Pálinka Magyarországon

Forgoszel témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2006 Szeptember 6.

 1. hondacivic0

  hondacivic0 Állandó Tag

  Én nem szeretem a pálinkát, de az biztos , hogy gyümölcsből készült igazi pálinkának nincs párja. De az is biztos , hogy lehet rossz pálinkát is csinálni arról nem is beszélve, hogy a kocsmákban mit árúsítanak!!
   
 2. rtibi

  rtibi Állandó Tag

  Fura, de én nem is vagyok oda a pálinkáért. Sokkal jobban szeretem a benne érlelt almát... Amikor kettétörjük az üveget és kiszedjük onnan az alkoholmámorban úszó almát, és csak kettőt harapsz bele, máris jól érzed magad.... ^^
   
 3. csobolade

  csobolade Állandó Tag

  Én már rég a házit iszom, sokkal olcsóbb és jobban melegít mint a hivatalos, boltban vásárolható fajták. Persze néha kerül a szervezetbe bolti is, de amelyik fincsi, az elég drága (10.000 huf/liter)
   
 4. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Persze, hogy drága a jó pálinka, eleve a főzése sem olcsó. Nem a lejött pálinka mennyisége után kell fizetni, hanem a cefre mennyisége után. Mennél tisztábban (cukor nélkül) szeretnénk a pálinkát, annál drágább.

  Aki nem szereti a pálinkát, annak figyelmébe ajánlom a klb. mézes pálinkákat. Hátha... :)

  Mifelénk hamarosan méz és pálinka feszivált fognak tartani. Nem tudom milyen lesz, ez lesz nálunk az első ilyen.
   
 5. egyxyz

  egyxyz Állandó Tag

  Szomoru , hogy minden magyar terméket tönkretesznek.
   
 6. gödipista

  gödipista Állandó Tag

  Hát, az jó, hogy nem mindenki szereti a pálinkát! - több marad nekünk...
  Úgy-e, Pitti?
   
 7. jozef64

  jozef64 Állandó Tag

  Itt lehet olvasni az igazi cefre készítésről,a főzésről és a pálinka fogyasztásáról.

  http://www.palinka-recso.eoldal.hu/cikkek/palinka-keszites

  Csak mértékkel.

  Állítólag a kocsmákban nyitásra már a púlton sorakoznak a decis,féldecis,stampedlis ismeretlen eredetü pálinkák.Megy a kuncsaft,leteszi a pénzt,beönti aztán megy tovább.Van aki többször is fordúl. Azt gondolom,hogy ez nem hasonlít a kultúrált pálinka fogyasztására,főleg ha lőrével vannak megtöltve a poharak.
  Szlovéniában,Ausztriában a sajátját kifőzheti a gazda.Bizonyára nem pancsolják és van hozzá tudás és megfelelő szerkezet. Nálunk hagyománya van a boradónak és a szeszadónak /jövedéki adó/. Ezen lehetne változtatni?
   
 8. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Beleolvastam. Ott kezdtem el gyanakodni, hogy ez valami igen úri pályinkakészítési mód, amikor azt írta, hogy mossuk meg a gyümölcsöt. Hát hol mossák meg vidéken a rendesen túlérett, fáról pottyant szilvát? Biztos ez a szabály, de milyen pálinka lesz már a mosott szilvából? :D Meg élesztőt kell beletenni. Lehet, de rendes cefre anélkül is beindul. Meg savazás... szerintem ezért esik jobban a házi pálinka, mert abba nem kerülnek ilyen élettől elrugaszkodott segédanyagok, csak a gyümölcs van benne, és annyi.

  Szerintem is engedhetnék, hogy kiki főzze a saját cefréjét, de gyaníthatóan tönkre menne az állami büdzsé, ha ezt bevezetnék. Ebből is látszik, hogy aki sokat iszik, az nem magának iszik, hanem a költségvetésnek. :)
   
 9. marczipán

  marczipán Állandó Tag

  Egyáltalán nem úri, szerintem józan paraszti ésszel végiggondolva is logikus pl. a mosás. Érdemes otthoni cefrézésnél is megfontolni ezeket a dolgokat. Ha már a minőség javulása nem is sok mindenkit érdekel :), a kihozatal növekedése mindenképpen megéri azt a kis odafigyelést.
   
 10. fodzo

  fodzo Állandó Tag

  Pálinka Hungaricum. Dicsőítem kitalálóját.
  Védjük meg Magyarország kincseit.
   
 11. Mikel76

  Mikel76 Állandó Tag

  Ezzel csak egyet lehet érteni!

  Lehet euskodni, (most minden tiltást, vagy rombolást az eu-ra fognak) de a pálinka főzés mint olyan volt is, lesz is így vagy úgy! Hisz a lepárló berendezés "összeeszkábálása" nem egy ördöngösség. Aztán amíg lesz gyümölcs és biztos mindig akad túlérett, ami már csak cefrének jó addig az alapanyag is megvan hozzá.
  Csak az érdekelne hogyan lehet olyan növényekből igazi pálinkát készíteni aminek nem sok cukortartalma van? (pl.: bodza)
   
 12. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Élesztős erjesztéssel, gondolom, meg jó sok alapanyaggal, a magasabb cukortartalmú gyümölcsökhöz képest. Kökényből is készítenek.
   
 13. Mikel76

  Mikel76 Állandó Tag

  Ez igaz, de az már nem "igazi" és az élesztő kiérződik, elnyomja a gyümölcs zamatát.
   
 14. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Nekem is gyanús ez a megoldás, mint ahogy a cefrének való mosása is az, de az egyik beidézett link alapján ez a szabályos.
   
 15. Mikel76

  Mikel76 Állandó Tag

  Ez mindig kimegy a fejemből, mi magyarok az összes eu-s ajánlást legyen az bármi egy kicsit túl lihegjük. Így lassan nálunk keményebb környezetvédelmi szabályok vannak mint bárhol a világon.
   
 16. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Remélem, itt is bejön az "Új seprő jól seper" mondásunk, és hamarosan normálisabb szabályozásra kopik a mai túlzott.

  Egy pálinkafőzős oldalon azt olvastam, hogy az erjedést elindító élesztő gombák megtalálhatóak minden gyümölcsön, sőt zöldségen is. Lásd koviubi. Ha lemossuk a gyümölcsről ezt az élesztőt, akkor pótolni kell. Ennyi értelme van a lemosásnak.
   
 17. dabra

  dabra Állandó Tag

  Nos, a magyar pálinkának nincs párja.:) De hogy meg kell mosni a cefrének való gyümölcsöt, ezt még nem hallottam. :O
   
 18. Lazarevics

  Lazarevics Kitiltott (BANned)


  Asszem ezt Vodkanak hovjak! :)
   
 19. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Mármint a kökénypálinkát hívják vodkának?
   
 20. nagycsalad

  nagycsalad Állandó Tag

  Igazi pálinkát boltban nem lehet kapni. Vagy megfizethetetlenül drága. Ha valóban jó pálinkát akartok akkor keressétek fel a kis maszekokat akik valóban tiszta pálinkát adnak nektek 4-5000 forintért literenként. A boltban ennyiért kapható pálinkának nevezett italoknak nézzétek meg az összetevőit (max 10% pálinka a többi finomszesz, víz, aroma)
   

Megosztás