OLAF: Magyarországon a legmagasabb az elcsalt EU-pénzek aránya

Több hónap késéssel megjelent az OLAF 2018-as jelentése. Ebből kiderül: a 2014 és 2018 között Magyarországnak utalt uniós támogatások majdnem 4 százalékát fizettetné vissza a csalás elleni hivatal. Ez nyolc és félszerese az EU-átlagnak.

Két projektre összesen nagyjából 12 millió eurót, mai árfolyamon számolva 4 milliárd forintot kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból két vidéki cég. A munkát, amely szélessávú hálózat fejlesztéséről szólt, mégsem ezek a vállalatok végezték, úgy intézték, hogy bonyolult láncolaton keresztül más cégeknél, alvállalkozók alvállalkozóinál landoljon a megbízás. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a szokásos, június elejei időpont helyett most kiadott 2018-as jelentéséből derült ki, hogy ezt a céghálót arra használták: 4,9 millió eurót, nagyjából 1,6 milliárd forintot visszacsorgassanak a nyertesek egyikéhez, így emelve a projekt értékét és érve el azt, hogy több uniós támogatáshoz jussanak. Az ügyben az OLAF 3,6 millió euró, azaz 1,2 milliárd forint visszafizetésére tett javaslatot, illetve a magyar hatóságokat arra kérte, hogy indítsanak vizsgálatot.

Az OLAF tavaly 9 olyan ügyet fejezett be, amelyek az uniós támogatások magyarországi felhasználásával kapcsolatosak, 7 esetben ajánlást is tett arra, hogy indítsanak eljárást.

A kilenc üggyel rekorder hazánk. Nagyjából hasonlóak a számok Görögország és Lengyelország esetében is: előbbinél 8 befejezett ügyből 6 zárult ajánlással, utóbbinál 8-ból 3. Románia, Bulgária, Olaszország és Csehország jobban szerepelt: egyenként 4 olyan ügy került a hivatal elé, amelyek gyanúsan elköltött támogatásokról szóltak, az esetek felében feltételezhetően nem véletlenül.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tagállamoknak vissza kell fizetniük a közös pénzt, sok múlik az Európai Bizottság és a tagállami hatóságok együttműködésén. Az EU Csalás Elleni Hivatala feljelentést nem tehet, de ha arra jut a vizsgálatában, hogy csalhattak az uniós pénzekkel, akkor jelezheti, hogy vissza kellene kérni a támogatottaktól a gyanúsan elköltött forrást. 2014 és 2018 között 277 esetben zártak le nyomozást javaslattal, ebből 52 volt magyar, 66 pedig román.

image.aspx

Az OLAF-jelentés sajtótájékoztatója
© OLAF Press Office
Az biztos, hogy 2018-ban is a legtöbb munkát az európai strukturális és beruházási alapok miatti visszaélések adták a szervezetnek. A hivatalnokok tavaly összesen 86 vizsgálatot fejeztek be, 414 ügyben még mindig nyomoznak – nemcsak az uniós államokban, hanem tagjelölteknél és egyéb partnerországokban is.

Ám nem csak EU-forrásokról van szó. Egy másik, részben magyar ügyben például, amelyről szintén említést tesz a jelentés, gyanús szállítmányra hívta fel a magyar és a szlovák ellenőrök figyelmét az OLAF. 20 ezer kilónál is több növényvédő szer került elő, Kínából Ukrajnán keresztül került Magyarországra. Csakhogy a szállítmányon sem a termelő, sem a származási ország, sem a termék neve nem szerepelt. A magyar vámosok Szolnokon ütöttek rajta a küldeményen, amelynek értéke meghaladta a 240 ezer dollárt, átszámítva a 72 millió forintot.

Tudományos és kutatási területeken is felfigyeltek csalókra: itt a kettős finanszírozás jellemző, a kutatók ugyanarra a munkára uniós és tagállami pénzt is kaptak. A jelentésben spanyol és francia példát hoznak.

Magyarország az élen

A hivatal jelentéséből kiderül, hogy 2014 és 2018 között ötvennél is több, egészen pontosan 52 magyar vonatkozású bejelentést vizsgáltak, és arra jutottak, hogy

az uniós támogatások 3,84 százalékát szabálytalanul költötték el Magyarországon, ezt a pénzt az OLAF szerint vissza kellene fizetni.

A visszaélések súlyosságára utal, hogy a második legrosszabbul álló Szlovákiában 2,29 százalék volt ez az arány. Ezen a két országon kívül pedig egyetlen hely sincs, ahol akár az 1 százalékát is visszakérnék a kifizetéseknek. Romániában és Görögországban például 0,4, illetve 0,31 százaléknyi visszatérítést javasoltak, míg Lengyelországban mindössze 0,12 százalékot. Az uniós átlag 0,45 százalék. Magyarország egyébként évek óta vezeti ezt a listát.

