Putyin ellenfelének lenni nem életbiztosítás: Alekszej Navalnij nem az egyetlen, akit megmérgeztek

Navalnij felesége levélben kérte az orosz elnököt, hogy férjét vihessék Németországba.


Moszkva — Julius Caesarral kés, a marxista Trockijjal egy jégcsákány, a trónörökös Ferenc Ferdinánddal pisztoly végzett. Ezek a módszerek mára szinte őskorinak tűnnek, amikor a nagypolitika szemében nem kívánatos személyeket idegmérgekkel, radioaktív anyagokkal vagy alig kimutatható vegyületekkel likvidálják. Vannak, ahol nehezen bocsátanak meg az árulóknak, de a rendszer bírálói is súlyos figyelmeztetéseket kaphatnak.

Eddig rejtélyes anyag juttathatta kómába a minap Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legharsányabb kritikusát, Alekszej Navalnijt is, aki miután egy reptéren elkortyolgatott egy csésze teát, felszállt egy gépre, majd miután a fájdalomtól üvöltött, elvesztette az eszméletét.

nmFktkpTURBXy84Yjg4NGYxMmRlODcyY2U4NzJmOTE2NDY1ZTk0YzMzMC5qcGeRlQLNA6UAwsM

Putyin egyik legharsányabb parlamenten kívüli kritikusa, többször letartóztatták már / Fotó. Profimedia

Bár nem tudni, az orosz ellenzéki felépül-e teljesen, mégis a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen nem jellemző, hogy a merényletek ne a kívánt eredménnyel végződjenek.

Védőangyala az egykori orosz katonai hírszerzőt, Szergej Szkripalt sem hagyta cserben, akit dezertálása után a legpusztítóbb idegméreggel, a Novicsokkal akartak eltenni láb alól az angliai Salisburyben. A méreggel a környezetében lévő lánya, egy háromgyermekes nő és egy 45 éves férfi is kapcsolatba került. Mindenki válságos állapotban került kórházba, az anyuka azonban nem élte túl a támadást.

B3HktkqTURBXy9iMjM5MzFjMjg0ZGJlOWM0YWU2ZDFhYTZjNGY4OTY1MC5qZmlmkZUCzQOlAMLD

Szkripal és lánya egy Novicsok nevű idegméreg miatt került kórházba. Árulásáért akarták a halálát

Egy korty tea lett a végzete a szintén kiugrott orosz hírszerzőnek, Alekszandr Litvinyenkónak, akinek italába sugárzó anyagot csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt tiszt két egykori ügynöktársával találkozott. A polónium három hét alatt végzett az orosszal, aki haláláig a kínok kínját élte át. A sugárzás mértéke miatt Litvinyenko halottkémi szemléje valószínűleg a legveszélyesebb volt, amelyet a nyugati világban valaha is elvégeztek.

ofKktkpTURBXy9kZmIyMzM0M2Q0NzIzYjc0YjFlZjhiZTJjYzgyM2NkOS5qcGeRlQLNA6UAwsM

Az egykori orosz kémet, Lityvinyenkót polóniummal mérgezték meg. Hetekig szenvedett halála előtt / Fotó: Getty Images

A Pussy Riot nevű művészcsoport egyik tagját, Pjotr Verzilovot is meg akarták mérgezni, két évvel ezelőtt egy tárgyalás után ájult el, sokáig beszélni sem tudott. Most az ő kérésére küldött egy német alapítvány mentőhelikoptert Navalnijért, annak ellenére, hogy a kezelőorvos határozottan kijelentette: szó sem lehet arról, hogy elszállítsák, de a németek végül megvizsgálhatták Navalnijt.

A nyíltan oroszellenes politikát folytató ukrán elnök, Viktor Juscsenko is mérgezés áldozata lett 2004-ben, azonban felépült. Juscsenko egy vacsorán lett rosszul, Dioxin került az ételébe. A vegyülettől különös kinövések keletkeztek az arcán, ám orvosai szerint ezeknek köszönheti az életét is, ugyanis a képződményeken keresztül távozott a méreg a szervezetéből.

(Ez is érdekelheti: Mégsem mérgezték meg Putyin legnagyobb ellenfelét? Halálos veszély fenyegetheti azokat, akik körülötte vannak – Íme, a részletek!)

sYlktkpTURBXy81YThiYmZlMmZkNDY1YTM5OWI2NmNmNTBiZDA2MzE5Ny5qcGeRlQLNA6UAwsM

Viktor Juscsenko egykori ukrán elnök Dioxon nevű mérget kapott, amitől az arca szinte eltorzult / Fotó: Northfoto

Navalnij állapotára mindenesetre még mindig szűkszavúan nyilatkoznak orvosai, annyi viszont már kiderült, hogy bármilyen fura is, de szerintük egy hirtelen vércukorszint-változás okozta a rosszullétét. Az orosz ellenzéki állapota stabil.

