Nukleáris baleset: nem kapunk előre jódtablettákat

Atomerőművűben fűtőelem-sérüléssel járó balesetnél az inaktív jód gyors és hatékony segítség a lakosság részére, ám nagy kérdés, hogy ezeket előre ki kell-e osztani, vagy csak ha már veszélyhelyzet van. Hazánkban jelenleg az utóbbit előirányzó terv van érvényben, mert ha nem kezeljük kellő körültekintéssel a jódtablettákat, annak szintén lehetnek egészségügyi következményei.

Egy belgiumi magyarokat tömörítő zárt Facebook-csoportban is feltűnt az a nyugat európai sajtóban megjelenő hírre utaló bejegyzés, miszerint egy új intézkedés nyomán minden belga gyógyszertárban ingyenesen beszerezhető jódtartalmú tabletta, ami köztudottan nukleáris baleset esetén nyújthat védelmet. Ez eddig a belga erőművek 20 kilométeres körzetében működött így, mostantól viszont a gyűrű már 100 kilométeres, magyarán az egész országot lefedi.

Nyilván érdekes kérdés, hogy mi történt, és Magyarországon alkalom adtán hol szerezzünk be jódot, mikor és miért lehet rá szükségünk?

Rutin eljárás
Nukleáris baleset, üzemzavar esetén a hatóságoknak kötelessége értesítenie más országok társszerveit, ilyen jelzés pedig Belgiumból nem jött. Azonban a baleset-elhárítási stratégiában beálló változásokról a tagországoknak nem feltétlenül szükséges értesíteniük egymást.

Az új tudományos eredmények, tapasztalatok alapján minden atomerőművel rendelkező állam folyamatosan frissíti, felülvizsgálja nukleárisbaleset-elhárítási rendszerét. Informális csatornákon érkező hírek alapján ez történt Belgiumban is, ennek részeként módosították az óvintézkedéseket. Ez rutin eljárás, nem jelez fokozott veszélyt

– mondja a 24.hu-nak Kapitány Sándor, az Országos Atomenergia Hivatal Veszélyhelyzet-kezelési Szakcsoportjának vezetője.

043_dpa-pa_170830-99-847472_dpai-800x533.jpg

A Tihange-i atemerőmű egyik tornya Belgiumban
Photo: Rainer Jensen/dpa
Jódtabletta kell, ha baj van
Maga a jódtabletta hazánkban is a védekezés fontos eszköze, de alkalmazására nincs egyedül üdvözítő recept. Nézzük, mikor és miért lehet rá szükség. Atomerőműben többfajta baleset történhet, a legnagyobb kockázatot jelentő fűtőelem-sérülésnél az első, ami a környezetbe kerül a jód 131-es izotópja. Mivel nemesgáz, ezért a fűtőelemből már kisebb sérülésnél is szivároghat.


Kibocsátás után gáznemű anyagként könnyen terjed az időjárási viszonyok megszabta sebességgel és irányba, ha pedig belélegezzük a tüdőből a véráramba jut. Ekkor még nem lenne nagy baj, mert a vizelettel távozna is, és nem töltene el annyi időt a szervezetben, hogy problémát okozzon. A véráramból azonban a jód a pajzsmirigybe is bekerül, ahonnan viszont nem ürülki, hanem raktározódik, és ha ott bomlik le, hosszabb távon rákos megbetegedéseket okozhat.

Ilyenkor van szükség a gyógyszernek tekintett, inaktív jód bevételére a radioaktív kibocsátás megtörténte előtt vagy közben, ami telíti a pajzsmirigyet és nem engedi a radioaktív jód megtelepedését.

Az egyik kimenetele bizonytalan, a másik jelentős erőforrásokat igényel
A nagy kérdés az, hogyan és mikor osszák ki a lakosság tagjainak. Az egyik verzió, hogy előre az emberek kezébe adják azzal a megkötéssel, hogy amint elhangzik a figyelmeztetés vegyék be a tablettákat. Nem túl bonyolult, a csomagoláson ott az adagolás és az is, milyen időközönként kell ismételni. A másik lehetőség, hogy csak veszélyhelyzet esetén kezdik el kiosztani.

thinkstockphotos-700253064-1-800x533.jpg

Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock
A dilemma pedig abból adódik, hogy előbbi módszer kimenetele bizonytalan, utóbbi pedig jóval nagyobb szervezettséget igényel. Ezért a sok helyen kombinálják a kettőt.

