Palócok

Kurucz Kata témája a 'Egyedül nem megy!' fórumban , 2017 Március 22.

 1. Kedves Fórumozók!
  Magyarország egyik ősi népcsoportja a Palóc. A jelenleg is több megyét (Nógrád, Borsod, Heves, Pest) magába foglaló hatalmas terület Felvidéktől, a Gödöllői dombságig terjed. Az új határ meghúzásával sok-sok Palóc ember szorult a mai Szlovákia, Kárpát-Ukrajna, a Délvidéki Kupuszina területére, és sokan kerültek a tengeren túlra is. Úgy érezzük az utolsó órákban járunk mielőtt elmúlna valami, ezért igyekszünk mindenkit összefogni, gyökereink kultúráját fel eleveníteni, s így megóvva, továbbadni minden kedves érdeklődőnek, gyökerei után kutatónak, hasonló gondolkodásúnak, de első sorban gyermekeinknek.
  Hisszük, hogy különleges értéket képvisel a Palócság, és azt is, hogy Árpád óta képviseli azt. Ezért fontos az összetartás és egymás megtalálása, ahogy mi szoktuk mondani "igaz Palóc szeretettel".
   
  anixe, phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 2. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Amikor gyerek voltam minden nyarat Kányáson töltöttem, később a Bányavárosi iskolában tanultam Nagybátonyban. Salgótarjánban tanultam tovább.
  Merem azt mondani, félig palóc vagyok. A magyar nyelvet is palóc tájszólással beszéltem nagyon sok évig. Nyelvtanárhoz jártam úgymond, megtanulni magyarul.
  Nagyon szerettem, és szeretem most is az országnak azt a részét. A mai napig őrzöm a fából készült evőeszközeimet amiket Hasznoson faragtak, fatányérokat Mátraszőlősről, pici hímzéseket barátnőktől, egy ceruzarajzot a Mátraverebélyi haranglábról, sok sok apró mütyürkét Szentkútról.
  Örülök, hogy felhívtad a figyelmemet erre a rendezvényre, Eddig csak a Gyöngyösin voltam, ideje hogy hazatérjek és elmenjek Kisterenyére is.
   
  Kurucz Kata, anixe és phoenyx kedveli ezt.
 3. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Üdv!
  Köszönöm, h létrehoztad ezt a fórumot!
  Szívből örülök, mert nagyon eredetinek tartom, nagyon ősinek, s nekem minden kedves, mi magyarságunk gyökereihez tartozik!
  Kifejezetten kedvelem, ha van lehetőségem palóc kiejtésű ember beszédét hallgatnom!
  Őszintén örülök annak, ha valóban létezik olyan kezdeményezés, amely hivatott megőrizni a palóc hagyományokat, tájszólást!
  Annak is örvendek, h van olyan meteorológusunk, aki a média szereplésekben is megőrzi palóc tájszólását, ha semmi másra nem, de az Ő időjárás jelentésére biztos figyelek: Reisz András.
  Isten adjon erőt és egészséget minden palócnak!
   
 4. Kedves Beka!

  Nagyon kedvesek a sorok amelyet írtál :) Azért is mert Mi akkor földik vagyunk :cool: Ha egy a korosztályunk az is elképzelhető hogy találkoztunk is személyesen, csak nem tudtuk, hogy épp egymás mellett megyünk el! Mátraverebély nagyon kedves számomra, ide jártam iskolába, Nagybátonyból származik a gyermekem apukája, és Kisterenyéről pedig a nagyszüleim. Azt hiszem ugyanazokat a járdaköveket koptattuk, és ha ez tényleg így van akkor Te egy igazi tűzről pattant Palóc menyecske vagy! :dr_173:
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 5. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Kata Kedves,
  61 éves leszek lassan. Erre a találkozóra elmegyek, és még az is elképzelhető, hogy megkereslek. :)
   
  Kurucz Kata és Melitta kedveli ezt.
 6. Nagyonszépen köszönöm a Szervezők nevében az,t hogy ilyen meleg szívvel köszöntöd azt a kezdeményezést amely remélhetőleg az idei évben az V. alkalommal sikeresen megrendezésre kerül majd. A csodás Palóc értékeket immár sok-sok ember őrzi tetteivel, és a szívében is, - bár ez még nem elég - de reméljük törekvéseink megőrzik Nekünk amit őseinktől hoztunk.
  Szeretettel várlak! :)
   
  phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 7. Kedves Phoenyx, ezt Neked küldöm, Tolnay Klári, híres Palóc színésznő, igazi palócosan énekel :)
   
  phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 8. Sziasztok!

