Padlizsán, és egyéb zöldségek

hozeee

Új tag
A bögre


A körülöttünk lévő tárgyakban mindenki mást lát. Jó példa erre, amikor egy vicces kedvű szobrászművész egy szoborkiállításon egy letört fülű bögrét állított ki és meghallgatta a szemlélők reakcióit:
- Szimbolikus, kifejezetten szimbolikus. - szólalt meg az első műkedvelő.
- De mit jelképezhet? - kérdezte a második.
- Talán valami nagy katasztrófát valaki életében. Eltört az élete, visszavonhatatlanul elromlott. Külön tragikus a piros pöttyök alkalmazása. Az ellentét a vidám pöttyök és a végleges használhatatlanság között. Lehet, hogy gyermekkori trauma.
- Nem, nem - volt harmadik műkedvelő is - szerintem épp az újrakezdést, a kitartást, az élni akarást jelenti. A bögre annak ellenére vidám pöttyös, hogy végleg használhatatlan.
- Jelentheti a szabadságot is! - szólt a negyedik - Ez a bögre tragédiája: Csak azáltal lehetett boldog és szabad, hogy fogvatartói - az emberek - számára használhatatlanná vált.- A jelenlévő szobrász itt már nem bírta tovább:
- De mi van akkor, ha művész nem akart semmit mondani, csak egyszerűen kirakott egy hétköznapi bögrét.
Általános derültség vett erőt a társaságon.
Maga nagyon naiv, fiatal barátom, hogy ezt a megrendítő, nagy horderejű munkát, amely a művészettörténet talán legerőteljesebb lélekábrázolása, parlagias, már-már obszcén módon, bögrének nevezi.
A művész feladta a további harcot és csatlakozott az ivóedényt áhítatos csendben figyelők csoportjához - már-már beletörődve, hogy ő tényleg egy nagy művész- miközben az járt a fejében, hogy:
„Lám, csak vannak még hülyék a földön!”



Újabb nézet Teremtő kérdésben

A minap filozófikus hangulatban (kisgatyában, éjfélfelé, félrészegen), ültem a konyhában és az élet nagy kérdésein töprengtem:
Miért van az, hogy amíg még vannak helyek, ahol testközeli az éhínség, az emberiség egyik felének a körömszínárnyalat, a másik felének az ebédre szánt gyorshamburger kiválasztása jelenti a legnagyobb problémát?
Miért van az, hogy egy értelmes embert, aki szabadidejének (e Földön hasznosan eltölhető idejének) nagy részét arra fordítja, hogy megtudja: „Vajon annak a bizonyos számtani sorozatnak minden tagja primszám lesz-e?” Nem kötözni való bolondnak, hanem nagy matematikusnak tartanak?
Egyáltalán, miért gondolkozok én ilyeneken, amikor holnap töri témazáró lesz?
(Milyen szerepe van a világegyetem téridő kontinuitásában a töri témazáróknak?)
Itt tartottam a gondolatmenetemben, amikor kis bodros fekete felhőként (ld.: Micimackó) beúszott tudatomba, hogy már öt perce próbálok teljes meggyőződéssel egy söröskupakot egy ásványvizes üvegre csavarni. Elkezdtem nevetni. Ekkor megvilágosodtam. Elmosolyodtam. Itt van hát a megcáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy nem vagyunk egyedül! Valakinek léteznie kell felettünk! Ennyi baromsággal ezen a világon egyszerűen nem lehet, hogy ne röhögjön rajtunk valaki!


A hivatás

Mi lesz, ha egy bohóc kifogy a viccekből?
Talán hivatalnok lesz belőle. Minden nap elmegy és dolgozik estig, kölcsönből vesz házat és autót, szerez feleséget, lesznek gyerekei és sosem fogja megérteni, hogy miért nevetnek a piros orrán...

hozeee

 
Oldal tetejére