papagájokról

nesszi01 témája a 'Állatok' fórumban , 2007 Szeptember 14.

 1. janotutu

  janotutu Állandó Tag

  Szia!
  Valószínűleg ásványi anyag, főleg mészhiány okozhatja a pusztulást. Olyankor is előfordul ha túl fiatal a madár. Adjál a madaraknak sepiát (madárüzletben kapható). Ez folyamatosan legyen a kalitkájukban.
  Ha már gubbaszt a madár, meleg helyre kell vinni, (legjobb ha infralámpát teszünk fölé) óvatosan megfogni és pár csepp paraffinolajat kell cseppenteni a végbélnyílásába, majd nedves ruhával le kell takarni a kalitkát. Ez általában be szokott válni.
  Megelőzésre pedig a költési szezon előtt a mageleségre néhány csepp csukamájolajat kell cseppenteni.
   
 2. barby1214

  barby1214 Új tag

  Nekem hullámos papagájom van, és nagyon imádom őket.
   
 3. almatan

  almatan Állandó Tag

  Mire gondolsz? Milyen fajta?
   
 4. almatan

  almatan Állandó Tag

  Rossz hírem van: sehogy. Én még nem láttam szobatiszta papagájt, pedig volt jákóm is, az nagyon okos, de ez neki sem ment.
   
 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Beszélő papagáj


  Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti azt, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a "hangzó világ kaméleonjai". A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját.


  Kokó, a négy éves jákópapagáj tojó rendszerint üdvözli látogatóit. Közép-Afrikában ezeket a madarakat ősidők óta úgy hívják: „pampakaj", ami annyit tesz: fecsegő, locsogó. Kokó tehát genetikailag kódolt dolgát teszi, ha egész nap be nem áll a csőre. Ehhez a mutatványhoz azonban nem csupán hangutánzó képesség, hanem magas fokú intelligencia is szükséges. Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a „hangzó világ kaméleonjai„ . A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját.

  Az etológusok, vagyis az állati viselkedés kutatói már a múlt században is nagy figyelmet szenteltek a beszélő állatoknak. Ezidőtájt a természettudomány a papagájbeszédről úgy vélekedett, hogy az nem más, mint a madarak társas ösztönének megnyilvánulása. Ezek az állatok ugyanis természetes élőhelyükön nagy- harminc-ötven egyedet számláló közösségekben élnek.

  A papagájok társasági lények

  Ugyan anatómiája lehetővé teszi a vokális beszédet, természetes élőhelyén meg sem fordulna a fejében, hogy emberi nyelven csacsogjon. Ehelyett a vadon más állatfajainak hangját utánozza. Ezeket aztán rendre beleszövi énekébe. Igyekezete érthető: egy hím annál kelendőbb a tojók körében, minél több nyelven beszél, azaz minél színesebben dalol.

  Beszélni csak látszólag egyszerű!

  Ám valójában a feladat meglehetősen összetett. Egyedül olyan élőlény képes rá, amelynél hangutánzó képesség, a társas ösztön, illetve a magas fokú intelligencia együtt van jelen. Emberi hangon megszólalni ezért kizárólag a varjúfélék néhány faja képes.

  Ebbe a családba tartoznak a papagájok vagy hazai beszélő madarunk, a szajkó. Az utánzó papagáj ugyan manapság kiszorulni látszik a cirkuszi porondokról, ám tenyésztők szerint az attrakció vonzereje nem csökken. A faj igazán elkötelezett barátai azt mondják: a papagáj olyan, mintha kis emberke lenne kalitkában. Csak néha kedvesebb. És emberibb.
   

  Csatolt fájlok:

 6. tasunko2

  tasunko2 Állandó Tag

  Hullámos papagájaim voltak, imádtam őket!
  Szobatisztaságra nem tudod nevelni őket, esetleg csak egyes kakadu fajokat.
   
 7. Lyrical0316

  Lyrical0316 Új tag

  Meddig él a nimfa ?
   
 8. YAMAHA150

  YAMAHA150 Új tag

  sziasztok van egy kis gondom . van egy ninfa papagájom igen hullajtja a tollát mi lehet vele? . elöre is köszi
   
 9. Sukhoi27

  Sukhoi27 Új tag

  Nagyon úgy tűnik, hogy valamilyen betegség. Még lehet az is gond, ha egyedül érzi magát vagy más miatt idegeskedik. Nekem 2 nimfa papagájom van kb: 3 éve és nem volt ilyen gondom. Ezek mondjuk kézhez szoktatott állatok.
   
 10. vyca82

  vyca82 Állandó Tag

  Sziasztok nesszi01 vagyok nagyon sokáig elmaradtam de most újra itt vagyok és újra papgáj gazdi lettem természetesen ismét nimfáké :)
   
 11. Biseka

  Biseka Állandó Tag

  A madarak, még a lakásban tartottak is, évente 2x vedlenek, tavasszal és ősszel. Lehet, hogy attól hullajtja tollait.
  Üdv : Biseka
   
 12. Dél Zsóka

  Dél Zsóka Új tag

  Szép estét ! Nekem hullámosom van, de eszméletlen. A páromat szó szerint ki nem állhatja. A héten a szomszédban volt, mert mi nyaraltunk. Vérig van sértődve.
   
 13. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Papagájtestvérek,akik nagyon szeretik egymást.

   
 14. Szia!
  A hugoméknak 25 évig élt, igaz az utolsó néhány évben már nem ment neki a repülés. De megoldotta. Gyalogolva bárhová eljutott a házban.
   
 15. Stressz is okozhat tollhullást, vagy súlyos vitamin hiány. Mennyire hullik? Vannak kopasz foltjai?
   

Megosztás