Nincs pénz az ország egyetlen hospice házának a fenntartására sem

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 2.

Melitta - 2017 November 2, 01:54
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Heteken belül bezárhat a gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondozó Budapest Hospice Ház, mert elfogyott a pénzük - adta hírül az RTL KLub.

  2005-ben nyílt meg a 10 ágyas fekvőbeteg ellátás a Hospice Házban, további száz beteget otthon látnak el. A társadalombiztosítástól kapnak pénzt a működésükhöz, de ez a költségeiket felét sem fedezi. A hiányzó 50 millió forintot eddig magánadományokból és egyszázalékos felajanlásokból gyűjtötték, de idén ezekből a forrásokból kevesebb pénzt folyt be.

  Kovács Anita igazgató szerint az is probléma, hogy rájuk nem vonatkozik az egészségügyi bértábla, így a szakdolgozók fizetésének emelését is nekik kell fizetni, ami havonta plusz egymillió forintos kiadás. Így aztán már csak néhány hétre maradt pénzük, hamarosan be kell zárniuk a fekvőbeteg részleget.

  Kértek segítséget a minisztériumtól, eddig azonban nemhogy segítséget, választ sem kaptak választ.

  haszanz

  hospice.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 2.

  1. Melitta
   Melitta
   Ezer fele modon van fentartva az egesz egeszsegugyi rendszer.
   na megegyszer.
   A McDonald Haz rol
   A gyerkekbol el es a gyerkeket tanitja a kapitalista munkamodszerre, majd minden gyerek elso munkahelye. Igen gazdag ceg. A gyerek korhazakat tamogatja.
   A korhaz epulete kozott van a McDonald haz ahova a szulok mennek lakni akiknek szusege van lakasra es majdnem mindnek szukseg van mert nem a korhaz szomszedsagaba laknak. Egy rakos gyereknek mindket szulore szukseg van , ha valamelyik hianyzik akkor a nagymama vagy valaki csaladtag szukseges. Ezek a lakasok 1 napali es 1 haloszoba furdoszoba minikonyha berendezve van huto is de nincs tuzhely mosogato. MInden emeleten nagy tarsalgo ahol lehet enni , nagy konyha hatalmas hutok amiket szinten cegek toltenek fel. Aki akar tud fozni tobb tuzhely is van.
   A foldszinten nagy etterem , cegek foznek egy tal etelt pl ket fele levest milanoit , sutemenyt onkiszolgalo modon savanyusag gyumolcsok tej termekek st mind rendelkezesre all.
   A ket szulo azert kell mert a rakos gyerekek kemot kapnak es mindenfele kezeleseket, es nem lehet egyedul hagyni a szobaba, nehogy kitepje a csoveket ill. ott legyen akit a legjobban szeret mellette. A szobak is felszereltek tv jatekok stb fudoszoba a beteg agyon kuvul kanape vagy agy asztal fotelok. A McDonald haz is teljes felszereltseggel legcondi butorok agynemuk tv computer , 5-6 lakasra a folyoson mososzoba mosogep szarito mososzer stb. Meg az egyik a korhazba a masik tud pihenni mert felfogni nem tudod mit jelent idegileg is vegignezni egy gyerek szenvedeseit.
   A McDonald haz hasznalataert onkentes adomanyokat adnak a szulok. Amit en lattam 1 hetig vendeg voltam , hany es hany ceg segitett, mindennel, a kertesztol a zongora tanar a konyataros a babmuveszek a repulo tarsasagok az osszes megjeleno McDonald jatek eloben meset mondanak.
   A gyereket ha jobban van kicsit ki lehet hozni a korhazbol es akar kint is tud aludni Mcdonald hazba ami azert eleg ritka de elofordul.
   Az allam vallarol veszik le a terhet a cegek a civilek es az onkentesek akik segitenek hogy a legjobb ellatast tudjak nyujtani a raszoruloknak.
   Ez meg mindig nem a magan egeszsegugy .
  2. Melitta
   Melitta
   A TB mire is fizetitek akkor fiatalon egeszsegesen? Adakozas az allamkasszaba?
  3. JuhJóz
   JuhJóz
   Melitta, gondolod, hogy antiszociális empátia nélküli kormánypárti fanokat bármiről meg tudsz győzni? Aki társadalmi felelősségvállalásra "üzleti modellt" fűz, az beteg, vagy taknyos még...
  4. *Rima
   *Rima
   Alapjaban igen .
   A hospice ellátás pontosan azt a napi rátát kapja az ápolt
   betegek után mint a kórházak .
   A gyogyitas a kórházaknak addig business míg kezelések történnek .
   Mikor mar lábadozik az mar nem hoz pénzt ezért ki is rakják
   Gyogyulgass otthon arra ott nincs pénz .
   A canadai hospicek óriási adományokból és az állam által fizetett
   betegek utáni ápolási rátabol tartják fönn magukat .
   Ha a magyar EU. szinten ki utalna az ápolási ratat máris nem szenvedne
   a hospice a pénztelenségtol .
   Melitta kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Három év alatt, 25 millió forinttal támogatta? Nem szégyelli leírni?
  6. fych
   fych
   Ez a lényeg. Tehát nem állambácsi finanszírozza. Akkor a sokkal szegényebb MO-tól miért várnád el? Ennyi. Szerintem nem érdemes ezen tovább rágódni.
  7. CasaLoma
   CasaLoma
   Az, aki nem volt még hasonló helyzetben, elképzelni sem tudja, mekkora terhet ró egy ilyen betegség a családra. Ott, ahol a fiatalok aktív korúak és dolgoznak, nagyon nehéz megoldani nemcsak az otthoni ápolást, de még az állandó felügyeletet is. Mi anyukámmal ezen 20 éve estünk át, de mi szerencsések voltunk, mert az anyu felgyógyult, és ma is tünetmentes.
   setni és Melitta kedveli ezt.
  8. *Rima
   *Rima
   Fentebb leírtam
   Az Állam IS finanszírozza
   Valóban NE rágódj evidencián
  9. fych
   fych
   Mint ahogy nálunk is. Az állam IS.NE rágódj evidencián!!
   Azért ma érdekes információk hangzottak el az Info rádióban. Kb. 20-25 ilyen "hospice ház" működik MO-on, mindegyik kap évente kb. 60milliós állami támogatást, plusz kb. 25milliót, és most az említett hospice ház is megkapja a működéséhez szükséges további pénzt.

