otthonoktatás-homeschool

boggay

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nemrég döntöttünk úgy, hogy gyermekeinket otthon fogjuk tanítani, még mindhárman iskolás kor előtt vannak. Minden ezzel kapcsolatos információ, tapasztalat érdekel. Várok mindenkit, akit érdekel a téma vagy esetleg már tapasztalata is van ebben.:)
 

Sajla

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekel. Ebben a témában én a legösszeszedettebben a matrozkepzo.blogspot.com-on olvastam eddig egy négy gyerekes anyuka írja le a tapasztalatait, épp folyamatban van az óvodában a felmentése. Megkérdezhetem mi miatt döntöttetek így? Úgy látom nagy indulatokat vált ki ez a téma sokakban.
 

boggay

Állandó Tag
Állandó Tag
A matrózképző blogot én is most olvasom és személyesen is fel szeretném venni az írójával a kapcsolatot. Nekem az anyai ösztöneim nagyon tiltakoztak mindig az óvoda ellen, kislányunk nem járt óvodába és nem is szeretném ha járna. Úgy éreztem mindig, hogy azt a nevelést, amit családon belül kapott eddig azt az óvoda egykettőre lerombolná. Féltem a gyerekeimet nagyon ahhoz, hogy kiengedjem őket a családból. Nagyon boldog voltam és megkönnyebbültem, amikor Isten elvezetett az otthonoktatáshoz.
 

Sajla

Állandó Tag
Állandó Tag
Még csak pár hete hallottam az oo-ról, azóta elég sokat olvasok róla az interneten. Amit érdekesnek találtam, hogy kevésbé iskolázott szülők gyerekei is sokkal jobban teljesítenek.
Találtam még egy tizenéves fiú élménybeszámolóját, aki otthonoktatott volt, de középiskolában suliba akart menni. Nem mentettem el, de újra rákeresek, ha megtalálom elküldöm a linket.
 

ziziqe

Új tag
Sziasztok! Sajnos az én két fiam nem így tanul, már 5.osztályba járnak. DE! Én mindig is nagyon sokat foglalkoztam velük, sok sok verset tanítottam anno, rajz, beszélgetés, mese néhány hónapos koruk óta, 1.5évesen olyan könyvük volt már aminek az elején ez szerepel: ajánlott 3éves kortól. Sokat tudtak az oviban is, nem nagy dolgok, néhány hal, kagyló fajta, mi a sivatag, ki lakik ott, hegyekben milyen állatok stb stb. Az iskolát is így kezdték és itt jött a gond. Nem vitték még előbbre az érdeklődésüket inkább lenyomták. Te maradj csöndben, jólvan, most ne mond el a véleményed más nem jelentkezett csak ők, akkor nem szólították őket. Mi itthon is gyakorlunk, de ezeket mindig jobban megértik, évek óta mondják hogy amit és ahogyan én "tanítom" nekik az sokkal jobb. Itthon voltak 1hónapig, arról volt szó h nem lehet felelteni abból, amin nem volt ott, első nap felelés angolból.DE 5-ős lett. A másiknak témazáró, mert nem pont együtt töltötték itthon az 1hónapot, de mindkettőnek megvolt, neki a témazáró dolgozata 4es lett.Én nem tudtam h lehet ilyet csinálni hogy otthon tanulás, de inkább az anyagi részétől féltem, biztosan drága, vagy nem tudom. Szóval én mindenkit csak bíztatok ezerrel, hogy IGEN IGEN az otthon tanulásra
 

ziziqe

Új tag
Az jutott még eszembe: elvileg tanulnak a fiaim olaszt is a suliban, de egy héten 1xcsak, nos valljuk be ez nem sok. Persze el lehet vinni a tannénihez is pénzért, de olyanom nekem nincs. Egyedül nevelem őket születésük óta, most sem kapok gyerektartást stb. Szóval én tanítom itthon őket, valamikor én is tanultam, van könyvem, kazettám. Eleinte 1kicsit féltem, de szerencsére nagyon hamar kiderült, hogy jól csinálom a dolgot. Olyan dolgot tudtak elmondani a fiúk a tanárnéninek, hogy ő csak állt és nagyra nyíltak a szemei, pedig nem nagy dolog volt, hímnem, nőnem és mi tudjuk a kivételeket is, ennyi.SZóval, IGEN
 

hellot

Állandó Tag
Állandó Tag
Mostanában többször is belebotlottam ebbe az otthonoktatás témába. Igaz, nekünk még nagyon odébb van, de ha túl sokat olvasok róla, a végén még kedvet kapok hozzá! Azért ehhez szerintem nagyon elszántnak kell lenni, úgyhogy le a kalappal azok előtt, akik ezt csinálják. Én angolul tanítgatom a kisfiamat, de még ez is döcögősen megy nekem.
 

