Hírek Orosz katonai helikopterek is a tálibok ölébe hullottak

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Alekszandr Mikhejev, az orosz Raszobornyexportr nevű állami fegyverexporttal foglalkozó vállalat vezetője aggasztó információt osztott meg a sajtóval.

Mikhejev elmondása szerint ugyanis a táliboknak sikerült megkaparintania több mint száz darab orosz fejlesztésű Mi-17-es helikoptert, melyeket elsődlegesen szállítási feladatokra használtak eddig .

Azt azonban a cégvezér is leszögezte, hogy a flotta jelentős része már most sem üzemképes, hosszabb távon pedig a tapasztalat és az alkatrészek hiánya miatt az egész állomány használhatatlanná válhat.

Mikhejev beszámolója viszont azért is érdekes, mert sokkal nagyobb számú repülőről beszélt, mint amely hivatalosan az afgán állományban szerepelt. A legutolsó becslések szerint ugyanis 56 Mi-17-ese volt a hadseregnek, ebből pedig mindössze 32 volt használható.

Egyelőre arról sem tudni, hogy a Talibán hány olyan kiképzett harcossal rendelkezik, akik tudnának helikoptert vezetni, korábban kiszivárogtak olyan videók, ahol tálibok az Mi-17-eseket vezetik. Arra azonban nem lehet számítani, hogy ezt tényleges harcban is bevetik.

Mikhejev is azonban egyértelműen arra utalt, hogy megfelelő szakértelem nélkül villámgyorsan működésképtelenné fog válni az egész flotta, így nem lesz esélye a táliboknak a saját előnyére felhasználni a légi lehetőségeket.

Ettől függetlenül a Talibán így is hatalmas fegyverarzenált zsákolt be az afgán hadseregtől, amely a kézifegyverek terén szembetűnő igazán. Az eddig főként Kalasnyikovokkal operáló tálibok kezében már amerikai gépfegyverek, mint az M16A2 vagy az M4 gépkarabélyok ropognak.

A táliboknak ezen felül sikerült több géppuskát és távcsöves puskát is megkaparintani, különböző gránátvetők és lövegek mellett. Nagy zsákmánynak tekinthető az is, hogy rengeteg Humvee páncélos autó és Ford Ranger pickup került a kezükbe.

Nagy Noel
DVAST20210615019-1000x550.jpg

 

Csatolások

  • DVAST20210615019-1000x550.jpg
    DVAST20210615019-1000x550.jpg
    80.5 KB · Olvasás: 27

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokra nem mennek velük de, nincs is rájuk szükségük hisz eddig sem volt szükségük ilyen technológiára.
Kézifegyverekre van szükségük abból meg zsákmányoltak eleget-
 
Oldal tetejére