Nyíltan beszélt két volt apáca az elszenvedett szexuális bántalmazásról

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 8.

Melitta - 2019 Február 8, 12:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A BBC egyik műsorában mesélt arról két nő, hogy hogyan zaklatták őket papok.

  A BBC Radio 4 egyik műsorában beszélt arról két volt apáca, hogy milyen szexuális visszaéléseket szenvedtek el az egyházon belül, miután Ferenc pápa a napokban nyíltan beszélt arról, hogy papok apácákat bántalmaznak szexuálisan.

  Az egyik nő, a teológus Rocio Figueroa arról mesélt, hogy tinédzserként Peru fővárosában, Limában csatlakozott a katolikus egyházhoz, ahol 15 évesen egy pap zaklatta. Elmondása szerint a férfi spirituális vezetőjeként először csoportos jógaórákat tartott neki és még másoknak, majd személyes órákra hívta, ahol azt mondta, olyan gyakorlatokat fog neki tanítani, amelyek segítenek önuralmat gyakorolni a szexualitása felett.

  Nagyon naív voltam, nem volt korábban szexuális tapasztalatom. Ő pedig mindenhol fogdosni kezdett. Azt gondoltam - tévesen -, hogy ő a jó, és hogy én vagyok a gonosz. Azt éreztem, hogy az én hibám. Nagyon bűnösnek és zavarodottnak éreztem magam

  - mesélte a nő, aki hozzátette: "soha nem erőszakolt meg, de szerintem egyértelműen szexuális visszaélést követett el. 40 éves voltam, amikor rájöttem, hogy szexuális visszaélés áldozata voltam" - mondta. "Az emberek, akikben megbíztam, akik Istent képviselték, hamisak voltak."

  A nő azt is elmondta, hogy azután beszélt erről először nyíltan, hogy az illető meghalt, mert sokan még akkor is szent emberként tisztelték a közösségükben.

  Egy német nő, Doris Wagner-Reisinger azt mesélte, hogy mielőtt apácaként szexuálisan bántalmazták volna, már spirituálisan is megtörték, például nem olvashatott könyveket, vagy nem beszélhetett másokkal személyes dolgokról, elvesztette az önbizalmát és nagyon gyengévé vált. A közössége egy férfi tagja ezután környékezte meg, amikor egyedül volt.

  Eleinte csak állt mellette a szobájában és úgy beszélgettek, aztán meg is ölelte, egy alkalommal pedig amikor bement a szobájába, a férfi levetkőztette és megerőszakolta.

  Ez sokként ért. Megértettem, hogy mi történtik és nem hittem el. Tudtam, hogy ez nem helyes, de teljesen meggyőzött; ő egy pap, ez egy szent közösség, ez lehetetlen. Képtelen voltam megérteni, hogy ebben a világban, ebben a tökéletes világban, amiben élek, hogy fordulhat elő nemi erőszak. Évekbe telt, mire megértettem, hogy ami történt, az nemi erőszak volt, és mire beszélni tudtam róla.

  Elmondása szerint ezután komolyan megingott a hite, és először azt gondolta, hogy ha beszél erről, akkor az egyháznak okoz kárt, és hogy Isten azt akarná, hogy inkább hallgasson a történtekről, de ezt elviselhetetlennek érezte, mert nem tudott hinni egy ilyen Istenben.

  "Végül találkoztam egy másik pappal a közösségben, akivel tudtam beszélni erről, és akivel fokozatosan egymásba is szerettünk. Tudtam, hogy ha Isten létezik, akkor ő küldte nekem ezt az embert - valakit, aki szeret".

  A nő végül otthagyta előbb a közösséget, majd 2011-ben kilépett az egyházból.

  HVG
  [​IMG]
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 8.

  1. gumelig
   gumelig
   Csakis ezért találták fel a papok az apácaizmust.
   krabat1, CasaLoma és setni kedveli ezt.
  2. johannsebastian
   johannsebastian
   Ez azért ennél szomorúbb!
  3. csigafi
   csigafi
   Nos ez immár ez egy több évtizedes probléma a világban hogy visszaélnek hatalmukkal egyes egyházi előjárok. Azt nem értem miért nem történik ez ellen fellépés évtizedek óta? Talán mert akik tehetnének ellene maguk is korruptak?
   Sajnos teli van a földi világ hatalommal rendelkező söpredékekkel. Mellesleg akik mellet nők és családok szenvednek a söpredékek bűnei miatt.
   setni kedveli ezt.
  4. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Kegyetlen leszek: Ennek a nőnek speciel jót tett amin átment, mert ez kellett ahhoz hogy MEGJÖJJÖN AZ ESZE VÉGRE, és otthagyja a közösséget és az egész egyházat is... Jól tette!

   Az orvosság néha fájdalmas, tudjuk.

   Kiemelném azonban, e véleményem csak e konkrét esetre vonatkozik, azt nagyonis elítélem azért amikor a papok közönséges (=nem apáca) nőket erőszakolgatnak! Az apáca azonban a szememben maga is afféle „női pap”, aki eképp egyrészt elárulja a nőiségét, női mivoltát, másrészt BŰNSEGÉDJE AZ EGYHÁZNAK a hülyeség és butaság terjesztésében, mások gondolatmérgezésében, főleg ha gyerekeknek beszél a vallásról! Amennyiben tehát egy APÁCÁVAL történik ilyesmi (ismét kiemelem: APÁCÁVAL, és nem „világi” nővel!) akkor ha úgy veszem csakis jogos büntetését kapja, és mint látjuk még előnyére is válhat mert ráébreszti, miféle szörnyű és gonosz hatalom szolgálatába állította az életét!
  5. Ewabrown
   Ewabrown
   Nem szép dolog valakinek a kiszolgáltatottságával visszaélni. Sajnos gyakran előfordul. Még az olyan tiszteletreméltó szervezeteknél is előfordul, mint az
   Amnesty International pedig ők is a kiszolgáltatottakat védik. És mégis visszaéltek az emberek kiszolgáltatottságával. Olyan csúnya dolog ez!! Jó, hogy őket is leleplezték.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 8
   varázsdoboz kedveli ezt.
  6. krabat1
   krabat1
   Harapófogót, aszt neki a tökinek!
  7. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Így igaz. Ugyanakkor azonban bátorkosom megjegyezni, hogy az egyházakat akkor se tartanám „tiszteletre méltó” szervezeteknek, ha efféle visszaélések nem fordulnának elő bennük. Mert mindenféleképpen a butasággal üzletelnek, s az emberek félelméből táplálkoznak, mely félelmet igyekeznek is szítani minden lehetséges eszközzel, miközben aktívan küzdenek is az emberek okosodása (=a tudományos műveltség emelése) ellen!

   Itt most csak annyi történt hogy kiderült: nem csupán az egyházba nem tartozó emberekkel bánnak rohadék módon, de a saját körükön belül is. Nyilván jó hír hogy ez kiderült, de bevallom, engem semmiféle értelemben sem lepett meg, mert soha nem is volt más véleményem róluk, azaz várható volt hogy idővel ilyesmi is kideról róluk.
  8. zulufönök
   zulufönök
   Nincs új,a nap alatt. Lásd:Boccacio Dekameronját!!!! Az író nevét valószinű,hogy rosszul írtam,de nem az a lényeg!
   Párhuzamos_György kedveli ezt.
  9. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Mióta mondom, a pappá szentelés ríutusának magába kéne foglalnia a kasztrálást is... (nem mellékesen, már a középkorban is többször javasolták ezt, még egyes egyházi körökből is). Amely nő pedig apácának megy, annál előírnám hogy operálják kii a méhét (úgysem akar szülni ugye, és ilyen idiótát aki apácának megy nem is érdemes szaporítani...), valamint kivágatnám a csiklóját is (minek az neki, úgyis bűnnek tartja a szexet).

   Nyilván ezek után sokkal kevesebben jelentkeznének papnak meg apácának, de ez tiszta előny volna a szememben, mert sokkal jobb ha kevesebben terjesztik az ostobaságot.

Megosztás