Olyan népszavazás jön Svájcban, ami bedöntheti a teljes bankrendszert

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Május 12.

Melitta - 2018 Május 12, 11:26
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Óriási tétje van egy népszavazásnak, amit június 10-én tartanak Svájcban. Egy civil szervezet, a Monetáris Modernizáció (MoMo) kezdeményezése arról szavaztatja meg a polgárokat, hogy ezentúl csak a jegybanknak legyen joga pénzt teremteni az országban.


  Első hallásra furcsa a kezdeményezés, de durva változást hozna, mivel a pénz nagy részét ma már nem a jegybankok „állítják elő”, hanem a kereskedelmi bankok, számlapénz formájában. Ez azt jelenti, hogy ha a többség egyetért a javaslattal, akkor a svájci bankoknak ezentúl minden egyes hitelszerződés mögé oda kell majd tenniük a konkrét összeget, vagyis teljesen átalakul a hitelezés jelenlegi gyakorlata.


  A modern pénzügyi rendszerekben – leegyszerűsítve – kétféleképpen keletkezhet pénz.

  1. Egyrészt a nemzeti bankoknak van joguk bankjegyek és érmék kibocsátására. Ez a klasszikus értelemben vett készpénz.
  2. Emellett a kereskedelmi pénzintézetek a hitelek nyújtásával úgynevezett számlapénzt hoznak létre, és ma már ez a jelentősebb, a pénz mintegy kilencven százalékát a bankok teremtik meg.
  Persze a bankok sem nyújthatnak nyakra-főre hiteleket. Sok szabálynak kell megfelelniük, a legfontosabb, hogy a folyósított hiteleknek egyensúlyban kell lenniük a bank saját tőkéjének és a pénzintézetben elhelyezett betéteknek az összegével. A tőkemegfelelési mutató szerint a kihelyezett hitelek kockázatának arányában nyolc százaléknyi összegnek a bank rendelkezésére kell állnia. Vagyis ha a bank kihelyez 100 forintot, akkor nyolc forintnak a banknál mindig elérhetőnek kell lennie.


  Ezen kívül a pénzintézetek kötelesek tartalékot elhelyezni a jegybanknál is, a betéteik és egyéb forrásaik arányában. Ezt hívják kötelező tartalékrátának. A kötelező tartalékráta Magyarországon például 2016 decembere óta 1 százalék, de Svájcban sem magas, ott 2,5 százalék.

  Ha a svájci népszavazáson győznek az igenek, akkor a 2,5 százalék helyett száz százalékot kell a nemzeti banknál elhelyezni. Ez furcsa követelmény lenne, de a MoMo népszavazási megfontolása mögött az áll, hogy a pénz kilencven százalékát a kereskedelmi bankok „teremtik” meg, tehát nem csupán pénzközvetítők, hanem pénz előállítók. Emiatt a svájci pénzügyi rendszer a MoMo szerint átláthatatlan, kockázatos, és nem képes ellenállni a pénzügyi válságoknak.

  Abban igaza van a MoMo-nak, hogy a bankok által létrehozott pénz, vagyis a kihelyezett hitelek után a kockázatot a bank részvényesei, a bank kötvényeit megvásárló befektetők és a betétbiztosítási értékhatár felett maguk a betétesek viselik, akik a megtakarításaikat a bankban helyezték el. Az Európai Unióban a banki ügyfelek 100 ezer euróig vannak biztosítva, és ha csődbe megy egy bank, akkor az e feletti összeget vesztik el.

  A civil szervezet több kisfilmet is forgatott a kampányában. Az egyikben egy nyugdíjas éppen a párnahuzatba rejtett készpénzt számolgatja, amikor benyit az unokája. Megkérdezi, hogy miért nem a bankban tartja a megtakarításait, mire az idős férfi azt mondja, hogy az nem biztonságos. „De ha megszavazzák az emberek a teljes pénzt, akkor ismét biztonságban lesz a pénzed” – mondja a videóban az unoka (németül Vollgeldnek, azaz teljes-pénznek nevezik a 100 százalékos megoldást.)  Ha Svájcban győznének az igenek, akkor teljesen átalakulna a bankrendszer. Csak tőkéből lehetne kölcsönt adni, vagyis csak olyan pénzintézettől lehetne hitelt felvenni, amelynek a tulajdonosai fizikai valójában is rendelkezésre bocsátották a pénzt. A bank persze úgy is forráshoz juthat, hogy kötvényt bocsát ki, ám mindkét esetben a bank tulajdonosai, illetve a banki kötvényekbe befektetők viselnék a kockázatokat.

