papagájokról

nesszi01 témája a 'Állatok' fórumban , 2007 Szeptember 14.

 1. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  sziasztok nagyon tetszik amiket írtok és szépek a képek is.bár tudna a miénk is beszélni de még nagyon fiatal
   
 2. babucs

  babucs Állandó Tag

  Szia Danton!

  Igazából elég régóta megvan a papagáj, kb 6 éve, karácsonyra kaptam. De a reményt nem adtam fel, hogy egyszer talán szobatiszta lesz. Neki is jobb lenne, mert többet lehetne szabadon.
  Amúgy, ha kiengedem, általában a vállamra száll, onnan rikkant a fülembe.
  Ő is szokott fütyülni, nyávogni, régebben ütötte a felet és a negyedet, amikor még egy toronyóra közelében laktunk... ja, és röhögni is szokott, múltkor pl. az üvegtigris 2-t néztük, és azon. Egyébként mindent tudatosan csinál. Pl. ha megfogjuk a lakáskulcsot, már elköszön (csao). Ha csörög a telefon, hallózik.
  Szóval, nem unatkozunk mellette...
   
 3. tájdi

  tájdi Állandó Tag

  Sziasztok!

  Az én árván maradt nimfafiúm már 21 éves. A szobatisztaság talán úgy megy, hogy egy idő után a gazdi úgyis tudja, hová szeret repülni, üldögélni és oda papírokat tesz.

  Az én nimfám is beszél, megtanulta apától. Mert ők régen nagy család voltak. Először volt a mami, szép pöttyös, aztán jött a papa, ő fehér volt.
  És végül költöttek, lett 5 kisnimfa. Sajnos az egyiket etetés közben úgy megtiporták, hogy "mozgássérült" lett, eltört a lábacskája. De ezt kompenzálta azzal,hogy kislány létére megtanult apától beszélni.
  Mert apa tudta utánozni a vonatfüttyöt, zeneszámot elfütyült, köszöntötte anyát "szebusz koko, szép, szép, hogy vagy?? , de bennünket is minden reggel üdvözölt, megkérdezte: "szebusz, hogy vagytok???"
  Ha visszakérdeztem, hangos, boldog "uju, uju" volt a válasz.
  Imádta papi a zenét, jobbra-balra lépegetve táncolt. Mami pedig legózott a kicsi fiammal anno, meg párom szakállát fésülgette. Szinte állandóan kint volt.
  A gyerekek már nem lettek ennyire szelídek, de nagyon édes most is az egy szem megmaradt öregfiú, ahogy kihajol az etetőedénye mellől, amikor megérkezünk, hogy lásson.
  Sajnos a szülők, tesók már elmentek, csak ő maradt, de még igazán jól bírja magát.

  Ja, és beszélni általában a fiú tud (másképp van, mint nálunk). Főleg addig tanítható, amíg magányos, de az nem igazán jó neki, kell mielőbb egy társ. Sokat kell ismételgetni előtte a megtanítani kívánt mondatot, akkor nagyon aranyosan közel jön, és érdeklődve figyel. Tüneményesek, én nagyon szeretem őket (is).

  Betegséget nem kapunk el tőlük, a gyerekeim ovisok, kisiskolások voltak, amikor muszáj volt valami állatkát beszerezni nekik. Soha, semmi olyan bajuk nem volt, amit a madárkák okoztak volna.

  A nimfák szeretik a zöldpaprikát, uborkát, almát, nyugodtan be lehet tűzni a kalitka rácsába, ügyesen elcsipegetik. Kedvenc a tyúkhúr, saláta, kelkáposzta. Fejes káposztát nem szabad adni nekik, mert túl vizes és hasmenést kaphatnak.

