Nyolcvanan eltűntek egy kanadai vonatszerencsétlenségben

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Az eddigi információk szerint legkevesebb egy ember meghalt, sokan megsebesültek. Félő, hogy az áldozatok száma jelentősen növekedni fog.


Hajnali jelentések szerint mintegy nyolcvanan eltűntek a szombati kanadai vonatszerencsétlenség következtében. Az eddigi információk szerint legkevesebb egy ember meghalt, sokan megsebesültek. A hatóságok azonban attól tartanak, hogy az áldozatok száma jelentősen növekedni fog.
Québec tartományban a Montrealtól kétszázötven kilométerre keletre fekvő Lac Mégantic kisváros központjában kisiklott egy nyersolajat szállító tehervonat, a baleset nyomán óriási tűz keletkezett, amelynek következtében mintegy harminc ház megsemmisült.
A hatóságok szerint a vezető nélküli vonat hetvenkét vagonból állt, és ezek közül legalább négy felrobbant. Több mint tíz órával a baleset után a tűzoltóknak még nem sikerült eloltaniuk a lángokat. A hatóságok szerint a kisváros egyik bárjában legkevesebb ötven ember tartózkodott, amikor a szerencsétlenség történt. "A bárból semmi nem maradt" - fogalmaztak a hatóságok.
A hatezres város lakói közül mintegy kétezret ideiglenesen ki kellett telepíteni a tűz miatt.
Szemtanúk beszámolója szerint a vonat teljes sebességgel haladt, amikor a város központjában kisiklott. A kisiklást követően robbanások sorozata hallatszott, majd tűz és hatalmas füstfelhő keletkezett.
A lángok elleni küzdelemre az Egyesült Államokból, a szomszédos Maine államból is érkeztek tűzoltók.
A városka folyójába jelentős mennyiségű olaj ömlött.
baleset.jpg
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Hozzányúltak a Kanadában felrobbant olajvonathoz?

| Share on twitterShare on facebookShare on printShare on email

A rendőrség szerint bizonyíték van arra, hogy hozzányúltak a Kanadában felrobbant olajszállító szerelvényhez.



A kanadai rendőrség kedden bizonyítékot talált rá, hogy "hozzányúltak" a kanadai Lac-Meganticban felrobbant olajszállító szerelvényhez.

A Québec tartományban szombatra virradóra bekövetkezett balesetben legkevesebb 15-en életüket vesztették és 35 embernek nyoma veszett. A hatóságok korábban azt közölték, hogy nem gyanakodnak terrorcselekményre.

A közeli Nantes tűzoltói szombaton, a tragédiát megelőzően eloltottak egy kisebb tüzet a szerelvényen. Edward Buckhardt Montreal, Maine & Atlantic Railway szerdán azt állította, hogy az oltás résztvevői kikapcsolhattak egy, a fékeket üzemeltető motort. A vonat ezután elindult Lac-Megantic irányában enyhén lejtő sínen.

Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló vonatszerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Szombat éjszakára Lac-Mégantic településtől távol leállított, befékezett szerelvény eddig ismeretlen okból elszabadult, s a lejtős pályán felgyorsulva 11 kilométer száguldás után szombat hajnali 1 óra 30 körül berobogott a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a vagonok közül legalább öt - sorban egymás után - felrobbant.

Hatalmas tűz keletkezett, a lángok oltása két napig tartott. A város középső része lángok martalékává vált, mintegy tízezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. Mintegy harminc épület semmisült meg, köztük egy könyvtár és egy népszerű szórakozóhely, amely tömve volt mulatozókkal. Korábban a halottkémi hatóság egy szóvivője azt mondta, hogy a robbanások hatalmas ereje miatt a halálos áldozatok egy részét valószínűleg nem fogják megtalálni.
 
Oldal tetejére