Pattogtatós portrék a buborékgyilkos kanadaitól

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
bradley_hart_3.jpg

Bizonyára alig akad olyan ember, aki még nem esett neki egy érintetlen légpárnás fóliának, perceket töltve azzal, hogy annak valamennyi buborékjából precízen kisajtolja a levegőt és jókat szórakozzon utánozhatatlan, pattogó hangján.


A buborékfóliában pont az zseniális, hogy eredeti funkcióján túllépve, nem pusztán kiváló védelmet biztosít a benne lévő tárgynak, hanem gyerekes, de vitathatatlanul remek örömforrást és egyfajta feszültség levezetést kínál speciális tulajdonságának köszönhetően. A közismert csomagolóanyag már a művészvilágba is betörni látszik, a kanadai Brandley Hartnak köszönhetően.


Hart maga is szenvedélyes „pattogtató”, azonban a buborékok gyilkolászása helyett most más célra pécézte ki kedvenc anyagát; a fóliát használta fel arra, hogy az egyedi portréi alapanyaga legyen. A pepecselős munkafolyamat során a művész minden kis dudorba, egyesével fecskendezte bele a festéket, hogy aztán az apró darabokból összeálljon maga az arckép.


A képek zsenialitása abban rejlik, hogy a külön-külön kiszínezett buborékok együtt olyan hatást keltenek, mintha a portré pixelekből állna, melyek közismerten egyik legjellemzőbb építőkövei mai digitális világunknak. Az apró kis pontok ott vannak a számítógépeken, telefonokon, fényképezőgépeken; bárhova nézünk, mindenhol pixeles képek serege néz vissza ránk. A művész ezzel az egyszerű technikával olyan hatást ért el, amilyenre csak népszerű, digitális kütyüjeink képesek.


A választott felület egyfajta szimbolikus jelentést is magában hordoz: megindító a gondolat, hogy szerettünk képét egy olyan anyagba fecskendezzük bele, melynek buborékos alkotórészei a védelmet és biztonságot szolgálják.
 

Ösvénytaposó

Állandó Tag
Állandó Tag
A buborék művek elkészítésére minden bizonnyal csak birkatürelmű és kötélidegzetű, afféle "csendes őrült" típusú emberek alkalmasak. Ebből adódóan én meg sem meg sem próbálkozom vele. Amúgy, tényleg érdekes és mutatós, amikor elkészült.
 
Oldal tetejére