NLP (Neurolingvisztikus programozás)

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Ha másokat is érdekel a téma, itt összegyűjthetnénk az NLP-vel kapcsolatos könyveket, linkeket, érdekességeket, tapasztalatokat.
Részt vett-e már valaki közületek NLP tanfolyamon? Ha igen, mennyiben változtatta meg az életeteket?
 

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor kb. 2 éve kezembe vettem Richard Bandler: Elmés változások c. könyvét, néhány oldal elolvasása után félretettem, és úgy gondoltam, hogy hülyeség az egész. Aztán később rájöttem, hogy mi volt a probléma. Nem tudom, hogy miért, de én nem tudok vizualizálni, ezért amikor olyan feladatokat kellett volna megoldanom, hogy képzeljek el egy képet, változtassam meg a színét, kicsinyítsem le, stb. teljesen lehetetlennek találtam az egészet. Aztán később, Bandler másik könyvét olvasva értettem meg, hogy nem mindenki képes egyformán vizualizálni, így végre megértettem azt is, hogy miért nem tudok tájékozódni, miért tévedek el tizedszer is ugyanazon a helyen, és hogy miért ennyire rossz az arcmemóriám. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
 

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
A tekintet megfigyelése


A szemgolyó öntudatlan mozgásán igen jól nyomon lehet követni a beszélő gondolkodási folyamatát. Ehhez természetesen az szükséges, hogy partnerünk "szabadon" nézzen, járassa a szemét, tehát éppen ne fixálja akár a mi tekintetünket, akár valami mást.
Ha a beszélő jobbra felfelé néz, akkor éppen képileg elképzel valamit, például, hogy milyen lesz majd újonnan berendezett szobája. Lényegében olyasmin gondolkodik, ami valami új dolog: a világ meglévő, ismert részeiből, elemeiből egy eddig, ebben az összeállításban nem látott dolgot próbál elképzelni. Mondjuk elgondol egy tájat, amit eddig még nem látott. De ebbe az irányba tekintünk akkor is, amikor valami olyasmit szeretnénk mondani, amit a többiek várnak tőlünk. "Mit mondjak neki, hogyan is fogalmazzak, hogy megfeleljek az elvárásainak?" Ha a beszélő balra felfelé néz, akkor valami olyasmi jár a fejében, amit már vizuálisan megtapasztalt valahogyan.
Ez minden lehet, amit már egyszer látott, olvasott, megnézett. Olyan, mintha egy videoszalagot vennénk elő és újra megnéznénk az egyszer már rögzített képeket, vagyis látási emlékezetünkre támaszkodunk. Például elmeséljük, amit külföldi utunkon láttunk, vagy azt, hogy néz ki a lakásunk.
Ha jobbra tekint a beszélő, akkor hallási úton "rak össze" valami újat. Például elképzeli, milyen szavakkal fogja köszönteni hazatérő párját vagy hogyan fog beolvasni főnökének. Esetleg gondolatban beszélget, párbeszédet folytat olyasvalakivel, aki éppen nincs jelen.
Ha balra tekint, akkor "jár a magnó a fejében", és visszaidézi azt, amit már egyszer hallott. "Mit is mondott tegnap a lányom? Hogyan is fogalmazott a főnököm? Mit hallottam a rádióban?"
Ha beszélgetőpartnerünk jobbra lefelé néz, akkor valamilyen saját testmozgást képzel el, egy mozgássorba éli bele magát, annak összes testi emlékével és megnyilvánulásával együtt. Például elképzeli, hogy egy trambulinről az uszoda vizébe veti magát, vagy hogy felkapaszkodik egy hegytetőre. Ekkor a mozdulaton túl felidéződik a gyors szívverés, a szaporább légzés, a verítékezés, az izmok feszülése is.
Ha az illető balra lefelé tekint, akkor valamilyen dologgal kapcsolatban érzelmileg érintetté vált. Például valaki házastársával való veszekedésére gondol, miközben újra átéli a dühöt, haragot, az indulat minden elemét és hullámzását. Többek között ezért tapasztalható az a jelenség, hogy ha beszélgetés közben a téma nagyon érzékenyen érint minket és sírni szeretnénk, akkor lefelé tekintünk. Ha azonban ez kínos lenne számunkra, akkor gyorsan – persze nem tudatosan - felfelé (vagyis el az érzelmektől, a gondolkodás irányába) fordítjuk tekintetünket, s ezzel gátat szabunk könnyeink hullásának.
A szemmozgások megfigyelését remekül gyakorolhatjuk a televíziós interjúk riportalanyain vagy filmek nézése közben. Itt is igaz az az alapszabály, hogy mindig a változásokra kell figyelni. Mivel ezek igen rövid idejű mikromozgások és egy-egy szemállás csak másodpercekig vagy annak töredékéig tart, igen kitartó és koncentrált figyelem hozza csak meg a "gondolatolvasás" eredményét.


Feuer Mária
pszichopedagógus
 
I

ionon

Vendég
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CUser%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Vizualizálni érdekes kísérletről számolok be nektek az ilyen dolgokat segíti a nézést. LCD monitorban van egy plexilap egyik felülete sima a másik rovátkált. Érdekes jelenség látható ha síkjában nézed a plexilapot a lap fél centi vastag azt kell nézni. Látszik a azt amit nézel és három csík látható még vagyis négy csík van látható (és az esemény horizont amiben az egészet te nézed) akkor öt jelenséget látsz egyszerre és mindegyik külön történés lehetne de mivel egy időben van ezért vizualizálása a dolgoknak segítés. A három csíkban a látvány fordított minden fejjel lefelé látható érdekes jelenség. Gyakorlásra használni az elme gondolkodást segíti mert egy történést öt látószögből tudsz figyelni. kiss
 

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
Az NLP nem egy módszer a fóbiákról, rossz szokásainkról való leszoktatásra, de egy olyan <nobr>látásmódhoz segít hozzá, amivel könnyen és gyorsan, akár önállóan, vagy néhány alkalmas</nobr><o></o> <nobr>orvosi kezeléssel leszokhatunk. Természetesen, nem minden kezelés látványosan gyors, és egyszerű</nobr><nobr>, de a módszer megfelelő vezetés mellett alkalmazható a dohányzásról, italról, vagy a</nobr><o></o> <nobr>hisztizésről való leszokás segítésére is.</nobr><o></o>

<nobr>Richard Bandler, az NLP atyja "Elmés változások" című könyvében ismerteti a következő esetet,</nobr><nobr>
mely humorosan bemutatja, hogy is működik az NLP egyik technikája, hogyan segíti hozzá az
</nobr><nobr><o></o>
</nobr><nobr>embereket a paradigmaváltáshoz, korábbi beidegződéseik felülvizsgálatához, és egy valóban</nobr><nobr><o></o>
</nobr><nobr>"elmés" változáshoz:</nobr>
<nobr></nobr>
<nobr></nobr>
Egyszer egy apa hátracsavart karjánál fogva a szó szoros értelmében bevonszolta a lányát az <o></o>
<nobr>irodámba, belökte egy fotelbe és ráförmedt:<o></o>
</nobr><nobr></nobr>
<nobr>"- Ülj le! <o></o>
</nobr><nobr>- Valami baj van? - érdeklődtem.<o></o></nobr><nobr>
</nobr><nobr>- Ez a lány egy kis kurva!<o></o>
</nobr><nobr>- Nekem nincs szükségem kurvára! Minek hozta ide?<o></o>
</nobr><nobr>- Hát, ha volt már hatásos félbeszakítás, ez az volt! Az effajta első mondatok a kedvenceim; egy <o></o>
</nobr><nobr>ilyen beszólással remekül meg lehet fagyasztani valakinek az agyvelejét. Utána még kérdés, és <o></o>
</nobr><nobr>- Ki ez a lány?<o></o>
</nobr><nobr>- Az én lányom.<o></o>
</nobr><nobr>- Kurvát csinált a lányából!!!<o></o></nobr><nobr>
</nobr><nobr>- És idehozza nekem! Undorító!<o></o>
</nobr><nobr>- Jaj dehogyis, teljesen félreért!
</nobr><nobr>Ez az ember vicsorogva, ordítozva jött be az ajtón, most pedig rimánkodik, hogy értsem meg. </nobr><nobr>
Teljesen átváltott arról, hogy a lányát támadja, arra, hogy önmagát védje. A lánya közben