Jellemző módszer

Az elkövetés módja utalhat az elkövetőre a szakértő szerint. – Nyugati országokból nem túl gyakran hallunk ilyet, szóval kijelenthető, hogy a mérgezés mint leszámolási módszer orosz sajátosság – kommentálta a híreket Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. – Nem lehet kizárni azt sem, hogy Putyin elnök jóváhagyásával, vagy az ő parancsára mérgezték meg Navalnijt, mert útban volt – tette hozzá.
 
Német orvosok hétfőn bejelentették: több független laborban is igazolni tudták, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzékit a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal mérgezhették meg.
Árulkodó, hogy a német klinika közlése szerint Navalnijt az atropin nevű ellenszerrel kezelik, amelyet korábban novicsok vagy hasonló idegméreg áldozatául esett embereknél alkalmaztak. És árulkodó az is, hogy a legfrissebb nyilatkozatok szerint a mérgezés maradandó idegrendszeri károsodást okozhat a politikusnál.
A legismertebb novicsokos támadás Szergej Szkripal ellen irányult. Az egykori orosz ügynök a briteknek is dolgozott a '90-es, 2000-es években. Többek között segített nekik lebuktatni orosz ügynököket. A 66 éves férfi 2018 márciusában 33 éves lányával találkozott a csendes angol kisvárosban, Salisburyben. Sétáltak a városban. Nem sokkal később mindkettejükre eszméletlen állapotban találtak rá egy padon.

Később kimutatták, hogy novicsokot vetettek be ellenük. Szerencséjük volt, túlélték a mérgezést. A szer veszélyességét jól mutatja, hogy az elsőként a helyszínre érő brit nyomozó is súlyos mérgezést szenvedett, és egy másik brit rendőr vérmintájában is kimutatták az idegmérget, emellett a környéken sétáló 21 embert is ápolni kellett légzési nehézségek miatt.
A Novicsok alkalmazásának a Szkripal-ügyig egyetlen esete vált ismertté: 1995-ben így mérgezték meg Ivan Kivipidit, a Roszbizneszbank elnökét, akinek a telefonkagylójára került az A-232-es szerből. Meghalt Kivipidi titkárnője is, aki az egyik forrás szerint ugyanarról a telefonról hívta a mentőket, egy másik szerint viszont csak port törölt az irodában.
A Szkripal-ügynél sikerült megtalálni a feltételezett tetteseket. Érdekes módon Szkripal és lánya megmérgezése előtt két gyanús orosz férfi látogatott az angol kisvárosba, és járt ahhoz a helyszínhez közel, ahol az eszméletlenül fekvő orosz ügynökölt és lányát megtalálták. A Bellingcat oknyomozó portál azonosította, hogy mindkét férfi az orosz katonai hírszerzés szolgálatában áll. A két férfi még kamerák elé is állt, hogy ártatlanságát próbálja bizonyítani, de nyilatkozatuk tele volt durva ellenmondásokkal. Beszédes, hogy a Szkripalt hazaáruló söpredéknek nevező Putyin mindkettőjüket kitüntette.
Miután az idegmérget viszonylag könnyű kimutatni, kérdés, miért történnek mégis ilyen nagy figyelmet keltő esetek? Orosz titkosszolgálati szakértők szerint a novicsokos támadások üzenetnek is tekinthetők. Korábban a Kommerszant az orosz szakszolgálatok egy meg nem nevezett volt munkatársára hivatkozva azt írta: idegbénító szereket csak abban az esetben szokás alkalmazni, ha az incidens körül valaki nagy port akar felverni. Az informátor szerint ugyan ez a piszkos módszer azzal a kockázattal is jár, hogy ártatlan emberek is áldozatául esnek az akciónak, de az ilyen esetekkel az orosz titkosszolgálatok saját eltökéltségüket és arcátlanságukat akarják megmutatni a világnak.
 
Arra azért kiváncsi leszek, hogy egyesek - pl. a hirtelennagyszájú német külügyér - hogyan másznak ki ebböl:

"a berlini Charité klinika nem talált harci méreganyagot Navalnij mintáiban

Orosz kollégáikhoz hasonlóan a berlini Charité klinika orvosai sem találtak harci méreganyagot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mintáiban"


Forrás:MTI, 16:07

A nyugati politikusok egy része megint lejáratta magát.
 
A ruszkik mindig megsértődnek, ha valami nem úgy van, ahogy nekik tetszik. Ha ráböknek valamire, hogy az az övék, akkor azt el is hiszik. Erre jó példa Csecsenföld.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

babajaro wrote on ani515's profile.
Hátha.....:
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönöm a sok csodás fordítást neked. sok nehéz napon segítettek már át. még új vagyok az oldalon de a fordításaid már jó ismerősök. köszönöm
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a fordítást !
Demeterné Nagy Erika wrote on bsilvi's profile.
Nagyon köszönjük az újabb fordítást !!!
Elauder wrote on Betti1117's profile.
Szia Betti!

Keresem a Ki(s)számoló nagyoknak - 5 osztályt.

Előre is köszönöm, ha segítesz.
Anikó

Statisztikák

Témák
36,609
Üzenet
4,432,851
Tagok
592,587
Legújabb tagunk
monikagubacska
Oldal tetejére