  :)
   
 4. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  szia tájdi a mi nimfánk hasonlít arra ami a képen van de nem tudjuk a nemét és még csak 2 hete vásároltuk.elég érdekes dolgokat írtál róla mert a miénk is lépeget jobbra balra de ő magának csipog is hozzá.a pici lányom 2 éves de ha repül akkor fél tőle.de egyébként a kicsi szép érthetően beszél és reggelente mondja a papagájnak hogy szia pityu.meg hogy egyél pityuka.tehát szereti csak megkell szoknia
   
 5. tájdi

  tájdi Állandó Tag

  Szia!

  Biztos egy idő után már nem fog félni kislánykád sem, csak fura neki, hogy olyan hirtelen röppen, mozdul. Nagyon jó barátok lesznek, majd meglátod. Régen az én gyerkőceim még a verébtől is megriadtak.
  Aztán olyan aranyosak voltak, ahogy a papagáj adogatta fiacskámnak az apró legó figurákat, együtt játszogattak a földön.
  Látod, már táncolgat is a madarad zene nélkül is. De ha zenét hall, egy idő után rögtön ezt fogja tenni, közben még bólogat is a fejével.
  Ha megszelidül, szépen kézhez is szokik, óvatosan kell a hasa aljához közelíteni az ujjakkal és ráll a kézre. Aztán már majd alig várja, hogy kivegyétek és boldogan röpköd, vállatokra ül.
  És szépen megjegyzi magától a sokat hallott szavakat.

  Mi sem tudtuk, hogy milyen nemű az első madarunk. Fiúnak mondták, aztán egy idő után tojt egy tojást, akkor eldőlt a neme és gyorsan vettünk hozzá párt is. És nemsokára költöttek.
  Sok örömetek lesz benne, de most még neki is szoknia kell benneteket.
   
 6. ancsa0221

  ancsa0221 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Nekem is volt papagájom. Mindég tiszta géppairt tettem alá, amit előszeretettel csipkedett össze. Azért meg lehetett szeretni, együtt ölvastunk - ill. én olvastam ő csipkedte a konyv lapjait. Azutá egyszer kierpült az ablak nyiláson. Sokáig nem felejtettem el. Egyébként nekem semmit nem beszét.
   
 7. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  2 napja nem jön ki a papagájunk nem tudja valaki hogy miért?pedig a kalitka nyitva volt
   
 8. tájdi

  tájdi Állandó Tag

  ne aggódj Nesszi! Ha nem gubbaszt, nem borzolt a tolla, nem kedvetlen, eszik, iszik rendesen, akkor semmi baja, csak türelem. ;) Még meg kell szoknia sokmindent, talán valami nem tetszett neki a kintlétben. Nem kell semmit erőltetni, majd magától kiszáll.
   
 9. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  enni eszik reggel szokott úgy ki nézni mint egy szőrős kis labda ahogy felborzolja a tollait.de amúgy semmi baja.sokszor gondolkodom,hogy papagájt vettünk -e vagy majmot mert dettora úgy makog sokszor mint a majom.
   
 10. babucs

  babucs Állandó Tag

  Szia nesszi!

  Ne aggódj, van úgy, hogy a mienk is bent ücsörög a helyén, pedig nyitva van az ajtaja. Odabent biztonságban érzi magát.
  Nálunk a madár, ha kijön, vagy az egyik szék támlájára ül, a középpontba, hogy onnan mindenkit jól láthasson, vagy felszáll a konyhaszerkény tetejére, ahonnan rendszerint elzavarom. Vagy a kalitkája tetején ücsörög, de azt nem nagyon szereti, gondolom a hideg, vékony fémen nem jó kapaszkodnia.
   
