Pálinka Magyarországon

Forgoszel témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2006 Szeptember 6.

 1. hopes

  hopes Állandó Tag

  Én szabolcsi vagyok, nálunk az almapálesz a menő. Én imádom!
  Van, aki azt mondja, az a pálinkák szégyene...
   
 2. dasboat

  dasboat Állandó Tag

  igaza van
   
 3. awe74

  awe74 Vendég

  Szerintem minden pálinka finom, ha jól van elkészítve.
  Én személy szerint a kajszit szeretem, de ittam már nagyon finom törkölyt is, ami a préselt szemek megmaradt részéből, és nem a csutájából készült.
  Persze a legáltalánosabb pálinka a szilva, mivel jól ad, és igen zamatos.
  Amit sajnos még csak 1x tudtam megkostolni az az eperpálinka.
   
 4. gyorierika80

  gyorierika80 Új tag

  Ágyas pállinka

  Hogy kell németűl illetve angolul mondani azt hogy ágyas pálinka? Lehet hogy nincs is igazi megfelelőle ennek a kifejezésnek? Én valahogy nem találom sehol.
   
 5. kisscsibe

  kisscsibe Állandó Tag

  Az ágyas pálinkát szerintem nem tudod szószerint lefordítani. Próbálkozz inkább a körbeírással :) szerintem az egyszerűen gyümölcspálinka. mikor külföldi barátaink megkostólták egyszerűen csak magyar rettenetesen erősnek becézték :)
   
 6. liber ogoj

  liber ogoj Állandó Tag

  Mindenre jó!Elűzi a gonoszt,megöli a kolerát meg az ebolát,szerelmes leszel tőle és ha igazán szereted,még a nők is megkedvelik a környezetedben,világbékét hoz,szépíti a mosolyunkat,megtanít földet művelni,hallgatni és átlátni a rosszak terveit. :D

  Hej Öregisten!
   
 7. csipcsip

  csipcsip Állandó Tag

  ha valaki jó pálinkát akar inni, az keresse az agárdi cigánymeggy pálinkát
   
  ivanszemjon kedveli ezt.
 8. csipcsip

  csipcsip Állandó Tag

  Ami viszont mindenhol elérhető, az a Zwack kósher szilva. Isteni!
   
 9. vadsziklmnn

  vadsziklmnn Állandó Tag

  Nagyon finom az érett vadkörte pálinka.
   
 10. dohai

  dohai Állandó Tag

  Szerintem nem lehet megmondani hogy melyik pálinka a finomabb. Kinek ez , kinek az. Sokmindentől függ.
  Annál érdekesebb , egy fajta pálinkát megkóstolni , több termelőtöl . Akkor jon rá az ember hogy mit tud a pálinkafőző mester, meg milyen volt az alapanyag.
  Kóstoltam már olyan pálinkát amit agyondicsértek , de le sem tudtam nyelni rendesen . Marta a torkomat, savanykás volt az utóize , a szaga is büdösebb volt . Az ilyen pálinkát izesitik , ágyasitják vagy lehűtik .
  Szerintem egy jó pálinka , szobahőmérsékleten , minden adalék nélkül adja ki a valódi értékét .
   
  Soproni Ede kedveli ezt.
 11. dohai

  dohai Állandó Tag

  Nagyon sokat befolyásolja a minőséget a tehnológia és maga a főzőmester is.
  Mennyire siet vagy türelmes egyes előállitási fázisban.
  Ja, nem vagyok nagy fogyasztó , inkább egy, minőséghez hozzáértő szerepébe képzelem magam.
   
 12. csiporog

  csiporog Állandó Tag

  sosem a gyümölcs a hibás:) inkább az elkészítés
   
  Soproni Ede kedveli ezt.
 13. dohai

  dohai Állandó Tag

  A minőség ~80% -át az alapanyag adja meg. Egy szuper minőségü alapanyagot is el lehet baltázni.
   
 14. Ifaturmix

  Ifaturmix Új tag

  Koktel

  Hello,

  Nem tudjatok véletlenül hogy hivjak azt a koktelt amiben 1dl barack palinka es 2dl martini van?
   
 15. vismaior

  vismaior Állandó Tag

  Nem túl rég készítettem életem első pálinkáját, és bizton állíthatom, hogy a főzőmesteren nagyon sok múlik.

  Mindennél fontosabb a szakértelem. Hogy ismerje a cefre lehetőségeit és ki tudja belőle hozni a maximumot. Akár egy gyenge minőségű cefréből is...
   
 16. Bors Máté

  Bors Máté Állandó Tag

  A magyar állam nem csak a pálinkafőzést, hanem semmit sem támogat, a teljes itthoni gazdaságnak - hazai és külföldi vállalatoknak egyaránt - ellenséges jogi környezetet biztosít. Ez alatt azt értem, hogy korlátozó és retorziókat kiszabó politikát folytat ösztönző, vagy rosszabb esetben megengedő politika helyett. Ezt nem csak az ország külső megítélése, hanem az itthon maradottak is igen csak megsínylik.

  Azonban az adókból a kormány és a kormányzó párt jelentős összegeket fordít saját propagandára, amivel egyrészt tudatosan megosztják, másrészt megtévesztik az embereket.

  Ha ez így megy tovább, körül kell néznie minden épkézláb magyar embernek és alternatívát kell keresnie az életében, mert az ország egyre nehezebben élhető.
   
 17. solarka

  solarka Állandó Tag

  Nem mind, Margit, vannak borpártiak is :)
   
 18. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Máté , teljesen veled vagyok véleményedben . Valamikor volt az átkosban egy ugynevezett Külker. föiskola . Igaz az sem a legjobb üzleteket kötötte , de sajna ma már annyi árú sincsen Nyugaton mint volt . Néha-néha lehet itt Németországban Pick szalámit vagy Univerkrémeket kapni aztán ki is fújt . Semmiféle ital se bor sem pedig Pálinka nem kapható , a szörpökröl ne is szóljunk . Igy nem kell csodálkoznunk , hogy lemaradunk mint a borravaló mindenhol pedig gondolom van olyan minöségü a mezögazdaságunk termékei mint sok Nyugati.
   
 19. ivanszemjon

  ivanszemjon Állandó Tag

  Csatlakozom :)
   
 20. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A teljes értékű pálinka az alapanyagnak megfelelő gyümölcsös illatú, telt, kerek, komlex ízű, mely nem szárítja a nyálkahártyát.  Van-e olyan, hogy mézes pálinka?

  Bár a kifejezést használják, a jelenleg hatályban lévő rendelet miatt azonban "mézes" pálinkát a boltok polcain nem találhatunk, hiszen semmilyen adalékanyag használata nem engedélyezett, beleértve a mézet is.  Mit jelent az, hogy „kisüsti” pálinka?

  Egy pálinka akkor „kisüsti”, ha kisüsti eljárással készült. A kisüsti eljárás azt jelenti, hogy

  * legalább kétszeres lepárlást alkalmazunk;
  * az üstök hő-felülete rézből készült;
  * az üst befogadóképessége nem haladja meg az 1000 litert.  Mi az ágyas pálinka?

  A jelenleg hatályban lévő rendelet megengedi a fajtaazonos érett gyümölcs használatát ízesítés céljából. Ha valamilyen érett vagy aszalt gyümölcsöt helyezünk a pálinkába, akkor az kioldja a gyümölcsben lévő aromaanyagokat ill. gyümölcscukrot. A gyümölcscukor a magas alkoholtartalom miatt már nem tud kierjedni, ezért a pálinka édes lesz. Az ilyen eljárással készült terméket ágyas pálinkának nevezzük.

  Az ágyas szó onnan ered, hogy a gyümölcs pálinkában való elhelyezését a pálinka ágyazásának hívják: „megágyaztak az üvegben, hogy a pálinkát hosszú időre, puha gyümölcságyra fektethessék”.  Mi az a törköly-pálinka?

  A törköly préselt, száraz szőlőt jelent. A legjobb törköly-pálinkákhoz a préselendő szőlőt előbb bogyózzák, ezért nem jelenik meg benne a szár íze. Egyik leghagyományosabb párlatfajta. Mindenhol, ahol fejlett a borkultúra, fejlett e „borászat melléktermékéből” készülő párlatkultúra is. A világ leghíresebb ilyen törkölypárlata az olasz Grappa.  Mi az a „seprő-pálinka”?

  A seprő a borkészítés során a borban kialakult „üledék”, amelyből alkoholtartalma miatt párlat készíthető. A jelenleg hatályban lévő rendeletben nincs ilyen kategória, ezért a belőle készült párlatot hivatalosan nem nevezhetjük pálinkának.  Van-e diópálinka?

  Hivatalosan nincs, a diónak ugyanis nincs megfelelő mennyiségű erjeszthető cukortartalma. „Diópálinkának” nevezett italt azonban sok helyen készítettek őseink, ami nem dió erjesztésével és lepárlásával készült, hanem egyéb (pl. törköly) pálinkában áztattak puha zölddiót, ezáltal a pálinka átvette a zölddió ízét.  Hány kilogramm gyümölcsből lesz 1 liter pálinka?

  Gyümölcstől függ. Legtöbb pálinkát sárgabarackból, szilvából, törkölyből készíthetünk, melyekből egy liter pálinkához 9-10 kg szükséges. Legkevesebb pálinka pedig például kökényből, somból, berkenyéből készül, egy liter pálinka elkészítéséhez 40-45 kg-ra is szükségünk lehet.  Hány alkohol-százalékos lehet egy pálinka?

  A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). Forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50%. (Forgalomba csak 37,5% és 55% közötti pálinkák kerülhetnek.)
   
  poptya és Soproni Ede kedveli ezt.

Megosztás