  Szeretném hírül adni, hogy a 2017-re tervezett V. Palócvilágtalálkozó elmarad. Sajnos az esemény listáról is törölnöm kellett. Forráshiány miatt, a megmaradt lelkesedéssel, többszöri erőteljes nekifutással, nagyon jó emberek többnapos fejfájásig vitt gondolkodása után sem tudtuk létrehozni. Pályázatok ide-oda, várakozás, nemlegesség. Most biztosan így kellett lennie. :) Nehezen elengedre de a sikertelenségből erőt merítettünk, nem elkeseredést :)
  Aki készült kérem, hogy most halasszuk a találkozót, egy későbbi időpontra :) Aminek jönnie kell majd eljön. :)
   
  phoenyx kedveli ezt.
 9. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Sajnálattal olvasom. :(
   
 10. Kedves Fórumozók!

  2017. május 20-án megrendezésre került a Palócföldi Konferencia az összetartozás jegyében. A hagyományok őrzésének nehézségei tették fontossá ezen konferencia létrehozását, az összetartozás megerősítését. A konferencia azoknak a civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, szakmai képviselőknek szólt, akik maguk is tevékeny résztvevői a népi hagyományok fenntartásának. A Felvidéki előadók jó gyakorlatának bemutatásával, az Anyaországi érdeklődők is erőt meríthettek a továbblépéshez. Bár a konferencia az összetartozás jegyében került összehívásra, a résztvevők aktívan jelezték, hogy szükség van egy Palóc Szövetség létrehozására, a szakmai fórumokra, és javaslatot tettek, hogy hasonló minőségű konferenciát minden évben rendezzünk, még a Palóc Világtalálkozó megrendezésének időpontja előtt.
  http://felvidek.ma/2017/05/az-ossze...fontossagarol-szolt-a-palocfoldi-konferencia/
  upload_2017-5-25_21-13-38.png
   
  phoenyx és Beka Holt kedveli ezt.
 11. Borza Ilona

  Borza Ilona Állandó Tag

  Én született palóc vagyok, ami nem kis büszkeséggel tölt el. A Karancs hegy lábánál születtem, egy kis faluban. Ma Nógrád megye székhelyén, Salgótarjánban élek. Egy kis izelítő a szülőfalumról....
   
  Katuskámnak és Beka Holt kedveli ezt.
 12. eddy56

  eddy56 Állandó Tag

  Sziasztok Palocok:)

  Nemreg jartam Gömörorszag(es egyben a palocfold lelke) fovarosaban Szombatyiban.(nem tudtam sokaig mirol beszelnek az oeregek amikor mondtak hogy menyek a motorkaval batyiba:) , ami nem palocul annyit jelentett, hogy a banreverol indolo motorvonattal, amit a szlovakok motorkanak beceztek utaznak Rimaszomabtra).

  A topic kapcsan csak annyit szerettem volna megjegyezni hogy olvassatok el a palocfold nagy szulottenek, Gyori Dezsonek a palocvedeken jatszodo regenytrillogiajat. Viharvirag, Sorsvirag, Tuzvireg a cime. A 48-as szabadsagharc alatt, es utan jatszodik
   
  Georgina Bojana és Beka Holt kedveli ezt.
 13. Borza Ilona

  Borza Ilona Állandó Tag

  Ha érdekel benneteket, leírok egy pár palóc kifejezést, amit a falunkban gyűjtöttem...
  1. priccs=fából készült fekvőhely /kemény alja miatt ideális a derékfájósoknak/
  2. ücsik=gyermekülés /biciklire szerelték/
  3. marmancs=kamilla /orvosi székfű/
  4. visszahérész=esküvő utáni vendéglátás /Lapujtőn a keresztszülőket látogatta meg az ifjú pár, az esküvői maradékkal/
  5. korc=szoknya, vagy nadrág derék-öv része, melybe madzagot huztak.
  6. dóznyi=fémből készült lapos cigarettatartó doboz.
  7. gádor=gödör /pincelejárat/
  8.slafrok=női ruha,Lapujtőn általában a szoknyát nevezték így.
  9.ganga=vászonból készült kötény, mellrész nélkül.
  szenke=kocsiszin, a lakóházak végében épült, az istálló után,nyitott oldalú, fa oszlopokkal, fedett tetővel, ahol a szerszámokat is tartották. /szárazalja/
   
