Nincs visszaút - olvadnak a gleccserek

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
glecser.jpg

Egy kutatás szerint a kanadai gleccserek egyötöde válhat vízzé a század végére. A kanadai gleccserek olvadása feltartóztathatatlannak tűnik, és a bennük lévő jégtömeg egyötöde válhat vízzé a század végére, 3,5 centiméterrel megemelve az óceánok és tengerek szintjét - figyelmeztettek tudósok a Geophysical Research Letters című szakmagazinban csütörtökön megjelent tanulmányukban.

A világ legnagyobb jégtakarói a Déli-sarkvidéken és Grönlandon találhatók, utánuk azonban a jégtömeg méretét tekintve a kanadai gleccserek következnek.


- Érthető módon eddig a fő figyelem az előbbi kettőre irányult, ezért akartuk megmutatni, hogy a kanadai gleccsereket is számításba kell venni - közölte Michiel van den Broeke, az Utrechti Egyetem kutatója.


A tanulmányban holland és amerikai szakértők működtek közre. Elemzésük szerint a kanadai jégtömeg zsugorodása visszafordíthatatlannak tűnik, és az olvadás eredményeként egyötödére csökkenhet a század végére. A tudósok a globális hőmérséklet 3 Celsius-fokos emelkedésére alapozták kalkulációjukat, és figyelembe vették azt is, hogy az Északi-sarkvidéken gyorsabb és magasabb mértékű - akár 8 Celsius-fokot is elérő - lesz a felmelegedés a század végéig, következésképpen az olvadás is.


A holland szakértők egyike, Jan Lenaerts hangsúlyozta, hogy azért is ítélik megállíthatatlannak a kanadai gleccserek pusztulását, mert az elolvadt jég helyén előbukkanó tundra sötét talaja még inkább magába szívja a napfény hőjét, ami aztán fokozott ütemben felgyorsítja a folyamatot.
 

Ösvénytaposó

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ember felelőssége aligha vitatható a globális felmelegedés ügyében. Íme a számok: 1900 és 2000 között átlagosan 10–20 cm-el emelkedett meg a világtengerek szintje, és a kutatóintézetek tanulmányai szerint 2090-ig további 50 és 140 cm közötti emelkedés várható. Egy méteres emelkedés a becslések alapján mintegy öt millió km²-nyi területet árasztana el a világ alacsonyan fekvő területeiből, elpusztítva az összes termőföld harmadát és ötvenmillió környezeti menekültet hagyva maga után.
Még ekkora veszély láttán sem változik semmi! Talán úgy vélik, hogy majd jut hely mindenkinek a hegycsúcsokon?
 

Lina62

Állandó Tag
Állandó Tag
Már egy hosszabb esőzés is gondokat okoz,mi lesz ha egyre nagyobb területeket hódít vissza a víz!Belegondolni is borzalmas!
 
Oldal tetejére