NLP (Neurolingvisztikus programozás)

D

dolphin3

Vendég
Egyetértek, tényleg érdekes, izgalmas, kreatív, van amikor fájdalmas, nehéz "játék" az NLP.
Ami nekem eszembe jutott, hogy az ismert, mindennapjainkban, háttérben futtatott, esetenként természetesnek titulált dolgainkat sokkal nehezebb észrevenni. Más szavakkal milyen hitekkel véleményekkel egyetértésekkel szívatjuk magunkat (pl kényszeres viselkedés, egyedi rutinok) és ezáltal persze a környezetünket is.


Hehe,most vettem észre :D:D
Nagyon sokan nem tudnak túljutni egy problémán, mert tudatosan már minden lehetőséget kipróbáltak, és nem oldódott meg a probléma. Pedig tudják, hogyha túljutnának az adott kritikus ponton, akkor teljesen megváltozna az életük. De nincs meg bennük tudatos szinten az az erőforrás, amire szükségük volna...
Elgondolkoztál-e már azon, hogy amit az egyik embernek teljesen természetes és egyszerű megtenni, arra a másik ember egyszerűen képtelen? Sokan eljutnak az életükben egy kritikus ponthoz, ahonnan tudatos erőforrásaik segítségével nem tudnak továbbmenni. Ennél a pontnál két választás létezik:
1. A nehéz út
2. A könnyű út
A nehéz út, hogy tudatosan, hatalmas erőfeszítések árán próbálsz magadon változtatni. Folyamatosan kilépsz a komfort zónádból, azaz a megszokott kerékvágásból, míg végül új komfortzónát alakítasz ki, ahol már jól érzed magad.:rolleyes:Hm,érdekes nem olyan nehéz csak szokatlan!
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy titok a sok közül:
A probléma nem azért van, hogy megoldjuk, hanem azért, hogy abbahagyjuk.
Vajon mit? Azt amit csinálunk, ahogy gondolkodunk, azt. Az elvárást, hibáztatást, bírálatot és kritikát, aggodalmaskodást, veszteségtől való félelmet, stb. stb., ki mivel szívatja önmagát nap, mint nap.
Ha jól emlékszem Richard Bandler könyvében olvastam: ha mindig azt csinálod, amit mindig is csináltál, azt az eredményt kapod, amit mindig is kaptál. De meg is lehet fordítani.
Mit jelent ez? Elkényelmesedik a gondolkodás, abbahagyjuk. A mindennapok rutinná válnak, és fogalmunk sincs mi különbözeti meg egyik napot a másiktól.
 
D

dolphin3

Vendég
:22:Igen vagy azt gondoljuk,hogy tudjuk mit gondol a másik és duzzasztjuk a hülyeséget de a másikat nem is hallgatjuk meg
csak gondolkodunk helyette ez a társas érintkezés legnagyobb
hibája és sok butaság forrása:rolleyes: vannak helyzetek amikor fölösleges
körök helyett rendszereket amiben gondolkozunk teljesen más megvilágításban tűnne,ha a másikra figyelnénk akár családon belül is
nem csak rutinből vagy saját kútfőből gondolkoznánk.Erről szól ez az
egész nem a gondolatolvasásról:confused:
 

MiD

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok érdekes használható írást találtam. Viszont van az NlP- vel egy kis gond, még eddig senki sem tudta elmagyarázni, hogy mi is ez. Mire használják, és miként. Összefoglalnátok a számomra, hogy mi ez?

Az enelpé a saját élettapasztalatainkról szól. Arról , hogy milyennek ismerjük a világot és a benne élőket, hogyan végezzük tevékenységeinket, miképpen teremtjük meg saját reális életünket sikereinkkel és kudarcainkkal együtt. Az NLP segít saját magad jobb megismerésében és mások tökéletesebb megértésében. Az NLP kihozza belőled a legtöbbet, a legjobbat.
Az NLP-vel én két éve ismerkedtem meg és azóta igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy elsajátítsam azokat a módszereket amelyek révén a világból többet láttok, hallok és érzek.
Elméleti fejtegetés helyett azonban álljon itt egy történet amely segítségével sokkal jobban lehet elképzelést alkotni valamiről, mint pusztán egy definíció alapján. Íme a történet:

A gömb elment egyszer kirándulni, s egészen a kétdimenziós világig jutott – persze, kör lett belőle. Találkozott a négyzettel, s magyarázta neki, hogy ő tulajdonképpen nem kör, hanem egy gömb.
A négyzet persze nem értette. Gyere el az én háromdimenziós világomba, s megértesz mindent –mondta a gömb. A négyzet elfogadta a szíves meghívást és elindultak a háromdimenziós világba, ahol a négyzet rögvest kockává változott. Nagyon tetszett neki a dolog: - Nahát ez csoda érdekes! Gyere gömb menjünk tovább! – Tovább?! – mondta döbbenten a gömb.
 

