Nyugdíjasok, akik vettek egy falut, hogy együtt tölthessék a hátralévő életüket

Képzeld el, hogy innentől kezdve egész életedben a barátaiddal együtt élsz, és szorgoskodsz, de csak pont annyit, amennyihez kedved van.

Beleszeretett néhány spanyol nyugdíjas egy 50 éve lakatlan, galíciai falucskába, összedobták rá a pénzt, és megvásárolták, hogy maguk mögött hagyva a nyüzsgő, városi életet, együtt öregedhessenek meg, békében és jó társaságban. Tisztára mesébe illő kezdés, és a folytatás sem lesz rosszabb.


Bagaméri Viki

olasz-nyugdijasok-660x371.jpg

Az elmagányosodás biztosan nem fenyegeti őket (Fotó: iStock)

Nálunk talán szokatlanul hangzik, Spanyolországban azonban egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy eladásra kínáljanak komplett falvakat, amelyekben egy jó ideje már egy lélek sem lakik. Ráadásul az áruk sem nevezhető csillagászatinak, a szóban forgó nyugdíjasok 140.000 euróért jutottatok hozzá új pátriájukhoz, aminek megvásárolásához elég volt pár kisebb lakást eladniuk.



300 forintért árulják a házakat egy elragadó olasz kisvárosban

A 60 felettiek társasága jó ideje tervezgette, hogy nyugdíjas éveiket együtt töltik majd, az álmodozást pedig tettek követték, és nyélbe ütötték az üzletet. Mindennapjaikat ezentúl nem láblógatással fogják tölteni, hanem azzal, hogy újra élettel töltsék meg a falucskát – ezt szerződésben is rögzítették az adásvételnél. A tervük az, hogy felvirágoztassák a helyi kis farmokat, és megszépítsék az elhagyott lakóépületeket, annak reményében, hogy az újabb beköltözőknek is vonzóvá teszik, hiszen igazán méltatlan lenne ehhez a szép helyhez, hogy a feledés homályába vesszen.

Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is szép számmal akadnak elhagyatott vidékek, és csak arra várnak, hogy valaki végre fantáziát lásson bennük, megmentse őket az enyészettől.

Bevett szokás például, hogy jelképes, egy eurós összegért adjanak oda egy-egy házat azoknak, akik vállalják, hogy meghatározott időn belül felújítják az ingatlant, és nem is költöznek el onnan.
Ha kíváncsi vagy arra, hol kínálnak épp egy eurós házakat, itt körül tudsz nézni.

Az egyik ilyen, a Szardínia szigetén található apró bányaváros, Fluminimaggiore reménybeli újjászületéséről a Greenme olasz lap számolt be. A városka újdonsült polgármestere álmodta meg a Happy Village nevű kezdeményezést, aminek célja, hogy a környékre csábítsák Európa más országaiból azokat a nyugdíjasokat, akik idősebb korukban is nyitottak a változásra és szívesen kipróbálnának valami újat. Marco Corrias, akit tavaly nyáron választottak a város élére, már ősszel előrukkolt az elképzeléseivel. Fontos hangsúlyozni, hogy az üzleti érdekeknél jóval lényegesebbnek tartják azt, hogy új lakók érkezzenek a városba, és ismét pezsgő közösségi élet alakuljon ki.

fluminimaggiore-660x371.jpg

Ez itt Fluminimaggioréban van, tárt karokkal várják a betelepülőket (Fotó: iStock)

Egy olyan „nyugdíjasfalu” létrehozása lebeg a szeme előtt, ahol minden adott lenne, amire a 65 év felettieknek szükségük van: a szemet gyönyörködtető környezet mellett 24 órás orvosi felügyelet is működne, így nem kell attól tartani, hogy a „világ végén” ellátás nélkül maradnak, akik megbetegszenek. A Szardínia déli részén található Fluminimaggiore egyelőre 3016 lelket számlál, ha azonban a városvezető elképzelései megvalósulnak, minden bizonnyal gyarapodni fog a létszám.

Ez azonban nem volt mindig így, régebben a környék termékeny bányavidéknek számított, amikor azonban ez az iparág hanyatlásnak indult, az itt élők is kereket oldottak: hiába a mesébe illő környezet, megélhetés híján nem maradt más választásuk. Fluminimaggiorében rengeteg a zöld terület, karnyújtásnyira található a tenger, a termőföldeket pedig kis patakok szelik át. Turisztikai látványosságokból sincs hiány, a közelben fekszenek Antas romjai és Portixeddu partjaihoz sem kell sokat utazni.

Az Olaszországban is rendhagyónak számító ötlet nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében, főleg azért, mert a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében készülnek a tervek. „Igazán boldoggá tesz a pozitív fogadtatás, bízom benne, hogy a megvalósítás sem ütközik majd akadályokba. Ahhoz, hogy tető alá hozzuk az elképzeléseinket, nagy szükség lesz a helybéliek segítségére és intelligenciájára is, amiből nincs hiány” – írta Facebook-oldalán a polgármester, Marco Corrias, aki hozzátette azt is, hogy még sok a megválaszolatlan kérdés, szerinte azonban jó úton járnak a helyiek összefogásának köszönhetően.
 
a foetkezes a vilag nagyreszen a vacsora
naszoval HA a magyarok mindenben majmoljak amerikat
akkor miert maradna ki ep az ebed ????
Majmolnám én az amerikai anyukákat, akik nem kényszerülnek arra, hogy Németországban dolgozzanak, mert az amerikai fizetésből is el tudják tartani a gyereküket. De így, sajnos az esti vacsorát sincs lehetőségem megfőzni, mert nem csak délben, hanem este sem tudok hazamenni. Ahogy sok ezer más anya sem.
 
Ehhez képest rengeteg külföldi, tengerentúli tanulmányi versenyen brillíroznak a magyar diákok. Olyanokon is, ahol a verseny nyelve angol. Az USA ban tavaly angol nyelvű nemzetközi perbeszédversenyt nyertek meg magyar jogászhallgatók , ahol a rangos amerikai egyetemek is jelen voltak , de a világ minden tájáról is érkezetek hallgatók. Nem tudom, mire alapozod ezt a lekicsinylő információdat.

A világért sem akarom csorbítani a "perbeszéd-versenyben" aratott győzelmet, ellenkezőleg, épp itt volt az ideje, a vetélkedés ugyanis már 60 éve létezik.
-
Azt is fontos a szemünk előtt tartani, hogy a Mohácsi vészen, és a naci megszálláson kívül minden más egyéni eredménynek számít. Korábban is születtek Magyarországon tehetséges emberek akik nem tudtak érvényesülni a hazájukba, emigráltak, befogadták, támogatták öket.
-
De jó is lenne ha születne ma is egy Pulitzer Jozsef, aki nem menne el, hanem az itteni korrupt elnököt perelné be és nyerne ellene pert mint a volt hazánkfia. Igaz Amerikában már akkor annyira jogállam volt, hogy nem tudták elnémítani.
-
Ismétlem semmi nyoma annak, hogy 2010 óta megugrott volna a magyar tehetségek száma.
-
(Aki elfelejtette volna, József Pulitzer fedte fel a Panama-kanál építésénél történt korrupciót és perelte be az amerikai elnököt. Azt az elnököt akinek a szobra Budapesten a Roosevelt-téren áll. A "perbeszéd-verseny" az nagyon fontos. ) :)
 
Hát, azért a tizenegyedikes emelt matekosok deriválnak, mátrixokkal számolnak. De ezek nem kész mérnökök, még csak tinédzserek. Az ő életkorukban ez nagyon magas teljesítmény. Még mi is az egyetemen tanultuk annak idején. Soha nem mondanám erre, hogy neoprimitív.

Semmivel sem bonyolultabb, mint az egyszer-egy. Megérted, gyakorolod és máris rutin. Olcsó mentség, hogy nem értem, nem megy. Nem csak a nyelvtanulásba, ebbe is munkát kell befektetni, az órai munka kevés... Persze itt is áll, hogy tehetségtelen pedagógusnak nem lesz tehetséges diákja...
Az enyém szerencsére az országos top10-ben volt. És a mérnöknek nem az egyetemen kell a matematikát megtanulni, ott már alkalmazni kell.
 
Hagy szóljak bele.
...