Egy másik táblázatból az látszik, hogy az OLAF által vizsgált ügyek 45 százalékában a tagállami ügyészség is dolgozott, Belgiumban, Észtországban és Olaszországban jött még ki hasonló eredmény. 2012 és 2018 között a magyar ügyészség 20 nyomozást indított ez európai szervezet javaslatára, ebből 9 esetben emeltek vádat.

Az Európai Unió tagállamaiból 2018-ban összesen 458 bejelentést kapott az OLAF, ezek közül magyar vonatkozású 32 volt. Ám ahogy az előző években, most sem a hatóságok voltak nálunk aktívak: az összesítés szerint mindössze egy jelzés jött hivatali forrásból, a többit magánszemélyek tették.

Kiemelik, hogy

  • a bizonytalan jogi környezet miatt nem mindenhol biztonságos a fejlesztési pénzek kifizetése,
  • ezeken a helyeken magas a korrupció és a csalás kockázata, nehéz a nyomozás.
Slágerügyek

Magyarországon jól ismert az OLAF, hiszen az elmúlt években olyan vizsgált és a hivatal által gyanúsnak ítélt ügyek kerültek napvilágra, mint az Eliosé. Az OLAF tavaly júniusban nyilvánosságra hozott jelentése szerint ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogy az EU-t összesen 43,7 millió euróval károsították meg a magyarországi közvilágítási projektekkel. A vizsgálat sok összefonódást állapított meg a pályázat kiíróinak tanácsadói és a győztesek között, úgy alakították több esetben a kiírást, hogy a pályázati feltételek a későbbi győztesnek kedveztek.

image.aspx

© Túry Gergely
A magyar rendőrség közben bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az Elios Innovatív Zrt.-vel szemben. A rendőrség titkolja, kihallgattak-e bárkit az ügyben, Brüsszelben megdöbbenésüket fejezték ki, a kormány szerint az Elios-jelentés nem volt más, mint egy brüsszeli kampányjelentés. Jávor Benedek korábbi EP-képviselő azonban idén februárban kiderítette, hogy a kormány mégis lemondott a vizsgált projektekre odaítélt uniós forrásokról, a támogatást azonban nem visszavonta, hanem állami forrásokból kifizette a milliárdokat.

Hasonlóan súlyos szabálytalanságot gyanított az OLAF a 4-es metró építése kapcsán, a rendőrség itt is bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Mi a jövő?

Az OLAF-fal kapcsolatban a legnagyobb problémának azt tartják, hogy az elméletben független szervezetnek meg van kötve a keze. A feltárt ügyekben csak ajánlásokat tehet, amelyeket aztán a tagállami kifizető hatóságok vagy bűnüldöző szervek vagy elfogadnak, vagy nem, és az sem garantált, hogy az Európai Bizottság a gyanúsan odaítélt vagy felhasznált források visszavonására tesz javaslatot.

A 2020-tól létrehozandó Európai Ügyészség éppen az akadályt szüntetné meg, hiszen a szervezetet az uniós forrásokkal, illetve a tagországok közötti (áfacsalásgyanús) kereskedelem esetében is nyomozati jogkörrel ruházná fel. A gond az, hogy több tagország – köztük éppen Magyarország – nem járult hozzá a szervezet felállításához, így az önkéntes alapon indul el. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy Brüsszel időközben az OLAF megerősítését célzó intézkedéseket javasolt. Az Európai Számvevőszék azonban úgy ítélte, még ez is édeskevés ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a szervezet az uniós pénzek elcsalása elleni küzdelemben.


hvg
 
Kifizetjük mi azt nagyon szivesen azok helyett akik ellopták, csak nem fogunk garasoskodni nagyjóuraimékkal akiknek éjt nappallá téve csak azon jár az eszük hogy lopjanak meg már kilenc éve, és amihez nyúlnak szarrá válik!
Jó helyen van az a pénz svájcban, a kajmán és zöldfok-szigeteken, hadd fialjon, legalább nem tudják ellopni a komenisták!
 
Magyarországra jönne az OLAF vezetője hogy Polt péterrel beszéljen arról hogy miértr ilyen sok a visszaélés .
Már jövőre tervezi......
Most aztán összeszorult a gyomor, az ellenzék meg hátradől majd most megkapják ezek!!!
Eltelt 1 év majd még egy...hoppá jönnek a választások elő a szlogent ˝folytajuk˝....
 
Nono
Nem élik már meg ezek,
Az önkormányzati választásokon már látszani fog.
És az lesz a váltópárt aki tavasszal már nyerte ha nincs belenyúlás.Most 7-8%-n áll
Most jöhetsz hitetlenkedni.
 