   http://inforadio.hu/belfold/2017/11/06/tema_a_hospice_alapitvany_tovabbi_tamogatasa/

   jelenleg Magyarországon 21 intézményben van hospice ellátás, összesen mintegy 250 ágyon, emellett otthoni szakápolást is nyújtanak. „A magyar állam természetesen a Magyar Hospice Alapítvány számára is biztosítja azt a támogatást, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőből a többi szolgáltató is megkap, hiszen itt több szolgáltató van, nem egyetlen egy. Köszönjük az ő munkájukat, amit elvégeznek, és ennek a fedezeteként megkapják azt az állami támogatást, amit mindenki más is megkap”

   Mennyi idő is telt el? Kb. 2-3 hét? Milyen érdekes, hogy amint eljutott az infó a megfelelő szintre, megtörtént a reakció.

   Na még egyszer: NE rágódj evidencián!!
  10. CasaLoma
   CasaLoma
   Kérdés az, hogy miért fizettük, miért is fizetjük az egészségbiztosítást, ha beteg, magatehetetlen, önmagukról már gondoskodni képtelen embereket a rendszer magára hagy?
  11. fych
   fych
   Nem tudom, miért kell megint, újra és újra felhozni ezt a hazugságot. Nem hagyta magára. Amint eljutott az infó a megfelelő szintre, azonnal intézkedtek, és a normán felül utalnak plusz pénzt. Azon felül, amit egyébként évente minden ilyen intézmény megkap. (Kb. 80-90 millió forint évente intézményenként.)
   setni és CasaLoma kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Nem az alapítványt hagyja magára, hanem az EMBERT. Az embert, akinek a túlzsúfolt ápolási osztályokon nem jut hely, hanem a családnak kell megoldani az ápolást úgy ahogy akarja/tudja. Mi egymás mellett beszéltünk el.
  13. fych
   fych
   Viccelsz!! Te komolyan azt várod, hogy az állam, a kormány egyesével istápolgassa ezeket az embereket? Ne röhögtess már! Az állam maximum az ezzel foglalkozó szervezeteken keresztül tudja ezt megtenni. Ha támogatjat szervezeteket, akkor miért is mantrázod, hogy magára hagyta AZ EMBERT?!
   Mit szeretnél? Balogh személyesen cseréljen ágytálat?! Vagy mi?!
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Mondjuk annyit, hogy biztosítson megfelelő mennyiségű ágyat az ápolási osztályokon. Mert szerintem ez állami feladat lenne. (Sokkal inkább, mint Vietnámban kórházat, vagy lakatlan falvakba sportpályákat építeni) Elméletileg ezért fizetnénk az egészségbiztosítási járulékot. Gyakorlatilag, meg a fene tudja hol landol az a pénz.
  15. fych
   fych
   Tulajdonképpen igazad van, csak azt az egyet várom bárkitől, hogy magyarázza el, miért kell úgy feltüntetni ezt a dolgot, mintha:
   - sehol máshol a világon nem létezne ilyen probléma, csak Magyarországon
   - az állam semmit nem tett volna a probléma megoldására, amint tudomást szerzett róla

   --

   Amúgy meg esetleg a vietnámi kórházépítés lehet, hogy középtávon nyereség nekünk. Nem tudhatod, hogy ennek fejében mit kap az ország.
  16. dor2000
   dor2000
   Azért ne hasonlítsd össze Kanadát Magyarországgal! Más a nemzeti jövedelem, másak a fizetések stb.
   Ha annyira sok pénzem lenne, mint neked, akkor én is szívesen adományoznék. Sokat is.
   De, mivel kevés van, ezért inkább megtartom magamnak.
   Egyébként jártál magyarországi Hospice-ben?
   Én igen, sajnos. Öt napig volt ott, azután meghalt.
   Nem az ápolási rátáról volt szó, mert többet is fizettünk volna, sokkal többet, csak éljen még tovább.
   Itt nem az EU-ról van szó, annak a pénz kiutalásáról, hanem legyen tiszta az pénz.
   Ez a tisztaság ugye nem baj? Nem kell mindig a zavarosban halászni, mondják a horgászok,
   Igazuk van.
  17. Hesperis60
   Hesperis60
   A Magyar Hospice Alapítvány 10, azaz tíz ágyat tart fenn. Ezen kívül vannak még Magyarországon olyan intézmények, főként kórházak, ahol szintén van hospice ellátás. Nem mondom, hogy nem lehetne jobb a helyzet, de azért az, hogy ők az egyetlenek az nem igaz! Egyébként itt erről egy cikk, akit a téma tényleg érdekel és esetleg érint. Engem sajnos igen, ezért is néztem utána.
   https://mno.hu/belfold/pont-a-hazai-hospice-tunik-el-a-magyar-hospice-alapitvany-arnyekaban-2425759

Megosztás