Nyolc méterrel növelte a tengervízszintet az eurázsiai jéglemez olvadása

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Április 22.

Melitta - 2020 Április 22, 07:43
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nyolc méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét az eurázsiai jéglemez mintegy 14 ezer évvel ezelőtti leszakadása egy új kutatás szerint, amely a jégsapka mai gyors olvadásának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

  A Föld utolsó úgynevezett glaciális maximumának periódusa (a sarki és kontinentális jégtakarók legnagyobb kiterjedése) mintegy 33 ezer éve volt, ekkor hatalmas jégtakarók borították szinte a teljes északi féltekét.
  Akkoriban az eurázsiai jégtakaró, amely befedte Skandinávia nagy részét, nagyjából háromszor annyi fagyott vizet tartalmazott, mint a modern kori grönlandi jégtakaró. A gyors regionális melegedés hatására a jégtakaró összeomlott egy mintegy 500 éves periódus alatt - állapították meg a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.
  A Norvég-tengerből vett üledékfuratok elemzésekor a szakértők arra jutottak, hogy a jégtakaró összeomlása hozzájárult a Meltwater pulse 1A nevű eseményhez. A tudomány ezen a néven illeti azt a periódust, amikor 13 500-14 700 évvel ezelőtt akár 25 méterrel is megemelkedhetett a globális tengerszint - olvasható a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

  [​IMG]
  14.000 évvel ezelőtt az eurázsiai jéglemez Skandinávia nagy részét befedte.Forrás: https://phys.org/news/2020-04-eurasian-ice-sheet-collapse-seas.html
  Jo Brendryen, a Bergeni Egyetem kutatója szerint az eurázsiai jégtakaró olvadása hatalmas regionális hőmérséklet-ingadozásokkal esett egybe. "A grönlandi jégtakaróból vett furatok elemzése arra utal, hogy a Grönland feletti légkör akár 14 Celsius-fokkal is felmelegedhetett néhány évtized alatt abban az időszakban. Úgy gondoljuk, ez a melegedés volt a jégtakaró összeomlásának fő oka" - mondta a szakértő.

  A bolygót melegítő szén-dioxid légköri koncentrációja akkoriban 240 ppm volt, míg jelenleg 415 ppm.
  A grönlandi jégtakaró, amely elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy több mint hat méterrel megemelje a világ tengereinek és óceánjainak vízszintjét, rekordsebességgel olvad. Csak 2019-ben több mint 560 milliárd tonnát veszített tömegéből.

  [​IMG]
  Grönlandi táj, olvadó jéggel. A jelenlegi tendenciák mellett a "zöld sziget" akárcsak a földtörténeti múltban, teljesen jégmentessé válhat.Forrás: AFP/Hemis/Roy Philippe
  Grönland és az Antarktisz egyes részei jelenleg hatszor gyorsabban olvadnak, mint 1990-ben.
  A most bemutatott tanulmány rávilágított arra, hogy a teljes eurázsiai jégtakaró néhány évszázad alatt olvadt el, évente több mint négy centiméterrel emelve meg a vízszintet, ami összesen 4,5-7,9 méteres emelkedést jelentett.

  A Föld mindenütt melegszik, egyes részei azonban, mint például a sarkvidékek, sokkal gyorsabban.

  Sok kutató attól tart, hogy a jégtakaró Grönlandon és az Antarktisz nyugati részén tovább olvad akkor is, ha a szénkibocsátás visszafogásával lassul a felmelegedés.

  MTI
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Április 22.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A Holnapután már a "spájzban van".... :(
  2. victorvacendak
   victorvacendak
   Abban nem cunami meg jégkorszak volt?
  3. Piti Sándor
   Piti Sándor
   Az emberiségnek el kell indítani a víz alatti lakóparkok építését!:)
  4. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Most akkor nem a Marsra kell költöznünk?
  5. Piti Sándor
   Piti Sándor
   Nem tudom,lehet... :)
   A jelenlegi állás szerint kérdéses,hogy az ember kibírja e az utat a Marsra.
   A nagy tömegeknek marad a Föld.Na meg a klíma és éghajlat,kihaló állatok,szennyezés....
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nem vagyok sem geológus, sem tudós, de annyi sejtésem van, hogy rossz idők következnek....
   sidavoq kedveli ezt.

Megosztás