Okosságok, közhelyek.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 1. világháború alatti otthoni légkörről, a brit szerző és a brit hadsereg hadnagya, J.R.R. Tolkien visszaemlékezett: „Azokban a napokban a fiúk csatlakoztak a hadsereghez vagy nyilvánosan megvetették őket. "Számos országban gyávának és kibújónak tartották azt a katonakorú férfit, aki nem volt egyenruhában. Gyakran kiérdemelték a nők (nőstények) megvetését, akik nemcsak nem voltak hajlandóak randizni velük, de nyilvánosan is megszégyenítették őket azzal, hogy fehér tollat adtak nekik, ami a gyávaság szimbóluma volt, de nem mindenki érdemelte meg ezt a megvetést.
Túlbuzgóságukban szégyent hoztak a besorozáshoz túl fiatal fiúkra, és ez több esetben öngyilkosság lett a következménye.
Egy alkalommal a Királyi Haditengerészet tengerészét civilben sarokba szorítottak az utcán és fehér tollakat adtak neki. Valójában az eset azon a napon történt amikor szülővárosa kitüntette, amiért a Victoria Kereszttel tüntették ki a harcban tanúsított extrém bátorságáért. Egy Szíriában súlyosan megsebesült ausztrál katonát megállított az utcán, szintén civil ruhában, és megszégyenített egy nő. A katona válasza az volt, hogy kivette az üvegszemét, és a nő kezébe ejtette.
Előfordult olyan esetekben is megszégyenítés, hogy valaki azért nem viselt egyenruhát mert szükséges háborús munkában vett részt vagy mert orvosilag alkalmatlan volt katonai szolgálatra.
Az Egyesült Államokban ezeknek a férfiaknak adták ki a „mentesített” kitűzőt, hogy ne kelljen félniük attól, hogy megállítják az utcán és gyávasággal vádolják őket."
 
Oldal tetejére