Okosságok, közhelyek.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 1. világháború alatti otthoni légkörről, a brit szerző és a brit hadsereg hadnagya, J.R.R. Tolkien visszaemlékezett: „Azokban a napokban a fiúk csatlakoztak a hadsereghez vagy nyilvánosan megvetették őket. "Számos országban gyávának és kibújónak tartották azt a katonakorú férfit, aki nem volt egyenruhában. Gyakran kiérdemelték a nők (nőstények) megvetését, akik nemcsak nem voltak hajlandóak randizni velük, de nyilvánosan is megszégyenítették őket azzal, hogy fehér tollat adtak nekik, ami a gyávaság szimbóluma volt, de nem mindenki érdemelte meg ezt a megvetést.
Túlbuzgóságukban szégyent hoztak a besorozáshoz túl fiatal fiúkra, és ez több esetben öngyilkosság lett a következménye.
Egy alkalommal a Királyi Haditengerészet tengerészét civilben sarokba szorítottak az utcán és fehér tollakat adtak neki. Valójában az eset azon a napon történt amikor szülővárosa kitüntette, amiért a Victoria Kereszttel tüntették ki a harcban tanúsított extrém bátorságáért. Egy Szíriában súlyosan megsebesült ausztrál katonát megállított az utcán, szintén civil ruhában, és megszégyenített egy nő. A katona válasza az volt, hogy kivette az üvegszemét, és a nő kezébe ejtette.
Előfordult olyan esetekben is megszégyenítés, hogy valaki azért nem viselt egyenruhát mert szükséges háborús munkában vett részt vagy mert orvosilag alkalmatlan volt katonai szolgálatra.
Az Egyesült Államokban ezeknek a férfiaknak adták ki a „mentesített” kitűzőt, hogy ne kelljen félniük attól, hogy megállítják az utcán és gyávasággal vádolják őket."
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszer egy jól keresö apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él.Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.- Nos, mit gondolsz erről az útról?- Nagyon jó volt, apa!- Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?- Igen.- És mit láttál meg mindebből?- Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:- Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.
 
Oldal tetejére