Magyarországon a jelenleg érvényes balesetelhárítási terv szerint a paksi atomerőműtől három kilométeren belül fekvő apró település, Csámpapuszta lakóit veszélyhelyzetben azonnal kitelepítik, ezen a körön kívül pedig veszélyhelyzet esetén szervezetten osztják ki és teszik elérhetővé a lakosság számára nagyon rövid időn belül a jódtablettákat

– mondja a szakember.

Tényleg nagyon gyorsan reagálnak, de erről később, most még jódozzunk: miért nem kaphatunk mindannyian?

Mert feltételezhetően többen is értelmetlenül bevennék bármilyen álhír, félreértett információ alapján, ami azért baj, mert sok a bizonytalanság körülötte.

Egyes pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos betegségek esetén súlyos rosszullétet is okozhatnak a jódtabletták, és néhány tanulmány szerint 60-70 éves kor felett már vészhelyzetben is többet árthat, mint használ. Ezeken túl:

  • Nem várható el senkitől, hogy mindig mindenhol ott legyen nála a jódtabletta.
  • A lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtése, ellenőrzése, cseréje hatalmas adminisztrációs és gyakorlati munka.
  • Mi van akkor, ha tényleg katasztrófa történik, de sokan már a szükségesnél korábban tévedésből bevették a kiosztott adagot? Hogyan lehet ezt megelőzni?
Ezért a magyar rendszer inkább a szervezett óvintézkedésre épít.

thinkstockphotos-144110357-1-800x533.jpg

Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock
Potenciális és általános vészhelyzet
Minden nukleáris balesetnek, illetve a beleset következményeként fellépő radioaktív kibocsátásnak előjelei vannak, például üzemi paraméterek megváltozása, a fűtőelemek melegedése, a hűtővíz szintjének csökkenése, stb. A kedvezőtlen üzemi paraméterek vagy események esetén az erőmű értesíti a központi szerveket – ekkor potenciális vészhelyzetről beszélünk.

Ha az üzemi paraméterek tovább romlanak, elrendelik a létesítményi vészhelyzetet, az atomerőmű vészhelyzeti üzemmódra áll át. Amennyiben fennáll a lakosságot érintő radioaktív kibocsátás lehetősége, általános veszélyhelyzetet hirdetnek ki.

A lakosság szempontjából még ilyenkor sem biztos, hogy érintő őket az üzemzavar, azonban három kilométeres körzetben megelőző jelleggel megkezdődik a kitelepítés. A következő lépésben – az időjárási körülményektől, a kibocsátás várható terjedésétől függően – a távolabb élőket hangosbemondón, a katasztrófavédelem és a rendőrség segítségével »személyesen«, valamint a helyi és országos médián keresztül értesítik a helyzetről, és a tennivalókról

– mondja Kapitány Sándor.

A potenciális vészhelyzet előállta után egy órán belül feláll az a többek között katasztrófavédelmi, sugárvédelmi és meteorológiai szakemberekből álló stáb, amely elemzi a helyzetet és dönt az azonnal foganatosítandó intézkedésekről, a gépezet működésbe lendül.

Jód, bezárkózás, kitelepítés
A sürgős óvintézkedések három fokozatából az egyik az ingyenes jódtabletták kiosztása, amelyek a helyi önkormányzat épületeiben, a háziorvosi rendelőkben és elosztóraktárakban vannak elhelyezve. Alapvető óvintézkedés emellett az elzárkóztatás, ami azt jelenti, hogy az érintett körzet lakosságát arra kérik, zárjanak be ajtót, ablakot, húzódjanak a ház legbelső részeibe.

