurónyi eszközt helyezett át Frankfurtba Londonból tavaly, s idén is ugyanennyit tervez átvinni. Eközben a részvénykereskedelem egy nagy része is áthelyeződött Londonból más európai helyszínekre.

Ezek a mozgások azonban egyelőre nem jártak együtt eget rengető változásokkal személyzeti szinten. Azonban ahogy egyre több eszköz mozdul a kontinens irányába, várhatóan egyre több ember követi majd azokat. Rambosson szerint az emberek hozzáállása lassan változni fog. A francia és az olasz adókedvezmények már most vonzóak sokaknak, s ahogy egyre több üzlet helyeződik át, a vezető pozíciók száma is egyre nő a kontinensen. Szerinte már most is reális az, hogy úgy költözzön át Londonból egy pénzügyi szakember, hogy közben ne szenvedjen el törést a karrierjében.

brit tozsde.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Demeterné Nagy Erika wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm az újabb fordítást, izgatottan várom hogy mi lesz a következő :)
Szeretetleckék
Tánc Vers
Táncol a szívem!
Táncra Kért Isten!
Táncol a szívem a napsütésben!
Táncol a jóság, minden szívben!
Vedd észre a táncot ezer nevetésben!

Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Mit táplál a reakciód?
A szeretetet?
Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Szíved Bölcsője.
A magasabb szintű tudatosságban, érzékelni kezded az érzelmi biztonságodat. Az emberi éned, még meging, ha kellemetlen helyzetek adódnak, de nagyon gyorsan visszatérsz, szíved bölcsőjébe.
A megéledő belső szereteted akkor is tovább süt, mint nap, ha az elmédet, néha felhők borítják!
Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Szíved Bölcsője.
A magasabb szintű tudatosságban, érzékelni kezded az érzelmi biztonságodat. Az emberi éned, még meging, ha kellemetlen helyzetek adódnak, de nagyon gyorsan visszatérsz, szíved bölcsőjébe.
A megéledő belső szereteted akkor is tovább süt, mint nap, ha az elmédet, néha felhők borítják!
Kertész Kata Keke

Statisztikák

Témák
36,806
Üzenet
4,477,558
Tagok
594,893
Legújabb tagunk
Ilda Cooper
Oldal tetejére