MiD

Állandó Tag
Állandó Tag
Mire jó az NLP?
Néhány példa:
A tanárok, oktatók, előadók
megtanulhatják, hogyan keltsék fel tanítványaikban vagy közönségükben az érdeklődést, a tudásszomjat, a könnyű tanulás természetes állapotait; hogyan adják át az anyag elsajátítását lehetővé tevőgondolkodási stratégiákat; miként fejtsenek ki ellenállhatatlan hatást a csoportra.

Az üzletemberek, vezetők, vállalkozók
jelentős mértékben csökkenthető a munkahelyi stressz-szintje, sikeresebben tudják megoldani, sőt megelőzni a konfliktusokat; munkatársaikat egyéniségük figyelembevételével jobban ösztönözhetik és előhozhatják erőforrásaikat; hatékonyabbá tehetik bármilyen vállalkozás működését. Ha van a mai üzleti életnek valamilyen általánosan igaz, nyilvánvaló tulajdonsága, akkor az a gyors, sőt gyorsuló változékonyság. Ezért a korábbinál sokkal inkább szükségessé vált figyelni a változásokat, növelni a személyes teljesítményt és kreativitást, kezelni a helyzeteket, kompetens módon bánni az emberekkel és tudatosan építeni a jövőképet, az értékrendet, a célokat. Az NLP alkalmazása mindezeken a területeken, sőt más területek is segíti a személyes fejlődést. Hasznos, mert gyakorlatias azonnal alkalmazható modell.

Az orvosok és más testi gyógyítók
az NLP eszközeivel megteremthetik a gyógyulás gondolati és érzelmi hátterét pácienseikben és segíthetnek nekik az egészséget támogató életmód kialakításában.

A lelki gyógyítók, pszicho terapeuták számos konkrét eljárást sajátíthatnak el, amelyekkel hatékonyan, fájdalom és ellenállás nélkül segíthetik pácienseiket a kívánt változás elérésében.

"A hatvanas évek humanisztikus pszichológiai robbanása óta
talán az NLP az emberi kommunikáció legfontosabb szintézise."
(Science Digest)


És mi nem?
Az NLP nem valami felszínes hókusz-pókusz. Nem is rögzített filozófiai, netán vallásos jellegű hiedelemrendszer.
A tanfolyamok nem életidegen, szakszavaktól hemzsegő előadások, hanem nagyon is gyakorlati élmények, ahol fontos az aktív részvétel és a személyes tapasztalat.
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Nlp= modellezés. Szellemi kalandozás, pszichológiai csúcstechnológia.

Akik rátaláltak azt a kérdést tették fel mi történik azoknak az embereknek a fejében akiknek valami sikerül és mi történik azoknál akiknek ugyanaz nem sikerül. Mik a különbségek?

Rájöttek, hogy az élményeknek szerkezete van. Szerkezete van az érzésnek és a gondolkodásnak is. Ezt a szerkezetet a belső érzékszervek használatával tudatosan alakítjuk. A belső érzékszervek ugyanazok, mint a külsők: látás, hallás, tapintás, szaglás és ízlelés. A szerkezet egy elemét változtatva, már változik az érzés.

A szerkezeti elemeket submodalitásoknak nevezi az NLP. Mik lehetnek ezek?

A vizuális (látás) érzékelési csatorna esetén: közeli, távoli, álló, statikus, nagyobb, kisebb, mozgó, színes, fekete-fehér, stb.

Az auditív (hallás) érzékelési csatorna esetén: magas, mély, gyors, lassú, éles, tompa, tiszta, öblös, zengő, erős, halk, hangos, stb.

A kinesztetikus (tapintás) érzékelési csatorna esetén: tompa, puha, kemény, bizsergő, határozott, gyenge, hideg, meleg, stb.

Az ízlelés és szaglás kevés embernél elsődleges érzékelési csatorna, ezért most ezekről nem beszélek, de az előbbiek alapján mindenki találhat bőven szerkezeti elemeket ezekhez is.

Amikor kiválasztunk egy élményt, amivel dolgozni akarunk, feltérképezzük a szerkezetét és el kezdjük egyenként változtatni, és megfigyeljük, hogyan változik az érzés. Van olyan elem, amire nem változik, és van amire intenzíven, attól függően, hogy az adott személynél mely szerkezeti elemek a meghatározók.

Persze az eltelt pár tíz évben számos változata alakult ki az NLP-nek, egyik jobb, mint a másik, de az alapelv az amit konyhanyelven leírtam.
Az elérhető eredmény a csillagos ég, szerintem.
üdv daibo
 
D

dolphin3

Vendég
Ez egy gyakorlat :
Kapcsolat=Összhang

Millton -modell

Létrehozásának elemei:

követés = Vezetés

"Találkozz a másikkal az Ő világáról alkotott modelljében!"

Létrehozásának elemei:

követés = vezetés


Viselkedés:

-lélegzés:D
-test mozgása,helyzete
-a beszéd tempója
-a beszéd ritmusa
-hangszín
-szavak,fogalmak amit a másik használ stb.


Kapcsolat létrehozása:

követés = tükrözés = vezetés



átfedések létrehozása,



Horgonyok létrehozása és itt van jelentősége /vizuális,auditív,kinesztetikus vagy olfaktorikus és
gusztatorikus / és a semleges ,amit mindenki befogad.
 

tibcsifiu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nagyon jók ezek a technikák és nagy segítséget adnak, ha problémái adódnak az embernek. Egyetlen hátrányuk van: rengeteget kell őket gyakorolni, napi rendszerességgel. Ha csak akkor szeretné alkalmazni az ember, ha gond van, az úgy nem fog menni. Szóval mindenkinek kitartás! ;)
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nagyon jók ezek a technikák és nagy segítséget adnak, ha problémái adódnak az embernek. Egyetlen hátrányuk van: rengeteget kell őket gyakorolni, napi rendszerességgel. Ha csak akkor szeretné alkalmazni az ember, ha gond van, az úgy nem fog menni. Szóval mindenkinek kitartás! ;)
Egy új szokás kialakítása mindig munkával jár. Van egy jó hírem. A tudat általánosít, és ha kellő számban végzünk el egy egy folyamatot, utána már elég szinte rágondolni, magától is történik, különösebb erőfeszítés nélkül. Sőt van amikor pl utólag veszem észre, hogy csináltam pl egy részek egyeztetését vagy egy time line-t, három pozíciót. Ezek a kedvenceim.
 
D

dolphin3

Vendég
Egy új szokás kialakítása mindig munkával jár. Van egy jó hírem. A tudat általánosít, és ha kellő számban végzünk el egy egy folyamatot, utána már elég szinte rágondolni, magától is történik, különösebb erőfeszítés nélkül. Sőt van amikor pl utólag veszem észre, hogy csináltam pl egy részek egyeztetését vagy egy time line-t, három pozíciót. Ezek a kedvenceim.

Azt mondják ,hogy 9 napig kell valami újat csinálni az éltedbe
és utána szokásoddá válik.Az idő vonalról hallottam és olvastam is egy kicsit,de mi az a hármas pozíció?:confused:
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt mondják ,hogy 9 napig kell valami újat csinálni az éltedbe
és utána szokásoddá válik.Az idő vonalról hallottam és olvastam is egy kicsit,de mi az a hármas pozíció?:confused:
A "három pozició"-s gyakorlat abban segít, hogy könnyedén váltsunk a szemléletek között. Ugyanazt a dolgot eseményt, történést nézhetem a saját cipőmből, a saját realitásomból, érzem a saját érzéseimet, gondolom a saját gondolataimat, azaz saját nézőpontból (első pozíció), figyelmen kívül hagyva mindenki más nézőpontját. Hogyan hat ez rám kérdés tartozik hozzá.
A második pozícióban figyelembe veszem a másik érzéseit véleményét, az ő cipőjéből szemlélem a történést ,eseményt, milyen érzés neki, itt méltányolom a másik (mások) szempontját szempontjait.
A harmadik pozíció pedig a külső szemlélő, mindkét pozíciótól teljesen független nézőpont, ebben a pozícióban nincs személyes érintettség, innen figyelem meg az első és a második pozícióban lévők viselkedését.
Konfliktusok feloldásánál igen hasznos, de abban is segít, hogy megtanuljunk könnyen váltani a szemléletek között. Hasznosságuk egyenrangú, egyik se fontosabb a másiknál, egyszerűen csak más.
Képzelj el egy egyenlő szárú háromszöget, az alap két végén az első és második pozíció, míg a harmadik fent ( vagy lent ) a harmadik csúcs, a harmadik pozíció, fontos hogy ez mindig egyenlő távolságban legyen az első kettőtől.
 
