Oxigéntermelő algapavilont tervezett egy magyar építész a szmogos városok légtisztítására

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 7.

Melitta - 2019 Május 7, 00:54
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A légszennyezés az egész világban súlyos problémát jelent, erre próbál megoldást adni Miklósi Ádám algapavilonja, mely elnyerte az Inhabitat Biodesign első díját.

  A WHO felmérése szerint a Föld lakosságának 92%-a él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket. Az algapavilon tervezője Miklósi Ádám javaslata szerint az oxigéntermelő algák tudnának ezen a helyzeten változtatni.

  Az algák megtisztítják a levegőt
  A légszennyezés legalább olyan súlyos egészségügyi-környezeti probléma, mint a globális felmelegedés. Az emberi civilizáció által kibocsátott szén-dioxid közömbösítésében az óceánok és az erdők tudnának segíteni, a fák mennyisége azonban folyamatosan csökken az erdőirtás következtében.

  A légtisztító folyamatban a magyar tervező szerint még az algák (zöld tengeri növények) tudnának a segítségünkre lenni. Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotószintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik.
  [​IMG]

  “Gyógyító helyek” kategória győztes
  A hordozható algapavilon belsejében egy „algaszökőkút” található, mely folyamatosan biztosítja a tiszta levegőt, hiszen az algák megállás nélkül oxigént termelnek.

  Az algapavilon tulajdonképpen olyan, mint egy „oxigén-bár”. Miklósi Ádám tervpályázata nemzetközi díjat is nyert, az algapavilon kapta az Inhabitat Biodesign verseny „Gyógyító helyek” kategória győztese.

  [​IMG]

  Az algapavilonokat bárhol fel lehet állítani, üzemeltetéséhez nem kell plusz energia, mivel az egész rendszer napelemmel működik.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 7.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Érdekes, jó megoldásnak tűnik....persze Bp. viszonylatában már az is sokat javítana, ha a kormány nem vágatná ki tömegével a fákat, hogy a haverek lebetonozhassanak minden talpalatnyi helyet jó pénzért, valamint ha a fityuszos önkormányzatok nem kivágással "gyógyítanák" a beteg, gyönyörű fákat, hogy aztán verhessék a mellüket, milyen költségtakarékosak...o_O
  2. Ernoe
   Ernoe
   Én tavasszal mindig "Happy" vagyok mert látom, hogyan nőnek a levelek, a hajtások a növényeken
   és tudom, hogy a növények (beleértve az algákat) száraz-súlyának a 45%-a szén (C).
  3. kótyag
   kótyag
   Bátorság elvtársak! Mikor jön el az ideje annak, hogy a világ országait úgy fogják megítélni , hogy az ország embertömege mennyire lépi túl az eltartóképességét! Az ötmilliárdos embertömeg idején, sokat beszéltek a túlnépesedésről! Most ha igaz van 7,5 milliárd ember , állítólag pár évtized múlva megáll a növekedés és addig,,, elkezdődik a kihalás? Ugyan az ember a 21/22 % oxigénben igen jól érzi magát, de élhet a 18-19%-ban is! nyilván nem mindenki , 18% alatt elindul a kiválasztódás, a legjobb szív/tüdő kapacitással bírók talán 17%-ban esetleg 16%-ban is élhetnek! Megy a nagy klímamatek , tudható kik használják el a legtöbb oxigént a légkörből ugye? Nem mindegy fűthetsz pl. agropellet-tel szalmából bármiből előállítható, és a "tiszta" földgázzal is! A biomassza (szalma stb.) ciklikusan újraképződik , a földgáz növeli a légkör co2 tartalmát pl. nálunk a pellettel szalmával, biogázzal fűtők ugyanúgy adóznak mint a gázzal fűtők! Vannak kezdeményezések elég lesz?
  4. Ernoe
   Ernoe
   Egy "megnyugtató" hír: a népességnövekedés erősen lelassult. ;)
  5. Ernoe
   Ernoe
   Sajnos vannak pártok Európában akik tagadni próbálják az "üvegház hatást".
   Szomorú, hogy a magyar kormány velük tervez egy "hatalomátvételt" az Európai Unióba.
   de mi lesz ha valóban egy olyan Allianz kerül az élre mind akik 80 évvel ezelőtt domináltak.
   -

   -
   Most még csak mosolygunk rajtuk, és tréfálunk:
   - A CO2-ra szükségünk van a pezsgőhöz, a fröccs-höz.
   - A CO2 az a növények eledele amit nem vehetünk el tőlük
   - Az AfD képviselő szerint "olyan, hogy üvegházhatás nincs".
   - Nevet amikor elmondják neki, hogy üvegház hatás nélkül Föld -18°C hideg lenne.
   - a gleccserek nem olvadnak hanem a hegyek nőnek... :)
   Utoljára módosítva: 2019 Május 8
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A biogáz égésekor mi keletkezik ?
  7. kótyag
   kótyag
   A biomassza körforgásra céloztam, azt a széndioxidot amit a szalmapellet és a biogáz felhasználása a légtérbe juttat, a mezőgazdaság a következő ciklusban újra megköti , tehát amikor télen becipeled a kazánodhoz a szalmabálát , hogy elégesd mondhatjuk felhasználsz egy kis napenergiát, ami egy év múlva megújul! A bányászott földgáz és kőolaj elégetésekor keletkező CO2 elfogására is kész a módszer legegyszerűbben metanol gyártható belőle, de ez mind költség amit vállalni kell! Talán hamarosan újra nomádok leszünk akik télen délre költöznek, nyáron pedig ellepjük az atlanti partvidéket és skandináviát!
   Utoljára módosítva: 2019 Május 8
   ladybug7spots és Ernoe kedveli ezt.
  8. victorvacendak
   victorvacendak
   Érdekes, hogy keverik a szezont a fazonnal. A CO2 kivonása nem "tisztítás", mert az nem kosz, hanem a normál földi légkör része. A tisztítás az lenne, ha a kártékony porszennyeződést kötnék meg, mint ahogy pl. a szerencsétlen tölgyfák teszik (meg is mokkannak tőle az utak mentén). A CO2-től nem lesz beteg senki, de a portól simán meg lehet halni (nemrég volt pont az első olyan halál, amit hivatalosan a légszennyezésnek tulajdonítottak), de még finomabb esetben is lehet rákkeltő.
   Megfeledkeztél a metánról :-D Ez jelenleg a legkártékonyabb gáz az üvegházhatás és az ózon szempontjából, és bármilyen gázzal működő rendszer elég sokat juttat a légkörbe. A biogáztermelés sem kivétel, csak éppen mostanában kezdenek megjelenni erről tanulmányok, mert eddig a kutya sem mérte...
   Utoljára módosítva: 2019 Május 9
  9. Ernoe
   Ernoe
   -
   Érdekes, hogy Trump-tól kezdve az AfD-n és Salvini-n át, Orbán is üldözi a környezetvédő NGO-kat és tagadni akarják a klímaváltozást. Még most is amikor a fajok kipusztulást igazoló tanulmányok amik az asztalon fekszenek egyértelműen bizonyítják ezt. (Lásd IPBES jelentés)
   -
   "A CO2-tol nem lesz beteg senki" - mondod és ezzel elárulod, fogalmad sincs mi a probléma.
   -
   Igen, a CO2 fontos a pezsgőbe és a fröccsbe, söt a levegőben is mert különben pl. kihűlne a Föld.
   A Nap 150 millió km-re van a Földtől, ha olyan gyorsan adná le a meleget mind ahogy felvette akkor este teljesen eltűnne az a meleg amit napközbe felvett. De nem fárasztalak iskolás ismeretekkel.
   -
   Nem a "betegség" miatt beszélünk a szén-dioxidról de elárulom, bizony sok szén-dioxid a vért "savassá" teszi és ezzel megnő a vér pH tartalma ami egy "Hyperkapnie" nevezetű betegséghez vezet.
   -
   Már 4 éve a menekültekről beszél a kormányod de elfelejtetted, hogy 2015-ben a túl sok széndioxid miatt halt meg 72 migrációban levő Magyarországon, akiket aztán Ausztriába egyszerűen átkocsikáztak.
   -
   Miért van a szén-dioxid annyira az érdeklődés középpontjában?
   -
   Az oxigén olyan reakcióképes, hogy nem is lenne szabad sehol léteznie szabadon egyetlen planétán sem.
   Nem azért van élet a Földön mert ott szabad oxigén van, hanem azért van szabad oxigén mert élet van.
   -
   Az oxigén mindent megtámad, az élet nélkül már rég elfogyott volna a szabad oxigén.
   A Föld az élőlényéknek köszöni a sokszínűségét, különben minden olyan lenne mind a Holdon, szürke.
   -
   Üvegház-hatással nemcsak a "nátron-üveg" rendelkezik hanem sok más, pl. a vízgőz (felhők), széndioxid (CO2), nevetö-gáz (N2O) ozon (O3) és a methan (CH4).
   -
   Az élővilágban minden a szén körül forog. Az élőlények ebből állnak, ebből épülnek fel és lebomlásnál ezt adják vissza. (A Methan egykébbként széndioxid-bol szintetizálódik, 4 H2 + CO2 ⇌ CH4)
   -
  10. eddy56
   eddy56
   - A menekultek nem a sok szendioxid miatt haltak meg, hanem az oxigen hianya miatt.
   - A kepleted eleg erdekes, 8 hidrogen egy szen es ket oxigen ha egyesul akkor lesz egy szen es 4 hidrogen :)
   A metan a termeszetben elsosorban a rothadasi folyamatok soran keletkezik, es messze nem igy kelletkezik az a mennyiseg, ami kozel 20-25 szazalekban felelos az uveghazhatasert.
   Laboratoriumban pl eceetseav es natriumhidroxid reakciojakor hozzak letre.

