Hírek Pert nyertünk első fokon a több száz milliárdért vásárolt lélegeztetőgépek viszonteladása ügyében

A javunkra döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indítottunk. Így egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az EMMI-nek azt követően, hogy a magyar állam túllépve az egészségügyi kapacitások, és az észszerűség szabta határokat, nem kevesebb, mint 300 milliárd forintért vásárolt össze több mint 17 ezer készüléket.


A bevásárlást követően, miután a beszerzett eszközök nagy része raktárban porosodott és a túlvásárlás ténye a kormánynak is feltűnt, az EMMI kapta feladatául, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon. A Transparency International Magyarország közérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a továbbértékesítésekre vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordultunk. A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az EMMI nem titkolhatja az adatokat.


Egyebek mellett kiderülhet, hogy a vonatkozó kormányhatározat alapján pontosan mennyi eszköztől sikerült megválni és mekkora összegért, mely szervezet vagy cég végzi az értékesítést, valamint arra is, hogy a viszonteladást végző céget milyen eljárásban és feltételek mentén választották ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között egy vonatkozó alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította.


Emellett az EMMI alperesként azzal igyekezett elhajolni a számára kellemetlen feladat elől, hogy a tárca szerint nem kötelessége a lélegeztetőgépek viszonteladásáról szóló adatok összegyűjtése és rendszerezése, így ilyen formában nem is kötelezhető azok kiadására. A bíróság azonban a továbbértékesítésről szóló kormányhatározat vonatkozó pontjai alapján megállapította, hogy igenis az EMMI feladata volt az érintett lélegeztetőgépek tételes összeírása, így arról pontos listákkal kell rendelkeznie. Ahogy a bíróság az elsőfokú ítéletében fogalmaz: “az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”. A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint tehát a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia számunkra.


A Transparency International Magyarország egy másik pert is indított tavaly ősszel a túlméretezett lélegeztetőgép-beszerzés ügyében, miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium megtagadta az igénylésünkre való válaszadást. Abban az eljárásban annak próbálunk utánajárni, hogy miként költhette el a magyar állam a 300 milliárdos összköltség több mint felét, 180 milliárd forintot arra, hogy egyetlen, maláj érdekeltségű cégen keresztül szerezzen be több mint hatezer lélegeztetőgépet. A tárcától egyebek mellett azt próbáltuk megtudakolni, hogy miként ellenőrizték, hogy a maláj cég teljesíti-e a beszállítókra vonatkozó átláthatósági követelményeket, illetve miért fordulhatott elő az, hogy a magyar kormány nem is ennek a cégnek, hanem másoknak fizette ki a lélegeztetőgépek árát. Ebben az eljárásban még várjuk a bíróság remélhetőleg számunkra kedvező döntését.

1650633593641.png
 
Sajnos a döntések , ítéletek akkor születnek és akkora nyilvánosságot kapnak hogy már érdektelenségbe fullnak.
Azokhoz nem jutnak el akik e hír hallatán meglepődnének mert ők még most is álomvilágban élnek az állam jósága szempontjából.
 
Ez nagyon jó hír. Az állammal szemben nehezen lehet eredményt elérni, az ember időnként úgy érzi egyeseknek mindent lehet, következmények nélkül.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!
Keresem a régi apáczais betűhívóképeket (2002-2003 környéke). Esetleg valakinek megvan scannelve, vagy be tudná nekem scannelni?
Nagyon köszönöm előre is :)

(Tudom, hogy a mostani fent van, de nekem jobban tetszik a régi)
VasMacsi wrote on Animya's profile.
Szia! Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt és munkát fektettél a Lara Adrian sorozat 9. részének fordításába! A fordítóprogrammal készült verziók olvasása inkább bosszúságot, mint örömet okoz. Szóval, ha van rá indíttatásod, ne fogd vissza magad és fordítsd le a további részeket is. Velem együtt sokaknak okoznál vele örömöt! Minden jót kívánok!
Sziasztok!
Keresem Széplaki Erzsébet szövegértést fejlesztő gyakorlatok 5-öt. Esetleg megvan valakinek? Előre is köszönöm.
ametiszt99 wrote on Ajuda67's profile.
Szia
Szeretném megkérdezni,hogy abbahagytad a Hallhatatlan Őrzők fordítását?Jó lenne pedig Cliff történetét elolvasni.Ez a történet nekem nagyon hiányzik.Köszi

Statisztikák

Témák
37,551
Üzenet
4,647,865
Tagok
606,011
Legújabb tagunk
Pásztor Judita
Oldal tetejére