Ajánlom lapozd fel a Középiskolai Matematikai Fizikai Lapokat, (KöMaL), ingyen letölthetők az 1893-1994 -ben megjelent kiadások, és megfogsz lepődni, hogy már 50 évvel ezelőtt is éltek abban az országban okos magyar gyerekek, olyanok akik ma valóban a matematikai korifeusai közé tartoznak.
Nosztalgiát ébresztesz bennem...
Ode rendszeresen küldtünk be (jó) megoldásokat. Konkurálni tudtunk a Fazekasokkal és a Katonásokkal is...
 
Na, ugyanígy van a kormány is az ingyen ebéddel. Adott is, meg nem is.
Nekem meg egy gyakorlati választ adott.
Miként szoktatták rá a kapkodva befalt hideg ételre.
A tisztességes étkezés helyett.
Még ide sorolhatnánk káros kormány tevékenységként a chips fogyasztás növekedést is(ami ellen szavakban épp Ő kelt ki)
És az energia ital terjedése is közvetett ok hogy nincs megoldva a menza.
 
Nekem meg egy gyakorlati választ adott.
Miként szoktatták rá a kapkodva befalt hideg ételre.
A tisztességes étkezés helyett.
Még ide sorolhatnánk káros kormány tevékenységként a chips fogyasztás növekedést is(ami ellen szavakban épp Ő kelt ki)
És az energia ital terjedése is közvetett ok hogy nincs megoldva a menza.
A középiskolás nem rendelkezik választójoggal, ezért neki nem kell se böske utalványt, se krumplit osztani, nekik egyenlőre csak azt észt osztják (osztanák, ha hagynák magukat), hogy hazafias kötelesség otthon maradni a nagy büdös semmire, gürcölni éhbérért, és teleszülni az országot olcsó munkaerővel a multiknak.
 
"Nyugdíjasok, akik vettek egy falut, hogy együtt tölthessék a hátralévő életüket"
-
Az ötlet Németországban sem idegen.
Fel is hívott bennünket az első feleségem ez ügyben.
A második feleségem azt mondta: "Nem" :rolleyes:
-
Már mindenről volt itt szó csak azt nem halottam még, hogy mekkora ez a falu?
-
Németországban a legkisebb falu Gröde és 7-en laknak benne.
A második Wiedenborstel, ott már majdnem egy tucatnyi, 11 lélek él.
A legkisebb helységek listáján, a 101.-ik helyen Keila áll, ök is csak 66 lakossal bírnak.
Elég áttekinthető a helyzet.
-
 
A második Wiedenborstel, ott már majdnem egy tucatnyi, 11 lélek él.
Szóba került mit lehet tenni egy olyan kis faluban ahol se posta se orvos se tanító.Vagyis a közszolgálati vagy humán infrastruktúra.
Társadalmi, oktatási,
Mi a helyzet ott?Vagy más hasonló kis faluban.Legyen akár 400 lakosú.
Az autó nem megoldás.
 
A tervezhető jövő ma 24 óra. A Fundamentát 24 óra leforgása alatt szüntették meg.
Érdemes volt beidéznem ezt a sort.Mert kifejezi mi az hogy Magyarországon jogbizonytalanság van.
Ezt a hozzá nem értő Orbáni vezetés bűnéül kevesen rótták még fel.
Kár volt Fideszt kormányra szavaznotok.
Csak a mának él és saját magának nem pedig az országnak.
Mennyi kárt csinált már.
 
Szóba került mit lehet tenni egy olyan kis faluban ahol se posta se orvos se tanító.Vagyis a közszolgálati vagy humán infrastruktúra.
Társadalmi, oktatási,
Mi a helyzet ott?Vagy más hasonló kis faluban.Legyen akár 400 lakosú.
Az autó nem megoldás.

A kis falunak is megvan az előnye. A polgármester választáson nagyobb eséllyel indulhatsz. :)
 
Én komolyan kérdeztem mi a helyzet arrafelé?
Nem volt talán érthető a kérdés?

Te most azt hiszed, hogy én tréfáltam?

Hát nem, még a 7 lakost számoló falunak is van külön
- postai iránytószáma
- telefon elválasztó száma
- és demokratikusan választott kerületi képviselje
-
Miből gondolod, hogy autóval nem lehet egy kis falu ellátását megoldani?
Nem kell minden nap a fővárosba utazniuk az embereknek.
Online megrendelsz mindent az Amazonnál és az UPS kiszállítja. :)
 
casaloma ez a Te es sorstarsaid problemaja ami kivetitheto mar tarsadalmi szinten is
a vacsora keszites elmaradasa is csak egyeni es nem tarsadalmi problema itt arrol volt szo hogy az ebed miert csak egy futtaban bekapott valami
es miert nem az ami a magyar idoigenyes ebed beidegzodes ami csak rabolja az idot ergo folosleges mint azt a vilag okosabb reszen ezt belattak es masszerint elnek a gyerkocod mar mas rend szerint fog elni es O is megelegszik futva egy kv.val ragva hozza egy kiflit ebedkent majd a foetkezese a bevett cultura szerint a vacsora amire mar ideje is van /lesz

"Az irritábilis bél szindróma (IBS) elnevezésű tünetegyüttes alattomos és egyáltalán nem egyszerű kórkép. A panaszokat nem lehet egyszerűen és egyértelműen lokalizálni, és nincsenek pontosan azonosítható minták sem. Hol itt, hol ott jelentkezik fájdalom. A bélrendszer olykor hasmenéssel, máskor székrekedéssel reagál.

Akkor beszélünk irritábilis bél szindrómáról, ha vizsgálatokkal a szervi elváltozást, szervi betegséget egyértelműen ki lehet zárni, és nyilvánvaló jelei vannak annak, hogy a pszichés terhelés, például a stressz és a bélpanaszok között kapcsolat áll fenn. Ha például emésztésünket terhelő ételeket eszünk, kapkodva, rohanva, stresszes állapotban étkezünk, napirendünk kaotikus, azt bizony megszenvedi emésztésünk, de lelki stabilitásunk is.

A betegség meglehetősen kellemetlen és kínzó tud lenni, ráadásul a lakosság 10-20 százalékát érinti. Méghozzá úgy tűnik, nem csak Európában és Észak- Amerikában, hanem Indiában és Kínában is. "

Az evéshez minimum nyugalom kell - sok más is, de a nyugalom fontos. Menet közben enni, ez nem jó példa! Egy almát, esetleg, mást nem, s azt is lassan, alaposan megrágva.

Az étkezés, bármilyen egyszerű, élvezet, s ez visszahat a hangulatra :)
Egy kávét is fel lehet hajtani tizedmásodperc alatt, de le is lehet ülni pár percre, élvezni az ízeket. Teljesen más az eredménye hosszú távon.



Ezek a nyugdíjasok is azért vettek szerintem falut maguknak, hogy távol kerüljenek a kényszerektől, nyugalomban, de számukra hasznos tevékenységekkel töltsék azt az időt, ami hátra van.
 
Hát nem, még a 7 lakost számoló falunak is van külön
- postai iránytószáma
- telefon elválasztó száma
- és demokratikusan választott kerületi képviselje
Mindez nem ugyanaz amit kérdeztem.Az irányítószám nem azonos egy postahivatallal
A telefonhívószámot meg felesleges emlegetned szintén nem azonos egy hivatallal.
A kerületi képviselt az már majdnem hivatal és ügyintézés
 
Mindez nem ugyanaz amit kérdeztem.Az irányítószám nem azonos egy postahivatallal
A telefonhívószámot meg felesleges emlegetned szintén nem azonos egy hivatallal.
A kerületi képviselt az már majdnem hivatal és ügyintézés

Már ne haragudj de hol van manapság "postahivatal, telefonközpont, bank..."?
Akár hiszed akár nem úgy eltűntek mind a telefonfülke és a tantusz. ;)
-
telefonfulke-konyvtar-Nemetorszagbol.jpg
 
Nemrég "kidurrant" a jobb első kerék az autómon ugy 120 km-es sebességnél.
Az ABS vagy agy "őrzőangyal" megsegített és szépen kikanyarodtam a szervice-sávra.
-
Keresem a pótkereket a csomagtartó alatt, hát nem volt. :eek:
A telefon elég volt, hogy rövid idő alatt jöjjön segítség. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,736
Tagok
615,332
Legújabb tagunk
Kecskés Loretta
Oldal tetejére