   Ez a szintetizalas amit leirtal messze all a kemiatol es a termeszetben elofordulo rothadasi folyamatoktol
  11. victorvacendak
   victorvacendak
   Jajj, ernoe, attól, amennyivel levegő CO2 tartalma magasabb globálisan, attól nem lesz savas a véred, mert a szervezet ezt kompenzálni tudja (ha nincs valamilyen komoly alapbetegséged). Ha egy aktív vulkán közvetlen közelében piknikeznél, vagy mondjuk vélelenül bezárnak egy bank páncéltermébe (vagy azok a migránsok a kamion zárt terében) és a levegő elhasználódik, akkor igen, halálos lehet a CO2 mérgezés. Ha már google-zol, akkor alaposabban nézz utána. Én arról beszéltem, hogy a környezeti CO2 nem közvetlen életet veszélyeztető probléma, szemben a szmoggal, ami évente 70-80 ezer halált okoz. Ezen gondolkodjál el, mielőtt megint valami felesleges, féligazságokon alapuló eszmefuttatásba kezdesz...
   A széndioxid azért van a figyelem középpontjában, mert óriási biznisz. Miközben a valódi problémákról nem nagyon esik szó. Mázli, hogy kitört a dízel-bortány, mert pár elvakult idiótának talán kinyílt a szeme, hogy hiába pufognak ki az autók kevesebb CO2-t, a rákot nem az okozza, hanem a por, aminek sok köze van pl. NOx-hoz.
  12. Ernoe
   Ernoe
   Mondom, hogy nem értetted meg miről van szó.
   -
   A széndioxid nemcsak egy probléma hanem egy probléma okozója is.
   -
   Ott még nem tartunk, hogy globálisan rosszul lennénk a széndioxid-dús levegőtől.
   Ennek ellenére vannak mega-városok ahol légző-maszkkal szaladgálnak az emberek.
   Jo, hogy az EU választások előtt vagyunk és megjegyezhetem:
   A 80-as években olyan savanyú eső esett Németországban, hogy a nyelveden érezted, lakmusz papír kimutatta.
   Az autókban nem volt katalizátor, az ipar okozta szmogot magasabb kéménnyel akartuk elkerülni.
   Az Európai Unio nélkül úgy keleten- mind nyugaton még ez lenne.
   -
   [​IMG]
   -
   En szagról feltudtam ismerni a városokat. A nagyméretű erdőpusztulás láttán volt csak hajlandó a világ reagálni, katalizátor és szűrök a kéményekbe.
   -
   Még egyszer.
   1. A széndioxid egy indikátor, amiből megtudjuk saccolni, hogy menyi "meleget" produkálunk.
   2. A széndioxid ugyanakkor befolyásolja a Föld energia-háztartását. (Emisszió-abszorpció)
   -
   Továbbá ne gondold, hogy valamennyi élőlény olyan robusztus mind az ember, vannak élőlényék amik a környezet enyhe változását nem élik túl. (halak bele tudnak halni 2°C átlag-hőmérséklet változásba, vagy nyomelemek jelenléte miatt)
   -
   Jó lenne ha a magyar televízió nem csak menekültekkel teli gumicsónakokat mutogatna, hanem a tengernyi műanyagot amit az iparosodott országok produkálnak és ami tőlük megy az oceánokba.
   -
   [​IMG]
   -
   Érdekes, hogy minden országban jobb-nacionalista pártok azok akik tagadni próbálják az ember okozta rombolást a világunkba.
   -
   A széndioxid de a metán is exotherm folyamat következtében jön létre (égés, höenergia leadás) tehát ha kímélni akarjuk a természetet akkor ezen gázok figyelése egy nagyon értelmes viselkedés. Ezeket a világűrből lehet ellenőrizni.
   -
   Jelenleg 1 millió növény és állatfaj van a kihalóbán levő lények listáján. A kérdés, mikor vagyunk mi a soron.
   Jobban mondva, mikor fogjuk fel, hogy bennünket a természet hozott létre és tart életben. (és nem Istenek)
   -
   Hagy jegyezzem meg végül, hogy a környezetvédelem valóban nincs ingyen de a nagy "business" amivel erkölcstelenül meglehet gazdagodni az ennek az ignorálása.
  13. victorvacendak
   victorvacendak
   A legfontosabbat elfelejtettem legutóbb, mentségemre szolgáljon, hogy elborult az agyam, a sok marhaságtól (hiába a vastag betűs kiemelés, attól még marhaság marad), amit összeirkálsz. A migránsaid halálát nem a CO2 okozta, nem a hyperkapnia, meg hasonlók. Hanem az oxigénhiány! Na attól lehet csak igazán fejreállni. A CO2 nélkül is az oxigénhiány ölne meg, mert a CO2 magas szintje a szignál ahhoz, hogy egyáltalán levegőt vegyél. Ezért van az, hogy a szabadtüdős búvár merülés előtt hiperventillálva, amilyen alacsonyra csak tudja, lecsökkenti a CO2 szintjét a vérében, amivel a belégzési reflexet kvázi kikapcsolja, hogy tovább maradhasson a víz alatt. És ennek néha búvárhalál az oka, mert közben X perc alatt felhasználja az oxigént, de a CO2 szint nem éri el a légzési reflex határát, vagyis anélkül ájul el (és fullad meg), hogy a teste figyelmeztetné, hogy levegőt kéne venni...