</nobr><nobr>csendben kacagott -nagyon tetszett neki a dolog. <o></o>
</nobr><nobr>- Hát akkor magyarázza el, hogy mi a helyzet!<o></o>
</nobr><nobr>- Attól félek, hogy mindenféle szörnyűség történik majd vele. <o></o>
</nobr><nobr>- Hát, ha erre a szakmára tanítja, akkor mérget vehet rá!<o></o>
</nobr><nobr>- Nem, nem! Arról van szó ..<o></o>
</nobr><nobr>- Azt bökje ki végre, hogy mit akar! Mit kíván tőlem?<o></o>
</nobr><nobr>Erre el kezdi sorolni, hogy mit akar. Amikor a végére ért, így szóltam:<o></o>
</nobr><nobr>- Kicsavart karjánál fogva hozta ide a lányát. A prostituáltakkal bánnak így. Láthatólag erre</nobr><nobr> tanítja őt. <o></o>
</nobr><nobr>- Arra akarom kényszeríteni... <o></o>
</nobr><nobr>- Aha, kényszeríteni! Ara tanítani, hogy a férfi ráncigálja a nőt, parancsolgat neki, olyanra <o></o>
</nobr><nobr>kényszeríti, amit nem akar. Egyszóval hatalmaskodik felette. Így tesz a selyemfiú. Ezután már <o></o>
</nobr><nobr>csak pénzt kell kérni érte.<o></o>
</nobr><nobr>- Nem ezt csinálom, lefeküdt a fiújával. <o></o>
</nobr><nobr>- Pénzt kér érte?<o></o>
</nobr><nobr>- Nem.<o></o>
</nobr><nobr>- Szereti?<o></o>
</nobr><nobr>- Ahhoz még túl fiatal. <o></o>
</nobr><nobr>- Nem szerette magát, amikor kislány volt?"</nobr>
<nobr><o></o>
</nobr><nobr>Ha az NLP hatásfokát be akarjuk mutatni, ezzel a példával biztosan megízlelhetjük, hogy </nobr><nobr>működik.
Ez a példa frappánsnak tűnik, de lehet, hogy valaki számára idegen vagy
</nobr><nobr>személyeskedő is,
ha a tartalmi újrakeretezés eszközét valaki nem ismeri fel benne.<o></o>

</nobr><nobr>Nem pszichológiai módszerről beszélünk, hanem egy érdekes modellgyűjteményről.
Aki pedig
</nobr><nobr>életében gyűjtött már valamit, az tudja, hogy teljes gyűjtemény nem létezik. Az NLP <o></o>
</nobr><nobr>modellgyűjteménye is így gyarapodik, tökéletesedik, napról napra!</nobr>
 

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
Önkéntelen gesztusok

<TABLE class=MsoNormalTable style="mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #f0f0f0; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #f0f0f0; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #f0f0f0; WIDTH: 372.75pt; PADDING-TOP: 9pt; BORDER-BOTTOM: #f0f0f0; BACKGROUND-COLOR: transparent" width=497>Fej<O:p</O:p

Bólintás: egyetértés, bátorítás.
Fejrázás: ellenérzés, nemtetszés.
Fej félredöntése: érdeklődés.
Fej leeresztése: depresszió, behódolás, elmélkedés, szomorúság.
Fejrángatás: hiúság, szexuális felhívás.
Fejtámasztás: fáradtság, unalom.
Tarkó mögött összefűzött kezek: hatalom, felsőbbrendűség, magabiztosság.
<O:p</O:p
Haj<O:p</O:p

Haj hátravetése vagy érintése: hiúság, tollászkodás, szexuális felhívás.
Homlokba hulló haj hátrasöprése: szexuális felhívás vagy idegesség.
Hajcsavargatás: idegesség.
Haj rágcsálása: idegesség vagy koncentráció.
Haj fül mögé tétele: idegesség, vagy tollászkodás, szexuális felhívás.
Haj hátradobása a nyakról: idegesség.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Szemek<O:p</O:p

Szem meresztése: meglepetés vagy sokk.
Minimális szemkontaktus: becstelenség vagy félénkség, idegesség.
Tekintet elfordítása: unalom, hazugság.
Pislogás: idegesség.
Szem megérintése: kétségek, bizonytalanság, hazugság.
Bámulás: dominancia, álmodozás.
Szempillák alóli leskelődés: szerénység, félénkség, flörtölés.
Szem megérintése: idegesség, kétségek, bizonytalanság, hazugság.
Szemdörzsölés: fáradtság.
Lecsukott szemek: fáradtság, unalom, ingerültség, flusztráció.
<O:p</O:p
Száj
Mosoly: boldogság, öröm.
Nyitott száj: meglepetés, sokk.
Kéz a száj előtt: hazugság.
Ujjak a száj előtt: hazugság.
Ujjak a szájban: bizonytalanság, idegesség.
Kéz a száj előtt: hazugság.
Szájnedvesítés: szexuális érdeklődés, bujaság.
Grimaszolás: nemtetszés.
<O:p</O:p
Áll<O:p</O:p

