Országok, városok, házak - építészet képekkel

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Fiammal egyik kedvenc társasjátékunk a Deutschlandreise, ez is országfelfedező játék, mint a 'Magyarországi barangolások'. Egy-egy játék végén rákeresek a neten azokra a városokra, ahol megfordultunk épp aktuális virtuális utazásunk során.
Ma számomra szomorú képekkel találkoztam. Tudom, hogy ennek így kell lennie, de...

A város neve Idar-Oberstein (Rheinland-Pfalz, Deutschland), az első (vagyis legrégebbi, sorrendben az utolsó) képet 1875-ben festették, olajfestmény.
 

Csatolások

  • Idar-Oberstein_Panorama.jpg
    Idar-Oberstein_Panorama.jpg
    145.5 KB · Olvasás: 21
  • Idar-Oberstein2.jpg
    Idar-Oberstein2.jpg
    34.6 KB · Olvasás: 19
  • Idar-Oberstein.jpg
    Idar-Oberstein.jpg
    37.1 KB · Olvasás: 16
  • Idal-Oberstein 1875.jpg
    Idal-Oberstein 1875.jpg
    97.5 KB · Olvasás: 19

maximuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Waldspirale - Németország

Organikus építészet

Friedensreich Hundertwasser színes épületei

Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, építész, szobrász, Bécsben született 1928-ban. A 20. század végére az egyik legismertebb osztrák művész lett, bár művei mindig megosztották a véleményeket. Hundertwasser eredeti és zabolátlan művészi látásmódja több területen is megmutatkozott. Festett, környezetvédő volt, filozófus, építész, tervezett bélyegeket, zászlókat, ruhákat és még sok mást. A közös elemek a műveiben az erős színek, organikus formák, az ember és természet összhangjának megteremtése, erős individualizmus és az egyenes vonalak elutasítása. Egyedülálló műveket alkotott, építészetében sokszor párhuzamot vonnak közte és Antoni Gaudí között, mindketten intenzíven használták a biomorph formákat és mozaikokat. Egon Schiele munkái a kezdetektől inspirálták és sokszor hasonlítják stílusát Gustav Klimtéhez. Elbűvölték a spirálok és az egyenes vonalakat az ördög eszközének nevezte. Művészetét a szürrealista automatizmuson alapuló transzautomatizmusnak hívta, mely inkább fókuszál a mű nézőjének élményére mintsem a művészére.
Darmstadtban, németországban található a Waldspirale, egy föld színekkel gazdagon kifestett, a 90-es években épített lakóház. 105 lakás található benne, egy belső udvar, játszótér, egy kis mesterséges tó, 1000 egyedi ablak. Minden ajtó egyedi kilincset kapott.
 

brundzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
legutobbi kirandulasomrol csatolom a kepeket! A helyszin Capoliveri, Elba szigete, Olaszorszag. Egy hegyoldalra epult kis mediterran telepules, ahonnan harom iranyban is (gyakorlatilag korben) a Tirren tengerre nyilik kilatas! Engem nagyon megragadott a hely hangulata ezekkel gyonyoru tradicionalis epuletekkel es a koztuk levo szuk lepcsokkel, remelem a kepek visszaadjak!


capoliveri.jpg



4capoliveri1.jpg



capoliveri.JPG


sajnos arra nem jottem ra hogyan lehet itt csatolni a sajat kepeimet, igy neten kerestem hasonlokat!
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Brüsszel vörös fái: Sequence

Jelképes mondanivalója az ideiglenes alkotásnak: híd a flamand és vallon kapcsolatok között.
Tervezte:Arne Quinze világhírű belga designer.
 

Csatolások

  • red_trees.jpg
    red_trees.jpg
    54.6 KB · Olvasás: 13

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Londoni gyalogos függőhíd

London lenyűgözött építészetével, tömegközlekedésével, szervezettségével (itt szerettem meg sorbanállni). Ez a megapolis hihetetlenül sokszínű a világ minden tájáról bevándorló népesség miatt, s talán nem túlzok, a tolerancia magasfokán élnek együtt.
Csatangolva Covent Gardenben a Floral streeten a Royal Ballet School és a Royal Opera House között az ég felé tekintve egy furcsa, kedves gyalogos függőhidat találtam mely összeköti a két épületet. A híd az Aspiration nevet kapta, 2002-ben épült, a Wilkinson Eyre Architects csoport tervezte. Könnyű aluminium szerkezete és csavart formája légiessé teszi, mint egy balerina. 2004-ben a Londoni Építészeti Zsűri úgy ítélte meg, hogy híd kategóriában az év építészeti alkotásának győztese lett.
Nem csak a híd, hanem a Balettintézet melletti terecske is figyelemreméltó a kis balerina szoborral. Nekem nagyon tetszett.
 

Csatolások

  • royal-opera-house12.jpg
    royal-opera-house12.jpg
    92.1 KB · Olvasás: 19
  • 3949212434_cb21fd56b9_z.jpg
    3949212434_cb21fd56b9_z.jpg
    160.9 KB · Olvasás: 22
  • IMG_4537-1.JPG
    IMG_4537-1.JPG
    246.4 KB · Olvasás: 17
  • IMG_4538.JPG
    IMG_4538.JPG
    176.7 KB · Olvasás: 17

Bodka

Állandó Tag
Állandó Tag
Kővágótöttös

picture.php

Kővágótöttös,Árpád-kori templom

A török hódoltság alatt folyamatosan itt élő lakosság a lehetőségeihez képest megőrizte, sőt bizonyára némileg javítgatta, és istentiszteleti célokra használhatta is a templomot. Azonban a hódoltság elmúltával Kővágótöttösre már nem került újra plébános. Radnai Mátyás pécsi püspök a töröktől való felszabadulás utáni esztendőben (1687) Kővágószőlősre küldött papot, aki Bakonya, Cserkút, Kővágószőlős és Kővágótöttös népének papja lett. Az 1714. évi egyházmegyei zsinat aktái említik a töttösi templomot. 1721-ben a templom ugyan használható, de meglehetősen leromlott állapotban volt. A templomot 1726-ban restaurálták. Ekkor még nem változtattak a templom építményén. 1780-ban az addig a középkori stílusjegyeket, viselő templomot a pécsi káptalan a korai igényeknek megfelelően átépítette. A régi, elég szűkös szentély helyébe bővebb, pontos félköralaprajzút építettek. A déli oldalon három XII. - XIII. századi keskeny, kisnyílású ablaka helyébe a barokk ízlésnek megfelelő ablakokat nyitotta. A nyugati bejáratnál a templom hajójában kórust építettek, ahova a későbbiekben kisméretű egymanuális, pedálos orgona is került. A templomhajóban az északi falon a sekrestyéből nyíló szószéket helyeztek el. Az addiginál nagyobb oltárt kapott a templom, a Szent Miklós oltárkép két oldalán levő Szent Antal, Szent Ferenc képeket szobrokkal cserélték ki. Az ekkor kialakult (késői) barokk templomot a következő két évszázadban igyekeztek karbantartani, idővel berendezése is némileg gazdagodott ugyan, de állagában meglehetősen leromlott.

Az első nagy átépítés után 200 évvel, Csonka Ferenc Kővágószőlősi plébános ügybuzgalma és fáradozása eredményeként került sor a templom újabb, nagyszabású restaurálására, átépítésére. A szükséges terveket Schőner Lászlóné Pusztai Ilona, az Országos Műemlék Felügyelőség mérnöke készítette, és az 1980 – 1983 között végzett munkálatokat is Ő irányította.

A templomépületet az 1780. évi átépítés utáni állapota szerint újították fel, mégis úgy, hogy a templom bizonyos törökkor előtti jellegzetessége bemutatásra került. Így a déli falon kibontottak egy középkori ablaknyílást, egy másik középkori ablaknyílás helyét pedig jelezték. A déli bejáratot a középkori formára állították vissza. Az 1780-as átépítésnél lebontott középkori szentély alapfalaiból kiindulva a középkori falak helyén kiemelt szintet alakítottak ki. A középkorból megmaradt keresztelő kutat a szentély közelébe, a szenteltvíztartókat a bejáratok mellé helyezték el. Az északi falon levő copf szószéket elbontották, a szószék nyílását befalazták. Az egész templom vakolatát belül is, kívül is leverték és a szükséges javításokat elvégezték, a tetőzetet, a toronysisakot teljességgel felújították. A barokk berendezésből csak kevés maradt a templomban. A múlt század végén festett Szent Miklóst ábrázoló oltárképet az északi falfelületre függesztették, mellette ugyancsak falra függesztve látható az egykor oltáron lévő két késő barokk faszobor (Páduai Szent Antal, Assziszi Szenet Ferenc), továbbá a teplomhajó és a szentély diadalíve sarkánál magasított állványon látható a régi oltár egy darabja (baldahin), amelyben a biblia van elhelyezve. A templom jelenleg használatos valamennyi berendezési tárgya új. Schőnerné tervei szerint keményfából készült a szembenéző oltár, a pasztofórium, az ambó, a szedilék, a húsvéti gyertya tartója és a padok. Az újjáépített templomot Bellon Gellért pécsi segédpüspök 1983. szeptember 17.-én áldotta meg, és adta át. Az 1980-1983 között végzett felújítás nem terjedt ki sem a csapadékvíz elvezetésére, sem a falak szigetelésére, ezért sajnos a templom fala 20 év alatt újra tönkrement. A falak egy másfél méter magasan felvizesedtek, a vakolat kívül-belül leromlott, az elektromos fűtés vezetékei életveszélyessé váltak.

2000-2004 között az Önkormányzat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium pályázatának segítségével a templomot felújította, és 2004 Pünkösd vasárnapján Tímár György plébános áldotta meg és adta át a község lakóinak. 2005-ben került átadásra a Toronyzene, mely naponta kétszer 1400-kor és 1800-kor játssza a rövidített Bányászhimnuszt:

„Tisztelet a bányász szaknak,
Jószerencseáldás lengje át
Bárha napfényt, odalent nem kapnak,
Hőn imádják mégis a hazát...”​
A "Tisztelet a bányász szaknak..." kezdetű német dal Közép-Európában, mint ünnepélyes bányászdal, Révay Károly szerint " Bányász himnuszként" volt általánosan ismert.



picture.php
 

Bodka

Állandó Tag
Állandó Tag
Őraljaboldogfalva Árpád-kori templom

picture.php

Őraljaboldogfalva, Sântămărie Orlea, Románia

Hátszeg mellett a Sztrigy völgyében található. Mára alig 60 magyar maradt az Árpád-kori településen.

Református temploma 1311-ben épült.
Hármas,félköríves ablakokat láthatunk a tornyon.

picture.php




picture.php


Bordás boltozatú egyenes záródású szentélye, gerendával fedett síkmennyezetű hajója,bélletes,oszlopos kereszteződésű nyugati kapuja a templom román kori eredetére mutatnak.A faragott díszítések szépek.


A freskón Mária születése,Jézus mennybemenetele.A templom XIV. századi freskóit valószínűleg páduai olasz mesterek festették.


A szentély keleti falához támasztott kövön Malomvízi Gróf Kendeffy Rákhel nevét és a Kendeffy -címert örökítették meg 1789-es évszámmal - talán egy templomfelújítás emlékeként.
A padló
takarja a Kendeffy-kriptát .A szájhagyomány szerint a templomot föld alatti járat kötötte össze a kastéllyal.



Kendeffy kastély Őraljaboldogfalva
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Megváltozik "A Pál utcai fiúk" otthona

A Corvin-Szigony projekt ötlete még 1997-ben született, a „Közép-Európa legnagyobb belvárosi rehabilitációs projektjeként”. Tervezői a Mérték Építészeti Stúdió, kivitelezője a FUTUREAL Közép-Kelet Európa vezető ingatlan-fejlesztő vállalata, melyet a „Property EU” szakmai magazin 2009-ben Európa tíz legnagyobb ingatlanfejlesztő társasága közé sorolt.
„A Corvin-Szigony célja, hogy a magyar építésztársadalom megmutassa, hol áll a mai modern hazai építészet” – nyilatkozta 2005-ben Alföldi György, a kerület rehabilitációját felügyelő Rév8 vezérigazgatója, maga is gyakorló építész. Ha a Sétány leküzd néhány kellemetlen gyermekbetegséget, ezt a célt akár sikerülhet is teljesíteni."

2010. okt.24-én átadásra került a Corvin sétányon az új bevásárlóközpont és néhány lakóépület, irodaház. A Pál utcai fiúk nem ismernének otthonukra. A Grund, a Práter utcai Általános Iskola és sok régi lakótömb a rehabilitációs program részeként szintén felújításra kerül. Szerettem ezt a környéket, szerettem a kis öreg lakóépületeit, különleges hangulata volt. Nagyon vártam, hogy milyen érzés lesz a modern városrészben az élet, milyen lesz a fogadtatása a pestiek részéről. Elmondhatom, hogy él és nyüzsög minden, színes, vidám és üdítően modern. Most már értem az üllői úton pár évvel ezelőtt megjelent lámpatestek szimbolikáját, melyek előrevetítették a bevásárlóközpont színvilágát, amely az ott dolgozók formaruháján is visszaköszön. Nem csak az épületek, de a térbútorok, a világítótestek is tetszetősek.
Pár saját fotóval szeretném illusztrálni az élményemet.(Mellékelek egy fotót az internetről Szanyi Péter: Einstand c.szoborkompozíciójáról, mely a Práter utcai iskola előtt található.) Üdvözlettel! Erzsi
 

Csatolások

  • P1010163.JPG
    P1010163.JPG
    56.9 KB · Olvasás: 16
  • P1010162.JPG
    P1010162.JPG
    55.1 KB · Olvasás: 12
  • P1010188.JPG
    P1010188.JPG
    46.2 KB · Olvasás: 11
  • P1010203-1.JPG
    P1010203-1.JPG
    56.1 KB · Olvasás: 10
  • P1010171.JPG
    P1010171.JPG
    64.3 KB · Olvasás: 12
  • P1010174.JPG
    P1010174.JPG
    58.4 KB · Olvasás: 13
  • P1010198-1.JPG
    P1010198-1.JPG
    51.3 KB · Olvasás: 11
  • P1010200.JPG
    P1010200.JPG
    36.8 KB · Olvasás: 11
  • P1010184.JPG
    P1010184.JPG
    63.3 KB · Olvasás: 10
  • 800px-Paul_street_boys_sculpture_PB110359.jpg
    800px-Paul_street_boys_sculpture_PB110359.jpg
    95.3 KB · Olvasás: 15

Bodka

Állandó Tag
Állandó Tag
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/35009096.jpgTúrony magyar falu emberemlékezet óta. Neve a Puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynév előzménye a török eredetű turul madár-név. A mai Túrony névváltozat végződése a torony főnév analógiás hatásával magyarázható. 2006.augusztus 20-ra megújult Túrony Árpád-kori temploma.




A templom főhajója a XIII., gótikus szentélye a XIV. században épült, majd több kisebb-nagyobb átalakítást is végeztek az épületen.1827-ben építették a jelenleg is álló barokk stílusú tornyát.A református templom felkerült a World Monuments Fund (Világ Műemlékei Alap) listájára. A New York-i székhelyű szervezet a világ száz legveszélyeztetettebb, támogatásra érdemes műemléke közé sorolta.
 

hogyuri

Állandó Tag
Állandó Tag
A Corvin-Szigony projekt ötlete még 1997-ben született, a „Közép-Európa legnagyobb belvárosi rehabilitációs projektjeként”. Tervezői a Mérték Építészeti Stúdió, kivitelezője a FUTUREAL Közép-Kelet Európa vezető ingatlan-fejlesztő vállalata, melyet a „Property EU” szakmai magazin 2009-ben Európa tíz legnagyobb ingatlanfejlesztő társasága közé sorolt.
„A Corvin-Szigony célja, hogy a magyar építésztársadalom megmutassa, hol áll a mai modern hazai építészet” – nyilatkozta 2005-ben Alföldi György, a kerület rehabilitációját felügyelő Rév8 vezérigazgatója, maga is gyakorló építész. Ha a Sétány leküzd néhány kellemetlen gyermekbetegséget, ezt a célt akár sikerülhet is teljesíteni."

2010. okt.24-én átadásra került a Corvin sétányon az új bevásárlóközpont és néhány lakóépület, irodaház. A Pál utcai fiúk nem ismernének otthonukra. A Grund, a Práter utcai Általános Iskola és sok régi lakótömb a rehabilitációs program részeként szintén felújításra kerül. Szerettem ezt a környéket, szerettem a kis öreg lakóépületeit, különleges hangulata volt. Nagyon vártam, hogy milyen érzés lesz a modern városrészben az élet, milyen lesz a fogadtatása a pestiek részéről. Elmondhatom, hogy él és nyüzsög minden, színes, vidám és üdítően modern. Most már értem az üllői úton pár évvel ezelőtt megjelent lámpatestek szimbolikáját, melyek előrevetítették a bevásárlóközpont színvilágát, amely az ott dolgozók formaruháján is visszaköszön. Nem csak az épületek, de a térbútorok, a világítótestek is tetszetősek.
Pár saját fotóval szeretném illusztrálni az élményemet.(Mellékelek egy fotót az internetről Szanyi Péter: Einstand c.szoborkompozíciójáról, mely a Práter utcai iskola előtt található.) Üdvözlettel! Erzsi
Kedves Erzsi!
Sajnálattal közlöm, hogy a Corvin-Szigony Projekt eredetileg nem
a Futureál ötlete, csak kisajátitották. Ez at építési ötlet nem 1997-ben született. Az eredeti ötlet a VIII. kerületi és a Fővárosi építészeké volt. Az ötlet születési ideje 1967.!!! És az építkezés nem a szigony utcáig, hanem az Illés utcáig ment volna. Én és a
családom a Leonardo da Vinci utcában, ráadásul pont a Práter és
Tömő utca között laktunk. Az akkori Tanács már a házakon esetlegesen javításra kerülő vagy szükséges munkálatokat is
leállították, mondván, hogy hamarosan lebontják a házakat.
A terv az volt, hogy egy lakótömböt kilakoltatnak, új házakat
építenek és a következő tömb lakói mind egy tömbbel előbbre
költöznek. Persze ez túl nagy falat volt az emberközpontú, piac-
gazdaságot nem ismerő szocializmus részére. Így aztán maradtak
a régi, omladozó komfort nélküli házak az akkori IKV kénye-kedve
szerinti tatarozásának kitéve. Később felépítették a Tömő utcai és a Práter utcai 16 emeletes házakat az eredetileg elképzelt útvonalra. Ezzel a döntéssel már meg is halt a Corvin-Illés projekt.
Üdvözlettel: György
 

janos-Buda

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrony magyar falu emberemlékezet óta. Neve a Puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynév előzménye a török eredetű turul madár-név.

Csak a pontoskodás kedvéért: nem a török hódoltság alatt keletkezett névről van szó. A magyarok már 3000 éve érintkeztek törökségi népekkel (ugor és altáji népek szomszédsága)
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Skócia - Fort William

Érdekesség, hogy a városka méretéhez képest nagyon sok hotel várja a vendégeket, akik innen kiindulva bejárhatják a skót felföldet. Hármat én is bemutatok... mi az elsőben szálltunk meg. Kőből épült mindegyik, nagyon szépek voltak. A legjobban a nyílt tüzű kandallók tetszettek, melyekből több is volt az épületben. A hangulatuk magával ragadó.
 

Csatolások

  • 2.1295451716.great-highlands-hotel-fort-william.jpg
    2.1295451716.great-highlands-hotel-fort-william.jpg
    148.8 KB · Olvasás: 21
  • 4839268432_638ab3ea48.jpg
    4839268432_638ab3ea48.jpg
    194.9 KB · Olvasás: 18
  • Fort William Scotland.jpg
    Fort William Scotland.jpg
    100.8 KB · Olvasás: 16

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Ócsa, XIII. sz.-i templom

Az Ócsára vonatkozó első történeti adat 1240-ből maradt fenn.
1705. julius 1-én Ócsáról hirdette meg Rákóczi Ferenc a rákosi mezőre tervezett kuruc országgyűlést. Pestet nem sikerült elfoglalnia, így csüggedt seregével északnak indult.
A premontrei prépostság XIII. sz. -ban épült kéttornyos bazilikája hazánk román kori építészetének egyik legértékesebb alkotása. Az épület sok viszontagságon ment át. A török időkben, a 16. század közepén török mecsetként használták. A fedetlen, rogyadozó épületet az 1560-ban (más vélemények szerint 1620-ban) megalakult református egyház vette birtokába.

A török kivonulását követő, közel száz évben tilos volt protestáns templomot építeni, így továbbra is fedetlen templomban tartották gyülekezeti alkalmaikat. Az épület állaga fokozatosan romlott, a falak pusztultak, életveszélyessé váltak. A 18. század közepére már csak a szentély volt istentiszteletek tartására alkalmas. 1773-ban a településen újjáéledő katolikusság a templom köveit szerette volna felhasználni saját temploma építéséhez. A váci püspök természetesen támogatta ezt, és kérvénnyel járult Mária Terézia elé, hogy bocsássa végleg a katolikusok rendelkezésére a templomot. A királynő feltétele az volt, hogy a püspöknek egy bizottság előtt be kellett bizonyítania, hogy a templomban vasárnap délelőtt mise folyik. A főpap a környéken élő igen csekély számú katolikus híveket kérte arra, hogy vasárnap korán reggel vonuljanak be a templomba, így a kálvinisták kiszorulnak és a bizottság megérkezésekor mise bemutatása fog folyni a tető nélküli templomban. A tervről tudomást szerzett gróf Teleki József helybéli és Beleznay Miklós bugyi földesúr, akik értesítették a két falu református híveit. A református hívek jóval hamarabb, már előző este beültek templomukba. A zászlóval a kezükben belépő katolikusok és a már bennlévők közt kisebb verekedés kelt. Egyes bugyi asszonyok fapapucsukkal csapkodták a templomfoglalókat. A kintállók ezt puskalövéseknek vélték hallani, ezért elmenekültek. Így a bizottság megérkezésekor már zengett a zsoltárének, Mária Terézia ígérete szerint továbbra is kálvinista kézben maradt az épület. 1774-ben a katolikusok ismét próbát tettek, miszerint a templom köveiért annyi pénzt ajánlottak fel, amiből újat tudtak volna építeni. A reformátusok ezt az ajánlatot is elutasították, ragaszkodtak régi templomukhoz.

1702-ből a beomláshoz közeli és tető nélküli templom befedésének kezdetéről írásos feljegyzések tanúskodnak. 1777-ben renoválták a pusztulófélben lévő épületet. 1848-ban országos gyűjtés indult egy újabb restaurálásra, de az összeg nagy részét a szabadságharc céljaira ajánlották föl.
A 16. század közepén részben a török veszély, részben a reformáció előretörése miatt hagyták el a kolostort a premontrei szerzetesek.
 

Csatolások

  • DSC03430.JPG
    DSC03430.JPG
    1.4 MB · Olvasás: 11
  • DSC03429.JPG
    DSC03429.JPG
    1 MB · Olvasás: 10
  • DSC03431.JPG
    DSC03431.JPG
    1.1 MB · Olvasás: 10
  • DSC03425.JPG
    DSC03425.JPG
    743.5 KB · Olvasás: 11
  • DSC03441.JPG
    DSC03441.JPG
    754.4 KB · Olvasás: 11
  • DSC03433.JPG
    DSC03433.JPG
    1.3 MB · Olvasás: 10

Miloka73

Állandó Tag
Állandó Tag
Tájegység

Én az Alföldön élek, ahol a házak nádfedéllel, sárfallal, kicsi ablakokkal cölöpkarókra épültek, ha jött az ár az agyagot kimosta a víz, de az épület nem dőlt össze. Az ár elmúltával újra besarazták az alját és lehetett élni benne...
 

shoggy

Állandó Tag
Állandó Tag
Lenne egy kérdésem a topicot olvasókhoz:
Bizonyos irodalmi műben többször találkoztam az alábbi kifejezéssel:
"Hollandi tető"
Elképzelhető, hogy ez fordítási hiba, de én nem találtam meg, hogy mi is ez. Alapvetően annyit tudunk, hogy 20. század elején íródott történetekben van, Észak-Amerikában.

Köszi!
 
Oldal tetejére