  A svájci népszavazást kezdeményezők ötlete alapjában véve nem ördögtől való, azonban az elveket felülírja a gyakorlat. Bár a MoMo javaslatában a betétesek nem vállalnak rizikót, a modellnek ellentmond, hogy egy esetleges pénzügyi válságban továbbra is jelentős feladat hárulna az államra, mert az nem állna meg a svájci határon. Például a 2008-as bankcsődök után több ország kormányának is be kellett avatkoznia, mert ha nem mentették volna meg a bankokat állami forrásokkal, akkor tényleg bedőlt volna a nemzetközi bankrendszer.

  Az állam felelőssége azért is megmaradna, mert egy esetleges krízis során a dominóeffektus miatt azokban a bankokban is meginog a bizalom, amelyek egészségesen és jól működnek. Emiatt minden esetben megvan annak a kockázata, hogy adófizetői pénzekből mentik meg a pénzügyi intézményeket, vagyis ilyen értelemben felesleges a MoMo által javasolt modell.

  Így gondolja a Svájci Nemzeti Bank (SNB) is, amely nem szokott politikai ügyekkel foglalkozni, most mégis kőkeményen beleállt a kampányba, a MoMo ellen.

  Az SNB honlapján részletesen foglalkoznak a népszavazási kérdés várható következményeivel. A svájci jegybank szerint teljesen rendben van a mai pénzügyi rendszer, a 2008-as válságot követően hozott intézkedések megfelelő védelmet nyújtanak egy esetleges krízis kirobbanása esetén is. A jelenlegi rendszer hatékony, a jegybanknak pedig minden eszköze megvan a forgalomban lévő pénzmennyiség és a kamatok szabályozására.


  A népszavazás egyébként szinte mindennapos dolognak számít Svájcban. Az alpesi országban negyedévente mindig tartanak országos népszavazást, ha vannak kérdések, az elmúlt 30 évben 16 voksolás volt. Svájcban 26 kanton van, amelyek városállamként működnek, viszonylag széles önrendelkezési joggal. A kantonokban külön-külön is vannak népszavazások, így éves szinten az országos szavazásokon túl helyi ügyekben is kikérik az állampolgárok véleményét.

  Rengeteg vicces és sok komoly népszavazási kérdés volt az elmúlt években. Például a svájciak többsége nem támogatta a vasárnapi autótilalmat, ami arról szólt, hogy a hét utolsó napján ne lehessen gépkocsival közlekedni, de érdekes módon az olcsóbb egészségügyi ellátás sem találkozott a többségi akarattal. A bűnözésért elítélt bevándorlók kitiltása sem ment át a népakaraton, de az állatkísérletek drasztikus korlátozását sem támogatták a svájciak.

  Wiedemann Tamás

  svajci frank.jpg
   
  advocatus_diaboli kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Május 12.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Egyelőre nekem úgy tűnik, jelenleg az van, hogy a bankok hiteleznek. A hitelek egy része sikeres lesz, visszafizetik, kamattal. Más részét nem, mert mindig történnek melléfogások. Ezek a rossz hitelek gyűlnek, egy idő után a bank bajba kerül annyi lesz belőle. Ekkor közbelép az Állam, ami a többi állampolgárt jelenti, akiknek nincs közvetlen hasznuk a bankból, és AZ Ő PÉNZÜKÖN az állam megmenti a bankot. Tehát ha a bank hülyeséget csinál, mindenki megfizet miatta, az is aki addig nem profitált belőle.

