Portfólió készítés

Pálné63 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2013 November 10.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Pálné63

  Pálné63 Állandó Tag

  Kedves Fórumozók!
  Mindnyájunknak fejtörést okoz a portfólió elkészítése. Talán ebbe a topic-ba feltöltött hozzászólásokkal tudunk segíteni egymásnak.
   
 2. domdodom64

  domdodom64 Állandó Tag

  Köszönöm, jó ötlet. Talán ez az anyag is segíthet.
   

  Csatolt fájlok:

 3. Pálné63

  Pálné63 Állandó Tag

 4. vizike

  vizike Állandó Tag

  Ha jól tudom ezen a fórumon találtam valahol. Köszönet az eredeti feltöltőnek.
   

  Csatolt fájlok:

 5. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Kötelező elemek:
  Címlap
  Tartalomjegyzék
  Eredetiségnyilatkozat
  Önéletrajz (Europassos forma ajánlott, de ez nem előírás)
  Diplomák szkennelt változata
  Elvégzett továbbképzések, tanfolyamok listája és azok igazolásának szkennelt változata (tanúsítványok)
  Pedagógus-értékelések, minősítések
  Az intézményben a kötött időn kívüli ténykedések dokumentálása (kirándulás szervezése, tábor, családokkal szervezett programok, bábcsoport, stb.)
  Foglalkozás vázlatok, projekt tervek
  Egyéni fejlesztési tervek
  Részvétel a helyi dokumentumok kidolgozásában
  Pályázati tevékenységben való részvétel
  Kiemelkedő szakmai munka dokumentuma, összegzése, jó gyakorlat
  Szakmai együttműködések, kapcsolatok
  Innováció
  Elismerések, díjak
   
 6. Agavé

  Agavé Állandó Tag

  Az alábbi tanulmányt az oktatás.hu oldalon találtam.
  Köszönet a feltöltőnek.  Petry Annamária: A tanári e-portfólió gyakorlati megvalósítása

  Közel 30 éve dolgozom tanárként a budapesti Óbudai Gimnáziumban. Tapasztalt pedagógusnak számítok a pályán, de közel nem olyan tapasztaltnak a számítástechnika világában, bár az e-portfólió elkészítéséhez szükség van informatikai ismeretekre. Én átlagosnak ítélem meg a digitális kompetenciámat. 10 éve használom rendszeresen a számítógépet a tanári munkámban, illetve továbbképzéseim dokumentumainak az elkészítésében. Egy éve az ELTE egyik továbbképzésén kaptam azt a feladatot, hogy e-portfóliót készítsek. Ennek a tapasztalatait, gyakorlatát mutatom be - az új (tervezett) tanári portfólió tartalmainak a beépítésével.

  Mivel tanári pályafutásom alatt már rengeteg dokumentumot készítettem, így e-portfólióm elkészítése tulajdonképpen a kész, elektronikus formátumban lévő dokumentumaim közötti rendszerező válogatást és a kiválogatott anyagok feltöltését jelentette.

  Egy portfólió elkészítése adatgyűjtéssel kezdődik. Az egy témába tartozó dokumentumokat egy mappába javasolt összegyűjteni.
  A könnyebb kezelhetőség végett a következő mappákba érdemes csoportosítani dokumentumainkat:

  • önéletrajz (személyes adatok, tanulmányok, by safesaver">munkahelyek[​IMG], szakmai tevékenység, szakmai közéleti tevékenység, publikációk)
  • szakmai dokumentumok (óravázlatok, tanórán kívüli programok- képek, tanár-diák kapcsolatról reflexiók)
  • önértékelés (elemző, értékelő saját gondolatok)
  • külső értékelések (igazgató minősítése, munkaközösség-vezető értékelése, szakmai tekintélyek véleménye, ajánlása,
  • értékelési portfólió (szakmai, pedagógiai fejlődés értékelése, jövőbeli tervek – saját értékelés)

  Ha tehát az anyagok elektronikus formában rendelkezésünkre állnak, egyszerű dolgunk van, és csak fel kell azokat töltenünk a megfelelő mappákba. Ha azonban papíralapú iratokkal rendelkezünk, el kell készítenünk annak elektronikus változatát (szkenneléssel vagy begépeléssel). Érdemes képeket gyűjteni, hangfelvételeket, videofelvételeket készíteni tanári tevékenységünkről, úgy, hogy a felvételek kellő hitelességgel prezentálják tanári pályafutásunkat.

  Szerintem, mindez by safesaver">munka[​IMG] mellett is, nagyjából egy hetet vesz igénybe - ez azonban természetesen személyre szabottan eltérő lehet.

  Az adatgyűjtés, rendszerező válogatás után fel kell tölteni a dokumentumokat az e-portfólió rendszerbe. Jelen esetben én az ELTE rendszerét használom, így ezt tudom bemutatni. Itt a rendszer használatához kétfajta segítség állt rendelkezésemre: egy tájékoztató füzet és a hangos útmutató. A rendszer (mint minden új felület) tanulmányozást és próbálkozást igényel, de ha a segédanyagok jók, ez csupán néhány órát jelent. A hangos útmutató különösen nagy segítséget jelent:a feltöltést szimulálja, (az egérkurzorral vezet a felületen, hallható és olvasható instrukciókkal irányít ), lépésről lépésre navigál az e-portfólió készítésében, mutatja, mit és hogyan kell tennünk a sikeres feltöltés érdekében. A hallható utasítások megállíthatók, megismételhetők, ha a részek nem voltak világosak, vagy lemaradt valaki a végrehajtásban.

  Saját tapasztalataim alapján elmondhatom: nagy kaland végigcsinálni (főképpen az X-generáció tagjainak- ahova én is tartozom), de látványos, szép eredménye van.

  Mindenkinek sok sikert hozzá!

  A teljes prezentáció ide kattintva érhető el »


   
 7. csókánéeszter

  csókánéeszter Állandó Tag

  Egy mai továbbképzésen azzal nyugtattak minket, hogy ha már nyilvános lesz az Oktatási Hivatal oldalán a portfóliós felület (már csak egy miniszteri aláírás hiányzik), akkor meg fognak nyugodni a kedélyek, mert tele van mintával, segítő melléklettel. Megismerhető lesz az értékelő lap, az interjúk főbb irányai - vagyis minden, ma még bizonytalan tényező. (most úgy tűnik november végén lesz nyilvános, de ez már a sokadik dátum)
  Ami új, konkrétabb információ volt: intézmény bemutatása 1 oldal, gyerekcsoport bemutatása 1 oldal, pedagógiai életút 3-5 oldal. És az alap a pedagógus kompetenciák (8) érvényesülése - ez az értékelés fő szempontja. Fontosak lesznek a reflexiók, mind a terveknél, mind a szóbeli konzultációknál.

  A ppt. -t korábban gyűjtöttem.
   

  Csatolt fájlok:

 8. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  ppt az e portfólióról
   

  Csatolt fájlok:

 9. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Ezt az előadást is ajánlom figyelmetekbe
   

  Csatolt fájlok:

 10. csókánéeszter

  csókánéeszter Állandó Tag

  Tudnál nekem valami hivatkozást mondani? Nekem a gyerekek miatt nincs meg a 14 évem, csak 13 év 3 hónap (2 diploma, szakvizsga van, 1992 óta dolgozom, "csak" szültem négy gyereket, de persze közben is tanultam) és így lecsúszok az automatikus átlépésről. Több portfóliós továbbképzésen is voltam már, de erről a lehetőségről sehol nem esett szó!
  Köszönöm :)
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2014 Március 28
  joszoka kedveli ezt.
 11. gildi

  gildi Állandó Tag

  Szia!
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról
  Átmeneti rendelkezések 36.§
  (3) A pedagógus-szakvizsgával és tizennégy év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus 2014. április 30-áig kérelmezheti a Pedagógus II. fokozatba 2015. január 1-jével történő besorolását. A kérelem alapján a besorolás további feltétele, hogy a pedagógus 2014. április 30-áig feltöltse portfólióját a miniszter által kijelölt, az OH által kialakított és üzemeltetett informatikai támogató rendszerbe. A Pedagógus II. fokozatba be kell sorolni azt, akinek a portfóliója tartalmazza a 8. §-ban foglaltakat. Az eljárást az OH szervezi.
  (4) A 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus legkésőbb 2018. december 31-éig a 3. § szerinti minősítési eljárásban köteles részt venni. Ha erre a megjelölt időpontig nem kerül sor, a Pedagógus II. fokozatba való ideiglenes besorolását elveszti, és 2019. január 1-jétől újra Pedagógus I. fokozatba kell besorolni.
  A Te esetedben érdemes átnézni minden napot, hogy kijöjjön a 14 év, mert az feltétel.
   
 12. csókánéeszter

  csókánéeszter Állandó Tag

  Sajnos nem jön ki a négy gyermekem "miatt". Az EMMI-től kapott információ szerint 2015. januárjában jelentkezhetek minősítésre, és HA beférek a keretbe, akkor akár előrébb léphetek. Csak az a feltételezésem, hogy az a keret lesz majd nagyon szűkös, mert intézménytípusonként, településenként, ... és sok egyéb szempont alapján határozzák majd meg. Így aki befér, annak jó, aki nem, vár újabb éveket. Egyedül a gyakornokoknak nem kell várni, mert ők max. 2 évet tölthetnek el ebben a kategóriában.
  A másik nagy kérdés ebben a keretszámban az, hogy lesz-e rá elég pénz a kasszában? Ha nem, akkor a szám a nullához közelít, ha igen, akkor talán. Tehát aki kimarad az első körből mondjuk az évek száma miatt, az várhat a jó sorsára. És ebben a kérdésben nem vagyok túl derülátó :(
   
  viber kedveli ezt.
 13. csókánéeszter

  csókánéeszter Állandó Tag

  A szakvizsga + 14 évvel rendelkezőknek 2014. április 30, a legalább 8 évvel rendelkezőknek pedig 2014. március 31 a határidő a portfólió feltöltésre?
  De a minősítésre minden év március 31-ig kell jelentkezni, és HA belefér valaki az adott keretszámba, amiről május 31-ig kap értesítést, akkor kerülhet sor a minősítésre, ha már járt nála tanfelügyelő.
   
 14. gildi

  gildi Állandó Tag

  A m
  A minősítésre jelentkezés (feltétele a portfólió feltöltése) határideje minden év március 31. Átmeneti lehetőség szakvizsga +14 gyakorlattal rendelkezők számára a 2014. április 30.
   
 15. csókánéeszter

  csókánéeszter Állandó Tag

  Igen. Csak nekem a határidőkkel is "bajom van" most. Néhány hozzászólással előbb írtad, hogy 2014. márc. 31-ig kell feltölteni a portfóliót, de akkor egyben jelentkezni is kell a minősítésre, mert ennek határideje minden év márc. 31. A döntésről, hogy vki bekerül/befér-e a keretbe minden év május 31-ig kap értesítést. De 2014. dec. 31-ig hogy fér bele a tanfelügyelet + minősítés, mert ugye a nyári időszak kiesik. Vagyis marad szept-től dec. végéig terjedő szűk 4 hónap, amikor mindez lezajlik majd. A dolog pikantériája, ha vki pont nagycsoportot visz a jelentkezés időpontjában, de mire ősz lesz, és mennek látogatni éppen beszoktatós kicsijei lesznek. (én éppen így járok e szisztéma szerint, ráadásul nálunk a beszoktatás eléggé el szokott húzódni, mert szinte folyamatosan jönnek a gyerekek, ahogy a három évet betöltik). Azért beszoktatós kicsik között, főleg a tanév első négy hónapjában egy "élmény" lesz a kétszeri látogatás!
   
  Féderer Fruzsina kedveli ezt.
 16. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Az, aki áprilisig feltölti a portfólióját - szakvizsgázott: Neki egy gyorsított minősítési eljárás lesz, ha feltölti a portfóliót átkerül, a Ped 2-be.
  A március 31-es feltöltés azokra vonatkozik, akik nem szakvizsgázottak, vagy szakvizsgáztak ugyan, de nincs 14 évük.
  Ők jelentkeznek a minősítésre és ha beleférnek a keretbe, akkor 2015 első félévében kerülhet rájuk sor, mert 2014-ben a próbaminősítések
  történnek meg csak várhatóan, hiszen nincs elegendő szaktanácsadó és tanfelügyelő képezve -őket 2014 első félévében kezdik el képezni.
  Tapasztalatból mondom, hogy mindegy milyen csoportja van a jó pedagógusnak, mert nem a produkción van -és lesz a hangsúly, hanem
  a nevelésen.

  December 10-én jelenik meg az OH honlapon az Útmutató, amely remélhetőleg minden kérdésre választ ad, és mintákat is mutat.
   
 17. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Sziasztok!
  Nagyon örülök, hogy rátok találtam. Sajnos úgy néz ki én is úgy járok, mint "csókánéeszter",én három gyermeket szültem, de főállású anyaként otthon maradtam a harmadikkal. Első kérdésem az lenne, hogyan számoljátok ki a szakmai éveket? Mit vesztek ki belőle? GYES, GYEd, TGYÁS (úgy hallottam a szülés szabadság az maradhat ??) GYET, és a betegszabadságok??? Most már azt nézegetem mikor kerülhetek bele én is a minősítésbe, ha lecsúszom az első körről. Nekem még az átsoroláson is az van, hogy feltölthetem a portfóliómat ápr.30-ig, de kiderült, hogy nem biztosan jól adták ki, mert még csak most számolják ki a gyakorlati éveimet. Nálunk az óvodavezető azt mondta, hogy előbb kérelmet kell benyújtani hozzájuk, és miután ők döntenek akkor jelentkezhetek a minősítő eljárásra. Akkor ez lenne a másik kérdésem, hogy mi a sorrend? Köszönöm, ha válaszoltok: Era
   
 18. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Szia!
  Az EMMI-nél hova írtál? Mert én is szeretnék valaki szakembertől választ kapni. És neked miért a 2015-öt jelölték meg, miért nem 2014-et? Mi volt az indok? Köszönöm: Era
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás