Pöttyös tó - világcsoda Kanadában.

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Október 22.

Melitta - 2013 Október 22, 23:01
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Amikor az ember utazik, az egyik fő célja a pihenés. A másik pedig a felfedezés öröme, a gyönyörű tájak, a különlegességek megismerése.

  Kevéssé ismert csodát mtuatunk ma be, méghozzá a kanadai Osoyoos (South Okanagan, British Columbia) mellett található természeti ritkaságot, a Pöttyös tavat (eredeti neve: Spotted Lake, amely fordítható akár Foltos tónak is: kinek mi tetszik).

  Ez az apró tó tulajdonképpen télen semmi extrát nem mutat, ilyenkor megtelik vízzel és teljesen normálisnak tűnik. Azonban nyáron, amikor nagy a párolgás, és kevés a vízutánpótlás a tó hihtetlen ásványi anyag tartalma, az erősen koncentrált magnézium szulfát,kálcium és szódium szulfát (és még nyolc koncentrált ásványi anyag) "munkába kezd".
  Nyáron az elpárolgó tó hátrahagyja az ásványi anyagokat, amelyek hatására nagy pöttyök jönnek létre, s attól függően, adott pöttyben milyen és mennyi ásványi anyag van, más és más színűek lesznek ezek a zárványok. A pöttyök főleg magnézium szulfátból állnak, amely kikristályosodik a nyáron.

  Mivel csak az ásványi anyagok amradnak a tóban a nyár folyamán, így a pöttyöük között természetes gyalogutak jönnek létre.
  A tó könnyen megközelíthető, hiszen az Osoyooson is áthaladó 3-as főút mellett van 100-150 méterrel.
  04-wd0809-Spotted-lake.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Október 22.

Megosztás