Pingvinmánia

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
<o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype><st1><st1:city>I.Aptenodytes</st1:city> <st1:state>Az</st1:state></st1> Aptenodytes a madarak osztályának a pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába tartozó nem.
A két legnagyobb pingvin faj tartozik ebbe a nemzetségbe. Nagyságuk 90–100 cm, de ettől eltekintve is hosszú, karcsú csőrükkel is különböznek a többi pingvinektől.
A nembe az alábbi fajok tartoznak.
1. királypingvin vagy óriáspingvin (Aptenodytes patagonicus)<o></o>
2. császárpingvin (Aptenodytes forsteri)
Csaszarpingvin.-1-jpg.jpg

Császárpingvin.<o>
</o>
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A királypingvin, más néven óriáspingvin (Aptenodytes patagonicus) a madarak osztályának a pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása<o></o>
A déli tengereken és az Antarktiszon honos.<o></o>
Alfajai <o></o>
* Aptenodytes patagonicus halli
* Aptenodytes patagonicus patagonicus
Megjelenése <o></o>
A legnagyobb pingvinek közé tartozik, kifejlett példányai a 90 centimétert is elérik. Fekete fejének mind a két oldalán a fültájékon ovális, élénksárga foltja van, amely lefelé és előre keskeny, hátul feketeszegélyű szalagban folytatódik. Hátuk sötét, hasuk világos, ami a vízben megnehezíti, hogy meglássák őket.
Életmódja <o></o>
A szárazföldön sután mozgó madár, a vízben szinte repül. Több méter mélyre is lemerül halakból álló táplálékáért.
Szaporodása <o></o>
Egy tojást tojik, melyet a lábán tart és egy bőrredővel takar el. A kikelt fiókának barna színű a tollazata.<o></o>
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
Csaszarpingvin-3.jpg


Császárpingvin
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CJudit%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Életmódja <o></o>
Hallal, krillel, planktonokkal, tintahallal táplálkoznak, élelmüket a tengerből szerzik. Tócsákból, tavakból isznak, vagy egyszerűen megeszik a havat. Ám ez legtöbbször nem fedezi vízszükségletüket, így a tengervizet kell meginniuk. Azonban a pingvinek veséje az emberéhez hasonlóan nem képes arra, hogy megfelelő mennyiségű sót válasszon ki, ezért náluk is kifejlődtek azok a sómirigyek, amelyek sok más tengeri madárnál is megtalálhatók. A sómirigyek a csőrükben, a szemük felett találhatóak, melyekkel kiszűrik a tengervíz sómennyiségének nagy részét. A só később a csőrükben elhelyezkedő orrnyílásokon kiürül. A pingvinek sómirigyei kifejezetten hatékonyak, mert 1 l tengervízből 3 dl édesvizet nyernek.A pingvinek emiatt takarékoskodnak a vízzel, ami abból látható, hogy húgysavat ürítenek, ami anyagcseréjük pépes, kevés vizű, fehér, koncentrált végterméke, valamint nem izzadnak. Akár 20 évig is élhetnek. Természetes ellenségeik a leopárdfókák, és elefántfókák, valamint a kardszárnyú delfin. Az emberek már évtizedek óta vadásszák őket zsírjukért, és mivel elrepülni nem tudnak előlük, könnyű prédák lehetnek.
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
Szaporodása <O></O>
Az ivarérettséget 3–6 éves korban éri el. Az egész életükben együttmaradó párok sajátos mozgások, hajlongások és hangos rikoltozás révén ismerik fel egymást a kavargó forgatagban. A nőstény június közepén tojja le egyetlen, körte alakú tojását, amit azután a rendkívül óvatos apa vesz át, mert a tojók a vízhez indulnak táplálékért át a jégmezőkön, olyan helyre, ahol nincs befagyva az óceán. Az ott maradt hímek a kb. félkilós tojást a lábukon egyensúlyozzák az ott található bőrredőbe burkolva, ami védi a tojást a jeges hideg ellen. A hímek két hónapig – május és június ideje alatt (ez az Antarktiszon a tél ideje) – nem vesznek magukhoz táplálékot, esetleg néha egy kis havat csipegetnek fel. A vastag zsírrétegnek kettős szerepe van: a melegítés, és a táplálék tartalékolása. Ha nagy hóvihar tombol, a pingvinek szoros csoportba tömörülnek. Fekete hátukat a nap felé fordítják (már ha van nap), az jobban felveszi a meleget. A csoportban sokszor több ezer hím összebújva védekezik a hideg ellen. A pingvinek mozgásban vannak, cserélgetik a szélen állókat, így mindig más kerül a hideghez legközelebb, a kör szélére, és más a melegbe, a széltől, hidegtől védett közepébe. Ott a meleg a 26–35 °C-ot is elérheti. Két hónap alatt a hímek testsúlya a felére csökken. A jelentős lesoványodást csak akkor venni észre, amikor a tojó visszatér: látszik, mennyivel „karcsúbb” a hím. A visszatérő tojó átveszi a tojást, amelyből nemsokára kikel a fióka. Amikor átveszik a tojásokat, mindkét félnek ügyesnek kell lennie: ha a tojás túl sokat kint marad a szabad levegőn, hamar lehűl, a héja megreped, és a benne lévő fióka elpusztul. A hímek a tojás átadása után elindulnak a vízhez, hogy táplálkozzanak, de a leromlott állapota miatt nem mindegyik ér oda. Ekkorra a jégmező megolvad. Ez után közösen etetik és vigyáznak a fiókákra – nyolc hétig. A szülők hangja alapján találják meg a kis pingvint, ugyanis azok szorosan összebújnak, ha a szülők távol vannak. A fiókák közben lassanként levedlik pihetollukat, és a kifejlett példányokra jellemző vízlepergető tollazat jelenik meg rajtuk. A fiókáknak ekkor már nem kell sokat vándorolniuk a jégmezőn a tengerig.
Csaszarpingvin.6jpg.jpg
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekesség<o></o>
I. Az Antarktisz jegét helyenként sötétre festő pingvinürülék az űrből is kivehető, ami segíthet abban, hogy pontosabb képet kapjunk Földünk legnagyobb pinvinjei, a császárpingvinek elterjedéséről. Az embertelen időjárási viszonyok miatt a biológusok nehezen tudják megfigyelni a császárpingvinek költését és feltérképezni a költés helyét. Ám a pingvintelepekről a vörösesbarna ürüléküktől szennyezett jég is árulkodik.
A pingvinguánó által hagyott nyomok akkorák, hogy míg maguk a madarak nem, az ürülékük a műholdfelvételeken is jól kivehető.
II. A császárpingvin 265 méteres mélységig is le tud merülni, és 18 percig is a víz alatt marad - tovább, mint bármely más madárfaj. # A költési szezonban a hím néha márciustól júniusig semmit sem eszik, összesen tehát 110-115 napon keresztül éhezik. # A császárpingvin kitartó gyalogló. Némely kolónia, mint például a Hope-szigeti, 300 km távolságban van a parttól.# A többi, röpképes madárral ellentétben a császárpingvin csontjaiban nincsenek légzsákok. Ez is oka annak, hogy nem kerül számára nagy erőfeszítésbe, hogy a víz alatt maradjon.# A császárpingvin a szárazföldön esetlennek látszik, a sima, jeges meredélyeken viszont hasra fekve, könnyedséggel szánkázik a mélybe.Bár ma több mint 150 000 párról tudunk, a sarki tengerek további szennyeződése veszélyezteti életbenmaradásukat.
A művészetben <o></o>
Az antarktiszi császárpingvinek hosszú és veszélyes vándorlását a költőhely és a tenger közt dolgozza fel Luc Jacquet 2005-ben bemutatott Oscar-díjas dokumentumfilmje, a Pingvinek vándorlása. Hasonló környezetben játszódik, de a könnyed szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt a Táncoló talpak, amely egy 2006-os, szintén Oscar-díjas számítógépanimációs film.
photo-19.jpg



Csaszarpingvin11.jpg



Csaszarpingvin.9jpg.jpg
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
<OBJECT id=ieooui classid=clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D></OBJECT><STYLE> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </STYLE>Táncoló talpak
(Happy Feet, 2006)
<O></O>
A film az Antarktisz mélyére kalauzol el, a pingvinek világába. Itt <?xml:namespace prefix = st1 /><st1:city><ST1>minden</ST1> </st1:city>az éneklésről szól, hiszen a pingvinek dallal csábítják szerelemre a partnerüket. Itt születik egy pingvin, aki nem tud énekelni. Ő Mumble, <st1:city><ST1>Memphis</ST1> </st1:city>és Norma Jean fia, aki úgy tűnik, a legszörnyűbb énekes a világon... viszont, mint az hamar bebizonyosodik, kiemelkedően nagyszerű táncos.

Nemzet: amerikai, ausztrál
Stílus: családi, animációs, kaland, vígjáték
Hossz: 87 perc
Rendezte: George Miller<O></O>
Szereplők: Elijah Wood, Robin Williams, Brittany Murphy, Hugh Jackman,
Nicole Kidman.


<O></O>
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
<o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype><o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h1 {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0in; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0in; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:1; font-size:24.0pt; font-family:"Times New Roman";} h2 {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0in; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0in; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:2; font-size:18.0pt; font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} di</style> Madagaszkár
<st1:country-region><st1>Madagascar</st1> </st1:country-region>2005

<o></o>
Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Melman, a zsiráf és Gloria, a víziló egész eddigi életüket kellemes fogságban töltötték, pazar étkek közt, zöldövezeti környezetben a New York-i Central Park állatkertjében. Ám Martynak az elég jó sem elég jó, hagyja, hogy úrrá legyen rajta a kíváncsiság, és néhány rendkívüli pingvin segítségével megszökik, hogy felfedezze a külvilágot, ami annyira hiányzik neki. Barátai döbbenten állnak másnap reggel Marty hűlt helyénél, és kitörnek az állatkertből, hogy visszahozzák a zebrát, mielőtt még bárki rájönne, hogy eltűnt. Ám egy metróban bóklászó oroszlán, zsiráf és víziló még New Yorkban is kelt némi feltűnést. Alex, Melman és Gloria a Központi Pályaudvaron akadnak rá Martyra, de mielőtt felszállhatnának a hazafelé tartó metróra, elkábítják, elfogják, bedobozolják és egy Afrika felé tartó hajóra pakolják őket a jó szándékú emberek, akik úgy gondolják, hogy megmentik az állatokat a nagyvárosi élet stresszétől. Amikor a cselszövő pingvinek megrongálják a hajót, hőseink Madagaszkár egzotikus szigetének partján találják magukat...

Nemzet: amerikai
Stílus: animációs, vígjáték, családi
Hossz: 80 perc
Rendezte: Eric Darnell, Tom McGrath.
Szereplők: Ben Stiller (Alex, az oroszlán), Chris Rock (Marty, a zebra), David
Schwimmer (Melman, a zsiráf)<o></o>
<o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype><o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]-->

Madagaszkár 2. - Az elveszett sziget
<st1:country-region><st1>Madagascar</st1></st1:country-region>: Escape 2 <st1>Africa</st1>, 2008

<o></o>
Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Melman, a zsiráf, Gloria, a víziló, no meg a riszálós Julien király, Maurice, valamint a katonás pingvinek is Madagaszkár távoli partjaira vetődtek New York-ból. Most olyan őrült ötlettel állnak elő, ami akár még be is válhat. A pingvinek katonás precizitással helyrepofoztak egy régi repülőgéproncs-féleséget. A díszes kompánia a levegőbe emelkedik - és ott is marad egy darabig. Épp csak annyi ideig, ami elegendő ahhoz, hogy eljussanak a legvadabb helyre, Afrika kies szavannáira, ahol állatkerti barátaink első ízben találkozhatnak szabadon élő társaikkal. Miközben a gyökereiket keresik, hamar rájönnek, hogy mi is a különbség a betondzsungel és az afrikai vadon között. A régen látott rokonok, a romantikus vetélytársak és az ármánykodó vadászok ellenére is úgy tűnik, hogy Afrika nagyon "tutkeráj" hely... de vajon jobb, mint hőseink otthona a Central Parkban?
Nemzet: amerikai
Stílus: animációs, családi, vígjáték
Rendezők: Eric Darnell, Tom McGrath
Szinkronhangok: Ben Stiller, Sacha Baron Cohen, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Chris Rock, Andy Richter, Cedric the Entertainer
 

dittas

Állandó Tag
Állandó Tag
Merry Madagascar-új rajzfilm
Hamarosan itt a karácsony, és ahogy az ilyenkor lenni szokott a filmesek valami különlegességgel próbálnak kedveskedni a nézőknek. A Dreamworks stábja is így tesz, az ünnep alkalmából elkészítették a Merry Madagascart, mely természetesen a Madagascar rajzfilm alapjaira építkezik. Nem ez az első ilyen filmjük, tavaly a pingvinek karácsonyát láthattuk. Ezúttal viszont minden karakter szerepet kapott, a helyszín pedig mi más is lehetne, mint Madagascar szigete. Főhőseink épp a karácsonyt szeretnék valami jó kis bulival megünnepelni, ám a fosszák ezúttal is keresztbe tesznek nekik. Egy sajnálatos félreértés miatt sikeresen lelövik a télapó szánját, s piros ruhás barátunk a zuhanáskor elszenvedett fejsérüléstől amnéziás lesz. Így a négy jó barát és persze a pingvinek feladata, hogy kihordják az ajándékokat. Ebből aztán sok móka és poén kerekedik, de végül a küldetés sikeresen zárul.
 

cicus12

Állandó Tag
Állandó Tag
3165.jpg



funny_penguin_ad32890n.jpg


23725075_pingvin_antarkticheskiy.jpg


penguin05.jpg


87330.gif


tn_aid7838_20090910013630_130.jpeg


<TABLE style="PADDING-LEFT: 10px" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD width="100%" colSpan=3></TD></TR><TR><TD width="1%"></TD><TD style="PADDING-LEFT: 10px; PADDING-RIGHT: 10px" width="98%">
Nature-Photography-05.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>

20080715magellanp.jpg


279pingetet-med.jpg


fotozz_135791.jpg
 
Oldal tetejére