Nosztalgia Budapestről

Melitta témája a 'Utazzunk együtt!' fórumban , 2013 November 22.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Magyar villamosok Amszterdamban
  Hamster
  Eredetileg csak a tavaly "feltámadt", 2624-es pályaszámú budapesti, és a 260-as pályaszámú debreceni nosztalgia tuja hollandiai tartózkodásáról szerettem volna pár képet mutatni, aztán úgy döntöttem, mesélek egy kicsit az őket megelőző amszterdami magyar villamosokról is:


  A győri kocsik
  Amszterdam első sorozatgyártott villamosainak (azért fogalmazok ilyen nyakatekerten, mert az első szériát megelőzte egy próbasorozat) villamosberendezését a német Union Elektrizitäts-Gesellschaft gyártotta, számunkra azonban érdekesebb, hogy a 215 kocsi egy részét a győri Magyar Waggon- és Gépgyár építette: konkrétan a 15 és 38, az 50 és 99, illetve a 100 és 154 közötti pályaszámúakat (a maradékot pedig a holland Werkspoor és a kölni Van der Zypen & Charlier).

  [​IMG]

  A "Raab Union" néven is emlegetett típusból (Raab ugyebár Győr német neve) a 144-es pályaszámú kocsi maradt meg, az amszterdami városi villamos akkori kék színében tündöklő kéttengelyest ma is látni néha különmeneteken. A jellegzetes szín ellenére azonban, ha egy holland közlekedésbarátot a "kék villamosról" kérdezünk, nem erről fog beszélni - és a mondanivalója akkor sem fogja nélkülözni a magyar vonatkozást:

  Kék villamos
  A "blauwe tram" a Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (Észak- és Dél-Hollandiai Villamostársaság, röviden NZH) városközi hálózatának beceneve volt. Ez a cég méteres (Amsterdam – Haarlem – Zandvoort, Amsterdam-Noord – ‘t Schouw – Volendam/Purmerend) és normál (Scheveningen – Hága – Leiden, Leiden – Katwijk/Noordwijk, Haarlem – Leiden) nyomtávú vonalakkal szolgálta ki a szóban forgó két tartományt, illetve néhány várost (Leiden és Haarlem). A mi fogalmaink szerint inkább HÉV-ről volt szó, mint villamosról, a városiaknál általában nagyobb kocsikkal, melyek szerelvényekbe csatolva közlekedtek. 1923/24-ben a cég új típust szerzett be: nehéz négytengelyes járműveket, melyeket a budapesti Ganz épített.

  [​IMG]

  A látványos kinézetű kocsikat a közönség hamar megkedvelte, a "Boedapester" - azaz Budapesti - néven emlegetett vonatokra az idősebbek még ma is emlékeznek (azért csak az idősebbek, mert az utolsó NZH vonalat még 1961-ben bezárták). Kényelmesek voltak és gyorsak, 70-80 km/h-es üzemi sebességre tervezve. A normál nyomtávon tizenegy motor- és tizenkét pótkocsiból (A401-411, B401-412), méteres nyomtávon hét motor- és tizenhárom pótkocsiból (A451-457, B451-463) álló flottának ráadásul "kistesója" is volt: a kisebb méretű és lassabb "Kis Budapesti" kocsik (A501-512, B501-515). A darabszámoknál kicsit bizonytalan vagyok, mert voltak normál nyomtávú kocsik, amiket méteresre alakítottak, de nem akarok nagyon belemenni, mert félek, hogy így is túl száraz a szöveg ;)


  Namármost a kék villamosok bejártak az amszterdami belvárosba is, méteres nyomtávú vágányaik helyenként fonódva együtt haladtak a normál nyomtávú városi villamossal - a fentebbi diavetítésen az útvonalukat láthatjuk, méteres nyomtávú Nagy Budapestiekkel. Míg a kisebbik budapestiekből egy darab se maradt, a nagyból egy pótkocsi ma is látható az egykori haarlemi kocsiszín sarkában kialakított múzeumban (már amikor nyitva van).

  A "budapesti villamos" tehát Amszterdamban nem feltétlenül sárga-fehér tujákat jelent - de jelenthet akár azt is:

  Sárga villamosok Amszterdam utcáin
  Elérkeztünk 1987. június huszonhetedikéhez, amikor a gyanútlan turista a Dam egyik oldalán, a királyi palota előtt (!), az Új Templom (Nieuwe Kerk) oldalán egy budapesti villamosmegállóba botolhatott. És hogy még szürreálisabb legyen a kép, a megállóban egy budapesti 23-as villamos várakozott indulásra:

  [​IMG]

  A képen látható favázas kéttengelyes Ab van Donselaar tulajdonaként, holland villamosbarátok üzemeltetésében volt jelen; számos egyéb régi villamos társaságában járta az utcákat...

  [​IMG]

  ... sose kerülve túl messze a szintén BKV-s 2624-estől. Tessék megnézni a budapesti villamosok iránti rajongás jeleit: az iránytáblát, a viszonylatszámot, az oldaltáblákat, a magyar nyelvű feliratokat... Tervezem, hogy egyszer leírom a teljes sztorit, de most csak egy kicsit gyönyörködjünk ebben a képben!