043_dpa-pa_170830-99-847456_dpai-800x533.jpg

A Tihange-i atemerőmű két tornya Belgiumban
Photo: Rainer Jensen/dpa
A gáz halmazállapotú jódtól az elzárkózás nem véd, arra ott a tabletta, a por alakban terjedő szilárd szennyeződést viszont ki tudjuk zárni, és a falak védelmet nyújtanak a sugárzástól. A legkomolyabb fokozat pedig a kimenekítés, amikor a lakosságot az előre elkészített terv szerint buszokkal és teherautókkal a kijelölt befogadóállomásokra viszik.

A baleset-elhárítási rendszerről, és ezen belül a jódtabletták kiosztásának módjáról kormányrendelet gondoskodik, illetve az ezen jogszabály alapján létrehozott országos nukleárisbaleset-elhárítási terv, ami minden eshetőséget figyelembe véve tartalmazza a teendőket egészen helyi szervezeti szintekig lebontva.

Az országos nukleárisbaleset-elhárítási terv nincs közzétéve, azonban a hozzá kapcsolódó részletes útmutatók az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetőek.

Kapitány Sándor összegzése szerint tehát nukleáris baleset esetére rendszeresen frissített intézkedési terve van Magyarországnak is, melynek ismételt felülvizsgálata épp most zajlik. A jódtabletták kiosztásának kérdéséről, mármint hogy előre vagy csak veszélyhelyzetben történjen, nemzetközi szinten máig is folyik a vita, melyben a legújabb iránymutatást a WHO 2017. végén adta ki.

Bihari Dániel
 
Jó dolog a KI, csak sajnos nem véd minden ellen. Csak egy példa: Fukushima után az normálisnál magasabb cézium-szintet mértek pl. Kanadában is...
Viktor , miért ? Mi volt Fukusimában ?? Csak nem valami "különleges helyzet" ??! Mert én emlékszem a Német médiákra ahol erröl jóformás szó sem volt és egy fizikus napokon át mesélte a "hivatalos" mesét , én meg mindig azt hittem , hogy azt a TASS terjeszti :rohog::rohog:
 
Viktor , miért ? Mi volt Fukusimában ?? Csak nem valami "különleges helyzet" ??! Mert én emlékszem a Német médiákra ahol erröl jóformás szó sem volt és egy fizikus napokon át mesélte a "hivatalos" mesét , én meg mindig azt hittem , hogy azt a TASS terjeszti :rohog::rohog:

Nem is tudom miert elsz Nemetorszagba ha ennyire vacak minden a te meglatasod szerint?
86 ban jottunk el ,es nemetbe mentunk. Akkor volt a Chernobil, mas nem mutattak a tv be mint a katasztrofat es hogy mit tesznek ellene. returba kuldtek vissza a kamionokat mert minden sugarzott , sikaltak a hataron az autokat es mertek utana es ujbol sikaltak meg a megengedett merteku sugarzason belul nem volt.
Mo ra mi szamoltunk be a csaladunknak a helyzetrol mert otthon nagy kuss volt.
Korekt megbizhato tajekozodas volt, pedig meg internetnek hire hamva nem volt.
Akkor te most azt allitod nem beszeltek Fukusimarol? NEm kelloen tajekoztattak?
Valoszinu te dugod a fejed a homokba es ugy nehez informalodni a vilag esemenyeirol.
Elarulom neked es nem en talaltam ki, meg mindket aromeromu katasztrofa valtozatlanul szivarog , a veszely nem mult el.
Canadaba rendszeresen az ocean partjaira vetodik a japan motorok autodarabok es ennyi ido es uszkalas utan is komoly sugarzast mertek rajtuk.
Jobb ha felkeszulsz mindenre. Atom baleset barmikor elofordulhat.
Nekunk a csaladi egeszsegugyi ladankban ott van a jod nem csak azert mert kb 50-60km van az atomeromu hanem mert nem szeretnek rakot kapni se politikus miatt se felelotlenseg miatt, hisz mindezektol fuggetlen ezer ok lehet begyujteni ezt a borzalmas betegseget.
A rak nem egyenlo a vegelgyengulessel, kortol fuggetlenul szedi aldozatait, es aki apolt rakos beteget tudja milyen fajdalmak kozott eli utolso honapjait.
 
