Pokoli kínokat okozott az első, „humánusnak” szánt villamosszékes kivégzés

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 7.

Melitta - 2017 Augusztus 7, 14:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  „Mostantól egy magasabb rendű civilizációban fogunk élni” – jelentette ki elégedetten Dr. Alfred P. Southwick, az áramütéssel történő kivégzés ötletgazdája az első, villamosszék által a másvilágra küldött elítélt, William Kemmler halála után.

  Bár az élettársát fejszével meggyilkoló Kemmler az első, 17 másodperces kísérlet után eszméletét vesztette, még életben volt. A generátort újratöltötték. A második, 2000 voltos áramütés már halálos volt. Az elítélt bőre alatt található véredények szétrobbantak, teste pedig lángra kapott. A kivégzőteremben égett hús szaga terjengett. Az elviselhetetlen szagban többen is hányingerrel küszködve próbálták elhagyni a termet. Bár a villamosszék alkalmazásával egy addigiaknál humánusabb kivégzési módszert kívántak bevezetni, Kemmler 1890. augusztus 6-án óriási kínok között lehelte ki a lelkét.


  A villamosszékben történő kivégzést Dr. Alfred P. Southwick fogorvos javasolta 1881-ben, miután szemtanúja volt, hogyan ütött agyon az áram egy erősen ittas idős urat anélkül, hogy szenvedett volna. New York kormányzata 1886-ban állította fel azt a bizottságot, amely a kíméletesnek szánt kivégzési formát volt hivatott kidolgozni. A testület tagjai hároméves munkájuk során számos kivégzési módszert vettek számításba. Az élve megnyúzást és az élve eltemetést hamar elvetették, de a guillotine sokáig versenyben maradt.

  Végül a villamosszék győzött, amelynek megtervezésével a világhírű tudós, Thomas Edison munkatársát, Harold P. Brownt bízták meg. Az egyenáramot preferáló Edison ekkoriban vívta az „áramok háborúját” George Westinghouse-zal (valamint Nikola Teslával), aki a váltóáramra esküdött. Mivel Edison nem szerette volna, ha az ő nevével kötik össze a kivégzőeszközt, munkatársa a villamosszék kifejlesztésénél váltóáramot használt. Westinghouse ezután már hiába fogadta fel a legjobb ügyvédet Kellner védelmére, a halálos szerkezetet mindenki vele kapcsolta össze. A feltaláló-vállalkozó a kivégzés után csak annyit jegyzett meg: „Ennél még a fejsze is jobb lett volna!”

  A kudarc ellenére a villamosszéket hamarosan húsz amerikai államban vezették be, és egy ideig a legelterjedtebb kivégzési formának számított az Egyesült Államokban. Az 1980-as évek elejétől felváltotta a gázkamra és a méreginjekció, mára csak néhány államban választhatják az elítéltek. Ma már csupán Alabama, Florida, Dél-Karolina, Kentucky és Virginia állam büntetés-végrehajtási intézményeiben van jelen.

  Mult-kor

  kivegzes.jpg
   
  Georgina Bojana, Antal58 és CasaLoma kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 7.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A méreginjekció sem egy kéjhömpöly ahogy régebben olvastam róla....valamint az akasztás sem azonnali halál....
   Antal58 kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   "A véleményam a halálrol változatlan: vehemens ellene vagyok." (Woody Allen)
   Melitta és gumelig kedveli ezt.
  3. victorvacendak
   victorvacendak
   A fogorvosokkal vigyázni kell! Egyébként még jó, hogy a nyúzást meg az élve eltemetést elvetették, mint humánus módszert...

   Az injekció csak akkor gáz, ha valami műszaki hiba van. A statisztikák szerint kb. 2%-ban, és ez szinte mindig emberi mulasztás, vagyis a kivégzést végrehajtó személy hibája. De most az egész injekciós-biznisz kakában van, mert minden eddig használt szedáló szer gyártói "összefogtak" és letiltották a kivégzéses felhasználást. És mindez úgy robbant ki, hogy valaki elköhögte a szerek márkanevét (évtizedekig szagmai titok volt, hogy miket használnak), és a gyáraknak nem tetszett ez a negatív reklám (nem is beszélve arról, hogy a büntetésvégrehajtás a megrendeléskor betegek gyógyítására szánta a szert, vagyis megtévesztették a forgalmazókat. És most a a börtönök nem vehetnek szereket sem külföldről, sem amarikai gyártótól. Így aztán mindenféle alternatív szereket használnak, melyek néha nem érik el a szükséges szedációt. És akkor felébred az illető és üvölteni kezd.
   setni, vazonosito, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Tény, hogy az a gyilkos megérdemelte a halálbüntetést. De azt is el tudom képzelni, milyen megrázó volt ez az egész jelenet a végrehajtók előtt. A méreginjekció humánusabb, de bármilyen elvetemült is valaki, inkább elzárnám életfogytig, de az életét nem venném el.
   Ernoe és Melitta kedveli ezt.
  5. victorvacendak
   victorvacendak
   Nem is az a baj, hogy inhumánusra sikeredik a kivégzés, hanem, hogy az amerikai rendszerben mire odajut valaki, hogy kifektetik eltölt 10-15 évet a halálsoron, ami már önmagában elég komoly büntetés. Másrészt ugye az összes kivégzés kb. 10%-ról utólag kiderült, hogy ártatlant ölt meg az állam. És ez csak az a szám, amiről kiderül. Az emberjogi szervezetek szerint ennél jóval magasabb a szám!
  6. sidavoq
   sidavoq
   Én meg be sem zárnám, milyen sokat kell nekünk azért dolgoznunk hogy évtizedekig mindene meglegyen ott bennt, amit a különböző szervezetek megkövetelnek, előírnak.
   Elég lenne, ha megigérné hogy soha többet nem csinál ilyet, aztán mehetne a dolgára.
  7. Burgundii
   Burgundii
   Biblia világában, nincs megbocsájtása az embernek mások felé, akkor mit is tanít, ha nem azt hogy szeresd felebarátodat mint tenmagadat? hol a szeretet abban ki elköveti, és aki elkövetteti a bűnt?
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ugye most csak viccelsz ? Az ovi után már nem így működnek a dolgok.
   Egyébként például ráluk gondoltál ?!

   - Luis Alfredo Garavito - Gyerekgyilkos, szadista és pedofil, akit csak „La Bestia" (A Bestia) néven emlegetnek. 138 gyilkosságért ítélték el, de feltételezhetően több mint 400 áldozatot szedett, akik leginkább utcagyerekek voltak. 1853 évre ítélték el, de ezt 30 évre, majd a hatóságok munkájának segítése miatt 22 évre csökkentették.....mit mondhatnék, akár ki is engedhetnék ezzel az erőbel, nem ?
   - Pedro Alonso López - Gyerekgyilkos és pedofil, akit az Andoki Rém néven ismernek. Nyolc és tizenkét év közti lányok voltak célpontjai. 1980-ban tartóztatták le és 1983-ban ítélték el 110 rendbeli gyilkosságért, ezzel szemben 300 ember meggyilkolását vallotta be, ám a pontos szám nem ismert. Annak ellenére, hogy ő volt a 20. századlegádázabb gyilkosa, 1998-ban szabadlábra helyezték. Jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen....hurrá!
   - Daniel Barbosa - Gyerekgyilkos, akit 150 ártatlan, elsősorban szűz lány meggyilkolásával vádoltak. 72 gyilkosságot vallott be és Pedro Alonso Lópezszel egy börtönbe zárták. Figyelembe véve intelligenciáját úgy tartják róla, hogy mostohaanyjának gyermekkori bántalmazásai motiválták bűntetteinek elkövetésére. Fiatal lányokat fojtott meg Kolumbiában, majd elkapták, de megszökött, ezután Ecuadorban kezdett gyilkolni, de újra letartóztatták és börtönbe vetették. A börtönben ölték meg.
   - Pedro Rodrigues Filho - 128 évre ítélték el, de a brazil törvények alapján ebből maximálisan is csak 30 évet kell letöltenie. Azt állította, hogy több mint 100 áldozatot szedett, ebből 47 fogvatartott volt. Megölte apját, majd a szívéből evett egy pár falatot. Első két áldozatát 14 évesen ölte meg és először 1973-ban volt letartóztatva.
   - Gary Ridgeway - Kamionfestőként dolgozott és 71 nő meggyilkolását ismerte be. Az Egyesült Államok legtöbb áldozatot követelő gyilkosa a Green River-i Gyilkos néven vált ismertté. Majdnem minden célpontját Seatle környékéről szemelte ki. Egyszer egy prostituált kínálta fel neki szolgáltatásait, majd ő a Green River partjára vitte és ott megfojtotta. Miután áldozatait megölte, tetemüket a víz közelében rejtette el. Feltételezhetően több mint 90 áldozatot szedett, ebből 71-et vallott be, de csak 48-at tudtak rábizonyítani.
   - Andrej Chikatilo - A Rosztovi Mészáros, a Vörös Hasfelmetsző illetve a Rosztovi Hasfelmetsző néven vált ismertté. Az 1978 és 1990 közt 53 nő és kisgyermek sérelmére elkövetett gyilkosságért ítélték el. 1994-ben kivégezték.
   - Ted Bundy - Amerika első „posztmodern” sorozatgyilkosa, aki jó kinézetű, megnyerő külsejű férfi volt. Bundy hivatalosan 30 emberölést vallott be, de később 35-36-ot ismert be. Egyes becslések alapján, akár több mint 100 embert is megölhetett. Két alkalommal is megszökött a börtönből, majd egy napon belül többször is gyilkolt. Időnként pár óra leforgása alatt több nőt is elrabolt ugyanarról a környékről. 1989-ben villamosszékben kivégezték.
   - John Wayne Gacy - A Bohóc Gyilkos, aki elsősorban fiatal férfiakra (33) vadászott és igen gyakran megerőszakolta áldozatait. Ezután chicagói otthonában temette el őket. 1994-ben kivégezték.
   setni, vazonosito és pitti kedveli ezt.
  9. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Kedves Ernő, az apró pöcök csak az, hogy ő a saját halálára gondolt....;)
   setni és pitti kedveli ezt.
  10. Ernoe
   Ernoe
   En meg az enyémre. :)
   setni és ladybug7spots kedveli ezt.
  11. Ernoe
   Ernoe
   -
   Pedro Rodrigues Filho
   Koponyája a születéstöl fogva deformálva volt mert az apja összeverte a terhes édesanyját.
   -
   Gary Ridgway
   Szüleinek az életét eröszakos veszekedések kisérték, nem csoda, hogy a gyerek ágybavizelö lett. Gary gyerekkorátol kezdve vonzodott a domináns édesanyjához aki sajátkezüleg mosta teenager-koráig a nemiszervét minden bepisilés után.
   -
   Andrei Romanowitsch Tschikatilo
   Egy ukrajnai kis faluban született 1936-ban, ahol a születése elött olyan nagy éhinségség volt, hogy kannibalizmushoz vezetett a lakoság között.
   -
   Ted Bundy
   1946-ban született egy leanyanyátol. Az apja nem lett azonositva, volt aki egy katonának, egy tengerésznek de a legvaloszinübb, hogy az eröszakos apának a vérfertözése által. A gyerek életére a "zabigyerekek" sorsa nyomta a bélyegét.
   -
   John Wayne Gacy
   Chicagoban született és nevelkedett fel egy erösen eröszakos, alkoholista apa hatása alatt.
   -
   Az életfogytiglani fogság sokba kerül a társadalomnak, de bele kell gondolni, hogy a legtöbb gyilkos szocializálodása problematikus volt, ezért van értelme annak, hogy egy kivégzéssel nem kerül a feledés fátyla az esetre amit a szülök, a környezet okozott.
   -
   Ez csak egy a halálbüntetés elleni érvekböl. Ha Erdogan bevezeti a halálbüntetést - mert a legtöbb halálbüntetést a történelemben nem gyilkosokon hanem politikai fogjokon hajtották végre - akkor világos, hogy ártatlanok is hullani fognak.
   Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 8
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A politikaikat hagyjuk ki a képből, az más tészta.
   A többi ott sántít, hogy a világon millió és millió zabigyerekből, borzalmas szociális helyzetbe született és nevelkedett gyermekből lett tisztességes, (legalább is nagyjából) törvénytisztelő ember. (Az elmebetegek megint csak egy más tészta.)
   Van egy pont, aminél az abszolut bizonyított és kéjvágyból, rablási szándékból, csak passzióból, stb. elkövetett élet elleni cselekményeknél álságosnak tartom a felfogást, hogy a társadalomnak nincs joga elvenni az elkövető életét.
   Az áldozat élethez való joga hová lett akkor ?!

   Nem teljesen a témába vágó, de az a magyar gyakorlat is csípi a szememet erősen, hogy B. Lajos gyilkos úr, nyereségvágyból megölte özv. Kovács Mihálynét....lehetőleg minél véresebb képekkel illusztrálva.
   setni kedveli ezt.
  13. Ernoe
   Ernoe
   Erdekes, hogy a fájdalommentes meghalás menyire szivügye mindenkinek, legyen az illetö vallásos vagy nem, legyen az életböl kilépö ember, háziállat vagy vad.
   -
   A fájdalom egy kinos érzés mégis van különbbség közöttük. Az eröszak okozta kinzás, fájdalom bennünk marad egy egész életen keresztül mig a gyerekszülés vagy a fogorvosnál átéltek nem követnek bennünket uton utfélen. Nem hallottam még, hogy szülés rémálomot váltott volna ki egy anyábol, viszont jeles tanulok is panaszkodtak már idös korukban arrol, hogy az érettségi vizsgárol állmodtak és izzadtan keltek fel.
   -
   A vágohidon csak elkábitott állatokat szabad levágni, a vallási meggondolások miatt elvérzésre tevöknek sok problémájuk van a hivatalokkal.
   -
   Szerintem a halálbüntetés elleni érvek közül a fájdalom nem a leg meggyözöbb érv, hiszen a kivégzés egy egyszeri esemény, nem okoz rémálmokat, kivéve a hohérban és azokban akik a kivégzést helyeslik. Ugy is lehetne mondani, hogy a kivégzéssel magunknak ártunk nem a halálraitéltnek.
   -
   Furcsa dolog de az ember egy szociális lény, minden ami egy hozzánk hasonloval, emberrel történik a mi ügyünk is.
  14. Ernoe
   Ernoe
   -
   Nem akkor ha valaki a halálbüntetés bevezetése melett akar érvelni.
   -
   -
   Nem mondtam, hogy minden zabigyerekböl gyilkos lesz, csak arra mutattam rá, hogy az adott gyilkos fejlödését a környezete emiatt nagyon befolyásolta. Tudjuk, hogy a kereszténység a házasságon kivüli vagy "vérfertözés" utján létrejött gyerekeket jobban ülldözte mind az eröszakoskodo atyát, annak meglehetett gyonnia a tettét mig a gyerek a "bünt" a létével, magában hordozta.
   -
   -
   Egy gyilkolot természetesen megkell állitani mégha belehal akkor is. Ezzel senkinek sincs lelkiismereti problémája.
   -
   A palesztin késelö is erre számitott Hannoverben, nem volt mersze az öngyilkossághoz, azt gondolta gyilkosként mártir lehet. Elszámolta magát, nem lötték le igy egy gyáva, alattomos gyilkos marad az emberek szemében ameddig csak él. Aki kalapácssal nekimegy egy géppisztolyos rendörnek a Notre Dame elött az sem terrorista az egy öngyilkos.
   -
   De ha már itt vagyunk, épp tegnap tárgyalta a biroság az egy évvel ezelötti késelést, egy hesseni 27 éves ember megkésselt három járokelöt, egyet megölt, az egyik sérült még ma sem tud menni a lábán. Annak ellenére, hogy az egyik járokelö szerint hülyeségeket beszélt semmi köze nem volt az esethez menekültekhez vagy IS-hez.
   -
   A tettes egyszerüen psychozisban volt, az volt az örültsége, hogy a sok menekült miatt apostatálnia kell és ha megöl valakit akkor könyebben befogadják a muszlemek. Mindez annak ellenére, hogy kapcsolatba lett volna egyetlen menekülttel is, pusztán a témábol élö lapok utján. Márcsak azért is elmondtam, nehogy az idegengyülölettel tulfütött magyarországon is valakinek ilyen marhaság jusson az eszébe.
   -
   -
   Azáltal, hogy egy gyilkost kivégzünk, nem lesz helyreállitva az álldozattol elvett jog.
   -
   -
   Hát ez az, a gyilkosbol höst csinálnak, a Jack the Ripper-böl regényfigura lesz, mindenki emlékszik rá, egy aki meguszta a törvény haragját, a legyilkolt nök meg maradnak az anonimitásban. Kéne egy filmet csinálni az álldozat szemszögéböl.
  15. victorvacendak
   victorvacendak
   A sorozatgyilkosok halált érdemelnek, függetlenül attól, hogy milyen gyerekkoruk volt. Az nem mentség arra, hogy elvették sok ember életét! A halálbüntetésre szükség lenne, nem feltétlenül az elrettentés céljából, hanem azért, mert vannak olyan bűnök, amire egyszerűen nem lehet más válasz. DE, ez egy nagy DE: csak akkor, ha egyértelműen bizonyítható a bűnösség. Amerikában (és felteszem minden olyan országban, ahol létezik még halálbüntetés) a procedúrának ez a része a gyenge pont. Itt csúsznak át ártatlanok a rostán. Az, hogy helyre van-e állítva az áldozattól elvett jog, senki nem tudja megmondani. De mikor valakinek a szeretteit ölik meg, akkor hidd el, átértékel mindent, amit erről a kérdésről vélt korábban. És kb 10-ből 10 ember ilyenkor szemet szemért kiált, az életfogyt (pláne a 4-5 évig tartó, ami röhejes) nem fog engesztelést nyújtani.

   A White Chapel-i áldozatok neve ismert. És nem biztos, hogy megúszta. Volt egy gyilkos, akit letartóztattak 91-ben. Akár ő is lehetett Jack. Áldozatról is volt film (és képregény), a From Hell-ben Mary Kelly főszereplő volt.
  16. Éleskés
   Éleskés
   A "rendesen" végrehajtott akasztás - azt mondják - azonnali kikapcsolás, mert halál nem fojtás útján következik be, hanem elszakítják a gerincvelőt közvetlenül a koponya alatt. A szív azonban így sem áll meg azonnal, 2-3 percig tovább dobog. A végső leállás 10-13 perc után következik be. Az más kérdés, hogy a kivégzett ebből semmit nem érezhet. Nem tudom; a tudat és a test-tudat összefügg és ki tudja mit érez a volt ember a tudatában???
   Míg a guillotine (nyaktiló) általi kivégzésről Dumas azt írta, hogy ha a levágott fejen a szemek pislognak, akkor a kivégzett megbánta bűneit.
   A méreginjekcióról annyi sok mindent hallani, hogy mennyire humánus ... a fene tudja.
   A gázról Chandler írt egyik könyvében. Röviden, csak a lényeg: ülsz a székben, lekötözve és rettegve várod a szék alatti vödörbe ejtett kis golyó csobbanását. Utána nem veszel levegőt, ameddig bírod. Füled zúg, szemed majd kiugrik, aztán a végén nem bírod tovább és beszívod a mandulaillatot. És ezt nevezik humánus kivégzésnek.
   Mindent összevetve szerintem hagyjuk meg az egyénnek és az Isteneknek, hogy mikor és hogyan akarják itthagyni (itthagyatni) ezt az árnyékvilágot.
   cdurmol és pitti kedveli ezt.
  17. Ernoe
   Ernoe
   -
   Jol mondod, ha a szeretteinkröl van szo egészen másképp reagálunk, valoszinü belöllem is egy állat lenne hasonlo esetben (láttuk ezt amikor egy magyar faluban elgázoltnak vélt kislány szülei rokonai meglincseltek egy tanárt.)
   -
   Nyilvánvalo, hogy az önbiráskodásnak sulyos következményei vannak, ezért adjuk át az itéletet és a végrehajtást állami szerveknek. Képzeld el mi lenne ha minden gyilkosságot a hozzátartozok torolnának meg az általad jogosnak tartott modon. Elöbb utobb nem lenne senki küzöttünk aki még nem ölt. (Már csak azért sem mert a gyilkos hozzátartozoi sem akceptálják, a szerettük kivégzését) A börtönöket is az állam tartja fenn, nem pedig a sértett.
   -
   A halálbüntetés kérdése nagyon régen foglalkoztatja az emberiséget, nem véletlen, hogy civilizált országban nem élnek vele.
   -
   Nem kell a kivégzést anyira propagálni. A rendörség és a katonaság a mai napig fegyverrel van felszerelve és nem ritkán élnek is ezzel a lehetöséggel. Nagyon gyakran elöfordul, hogy egy ideges rendör kezében elsül a fegyver. Ezen az uton több ember veszti az életét mind ahányan a börtönben üllnek.
   -
   Emlékszem az RAF terror idelyére hányan haltak meg ily modon, ma senki nem beszél rolluk. Volt egy eset, hogy a rendörség terroristákat keresett az autobahnon, a géppisztolyos rendör megállitott egy autot, a vezetö behuzta a kéziféket, a csörgö hangot a rendör egy gépfegyver felhuzásának vélte és az ajton keresztül beleeresztett egy sorozatot.
  18. setni
   setni
   Az hogy milyen civilizált egy ország nem hinném hogy mérvadó hogyan viszonyul a halálbüntetéshez.
   Akkor az USA az nem civilizált?
   De, magyarország meg az.
   Ha így lett volna akkor az emberiség már rég kihalt volna, mert mindig volt lehetőség a vérbosszúnál a megváltásra.
  19. Ernoe
   Ernoe
   Gyorsan tegyük hozzá, hogy a halálbüntetés a szövetségi államok hatáskörébe tartozik és nem a szövetség dönt rolla.
   A legtöbb Amerikai Szövetségi Allamban nincs halálos itélet!!!
   -
   [​IMG]
   -
   Az Amerikai legfelsöbb biroság 1972-ben (négy évre) felfüggesztette a halálos itéleteket az egész USA-ban. Amerikában a halálbüntetéshez valo viszony nem egységes és egyre több az ellenzöje.
   -
   Ott ahol elhalasszák a kivégzéseket mert a gyogyszergyár nem hajlando injektiot szállitani, ott még nem halt meg a demokratia.
   -
   A halálbüntetés Mo.-on 1990 oktober 31. ota alkotmányellenes, az utolso halálos itéletet 1988-ban hajtották végre.
   -
   Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 9

Megosztás