   Nem tűnik jó dolognak. Ha Svájcban élnék, azt hiszem megszavaznám a MoMo javaslatát. Én mint magánember azt a pénzt szoktam elkölteni AMIVEL RENDELKEZEM, nem úgy cselekszem hogy 100 forintot költök amikor csak 8 forinttal rendelkezem. Tegyenek így a bankok is, üzleteljenek azzal, ami VAN nekik, nem azzal amit odaképzelnek!
   udvarfy kedveli ezt.
  2. gumelig
   gumelig
   Ez nem olyan egyszerű és nagyszerű, mint ahogy a MOMO ezt bemutatja. Már abbol is látni, hogy a kórmány és a két kamrás sváci parlament egyik kamrája is ellene van.
   A MOMO meseszerű nyereségeket számol ki a SNB nek, amit adó sűlyestésre és szociális kiadásokra lehetne felhasználni.
   A nemzetközileg is jól ismert konzervativ Neue Zürcher Zeitung és több újság másképpen látják ezeket a számokat. Főleg a beláthatatlan következmények miatt aggódnak.

   Nem tudom hogy szavazzak. Át kell olvasnom a "Szavazó könyvecskét" a Szövetségi Adminisztráció-tol. Ezt a szavazóformulárokkal küldik.
   Neutralis tájnékoztató. Leírják egy igen/nem döntés esetleges következményeit, a kórmány és minden egyes párt szavazási javaslatát. (Nix kórmánypropaganda:))
   Elolvasok még egy pár cikket, habár semmit nem értek az egészhez.;)

   Nem csak erröl az egy dologrol kell szavazni a Szövetségnek.
   A MOMO initiativa mellett, a szerencsejáték törvényen akar a kórmány változtatni.

   Kanton Zürichnek, egy adótörvényröl és tömegközlekedésröl kell szavazni.

   Zürichben 10 dologrol kérik ki a véleményem. Iskola renoválás, park felújítás, a város főterének privát bulikra való használata, változtatások a városi közigazgatásban stb. :)

   Majdnem mindeki, én is levélben szavazok.
   Utoljára módosítva: 2018 Május 12
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   És ha hozzáteszed azt, ami az országok szintjén zajlik, s amiknek (bedőlt hitelek) a jó része nem is publikus, seperc alatt rájössz, hogy a világ pénzügyi rendszere nem más, mint egy felfújt lufi.
   sidavoq, advocatus_diaboli és udvarfy kedveli ezt.
  4. gumelig
   gumelig
   Grün sétál az utcán egy téglával a hóna alatt. Kohnnal találkozva, kédésére elmondja, hogy most vette ezer dollárért.
   Kohn otthon nevetve meséli feleségének, hogy Grün milyen hülye.
   Az asszony elgondolkodik és mondja férjének, hogy ez a Grün biztos tud valamit és azonnal vegye meg tőle a téglát.
   Meg is történik a dolog, és most Grűn meséli feleségének hogy a Kohn ötezret fizetett a tégláért.
   Kohnné szerint ez a Grün biztos tud valamit erröl a téglárol és vásárolja tőle vissza. Legközelebbi találkozásuknál vissza is vásárolja tízezerért a téglát. Most aztán Grün felesége van, de nagyon meggyőződve róla, hogy Kohn valami titkosat tud és, és ...
   Így megy ez tovább hosszú hónapokon és éveken keresztül.
   Egyszer aztán amikor megint összefutnak nincs Grünnél a tégla. Kohn megdöbbenve kérdezi, hova lett. Elveszítettem feleli Grün.
   Jaj de kár siránkozik Kohn, milyen jól megéltünk belőle.
   ladybug7spots és udvarfy kedveli ezt.
  5. cat34
   cat34
   No ezt hívják nálunk Mo-n UZSORÁNAK.
  6. gumelig
   gumelig
   Csak 24 százalék szavazott szavazott igennel. A következmények
   annyira kiszámíthatattlanok, hogy a nép nem rizikozott.

   Kanton Graubünden után, Vallis tarománynak sem kell a téli olimpia.
   Leszavazták. A svájciak szkeptikusa nézik a NOB és a FIFA gigantomániáját
   és korrupcios ügyeit.
   Ha nem vigyáztok OVi megrendezi Normafán.:D
   Melitta kedveli ezt.

Megosztás