Hírek Pedofilnak nevezte a Google, százhetvenmilliós kártérítést kapott

Ötszázezer dollárt ítélt meg egy kanadai bíróság egy üzletembernek, aki hiába próbált eltávolíttatni a világ legnépszerűbb keresőjéből egy weboldalt, amely szerint a nyolcvanas években gyerekeket molesztált.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a pert indító férfi egy "ismert üzletember" Kanadában és az Egyesült Államokban, aki "egykor a kereskedelmi ingatlanközvetítés csúcsán állt", ám a nevét az ítéletet követő negyvenöt napban nem lehet nyilvánosságra hozni. A férfi tizenhat éve, 2007-ben keresett rá a saját nevére a Google-ben, miután több potenciális ügyfele visszalépett a vele való szerződéstől, hiába zajlottak jól a megbeszéléseik,

és talált egy cikket, amely szerint 1984-ben elítélték kiskorú molesztálása miatt.
A weboldal tulajdonosa nem volt hajlandó eltávolítani az írást, illetve arra kérte az áldozatot, hogy bizonyítsa be, hogy nem vádolták meg soha ilyen bűncselekménnyel, ami az ügyben most eljáró bíró szerint a "bizonyítási teher kafkai megfordítása".

Az áldozat ráadásul bírósági úton sem tudta töröltetni a bejegyzést, mert Kanadában azt csak az első olvasás utáni egy évben tehette volna meg. Ezért végül úgy döntött, hogy inkább a Google-höz fordul, hogy ne találjanak rá az internetezők a rágalmazó weboldalra.

A cég volt, hogy együttműködött vele, ám ahogyan újra és újra felbukkant a keresőjükben az oldal, egy idő után arra hivatkoztak, hogy az amerikai kommunikációs törvény 230. paragrafusa miatt nem kötelezhetőek annak az eltávolítására, egy szabadkereskedelmi egyezmény miatt még Kanadában sem.

A 230. paragrafus az a kilencvenes években született, a szolgáltatóknak védettséget biztosító passzus, ami szerint a posztoló felelős az általa egy internetes fórumon, közösségi oldalon megosztottakért, és nem a platform maga.

A bíró nem értett egyet a Google érvelésével, de azzal sem, hogy meg kéne bírságolnia a céget, hiszen szerinte tévedtek ugyan, ám jóhiszeműen jártak el az ügyben. Így végül nem ítélte meg a férfi által kért hatmillió dolláros bírságot és kártérítést, de félmillió dolláros erkölcsi sérülés megtérítésére kötelezte a keresőóriást, mert szerinte az, ahogyan a felperes próbálta megőrizni, illetve helyreállítani a reputációját a huzavona során, valódi rémálmot testesített meg. Azok, akik szeretnék magukat eltávolíttatni a keresési találatok listájáról a Google-nél, ezt az űrlapot kell, hogy kitöltsék.

Pőcze Balázs

1682483217741.png
 
Mondja a gugli, ami a többek között a gyerekek megrontása, megcsonkítása ellen tiltakozó youtube-erek demonetizálásával, illetve törlésével "harcol" a gyerekekért... Ellenben a nyilvánvalóan elmebeteg ragadozók szabadon onthatják a szennyet.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!

Statisztikák

Témák
37,877
Üzenet
4,733,607
Tagok
611,046
Legújabb tagunk
PhilipKen
Oldal tetejére