Utoljára módosítva:
Nono
Nem élik már meg ezek,
Az önkormányzati választásokon már látszani fog.
És az lesz a váltópárt aki tavasszal már nyerte ha nincs belenyúlás
Most jöhetsz hitetlenkedni.
Szóval azt várod vagyis vizionálod hogy a választásokon az ellenzéki jelöltek fognak döntő többségbe jutni a lakóhelyeken.
Ennek hatására a kormány összeomlik és új választásokat ír ki.
Vagy az lesz hogy az ellenzékbe került kormánypárti képviselők ott tesznek keresztbe az alakuló közgyűléseknek ahol tudnak....
 
Nono
Nem élik már meg ezek,
Az önkormányzati választásokon már látszani fog.
És az lesz a váltópárt aki tavasszal már nyerte ha nincs belenyúlás.Most 7-8%-n áll
Most jöhetsz hitetlenkedni.
Politikában a szart csak szarra tudod cserélni, mert mind kettő hamis. Az egész politika hamis, önfenntartó rabszolga sorsban él a hon szinte a fele népessége!
 
Szóval azt várod vagyis vizionálod hogy a választásokon az ellenzéki jelöltek fognak döntő többségbe jutni a lakóhelyeken.
Ennek hatására a kormány összeomlik és új választásokat ír ki.
Ha visszaolvasod nem ezt írtam.Képtelenek olvasni?
Mivel én azt írtam annak jelét már az önkormányzati választásokon látni fogod.
Épp csak minek a jelét azt értelmezted rosszul.
Az alábbi természetesen valami hasonló lesz de azzal is magának árt a Fidesz
Vagy az lesz hogy az ellenzékbe került kormánypárti képviselők ott tesznek keresztbe az alakuló közgyűléseknek ahol tudnak....
 
Utoljára módosítva:
Ha visszaolvasod nem ezt írtam.Képtelenek olvasni?
Mivel én azt írtam annak jelét már az önkormányzati választásokon látni fogod.
Épp csak minek a jelét azt értelmezted rosszul.
Az alábbi természetesen valami hasonló lesz de azzal is magának árt a Fidesz
Ha leírod akkor nem kell találgatni.
 
Ha leírod akkor nem kell találgatni.
Hát valami oka volt hogy beidéztél és írtál is rá
úgy kezdődött üzenetem:nono nem érik azt meg ezek
És a tiéd alatt volt
Annyi világos valamire mondtam hogy nem érik ezek azt meg
Nem érik azt ezek meg.
Nem lesz következő ciklus ha ennek előjeleit meglátjuk a helyhatósági és megyei közgyűlés választásakor.(Pártlista van ekkor.)
És még azt is írtam 6-8 % párt és legutóbb nyert volna ha nem nyúlnak bele.
Az előretörést Miskolc környékére várom
Ha nyer Miskolcon és az arány is mutathat valamit az már előjel lesz.
Nemzeti érzelmi politizálás helyett, persze arról is le nem mondva.
Annál szélesebb körűvel kampányolnak.A szociális feszültségekkel.
Nem racionális mégis az.
Ezek is értik a nép nyelvét.És újat tudnak mondani.
Nem csak a papok és migráns.
 
Utoljára módosítva:
lázár jános is úgy érezte hogy korrupcióval vádolják meg ezért perre ment Márki-zay-al.
Volt békéltető de semmi eredménye most találkoztak a bíróságon Márki nyújtotta a kezét....(szerintetek lázár elfogadta?)
Így kell egy állampárti politikusnak viselkednie........
 
semmi eredménye
Én meg azt kérdem az alábbinak mi az értelme?
Egy odavágott álokos pad alá ivott diákbuli beszólás.Úgy tűnik mintha lenne valami pedig nincs.A hangzatos misztifikációk mint a rabszolga sors.Meg hogy nincs jó ország jó politikával.Pedig van.
Ez nem józan?Közhellyel dobálódzni.Én mindenesetre nem tudom mit akart mondani a közhelyen kívül.
Politikában a szart csak szarra tudod cserélni, mert mind kettő hamis. Az egész politika hamis, önfenntartó rabszolga sorsban él a hon szinte a fele népessége!
 
A cikk ezen mondata:

"Hasonlóan súlyos szabálytalanságot gyanított az OLAF a 4-es metró építése kapcsán, a rendőrség itt is bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást."

nem áll meg, legalábbis a magyar rendörséget illetöen. 167 milliárdról van szó.amit kik is sepertek be?
 
Elfelejtettem írni hogy amikor kiszivárgott hogy jönnek ellenőrizni az EU-s pénzeket akkor hogy-hogy nem az addigi új stadion építési ára 150milliárdról lezuhant 75 milliárdra....
Most ez azt jelenti hogy ennyit akartak elcsalni????
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,619
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére