Országok, városok, házak - építészet képekkel

lulu

Állandó Tag
Állandó Tag
Amit hiányoltam ebből a "csemegéből" az Erdély.
Amikor tehetjük ellátogatunk oda motorral. Csoda szép. Mind a táj és mind az emberek.
Ha arra jártok ne hagyjátok ki a pálinkájukat!!! :)


Saját fotó : Farkaslaka -Tamási áron háza.

(Na jó nem az én fotóm. A párom fotózta :) )
 

Csatolások

  • _DSC.jpg
    _DSC.jpg
    215.4 KB · Olvasás: 24

mazsonyul

Állandó Tag
Állandó Tag
Pécsen a Tudásközpont (könyvtár http://tudaskozpont-pecs.hu/index.php?m=6) tervezését egy olyan tervező nyerte el, aki életében nem járt könyvtárban. Ennek megfelelően se a személyzetnek, se az olvasóknak nem praktikus. A fő színei szürke és fekete, borzalmasan egyhangú, arról nem is beszélve, hogy a régi könyvtárak intim hangulata teljes mértékben hiányzik. Nagyon érdekelne, hogy ez az építészeti trend világszerte vagy csak mi fogtuk ki? :confused:
 

balazs123456

Állandó Tag
Állandó Tag
Valóban több tájegységeknek van jellegzetes építészeti stílusa. Ami általában a helyi éghajlathoz és anyagokhoz idomult. Persze bizonyos szintű elszigeteltség is hozzájárult az elterjedéséhez.
Manapság sajnos ennek pont ellenkező rossz példáival élünk. Kövek Kinából, fák Afrikából v Amerikából ill ezer féle stílus egy kis helyen. Semmi egységesség.
 

Ric121

Állandó Tag
Állandó Tag
shoggy:

Szia!
Nem tudom, kaptál -e már választ...
A név eredetéről nem tudok sokat, viszont azt el tudom mondani, mit takar:
Ez egy nyeregtető (tehát nem kontyolt, a két végén oromfalas). A szarufák (általában egyszer, de néha kétszer) kifelé "megtörtek", amitől olyan hatást kelt, mint 1 kövér gótikus ablak. Legjobban a manzárd tetőre hasonlít, de a törés jóval enyhébb és belül nem állószéket építettek, hanem az egymás melletti szarufákat kötötték össze, közepüktől, a közepükig. (Hű mennyivel egyszerűbb lenne rajzban.... )
A tető nagy előnye volt, hogy a tetőtér üres maradt és a hasznos alapterület jóval nagyobb, lett mint 1 hagyományos (egyenes) tetőnél. Hátránya a viszonylag magas faanyag szükséglet és a csapolt kötések miatti szaktudás-igény.

Na, közben találtam képeket is (angolul "gambrel roof"- nak hívják - így már sok mindent lehet róla találni):
kép1.jpg kép2.jpg kép3.jpg metszet 2.jpg metszet.jpg
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ilyen ház még soha nem épült

Csak ámulunk és bámulunk, mert ami a franciaországi Montpellierben felépül majd, ahhoz még csak hasonlót sem láttunk soha. Ha azt mondjuk, hogy szívesen költöznénk oda, akkor nem mondtunk semmit.

c%C3%ADm_193.jpg


Sou Fujimoto Architects, Nicolas Laisné Associésés Manal Rachdi Oxo.

Az 56 méter magas épületben 120 lakás lesz, emellett irodák, étterem, panoráma bár és művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket.

Akikből aligha lesz hiány, hiszen egy egészen egyedi épületről van szó. Montpellier városa ráadásul nem aprózza el, hiszen a tervek szerint nem kevesebb, mint 12 hasonló épületet húznának fel az elkövetkező években.





A struktúra különlegessége a csúsztatott erkélyek sora, ami egyebek mellett segít majd abban is, hogy az elképzelések szerint minél több növényt telepíthessenek oda a lakók, a fényviszonyok ugyanis rendkívül kedvezőek lesznek, egyfajta függőleges kertet létrehozva.

Az építkezés a tervek szerint 2015 júliusában kezdődik, és ha minden jól megy, akkor 2017 decemberében adják át az épületet.

(via)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elképesztő házakat mutatunk a világból

Minndenki megszokta már azt a környezetet, ahol él. A lakását, a szomszédokat és a környéket. Ezekre a házakra pontosan ezért nem vagy felkészülve.

Mert mit látunk magunk körül? Többségében a megszokott házakat. Családi házak, panelek, esetleg sorházak. Nézzük meg, hogy a világban milyen elképesztő otthonok léteznek.

55452_unique-homes.jpg
Egyedi otthon Görögországban...


55453_unique-homes2.jpg
...a föld alatt


55454_unique-homes4.jpg
Az ember, aki egy vízesésben él



55455_unique-homes5.jpg
Az Egyesült Államokban


55456_unique-homes13.jpg
Régen siló volt, most ház


55457_unique-homes25.jpg
Dymitr Malcew tervezte ezt az úszó házat
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
MŰANYAG PALACKOKBÓL ÉPÍTIK FEL A HÁZAIKAT

Használt műanyag palackból építik fel a házaikat
Nigériában elindult egy projekt, amiben a házak falát nem téglából, hanem használt műanyag palackokból építik meg. Homokot töltenek bele és sarat vagy cementet használnak a rögzítésükhöz. Ezáltal nyáron sem lesz melegebb odabent 18-20 foknál. Megdöbbentő adat, de csak az Egyesült Államokban 129.6 millió palackot használnak el minden egyes nap.

A képeken látható kétszobás házakba nagyjából 14 ezer flakon kerül, ami azt jelenti, hogy több mint 3 millió lakást lehetne felépíteni ezek segítségével egyetlen év alatt.

Nigeria-bottle-house-1-1.jpg


nigeria-plastic-bottle-house2.jpg




plastic-bottle-wall.jpg


plastic-bottle-wall2.jpg




plastic-bottle-wall4.jpg


plastic-bottle-wall5.jpg


 
Oldal tetejére