  [​IMG]

  Még egy kép a Váci út helyett a Rembrandtplein felé kerülő 55-ös villamosról. És hogy kapcsolódjak egy korábbi bejegyzés témájához: tessék csak megnézni jobboldalt a SKY feliratot! Az bizony az Escape Club homlokzatát díszítette, ahonnét a csatorna számos zenei műsorát közvetítették, például a Coca-Cola Eurochart Top 50-t. Ezen túl villamosmániásként fellelkesít a távolban látható, gömbölyű orrú villamos is - most, hogy a 2624 ismét Budapesten van, kellene hozni egy olyat is ide, nem? :)

  [​IMG]

  "A Tévinform hírei: A 30-as villamos forgalmi okok miatt a Gubacsi út helyett a Plantage Middenlaanon át éri el a pesterzsébeti Szabótelepet. Kérjük Kedves Utasainkat, hogy bérletük vagy jegyük mellett ne felejtsék otthon kék útlevelüket sem!"

  [​IMG]

  És zárásul még egy kép: Amszterdamban ugyan nincs olyan állandó kiállítás jellegű múzeum, mint nálunk a szentendrei, van viszont múzeumi villamosvonal, amit egy felhagyott vasúti mellékvonalból építettek át maguknak holland közlekedésbarátok. Ezen a vonalon láthatjuk a 2624-est, nagyjából abban az állapotban, ahogy Budapestről megérkezett: kopottan, rozsdafoltosan, budapesti áramszedővel. Úgy tudom, utasforgalomban sosem járt ez a kocsi itt, jó tudni, hogy próbamenetként azért megjáratták rajta!

  A sárga villamosokat ábrázoló fényképekért köszönetet szeretnék mondani Ab van Donselaarnak, illetve Tim Castricumnak, aki bescannelte őket!
   
  Ernoe, kágyula és Lacika69 kedveli ezt.
 2. Mária Szatmári

  Mária Szatmári Állandó Tag

  Ma már teljesen más járatok vannak Budapesten, de nosztalgiázni nagyon jó.
   
  nemeth.maja kedveli ezt.
 3. Klari57

  Klari57 Állandó Tag

  Köszönöm, hogy közkinccsé tetted. Érdemes volt elolvasni.
   
 4. Gyönyörű hely!
   
 5. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Es milyen jol lehetett az 56-os villamoson "tujázni". Aki nem ismerné a kifejezést: az ütközön utazni. :)
  -
  Ha jol emlékszem az 56-os különleges járat volt, külön fékkel rendelkezett, hogy a hegyröl lejövet ne gyorsuljon be.
   
 6. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Ernoe ,
  Te ez nem egy másik villamos volt ? Mert olyan külön fék az másikaknál is létezett . Illetve már nem tudom melyik volt az a hegymeneti vonal ahol a fékezési energiát vissza állitották elekromossá . Ott az út mentén volt egy olyan piszok nagy kaszni de az is azt hiszem a Hüvösvölgyi vonalon volt ?!
  Különben a 18-as meg a 49 és a 68-as villingeren lehetett igy utazni . Csak ugye jól megkellett kapaszkodni a táblába . Igaz néha a kanyarban lehetet repülni is ha a vezetö felgyorsitott .:rohog::rohog:
   
 7. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Igazad van Gyula, tegnap utánanéztem nem 56-os hanem 59-es volt Farkasrét felé. Az 56-os Hüvösvolgybe ment az elmegyogyintézet felé. En nem mentem odáig. :)
  Erdekes, hogy a Wikipediában benne van Budapest villamoshálozata, lehet nosztalgiázni melyik vonal merre járt.
  -
  Igen a 18-as ütközöjén is utaztam, a kalauznö az ablakon keresztül fenyegetett a lyukaszojával. Ö volt a hibás, nem engedte, hogy "szotyizzunk" a villamosba, az ütközön lehetett köpködni. Elmondhatom mert ezek a tettek már elévültek. :)
   
 8. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Ernoe ,
  persze , hogy ellehet téveszteni , hiszen ez már nem "tegnap" volt , meg ugye ezzek mind a Moszkva téröl indultak . Különben ott fent Hüvösvölgyben volt azt hiszen valamilyen gyermek kórház is ot fent a dombon a Remiz közelében . Hüvösvölgy különben nagyon is ismert volt valamikor a nagy autó és motor versenyeiröl .
   
 9. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  En már csak a lángosüzletekre emlékszem az 56-os megállojában. :)
  -
  Egyszer Budapesten voltam és az essö bezavart az antiquariumba. Ott megismerkedtem egy német lányal akivel utána eltöltöttem egy egész napot.
  A "Siklon" hozzánk csatlakozott egy német turista csoport azt gondolták idegenvezetö vagyok, megkértek, hogy hagy jöjjenek velünk.
  -
  Nagyon elemébe lehettem mert agyon nevették magukat, elvittem öket minden olyan helyre amiröl mit sem tudtak, kommentáltam a látnivalokat a szokásos cinizmusommal, a konventiálistol eltéröen más szemszögböl nézve.... egy kellemes nap volt.
  -
  Még a Gellértfürdöbe is elmentünk. A lány utána velem szemben üllt a villamoson és elkezdett nevetni. Kérdezem: "Mi történt?". "Nincs rajtam bugyi." mondta nevetve, "Nem akartam a fürdés után a használtat felvenni" Az egész csapattal elmentünk a Váci utcába és legalább 5 növel butyit vásároltam, én tolmácsoltam. :)
   
  Utoljára módosítva: 2014 November 30
  Okorporkolt kedveli ezt.
 10. Okorporkolt

  Okorporkolt Kitiltott (BANned)

  Marha jo story...
   

Megosztás