Áll simogatása: mély gondolkodás, csodálat.
Áll dörzsölgetése: kétségek.
Álltámasztás: mély gondolkodás.
Álltámasztás két kézzel: rosszkedv, mély gondolkodás.
Állkapocs előreállása: agresszió, védekezés.
Állkapocs nyakba húzása: szűkszavúság, önbizalomhiány.
<O:p</O:p
Karok és kezek<O:p</O:p

Karba tett kezek: védekezés, bizonytalanság.
Összeszorított ököl: ellenségeskedés, agresszió.
Hátratett kezek: lazaság, magabiztosság, hatalom.
Kezek a fej mögött: magabiztosság, arrogancia.<O:p</O:p
Összekulcsolt kezek: idegesség, bizonytalanság.
Összeszorított kezek lapos tenyérrel: hangsúly, meggyőzésre tett kisérlet.
Csípőre tett kezek: düh, hiúság, szexuális kihívás.
Nyitott tenyerek: nyitottság, őszinteség.
Karok az oldalaknál: lazaság.
Kéztördelés: idegesség, feszültség.
Tarkó mögött összefűzött kezek: magabiztosság, arrogancia.
Nyitott tenyerek: nyitottság, őszinteség, becsületesség.
<O:p</O:p
Lábak<O:p</O:p

Lábak keresztezése a térdnél: védekezés, negatív gondolatok.<O:p</O:p
Lábak keresztezése és kiegyenesítése: kényelem keresése, nőknél szexuális felhívás.<O:p</O:p
Lábak keresztezése a bokánál, ülő helyzetben, térdek összezárva: nőknél hagyományos „úrinő” ülésmód, prűdség vagy konvencionalitás.<O:p</O:p
Lábak keresztezése a bokánál, miközben a térdek nyitva vannak férfiaknál: védekezés, negatív gondolatok.<O:p</O:p
Egyik boka a másik térden nyugszik, férfiaknál: vitatkozó személyiség, vagy hangulat, illetve versenyszellem.<O:p</O:p
Lábak szélesen széttárva ülő helyzetben, férfiaknál: arrogancia, agresszió, szexuális felhívás.
Lábak keresztezése álló helyzetben: védekezés, negatív gondolatok, hideg, vagy az illetőnek WC-re kell mennie.<O:p</O:p
Lábdörzsölgetés: idegesség, kényelmetlenség.<O:p</O:p
Vigyázállás: alárendeltség, nagyfokú tisztelet.<O:p</O:p
Lábfejek valakire mutatnak: érdeklődés a személy iránt.<O:p</O:p
Egyik láb másikra kulcsolása álló helyzetben, nőknél: védekezés, kényelmetlenség.<O:p</O:p
Egyik lábbal a másik hátát dörzsölgetni: idegesség, kényelmetlenség<O:p</O:p
Lábak széles terpeszben, álló helyzetben: düh, agresszió, szexuális felhívás.<O:p</O:p
Lábak egy kissé távol egymástól, álló helyzetben: ellazultság.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Homlok<O:p</O:p

Homlok ráncolása: düh, idegesség, aggodalom, mély gondolkodás vagy zavar.<O:p</O:p
Kéz a homlokon: idegesség, aggodalom, fáradtság, mély gondolkodás, emlékezni próbálás.<O:p</O:p
Homlokra ütés: idegesség amiatt, hogy elfelejtettünk valamit.
<O:p</O:p

Szemöldök<O:p</O:p

Szemöldök felrántása: barátságos üdvözlés vagy felismerés.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Arc<O:p</O:p
Arc megérintése: mérlegelés, koncentráció, idegesség.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Fülek<O:p</O:p
Fülcimpa megérintése, vagy dörzsölése: idegesség, kétségek, hazugság.<O:p</O:p
Ujj a fülben: vágy egy hang, zaj vagy helyzet kizárására illetve jel, hogy beszélni szeretnénk.<O:p</O:p
Fül behajtása: vágy egy hang, zaj vagy szituáció kizárására.<O:p</O:p
Füldörzsölés: vágy egy hang, zaj vagy szituáció kizárására.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Orr<O:p</O:p
Orrvakarás, dörzsölés, érintés: idegesség, kétségek, gondolkodás, hazugság.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Ajkak<O:p</O:p
Szájnedvesítés: szexuális érdeklődés, bujaság.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Nyelv<O:p</O:p
Nyelv a fogak között: koncentráció.<O:p</O:p
Rágás: feszültség, idegesség.<O:p</O:p
Összeszorított fogak: kísérlet düh kontrollálására.<O:p</O:p
Körömrágás: idegesség, bizonytalanság.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Nyak<O:p</O:p
Nyak kinyújtása és visszahúzása: idegesség, aggodalom.<O:p</O:p
Nyakérintés: idegesség, hazugság, kétségek.<O:p</O:p
Nyak masszírozása: düh.<O:p</O:p
Nyak vakargatása a fülcimpa alatt: kétség, bizonytalanság.<O:p</O:p
Nyak ütögetése: annak felfedezése, hogy valamit elfelejtettünk.
<O:p</O:p
<O:p</O:p
Ujjak<O:p</O:p
Döfködő ujj: hangsúlyozás, dominancia, felsőbbrendűség.<O:p</O:p
Köröm vizsgálgatása: idegesség, unalom.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Hüvelykujj:<O:p</O:p
Malmozás: semmittevés, türelmetlenség.<O:p</O:p
Hüvelykujj kinthagyása, mialatt a többi ujj a hajtóka alatt van: felsőbbrendűség, dominancia.<O:p</O:p
Hüvelykujj kinthagyása, mialatt a többi ujj a nadrágzsebben van: felsőbbrendűség, dominancia, agresszió, szexuális felhívás.<O:p</O:p
Hüvelykujj övbe, vagy övtartóba akasztása: felsőbbrendűség, dominancia, agresszió, szexuális felhívás.<O:p</O:p
<O:p</O:p

Csípő<O:p</O:p
Ringó csípő: szexuális felhívás.<O:p</O:p
<O:p</O:p


</TD></TR></TBODY></TABLE>Forrás: www.hotdog.hu</O:p<O:p</O:p
 

sulti

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv mindenki-net!

Régóta keresek egy u. time-line nevű technikát, állítólag nlp-s cucc.
Tud erről valaki valamit?
THX
 

Angelit

Állandó Tag
Állandó Tag
A Time-Line Technika Tad James nevéhez füzödik. Ezzel a technikával rossz emlékeket is lehet törölni, negatív érzelmeket vagy eseményeket megváltoztatni és a jövöt is lehet atraktívabbá tenni vagyis programozni. (Az alap Time-Line technikához párosulnak még egyéb technikák annak arányában, hogy a felsorultak közül mire használják a TL technikát)
Segít megérteni azt, hogy kinek milyen belsö Idö-Reprezentációja van, vagyis ki hogyan éli meg az idöt. Így egyben a saját idöelméletünknek vagy idöbeosztásunknak a megértéséhez is vezet szerintem.
Az NLP külsö és belsö IdöVonallal dolgozik.

Röviden a technika:
  • képzelj el egy célt, amit el akarsz érni, meg akarsz valósítani
  • lépj ki a testedböl, érezd amint az idövonaladtól neked jól esö távolságban
  • jelenítsd meg az idövonaladon a megfelelö helyen a célod, vagy amit el akarsz érni
  • lásd ezt a legoptimálisabb helyen az idövonaladon megvalósulva
  • most pedig találj az idövonaladon tartalékot, vagyis hozz fel a célod megvalósulásához negatív vagy pozitiv tapasztalatokat (ezeket már átélted)
  • menj ezekbe egyenként bele és kösd öket össze egyenként az új céllal
  • ehhez kötni színt/ tömondatot vagy affirmációt/ hömérsékletet és itasd át a meggyözödéseddel
  • lebegj az idövonalad felett és lásd, annak az energetikai változását
  • éld át a változást!
  • ja és gyere is vissza ;)
 

hena37

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem találtam ebben a témában semmit, pedig úgy rémlett, már valaki hozzászólt evvel kapcsolatban. Ha valaki tud ajánlani ebben a témában könyvet, esetleg részt vett valamilyen tanfolyamon, szívesen venném, ha megírná tapasztalatait. Érintőlegesen már olvastam róla, pl. a kineziológia kapcsán és egyéb témakörökben, de semmi konkrétat nem találtam.
Szeretettel hena :p<o>
</o>

Közben találtam két alapművet .
Richard Bandler : Elmés Változások
Richard Bandler -Beryl Heather : Békából királyfi
Ha valaki olvasta, esetleg alkalmazta a leírt módszereket, kérem ,hogy írja le tapasztalatait ! :444: kiss:p
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
A mindennapinlp oldalon sok információ található, ajánlom mindenkinek.

