Ontario korábbi kormányfője az 1956-os magyar menekültválságról beszélt

Bob Rae korábbi tartományi kormányfő, illeve a kanadai kormány jelenlegi különmegbizottja Mianmarban volt a Menekülés a szabadság felé nevű ottawai konferencia szónoka október 23-án.

A napot a Saint Paul Egyetem rektora, Chantal Beauvais, nyitotta meg. A rektor jelezte: a római katolikus egyetem különösen erős hangsúlyt fektett a társadalmi igazságosságra, ezért fontos az intézmény számára, hogy a menekültválságokról szóló konferencia az egyetem campusán kerül megrendezésre.



(Chantal Beauvais, a Saint Paul egyetem rektora. Photo: C. Adam)

A nap díszszónokát Judy Young-Drache, a Kanada - Magyarország Oktatási Alapítvány elnöke és a konferencia szervezője mutatta be. Elmondta, hogy Bob Rae nem csak vezető politikai szerepet töltött be Kanadában - Ontario tartományban kormányfőként, valamint szövetségi szinten is, liberális politikusként - hanem ezen felül tudományos és jogi háttérrel is rendelkezik.

(Judy Young-Drache és Bob Rae. Fotó: C. Adam)

A II. Világháború óta a legsúlyosabb menekültválságnak lehetünk tanúi--kezdte beszédét Bob Rae. Ez a válság különösen komollyá vált a szíriai polgárháború következtében. A menekültválságokat azonban számos tényező váltja ki. E tényezők között vannak ekológiai és gazdasági faktorok és természetesen fontos szerepet játszik az erőszsakos konfliktus is. Kulcsfontosságú kiemelni azt is, hogy a menekülés mindig összeköthető a mélyszegénységgel.

Különös releváns, hogy pont most emlékezünk meg az 1956-os magyar forradalomról és az azt követő magyar menekültválságról. A közös nevező az akkori magyar válság és a mostani menekültválság között az emberi történet, a válság emberi oldala. Rae jelezte, hogy a magyar válságot a II. Világháború öröksége, az azt követő brutális szovjet megszállás és a sztálinista diktatúra váltotta ki. Volt egy röpke pillanat, amikor a magyarok menekülhettek és a nyugati világ gyorsan válaszolt erre a válságra.

"Jack Pickersgill, Kanada korábbi bevándorlásügyi minisztere egészen halála napjáig hangsúlyozta: élete legbüszkébb pillanata az 56-os menekültek befogadása volt"--emlékezett Rae.

(Bob Rae a magyar menekültválságról beszél... Fotó: C. Adam)

Aztán Bob Rae visszaemlékezett gyerekkorára. Pusztán nyolc éves volt, amikor magyar menekültek érkeztek általános iskolájába. Emlékszik, hogy amikor Nagy Tibor menekült gyerekként megérkezett, egy árva szót nem beszélt angolul. Két éven belül, az osztály legjobb tanulója lett--hangsúlyozta Rae.

"A mai Magyarország is hozzátartozik ahhoz, amiről beszélek. Amikor a jelenlegi menekültválságra kidolgozott válaszokra gondolunk, okunk van aggódni. Vajon él bennünk annyi civil bátorság, hogy szembenézzünk a mai kihívásokkal?"--Ezt kérdezte Rae a jelenlévőktől. Aztán hozzátette: az egyik legsúlyosabb kortárs válságra -- a Rohingya nép üldöztetésére -- a nyugati világban aligha nyújtunk hatékony választ.

"Szeretjük saját magunkat megtapsolni azért, mert Kanada befogadott 25 ezer szíriai menekültet. De értenünk kell: ez a tágabb globális menekültválság pusztán egy kis része. Ezt a hihívást nem fogja megoldani az a pár ország, amely pénzt és energiát fektett ebbe. Meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, amelyek elősegítik azt, hogy a menekültek otthon tudjanak maradni"--jelezte Rae.

Aztán a volt kormányfő előhozta azt a témát, amelyet Magyarországon is hasznos lenne hangsúlyozni.

"Vannak országok, amelyek gyakran azt képzelik magukról, hogy sokkal inkább homogének, mint amilyenek a valóságban. Vajon ismerik ezek az emberek saját hazájuk történelmét? Minden ország pluralista. Vannak olyan országok, amelyek ezt el is ismerik. Különösen büszke vagyok arra, hogy Kanada nemzeti narratívája elfogadja a pluralista valóságot. Kanadában értjük, hogy identitásunk mindig alakulóban van"--hangsúlyozta Rae.

A volt Ontario-i kormányfő elmondta, hogy ami a menekültválságokat illeti--Kanadának vezető szerepő van a világporondon. "Nem elég ha pusztán szimbólikusan lépünk. A menekültválságra adott válaszunk mély és sokoldalú kell, hogy legyen"--tette hozzá Rae. Tovább hangsúlyozta azt is, hogy fontos együttműködni nemzetközi partnereinkkel.

Christopher Adam

menekultek 2.jpg
 
http%3A%2F%2Fi.huffpost.com%2Fgen%2F3383968%2Fimages%2Fn-HUNGARIAN-REFUGEE-628x314.jpg

-
Thank you Canada!
-
Nekem is volt több ismerösom, szomszédom, osztálytársam, az édesanyám keresztlánya... akik menekültként mentek Kanadában és találtak egy jobb életet.
-
Gyakran gondolok rájuk. Van akinek a nevére már nem is emlékszem, csak az osztályfénykép van elöttem, vagy a fényképalbum de még mindig tudom hol laktak, mi volt a nagypapájának a foglalkozása, hogy elöbb a szülök mentek és a gyerekek a vöröskereszt által késöbbb...
-
Az elsö tábla-csokit, margarint, hal-konzervet, tejport.... a vöröskeresztes csomagbol jöve láttam.
-
Elgondolkodtato, hogy egy ilyen csomag mekkora "élményt" jelentett a számomra és valoszinü másokéra is.
Egy soha nemlátott világ nyilvánult meg amiröl tudomásunk sem volt addig.
-
Lehet vitatkozni azon, hogy a felkelés "megérte vagy sem", mindenesetre mondhatom, egy pillanatra kinyilott egy rés, egy fény, egy kép jött át rajta... Thank you Canada! Thank you Austrian!...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,671
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére