Okosságok, közhelyek.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
2012 márciusában egy soha nem látott esemény történt Dél-Afrikában. 31 vadon élő elefánt indult el meggyászolni egy embert.
Honnét tudták? Valami, ami nagyobb és mélyebb mint az emberi intelligencia, tájékoztatta őket arról, hogy megmentőjük és még sok más állaté eltávozott a földi világból.
Lawrence Anthony (1950-2012) egy legenda Dél-Afrikában és három fantasztikus könyv szerzője. A leghíresebb, Az elefántsuttogó, ami vadon élő elefántok mentéséről és rehabilitációjáról szól, akiket megóvott az emberi atrocitásoktól. Neki köszönhetjük A bagdadi állatkerti állatok megmentését és 2003.-ban az Egyesült Államok inváziója című könyvet.
2012 március 7-én halt meg, halála után két nappal a vad elefántok, két nagy matriarch vezetésével 12 mérföldet megtéve 31-en megérkeztek dél-afrikai házához, hogy végső tiszteletüket tegyék barátjuknak.
Az állatok szervezett módon érkeztek, lassan sétálva, majd két sorban megálltak a ház előtt és viselkedésükben felfedezhető volt a mély fájdalom.
Különösen megérintette Lawrence feleségét Francois-et, tudván, hogy az elefántok nem voltak három éve a ház előtt. Az elefántok mégis tudták hova mennek és miért érkeztek Anthony otthonába. A megemlékezés 2 nap és két éjszaka tartott, ezalatt az állatok se nem ittak se nem ettek, majd elindultak a hosszú úton haza.
Ezek az érző lények bizonyították, hogy bölcsebbek és könyörületesek mint az emberi faj valaha...
/Forrás: Charter for Compassion/
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Einstein egy nap órát tartott egy egyetemen. Az óra kezdetén az ősz professzor a táblához lépett és elkezdte felírni a kilences szorzásokat:
1×9=7
2×9=18
3×9=27
4×9=36
5×9=45
6×9=54
7×9=63
8×9=72
9×9=81
10×9=90
A közönség az első pillanattól fogva észrevette, hogy az első szorzást elrontotta és nagyon kinevették az idős zsenit. Néhányan össze is súgtak: “biztos, hogy nem fog már az agya, mert öreg!” Ő azonban megfordult és ezt mondta a diákoknak:
“Tudom, miért nevetnek, de nem véletlenül rontottam el az első szorzást. Szeretnék megtanítani Önöknek egy nagyon fontos leckét: ez egy remek példa, hogy életük során mit fognak kapni az emberektől! Nézzék meg! Kilenc alkalommal jó eredményt írtam fel és csak egyetlen egyszer hibáztam. Hiába voltam az esetek kilencven százalékában helyes, most mindenki csak arról az egy hibámról beszél, és ezért nevetnek rajtam.
A világ sohasem fogja elismerni, amit ezerszer jól csinálsz, mindig azzal fognak bántani, amit egyszer elrontottál. De ne engedd, hogy eltérítsenek a céljaidtól! Ne hallgass a kárörvendőkre, csak acélozd meg magad és menj tovább! Nem rajtuk múlik, eléred-e a célodat!”
Hatalmas taps tört ki a teremben és nagyon sokan szégyellték el magukat…
 

Nagy Karcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Gnóthi szeauton- Ismerd meg önmagad

" Ismerd meg önmagadat, és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod te vagy.
Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, és jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet.
Változtass magadon, és változni fog a sorsod is!
Fogadd el magad, és el tudod majd fogadni sorsodat is! "
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
,Egy idősebb hölgy a mega bolt pénztáránál vár sorára. Mögötte egy ifjú hölgy 5–6 éves fia már többször nekitolta a bevásárló kocsijukat. A hölgy odafordult a gyerekhez és megkérte, hogy hagyja abba, mert fáj neki. A gyerek folytatja.
A hölgy az anyukához:
– nem tudod azt mondani neki, hogy hagyja abba?
Az anyuka hidegen válaszol…
– Nem! Úgy neveljük, hogy bármit megtehet, amíg rá nem jön, hogy nem helyes, amit tesz. Tudományosan igazolt, hogy ez a leghatékonyabb nevelési módszer!
Az ifjú hölgy mögötti 20 éves fiatalember – kezében egy lekváros üveggel – mindezt végignézi. A nevelési módszer elhangzása után kinyitja az üveget és a lekvárt ráönti az anyuka fejére, aki toporzékolva kéri számon.
– Tudja hölgyem, szabadon neveltek, mint ön a fiát, íme az eredménye!
Az idős hölgy a pénztárosnak…
– Számlázza hozzám a fiatalember lekvárját!"
 

kiskalap

Állandó Tag
Állandó Tag
Franz Kafka, aki egyébként sosem nősült meg és nem is voltak saját gyermekei - a fennmaradt anekdota szerint - egyszer Berlinben találkozott az utcán egy zokogó kislánnyal. Odalépett hozzá és megkérdezte tőle, hogy miért sír. A kislány azt válaszolta, azért, mert elvesztette kedvenc babáját. Kafka és a lány elkezdték együtt keresni a környéken a játékot, de sajnos nem jártak sikerrel. Kafka azt mondta, találkozzanak másnap is és folytassák a keresést.
Másnap, amikor továbbra sem találták a babát, Kafka elővett a zsebéből egy levelet, amelyről azt mondta, a baba üzenete. Ez állt benne: "Kérlek, ne sírj, elmentem világot látni. Minden nap írok neked és beszámolok a kalandjaimról."
Kafka élete végéig minden áldott nap találkozott a lánnyal és újra meg újra felolvasott neki egy-egy levelet, amelyben a baba "beszámolt" kalandjairól. A kislány nagyon boldog volt, és izgalommal várta mindig a találkozást és a híreket szeretett babájától.
Aztán egy nap Kafka egy babával érkezett a találkozóra, amit egy levél kíséretében átadott a kislánynak. A levélben pedig az állt: "Megérkeztem".
A lány azt mondta, ez nem az ő babája, az ő babája másképp nézett ki. Kafka átadott egy másik levelet is: "Az utazásaim megváltoztattak engem."- A kislány átölelte a babát szeretettel és hazavitte.
Évekkel később, amikor lányból felnőtt nő lett, a babában talált elrejtve egy levelet. Az aprócska papíron Kafka kézírásával ez szerepelt: "Van, hogy amit nagyon szeretünk, elveszítjük, de a végén a szeretet mindig visszatér, csak másként vagy más képében...
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
"Ha a gyereket folyton bírálják, a lenézést tanulja. Ha a gyerek állandó gyűlöletben él, a háborút tanulja. Ha a gyereket mindig gúnyolják, a félénkséget tanulja. Ha a gyereket folyton megszégyenítik, a bűntudatot tanulja. Ha a gyereket tolerancia veszi körül, a türelmet tanulja. Ha a gyereket folyvást bíztatják, a bizalmat tanulja. Ha a gyereket biztonság veszi körül, a hitet tanulja. Ha a gyerek teljesítményét elismerik, a megbecsülést tanulja. Ha a gyerek jórészt helyesléssel találkozik, önmaga szeretetét tanulja. Ha gyereket elfogadják, és barátságos légkörben él, megtanulja szeretni a világot. A gyerekek azt élik, amit tanulnak!"
Robert Fisher
 

Nagy Karcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
"Halogatás. Ez a sikertelenség egyik leggyakoribb oka.
Az "Öreg Halogató" ott áll minden ember mögött, és arra vár, hogy megfossza őt a siker lehetőségétől.
Sokan azért éljük le sikertelenként az életünket, mert a "megfelelő időre" várunk, hogy valami érdemes dologba fogjunk.
Ne várj! Az idő sosem lesz "pontosan megfelelő". Kezdd ott, ahol vagy, bármilyen eszközök is álljanak a rendelkezésedre!
Miközben haladsz, majd találsz jobb eszközöket is"

- Napoleon Hill -
 
Oldal tetejére