Olyan tempóban olvad egy olasz gleccser, hogy sorra kerülnek elő .....

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 10.

Melitta - 2017 Augusztus 10, 05:45
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Olyan tempóban olvad egy olasz gleccser, hogy sorra kerülnek elő az első világháborúból származó tárgyak.

  Soha nem látott mennyiségben kerülnek elő az első világháborúból származó tárgyak az észak-olaszországi Marmolada-gleccserből, amely egy évszázad alatt csaknem a felére zsugorodott, és különösen erősen megolvadt az elmúlt hetek hőhullámának hatására.

  Világháborús relikviákat kereső kincsvadászok tucatjai járják a Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada északi lejtőjét, ahol a hegység egyetlen nagyobb méretű gleccsere található. A jégfolyam az első világháborúban súlyos hegyi harcok színtere volt.


  A helyi médiumok beszámolói szerint a relikviavadászok szép számmal találnak egykori csajkákat, evőeszközöket, bakancsokat, dróthálódarabokat, bombákat, puskákat és szuronyokat, sőt előkerült egy kisebb, sziklába vájt erődítmény is a Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) és Veneto tartomány határán fekvő gleccseren.
  A gleccser területe 100 év alatt 420 hektárról 214 hektárra csökkent, és ma minden korábbinál könnyebb rábukkanni a száz éve mintegy 3000 méteres magasságban harcoló katonák dolgaira, eszközeire. A csendőrök próbálják megakadályozni a fosztogatást, de - főleg a létszámhiány miatt - kevés sikerrel.

  Egy másik gleccseren, a Veneto tartomány nyugati részén emelkedő Presena-csúcson, 3000 méteres magasságban 2012-ben két tiroli császárvadász katona holttestét adta vissza az olvadó jég. 2004-ben egy 3640 méter magas alpesi gleccseren, az Ortles-Cevedale hegycsoporton három osztrák katona mumifikálódott teteme olvadt ki a jégből.

  Az olvadó gleccserekből azonban nemcsak holttestek és tárgyak kerülnek elő, hanem sok újkori szemét is: eldobált palackok, italosdobozok, régi sífelvonópályák drótkötelének darabjai. Egy, a Marmolada-gleccser határait rögzítő 2002-es megállapodás alapján a szemét eltakarítása most Veneto tartományra hárul.

  (MTI)

  72pXepQxM9cstFabs.jpeg

   
  Georgina Bojana és Jaszladany kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 10.

  1. setni
   setni
   Valamiért olvad az a gleccser....
   De, mi okozhatja?
   A termőföld megóvásáért felelős hivatal, munkatársai közötti levelezés arra utal, hogy Donald Trump elnök kormányzata befolyást gyakorol az éghajlatváltozással kapcsolatos szóhasználatára.
   Az "éghajlatváltozás" helyett például az "időjárási szélsőségeket" javasolja. Az "éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás helyett pedig az "időjárási szélsőségeknek való ellenállást". Az "üvegházhatású gázok csökkentése" helyett a "a szerves anyagok növelése a talajban, a termőképesség fokozása" szerepel.
   A mezőgazdaság az egyik legfőbb forrása az üvegházhatású gázoknak az Egyesült Államokban: 15 százalékát adja a kibocsátásnak. Sam Clovis, akit az elnök a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósának tisztségére szán - és amúgy nem tudós -, a napokban áltudománynak nevezte az éghajlatkutatást.

   A Fehér Ház és a belügyminisztérium honlapjáról eltűntek az éghajlatváltozás veszélyeire utaló dokumentumok, az EPA pedig az éghajlattal foglalkozó teljes fejezetet elérhetetlenné tette az internetes felületén, míg átdolgozzák a nyelvezetet.
   Jaszladany kedveli ezt.
  2. Jaszladany
  3. Beka Holt
   Beka Holt
   Ha már egyszer látni mi volt a jég alatt minek kellenek a médiumok?
  4. cat34
   cat34
   A legkártékonyabb élőlény az EMBER.

   Annyira lesza.....ja a környezetét - tisztelet a kivételnek -, hogy semmi más nem érdekli, csak a pillanatnyi kényelme. Az, hogy mi lesz 50-100 év múlva......

   Lehet, hogyha nem ilyen rövid életűek lennénk, hanem mondjuk 200 évig élnénk, akkor talán másképp állnánk a témához. Talán.
  5. Ternyák
   Ternyák
   Igaz, de gyere lakj a lakásomban: 3. emelet, a világon nincs olyan fa, amit árnyékot adna, szigetelt külső, ablak, MÉGIS 2 db klíma kell, hogy egyáltalán 26 foknál ne legyen benn több.
   Éjszaka 23 foknál nyitjuk ki az ablakokat (klímák kikapcsolva 23 után) vagy inkább zárva tartunk mindent, hogy képesek legyünk pihenni. Minden egyéb eszközünk energiatakarékos, de így is sok energiát használunk.
   Én benne lennék a napelemes felhasználásban, de a társasházban egyedül 2x annyiba kerülne, mint egyébként.
   Te is tudod, hogy nem a háztartások teszik tönkre a földet, hanem az ipari rendszerek, azokat pedig az okosok befolyásolhatják!
   Lásd Trampli, aki első teendőként kilépett a klímavédelmi egyezményből, na ő le....ja a földet. Egy vén bolond, aki a múltban él.
   udvarfy és Ani540 kedveli ezt.
  6. setni
   setni
   Megyek!!!
   Nálunk napközben 35 fok volt....reggelre lement 34 re....klíma nincs.
   Ternyák kedveli ezt.
  7. cat34
   cat34
   Nem csak Trump hibája, hogy kiléptek az egyezményből. Az amerikaiaknak nagyon is megfelel ez a nézet. Ők semmi mást nem látnak a szemük előtt, csak a dollárjeleket. Pénz,pénz,pénz......
   Ez az istenük. Nincs gyökerük, múltjuk....de nagyon is úgy tűnik, még agyuk se sok.

   Mint említettem, nem csupán Trump hibája....amíg a tömeg nem jut el arra a szintre, hogy talán nem kellene saját magát kiirtani, addig minden marad a régiben.

   Mindenki figyelmébe ajánlom Leonardo Dicaprio: Özönvíz előtt című filmjét. Igazán tanulságos.....és rémisztő.

  8. Ternyák
   Ternyák
   Ettől függetlenül egy ország első számú képviselője akkor is hatással van a polgáraira, ha nem akar. De ez a f...i akar, és sajnos úgy látszik minden téren hatra arc politikát választ.
   Mo II, csak nagyban.
   cat34 kedveli ezt.
  9. Ternyák
   Ternyák
   Setni, részvétem!
   Gondolom a pihenésnek is annyi volt, 2x annyi mosni és vasalni való és egy csomó + energia az izzadás ellenére is.

Megosztás