Az NLp alapelve az, hogy az élményeknek szerkezete van, ha változtatom a szerkezetet változik az élmény. A szerkezet az jelenti, hogy vannak ugyanolyan belső érzékszerveink, mint a külsők (látás, hallás, tapintás, ízlelés és szaglás). Az eredeti élményben ezek változtatásával változik az élmény, pontosabban az élményhez kapcsolt érzés. A reklámok is ezt használják, nem kis hatékonysággal. Ki lehet próbálni, pl. egy vizuális elem(=submodalitás) megváltoztatásával, pl egy élményben a távolságot növelni vagy csökkenteni: hogy változik az érzés?
Sok ilyen submodalitás (amikből az élmény szerkezete összeáll) létezik: (távolság méret, szín, magasság mélység, durva, sima, puha, erős, tompa, halk, visító, gyors, lassú, stb.) , és a hatás attól is függ, kinek melyik az elsődleges érzékelési csatornája. A legtöbb embernél a vizualitás, a kinesztetika és az auditori (hallás) csatorna a leggyakrabban használt, a másik kettő nem annyira jellemző.
Ahhoz képest, hogy mennyi van, Magyarországon kevés NLP-s könyv jelent meg, azért mondok párat:
Anthony Robbins két könyve : Határtalan siker és Ébreszd fel a benned szunnyadó Óriást, A belső utazás két könyve Brandon Bayes-től, Joseph O'conor könyvei: A rendszerelvű gondolkodás művészete, NLP és Párkapcsolat; Connirae és Tamara Andres: Mély belső átalakulás, csak hogy néhányat említsek. üdvözlettel: daibo
 

kolonte

Kitiltott (BANned)
Tessék mondani!
Mióta tartozik az NLP az ezoterika műfajhoz?
Szerintem megtagadnák művük az alkotók, ha ez a beskatulyázás helyes lenne!
 

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
Tessék mondani!
Mióta tartozik az NLP az ezoterika műfajhoz?
Szerintem megtagadnák művük az alkotók, ha ez a beskatulyázás helyes lenne!

Szó sincs beskatulyázásról, de úgy, ahogy az agykontroll, a hipnózis, az intuíció mind a jobb agyféltekünkkel, a tudattalan elménkkel kapcsolatos, szerintem az NLP sem áll távol az előbbi témáktól.
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Tessék mondani!
Mióta tartozik az NLP az ezoterika műfajhoz?
Szerintem megtagadnák művük az alkotók, ha ez a beskatulyázás helyes lenne!
Szerintem minden, ami a belső világgal foglalkozik, ide tartozik, így az NLP is. Egy nagyon hatékony önismereti módszer. Bizonyos esetekben végleges változást eredményez (pl pók, lift, stb. fóbia), más esetekben tovább vezet.
Ha valaki 100%-os figyelmet tesz tanulmányozására és persze alkalmazására, elérheti lehetséges és a ma még nem lehetséges tartott céljait, gyógyul, emberi kapcsolatai gyökeresen változnak és sorolhatnám tovább. A határ a csillagos ég.
Azt kívánom neked, hogy legyenek saját tapasztalataid, amelyeket, ha gondolod megoszthatsz velünk is.
üdv: daibo
 

MiD

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor kb. 2 éve kezembe vettem Richard Bandler: Elmés változások c. könyvét, néhány oldal elolvasása után félretettem, és úgy gondoltam, hogy hülyeség az egész. Aztán később rájöttem, hogy mi volt a probléma. Nem tudom, hogy miért, de én nem tudok vizualizálni, ezért amikor olyan feladatokat kellett volna megoldanom, hogy képzeljek el egy képet, változtassam meg a színét, kicsinyítsem le, stb. teljesen lehetetlennek találtam az egészet. Aztán később, Bandler másik könyvét olvasva értettem meg, hogy nem mindenki képes egyformán vizualizálni, így végre megértettem azt is, hogy miért nem tudok tájékozódni, miért tévedek el tizedszer is ugyanazon a helyen, és hogy miért ennyire rossz az arcmemóriám. ffice:office" /><O:p></O:p>

Én egy hipnózis tréningen azt hallottam a trénertől, amikor segíteni akart az egyik résztvevőnek. Aki azt állította, hogy nem tud vizualizálni, képeket látni. Csak gondolj rá - és működött neki.
 
Oldal tetejére