   A másik: szép dolog a környezet miatt aggódni, de mint írtam korábban, az embereket nem a meleg öli meg, se nem a CO2, hanem a szennyezett levegő (ebből a szempontból, bár az elektromos autók sem hagynak kisebb ekológia lábnyomot, mint a többi autó - lévén az akksikhoz, meg az áramhoz igancsak nagy kibocsátással jutnak -, de az ember közvetlen környetét tisztábbá téve van értelmük). Amíg azon nem változtatunk, addig felesleges azon szűkölni, hogy jujj melegedik a levegő, pláne, hogy ciklikus felmelegedés (ennél még átlag 4 fokkal melegebb is) volt már jópárszor (úgy párszázezer évente) az ember létezése előtt is, meg az iparosodás felpörgése előtt is. Azon pedig még mindig vitatkoznak, hogy mekkora a szerepe az embernek, mekkora a naptevékenységnek a mostani melegedésben, sőt, vannak,a kik szerint egy kisebb jégkorszakból megyünk kifelé. Az ember rombol, de nem úgy, ahogy a CO2-lobbi beállítja. Az ő mentségükre szolgáljon, hogy nagy pénz van a globális felmelegedés propagandájában (és épp úgy, mint a vallással, ami ellen folyamatosan kikelve nyomatod a mantrádat, hatalmas embertömegeket lehet megmozgatni), és sakkban lehet vele tartani országokat...
  14. Ernoe
   Ernoe
   -
   Hova lett az oxigén a zárt autóból? Elhasználták az utasok, átalakították CO2-á.
   Természetesen meghaltak volna akkor is ha nemesgázok lettek volna CO2 helyett de nem az volt.
   Nem értem mit okoskodsz? Itt a klímaváltózásról, a milliónyi kipusztulással fenyegetett élőlény-fajokról van szó és az ember okozta környezeti hatásról.
   -
   -
   Senki sem mondta, hogy az ember nem bir ki 2-3 °C-kal magasabb átlag-hőmérsékletet a "meleg" miatt, hanem arról van szó, hogy ennek komoly következményei vannak, ez globális "környezetváltozást" fog okozni (aminek már ma is tanúi vagyunk) nemcsak a hőmérő állása láttán, hanem eroziok, gleccserek, poláris jéghegyek elolvadása, emelkedő tengerszint, az ökológiai egyensúly megbomlása, az életfeltételeket biztosító élővilágban megfigyelhet változások révén.
   -
   Vedd már észre, hogy nem egy "kisebb jégkorszakról" van szó hanem egy irreverzibilis folyamatról, ami a Föld számára csak egy "bakk-füty" de az ember számára létkérdés.
   -
   Hol vannak a mamutok, amik a jégkorszakban még vígan legelésztek? A legutolsó 4000 évvel ezelőtt pusztult ki.
   -
   [​IMG]
   -
   Látom, hogy te ideológiát csinálsz belőle, tagadni akarod a globális összefogás szükségességét.

Megosztás