 11. Danton55

  Danton55 Állandó Tag

  Azért borzolja magát, mert reggelente hűvös van, és így fűt :DDDD Majd kijön magától is, de most még a ketrec az egyetlen hely, ami ismert a számára, és képzeld el, hogy kijön egy nagy szobába... talán még életében nem volt ekkora szabad térben. Szoknia kell. ^^

  Tájdi: nagyon cuki a képen, emlékeztet Alfrédra :)

  Közben én is gondolkozom, hogy legközelebb milyen papagájom legyen (otthon megint sikeresen kieresztették tavasszal Nyjaszkát....) Eddig csak nimfánk meg hullámos papagájunk volt, kíváncsi lennék, hogy más fajtákkal milyen tapasztalatok vannak :)
   
 12. tájdi

  tájdi Állandó Tag

  Szia Danton!

  Jaj, én egy arát szeretnék nagyon. Egyszer láttam a tv-ben egyet, annyit beszélt, hogy csuda, nagyon mókás volt. De azt hiszem, rémesen drága.:(
   
 13. angyalkám

  angyalkám Állandó Tag

  14 évig volt papagájunk, sajnos megöregettek és elpusztultak, sajnáltuk őket. Most a fiaméknek van 2 papijuk és 2 kanáriuk, /de gyerrekük az nincs!!/
   
 14. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  köszönöm nektek hogy ilyen sokat segítetek mindenkinek örök hála
   
 15. babucs

  babucs Állandó Tag

  az enyém jákó. ugyanúgy viselkedik, mint más fajták. pl. néha ő is megfürdik, de azt nem szereti, ha én spriccelem. egyik kedvence a meggyes cerbona, de szereti az almát, szőlőt, mogyorót, sőt még a csirkecsontot is megeszi.
   
 16. Danton55

  Danton55 Állandó Tag

  Én is gondolkozom egy jákón, de persze előtte alaposan ráspórolok :) Szerencsére egy régi gimis csoporttársam apukája állatorvos, ő meg papagájtenyésztéssel foglalkozik, és sok másik tenyésztővel kapcsolatban áll, így van választék bőven, csak döntenem kéne majd egyszer :D Tájdi neked is ajánlom, nagyon sok honlap található, ahol a tenyésztők megadják az adataikat :)

  nesszi01: erre valók a fórumok :)
   
 17. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  az mi lökött papagájunk még mindig nem hajlandó kijönni már lassan egy hete.csak eszik meg eszik meg csiripel.az az érzésem hogy ellustult
   
 18. Danton55

  Danton55 Állandó Tag

  Légy türelmes. Nekünk minden papagájunkhoz igazából egy teljes év kellett, mire kiderült, hogy mennyire lesz szelíd (az összes az volt, kivéve az utolsót, nem tudom miért, de ő 7 év alatt sem szeretett meg minket...)

  Egy másik tipp: ha nagyon csípős hangulatban volt a jószágunk, akkor volt egy "rongy" (kicsi konyharuha), és azzal fogtuk meg, hogy azt csípje és ne minket, ugyanakkor nem sérül meg tőle. Igen hasznos eszköz, ha komisz hangulatban van :)
   
 19. nesszi01

  nesszi01 Állandó Tag

  hát a mi papagájunk evős hangulatba van egyfolytában
   
 20. Danton55

  Danton55 Állandó Tag

  Majd megszelídül meglátod :D Csak ne 2 nap alatt várd a csodát. Egyszer csak észre sem fogod venni, és már nincs tele a kezed csípésekkel. Ha belegondolok, hogy Alfréd mennyire imádott mindenkit, de hogy az elején, milyen Csípős volt! De ez határozott jellemre utal, és később megtanulja azt is, hogy csak "ellenségen" szabad használnia. Nyjaszka trükkösebb volt, ő nagyon is tudta, hogy otthon nekem van az egyik legérzékenyebb bőröm a családban. A tesóm meg apum kezét meg se próbálta csípni, tudta, hogy semmi hatása nem lenne, de engem végig kényeztettet :) De nála is rohamosan gyorsan kialakult, hogy van a gyengéd csípése, amikor csak a csőrébe veszi a bőrömet, és igazából nem fáj, meg semmi, csak jelzi, hogy nem tetszik neki valami.
   

Megosztás