Pálinka Magyarországon

Forgoszel témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2006 Szeptember 6.

 1. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Annyit tudok, hogy egy deci vízben egy maroknyi, vagy még több is lehet, kömánymagot cukorral megfőznek, leszűrik, és ezt a köményes cukros levet adagolják a jóféle házipálinkához. Nem tudok pontos arányokat. Komollón az egykori vendéglátóm mesélt erről.
   
 2. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Én még nem. :) Na de ez is egy rejtély nekem, mint a bodza vagy a kökény pálinka is, hogy ezekből hogyan csinálnak pálinkát? Tudja valaki?
   
 3. maggi85

  maggi85 Állandó Tag

  Ha alkoholról van szó, akkor egyértelműen házi-pálinka! Abból is az ágyas, vagy a barack! :)
   
 4. oporto

  oporto Állandó Tag

  Sziasztok ! Én is szeretem a pálinkát , nem csak kóstolgatni de főzni is szoktam. Igazi mini főző , tiszta vörösréz minden porcikája. Az idén besztercei , pacelt és vörös szilvából készült mennyei párlat. Minden képzeletet felülmúló finom kisüsti.:):)
   
 5. oporto

  oporto Állandó Tag

  Füge pálinka
  Hozzávalók:
  1 liter natúr vodka
  1 csomag mazsola
  4-5 db füge /aszalt/
  A fügéket négybe vágni és a mazsolával együtt egy nagyobb üvegbe tenni. Ráönteni a vodkát és hagyni legalább 6 hétig érni ;)szobahőmérsékleten. Ezt nem kell leszűrni, a gyümölcsöket is meg lehet enni belöle. Nagyon finom édes likőr lesz belőle. ;)
   
 6. oporto

  oporto Állandó Tag

  Köményes pálinka
  Törjünk meg 50 gr köménymagot, és adjunk hozzá 3 liter pálinkához.
  Hagyjuk állni 10-12 napig, majd szűrjük le. Zsíros, vagy puffasztó ételek fogyasztása után egy kupicányi csodákra képes. De aki szereti az igazi jó köményes pálinkát fogyasza egészséggel.:)
   
 7. K.Lackó

  K.Lackó Állandó Tag

  Gyerekek,én ma körte pálinkát ittam,de igazi házit:)

  Meg is gyógyultam tőle:)
   
 8. oporto

  oporto Állandó Tag

  A körtepálinkának fele orvosság fele gyógyszer, mint a te esetedben is.
   
 9. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Nem inkább füge-vodka? :D De azért megjegyeztem a receptet! Köszi!
   
 10. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Erdélyben a köményes pálinka az édes. Mindíg ezzel fogadtak minket Komollón, meg kürtős kaláccsal.
   
 11. Adam Ross

  Adam Ross Új tag

  édesapám épp ma bontott egy remek pálinkát...mézesbarackos....finom is és ütős is...életembe nem ittam ien finomat!
   
 12. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

 13. oporto

  oporto Állandó Tag

  Bodzalikőr
  1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk és üvegbe helyezünk. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett - illetve a molekuláris folyamatok befejeződtek - fogyasztható:eek:;)
   
 14. oporto

  oporto Állandó Tag

  BODZAPÁLINKA - "A" KIRÁLY! Neve csupa nagybetűvel. Akit ilyen pálinkával megkínálnak, az méltán tarthatja magát megtisztelve! Kivételes alkalomkor (általában esküvőkor, kontypálinkaként kínálják). Borzalmas mennyiségű munka van vele: először is be kell gyűjteni a bodzát. Elképzelheti az olvasó, mi munka összegyűjteni 2-3 három hordónyi cefrét (4-600 liter). Úgy szokták csinálni, hogy olyan helyre mennek, ahol rengeteg bodza van (bodzás), nejlont terítenek a fák alá, és bottal leverik az érett bodzát, a kocsányokat kiválogatják, mert ront a minőségen, aztán hordóba öntik. Akinek 200 liter cefréből 7-8 liter pálinkája lesz, az nagyon jól gondozta cefréjét, és eltalálta a szüret idejét is. Láttam olyat is, hogy hordónyi cefréből másfél (1,5) liter első főzésű nedű (vódka) csorgott le. Hogy milyen misztikus italnak tartják Bácskában, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öreganyámhoz az ötvenes években maga a patikus ment ki (ez általában fordítva szokott lenni), és tízszeres áron akarta megvenni a kertben csatos üvegben elásott pálinkát. Nagyanyám persze letagadta, hogy neki bármilyen pálinkája is lenne; mondom, az ötvenes években történt. A bodzapálinka ui. szívgyógyszer, ha jól tudom, rozmaringban áztatva. Reggeli előtt kell inni belőle a szívbetegnek egy gyűszűnyit.:):|:D
   
 15. oporto

  oporto Állandó Tag

  Bodzapálinka. 1,5 kg szemezett bodzabogyót 1/4 l vízzel, 1/2 kg cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész, szitán fazékba szűrjük. Kb. 1 napig csepegtetjük. Következő nap a szűrletet felfőzzük, majd lehűtjük. 1/2 l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük. Nemcsak koccintásra jó, a szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás készítésére is használhatjuk:p:D
   
 16. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Igen, az gondolható, hogy mekkora munka van egy rendes bodza pálinkával, de lám milyen leleményes a magyar ember, mi mindenből képes pálinkát készíteni.

  Nagy megtisztelterésről nekem az az izraelből hozott arany likőr jut mindig eszembe, amit mindenféle gyógynövényekkel fűszereznek, és 24 karátos aranypelyhek úszkálnak benne. Először nem mertem inni belőle, az arany miatt, de észre sem lehet venni. Nagyon finom likőr egyébként, meg nagyon drága. :)
   
 17. RebiRicsi

  RebiRicsi Állandó Tag

  Én azt mondom,hogy a jó házipálinkának nincs párja:D
   
 18. Orssee

  Orssee Állandó Tag

  Csatlakozom az előttem szólóhoz! :) A házi ... sütiből is a legjobb. :)
  Birkás, régi nevén Vasi Hegyhát Pálinkát kóstoltátok már?
   
 19. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Szentistvánról csak az artézi vizet ismerem, pálinkát még nem ittam ott, tehát van mit bepótolnom. :)
   
 20. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Még nem, de majd ráizzok, ha olyan helyen járok. Limában is lehet pálinkát kapni?
   

Megosztás