  Georgina Bojana, Beka Holt és eddy56 kedveli ezt.
 14. eddy56

  eddy56 Állandó Tag

  A par hozzaszolassal ezelotti regenyeket azert szereetem, mert rengeteg izes paloc kifejezes, szo szerepel bennuk. Viselkedes, viselet, ...rengeteg dolgot leir Gyori, aki maga is felvideki volt. Vannak mas regenyei is, de magasan ez a trilogia a nyero nalam.
  Sok szempontbol idegen a hangzasa annak a nyelvnek amit tolunk kiicsit eszakra hasznalnak, aztan az elos 20-30 oldal utan elkezd tetszeni, es nem sokkal kesobb mar olyan, mint amikor az ember valahonnan meszireol hazaer.
  A szivem csucske(az egyik) ez a regenysorozat.
   
  Georgina Bojana, Beka Holt és udvarfy kedveli ezt.
 15. Borza Ilona

  Borza Ilona Állandó Tag

  És ezeknek a szavaknak a jelentését tudjátok -e?
  1.suprika
  2.valica
  3.padnal
  4.gubics
  5.pimpóka
  6.purgál
  7.sifli
  8.bisóka
  9.balyiga
  10. gamba
   
  Georgina Bojana és Beka Holt kedveli ezt.
 16. eddy56

  eddy56 Állandó Tag

  Ha nem tevedek nagyot, kulonosen a lista elleje a kesoi paloc nyelv termeke.
  Eredetileg tajszavak es kiejtesukben modosult szavak jellemeztek a nyelvet, es kesobb lett ennek resze az ami a szlovak nyelvbol jott at. Ezek kozt a szavak kozt, bar a jelentesuk szamomra ismretlen de nem egy szerintem szlav, tehat szlovak eredetu.

  Valamikor az 1800-as evek kozepen kezdtek lehuzodni az iparosodottabb teruletek fele a volt jobbagyok, akik mai BAZ megye teruleten telepedtek meg. Ezek a zomeben szlovak parasztok magukkal hoztak a nyelvuket, kulturajukat, gasztronomiajukat es nagyon sokat adtak erkolcsben, eletlatasban az itt elo magyaroknak. A krumplibol keszult etelek zome toluk szarmazik( tocsni, sztrapacska,nudli)
  Ozd, Salgotarjan fejlodesevel ok adtak sok dolgozojat ezeknek az akkoriban alapitott uzemeknek, ok dolgoztak a kornyek szenbanyaiban.
  Masok vandoriparoskent probaltak megelni.
  A mai BAZ es Nograd teruleten maig sok kifejezes, mondas orzi az emlekuket.
  Uvegezok, foltozok, keselezok sokszor hetekig voltak uton es jellegzetes kialtasaikkal meg a '60-as evekben is lehetett errefele talalkozni.
  Az uvegesek fabol keszult keretben vittek a hatukon a kismeretu uvegtablakat a paraszthazak ablakai ajto zommel innen kerultek ki.
  Ebbol szarmazott az errefele maig hasznalt mondas: Ugy kellett neki mint uveges totnak a hanyateses :)
   
  Georgina Bojana és Beka Holt kedveli ezt.
 17. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  1. suprika - virgács
  2. valica - azt hiszem pálinka
  3. padnal - soha nem hallottam
  4. gubics - Egy szúrós szárú levelű gaznak a teteje?
  5. pimpóka - barka, de a megromlott bor tetején is pimpó lebegett
  6. purgál - székrekedésnél hashajtót ad
  7. sifli - csuszatészta sifli formára vágva
  8. bisóka - birsalma
  9. balyiga - számomra ismeretlen szó
  10. gambal - ezt sem hallottam
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 18. eddy56

  eddy56 Állandó Tag

  A PURGAL jelentette nem csak a hashajto9 hasznalatat, hanem hajdanan igy neveztek az ervagast is. Azt hiszem megtisztit szo az eredete a purgalnak.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 19. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Tudom, ugyan úgy, ahogy a gubics, dédmamám a mákgubót is gubicsnak nevezte.
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Megosztás