D

dolphin3

Vendég
Konfliktusok feloldásánál igen hasznos, de abban is segít, hogy megtanuljunk könnyen váltani a szemléletek között. Hasznosságuk egyenrangú, egyik se fontosabb a másiknál, egyszerűen csak más.
Képzelj el egy egyenlő szárú háromszöget, az alap két végén az első és második pozíció, míg a harmadik fent ( vagy lent ) a harmadik csúcs, a harmadik pozíció, fontos hogy ez mindig egyenlő távolságban legyen az első kettőtől.

Ez elég nehéz lehet még az ,hogy az ő álláspontja vagy az én álláspontom ,de az objektív szemlélet.Elméletben értem és
tárgyalástechnikánál lehet alkalmazni ,de a semleges a legnehezebb nekem:rolleyes:Jó ez a háromszög hasonlat!
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha nehéz a semleges pozíció, az azt jelenti nem vagy semleges. egyszerű példákkal lehet gyakorolni: pl. teljesen mindegy, hogy a 25. faluban a postás mikor dobja be a levelet. Vagy 3 évvel ezelőtt milyen ceruzával írtam. Ami iránt közömbösek vagyunk, rengeteg ilyen példát tudunk kreálni magunknak, a lényeg, hogy megérezzük, milyen az amikor tényleg kívülállók vagyunk.
Nekem segített az is, hogy úgy láttam az első és második pozícióban kommunikálókat, hogy levettem a hangot, így fogalmam sem volt a tartalomról, csak a kommunikációt láttam érzékeltem közöttük. A tv-vel is szoktam ezt játszani, leveszem a hangot és próbálom kitalálni, ki hogy viszonyul a másikhoz.
Én inkább azt mondom, nem nehéz, hanem szokatlan. Sok információt ad, ha a másik cipőjéből látom magam az első pozicióban, és az is ha a harmadikból teszem ugyanezt. Észre lehet venni ragaszkodásainkat, bírálatainkat, előítéleteinket, hogy csak a nagyobb hazugságainkat említsem. De észrevehetem, hogyan nagyítok fel valamit, vagy hogyan zárok ki vagy hogyan nem veszek észre fontos információkat.
Szóval sokat tanulhatunk magunkról és szerintem ez a lényeg. Az már másodlagos hozadék, hogy látványosan javulnak a kapcsolataink.
 
D

dolphin3

Vendég
Érdekes példa a tv-vel, kipróbálom,igen nem vagyok semleges ezt még
gyakorolnom kell:rolleyes:
 

vatomi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ! szívesen olvasnák tobb komoly NLP s anyagot magyarul, de sajnos nemakadok a nyomukra, merre keressek van valami tanácsotok? ha valakinek lenne ilyen anyag, nagyon hálás lennék ha feltoltené... :)
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ! szívesen olvasnák tobb komoly NLP s anyagot magyarul, de sajnos nemakadok a nyomukra, merre keressek van valami tanácsotok? ha valakinek lenne ilyen anyag, nagyon hálás lennék ha feltoltené... :)
Szia! Itt az előző oldalról rögtön le is töltheted első NLP-s könyvedet, az elmés változásokat.
Anthony Robbins: Határtalan siker és Ébreszd fel a benned lévő óriást könyvei is igen alaposak (bocs ha anevét nem helyesen írtam)
A mindenapinlp honlapon is sok információt találsz.
A le és feltöltésekben is valaki nem rég tett fel egy NLP-s anyagot.
Joseph O'connor és John Seymoure: NLP,
Belső utazás is NLP-n alapul
Hirtelen ennyi jutott eszembe, egyik információ hozza magával a másikat.
üdv daibo
 

vatomi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia! Itt az előző oldalról rögtön le is töltheted első NLP-s könyvedet, az elmés változásokat.
Anthony Robbins: Határtalan siker és Ébreszd fel a benned lévő óriást könyvei is igen alaposak (bocs ha anevét nem helyesen írtam)
A mindenapinlp honlapon is sok információt találsz.
A le és feltöltésekben is valaki nem rég tett fel egy NLP-s anyagot.
Joseph O'connor és John Seymoure: NLP,
Belső utazás is NLP-n alapul
Hirtelen ennyi jutott eszembe, egyik információ hozza magával a másikat.
üdv daibo

nagyon szépen koszonom a tippeket :)
csak sajnos az ugyetlenségemtol fogva nemsikerult kigooglezni a konyveket pl. pdf formátumba, de rajtavagyok..... :rolleyes:

a meglévo scannelt konyveket viszont áttdolgozom módosítható word docu formába, ha vkit érdekel jelezzen, és nekifogok....

ui.: ha akad vkinél NLP s konyv magyarul, ne legyen rest, scanneljen és toltogessen, szerintem sokan hálásak lennének érte ;)
 
Oldal tetejére