hellot

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy másik fórumon merült fel pont most, hogy ha én egyszer tanárként nem "hagyományos" iskolában fogok tanítani, akkor a gyerekektől sem a "hagyományos" véleményt akarom az iskoláról. Erre valaki azt válaszolta, hogy pont emiatt tanítja ő otthon a gyerekét :D
 

hellot

Állandó Tag
Állandó Tag
Én egy ilyet olvastam:

1. kérvényeznie kell a szülőnek, hogy magántanuló legyen a gyermeke, indoklással, hogy miért ezt látja számára megfelelőnek; be kell iratnia egy tetszőlegesen kiválasztott intézménybe, ahol majd a szintfelmérő vizsgákat fogja letenni (ah szóval előbb beiratni és az adott intézményben kérvényezni)
2. elbírálják, a gyermekjóléti szolgálat kivizsgálja, hogy megfelelőek-e a feltételek mindehhez (hogy ez hogyan történik és formális-e vagy sem, azt nem tudom, de talán hamarosan lesznek bővebb infóim egy otthonoktatós családtól)
3. az otthontanulóra is az adott tanterv érvényes (tehát sajnos nincsen külön tanterv a magántanulói jogviszonyban lévőkre) tehát annak ütemében kell haladjon, gyorsabban amúgy lehet, vagyis egy tárgyból akár hamarabb is végezhet valaki, mert halmozhatók a vizsgák
4. amúgy félévkor és évvégén kell vizsgázni-a szülő dönthet, hogy hányszor szeretné (egy anyuka nekem azt írta esetükben negyedévente van)
5. nem tudom pl. kell-e közben bármilyen konzultációszerűre bemenni az iskolába vagy sem... ha a gyerkőc akar közben bemehet egy-egy órára, iskolai foglalkozásra bármire...
6. a szülő egyébként mindent úgy csinál, úgy old meg, ahogy szeretné, tehát akár magántanárok is sorakozhatnak egy gyerkőc körül hogy okítsák...
 

Petyaana

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Most bukkantam erre a topicra...nagyon érdekesnek találom, eddig még nem találkoztam ezzel az otthonoktatással, de szerintem nem lehet rossz. Megnéztem a lapbookmania blogot is, nagyon érdekes, új és kreatív! Én pl. szívbesen olvasnék a továbbiakban is ilyen dolgokról, kinek milyen tapasztalata van, stb.
Nekem 15én lesz 1 éves a kisfiam, én is az angolt igyekszem neki tanitani. Örülnék, hogy mikor anno odajutunk, hogy iskola v. oo, megfelelően tudjak dönteni majd.

Sajnos a legtöbb intézményben "letörik" a gyereket, és a "régi, bevált recept" alapján tanítanak, pedig a világ közben gyorsan és sokat változik. És sokan nem fogadják el az új dolgokat.


Várom majd a további hozzászólásokat, aki elkezdte ezt a topicot, neki sok hozzászólót kívánok és egy élő, müködő forumot!
 

zsikzsik

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy hete innen olvastam a lapbookokról, az otthonoktatók egyik alapvető rendszerezésre alkalmas módszeréről. Mára elkezdtük az első lapbook elkészítését...nagy kaland. Keresgélem a lelőhelyeket, magam is készítek másodikos fiam számára érdekes játékos feladatokat. Itt egy sokak által használt lelőhely sok illusztrációval, didaktikai játékkal, ötlettel.
http://www.homeschoolshare.com/Lapbooks_at_HSS.php
 

ziziqe

Új tag
az biztos hogy az iskolában nem ösztönzik a gyereket, persze tisztelet a kivételnek, ami szerintem 1000 közül csak 1 iskola. Én a sajátjaimon látom, ők ugyan sajna járnak suliba, de én egészen pici koruk óta sokat olvastam neki, 4évesen az atomenergiáról, stb stb, sokmindent tudtak, mire suliba mentek, na nem írni és olvasni de egyéb érdekességeket, és a suliban nem ösztönzik őket arra h mondja el a saját véleményét, vagy már megszerzett tudását. Maradjon csöndben, ülje végig az órákat és kész, mehet haza. Én iszonyúan hiányolom az ösztönzést és legfőképpen azt hogy a saját véleményüket és ötletüket is elmondhassák. Nem szabad nekik gondolkodni lassan, nem lehet saját véleményük. Nekem nem lenne bajom hogy ugyan azt kell tanulnia ami a tananyagban szerepel, de minden tantárgy tanításánál lehetne sok sok érdekes dolgok bele csempészni és akkor lehet hogy hiperaktív gyerek sem lenne annyi.
 
Oldal tetejére