Viktor , miért ? Mi volt Fukusimában ?? Csak nem valami "különleges helyzet" ??! Mert én emlékszem a Német médiákra ahol erröl jóformás szó sem volt és egy fizikus napokon át mesélte a "hivatalos" mesét , én meg mindig azt hittem , hogy azt a TASS terjeszti :rohog::rohog:

Gyulám, Gyulám honnan informálod magadat?
-
- Németország 2000-ben döntött úgy, hogy kiszáll az atomenergia felhasználásból.
- Merkel valóban 2010 őszen még megakarta egynéhány erőmű lekapcsolását hosszabbítani.
- Azonban, tekintettel a Fukushimai atom katasztrófára (2011 március) 2011 juni 30.-án végérvényes a lekapcsolás mellett döntött.
 
Melitta , igen Csernobil 1986-ban volt és Te meg a családod hol a fenében volt már elnézést 2011 március 12 én Németországban ??? Most nem Csernobilról beszéltem ami ugye Pripjáty volna , volt eddig elég beteg gyerek onnét nálunk , de ez nem a te gondod .
Ha jól tudom majd valamikor március 15-én hozzta a Tepco elöször nyilvánoságra , hogy baj érte a reaktort és a "Kernschmelze" bekövetkezett !! addig csak falaztak !! Ne ködösitsél már annyira és mondj lehetettlent !!!
Amugy valamikor mint "légi megfigyelö" Zalegerszegen a felállitott örségnél ez volt a feladatom , hogy a ledobott atombomba erejét , távolságát megmérjem majd jellentsem az ÜTI-nek , :eek: kaptam is érte 2 hét helyben járást mert amikor megkérdezte mit fogok csinálni , akkor azt mondtam , hogy örnagy elvtársnak jelentem -jól megnézzem mert ilyent ugysem látok többé !:rohog::rohog:
 
Utoljára módosítva:
Melitta , igen Csernobil 1986-ban volt és Te meg a családod hol a fenében volt már elnézést 2012 március 12 én Németországban ??? Most nem Csernobilról beszéltem , ami ugye Pripjáty volna , volt eddig elég beteg gyerek onnét nálunk , de ez nem a te gondod .
Ha jól tudom majd valamikor március 15-én hozzta a Tepco elöször nyilvánoságra , hogy baj érte a reaktort és a "Kernschmelze" bekövetkezett !! addig csak falaztak !! Ne ködösitsél már annyira és mondj lehetettlent !!!
Amugy valamikor mint "légi megfigyelö" Zalegerszegen a felállitott örségnél ez volt a feladatom , hogy a ledobott atombomba erejét , távolságát megmérjem majd jellentsem az ÜTI-nek , :eek: kaptam is érte 2 hét helyben járást mert amikor megkérdezte mit fogok csinálni , akkor azt mondtam , hogy örnagy elvtársnak jelentem -jól megnézzem mert ilyent ugysem látok többé !:rohog::rohog:

Gyulám, Gyulám már megint elirtad magad. Könyü megjegyezni 2011.03.11 és nem 2012-ben.
 
Melitta , igen Csernobil 1986-ban volt és Te meg a családod hol a fenében volt már elnézést 2012 március 12 én Németországban ??? Most nem Csernobilról beszéltem , ami ugye Pripjáty volna , volt eddig elég beteg gyerek onnét nálunk , de ez nem a te gondod .
Ha jól tudom majd valamikor március 15-én hozzta a Tepco elöször nyilvánoságra , hogy baj érte a reaktort és a "Kernschmelze" bekövetkezett !! addig csak falaztak !! Ne ködösitsél már annyira és mondj lehetettlent !!!
Amugy valamikor mint "légi megfigyelö" Zalegerszegen a felállitott örségnél ez volt a feladatom , hogy a ledobott atombomba erejét , távolságát megmérjem majd jellentsem az ÜTI-nek , :eek: kaptam is érte 2 hét helyben járást mert amikor megkérdezte mit fogok csinálni , akkor azt mondtam , hogy örnagy elvtársnak jelentem -jól megnézzem mert ilyent ugysem látok többé !:rohog::rohog:

Gyulám, ha nem a fejedre esik az atombomba akkor nyugodtan megmérheted ugyan ugy mind a villámlás távolságát.
Manapság egyébbként mindenre van egy App.
-
Itt lelehet tölteni a NukeMap – Google Maps Atombomba szimulátort.
Beadod a bomba paramétereit, a robbanás helyét és az App megmutatja hol mikor szerzel rolla tudomást. :)
-
http://www.chip.de/ii/7/0/4/6/9/1/7/8/Unbenannt-2-2bf21fc60bf0f51b.jpg
 
Magyarország egy hegyekkel körülvett medence.
Ha Pakson egy katasztrofa történne az erömüvel akkor a nyoma ott is marad mindörökre.
Még Japánban is elvihette a szél, a viz a következmények jo részét de a Kárpátmedencéböl?
-
upload_2018-3-11_20-10-38.png

-
Hogy állnak az Osztrákok a perrel?
 
Viktor , miért ? Mi volt Fukusimában ?? Csak nem valami "különleges helyzet" ??! Mert én emlékszem a Német médiákra ahol erröl jóformás szó sem volt és egy fizikus napokon át mesélte a "hivatalos" mesét , én meg mindig azt hittem , hogy azt a TASS terjeszti :rohog::rohog:
Semmi titok nincs ebben. Csak azt kell tudni, hogy mikor efféle baleset van, akkor többféle izotóp szabadul ki, a jódé csak egy a sok közül. Vagyis az oké, hogy kivédeni igyekeznek a kálium-jodiddal ennek hosszútávú következményeit, de a többi ellen nincs mit tenni.

Magyarország egy hegyekkel körülvett medence.
Ha Pakson egy katasztrofa történne az erömüvel akkor a nyoma ott is marad mindörökre.
Még Japánban is elvihette a szél, a viz a következmények jo részét de a Kárpátmedencéböl?

Ez nem ilyen egyszerű, a hegyek kb 2000 méter magasak, ami nem sokat számít, mert a szennyezett cucc ennél magasabbra jut a légáramlással. Ahogy Csernobil után is mindenhová eljutott, csak kb. Portugáliában nem (mákjuk volt).
 
Semmi titok nincs ebben. Csak azt kell tudni, hogy mikor efféle baleset van, akkor többféle izotóp szabadul ki, a jódé csak egy a sok közül. Vagyis az oké, hogy kivédeni igyekeznek a kálium-jodiddal ennek hosszútávú következményeit, de a többi ellen nincs mit tenni.

Ez nem ilyen egyszerű, a hegyek kb 2000 méter magasak, ami nem sokat számít, mert a szennyezett cucc ennél magasabbra jut a légáramlással. Ahogy Csernobil után is mindenhová eljutott, csak kb. Portugáliában nem (mákjuk volt).
-
Megkell kérdezni egy meterologust, milyen a széljárás, csapadék stb. Ha ránézek a térképre, a kárpátmedence csak egy medence.
-
https://www.welt-atlas.de/karte_von_europa_0-9002
 
-
Megkell kérdezni egy meterologust, milyen a széljárás, csapadék stb. Ha ránézek a térképre, a kárpátmedence csak egy medence.
-
https://www.welt-atlas.de/karte_von_europa_0-9002
A radioaktív cucc hetekig, hónapokig kering, időjáráselőrejelzést meg pontosan kb. 1 hétre előre lehet... Meg aztán ha megnézed, mikor egy nagy felhőrendszer mondjuk vihart okoz nyugat-európában, az a kárpátoktól függetlenül pár óra múlva megérkezik mindig Mo és a többi medencés ország fölé is. Sajnos ez egy ilyen buli. Ha nagy a szar, akkor mindenkinek jut belőle...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,713
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére