Putyin ellenfelének lenni nem életbiztosítás: Alekszej Navalnij nem az egyetlen, akit megmérgeztek

Navalnij felesége levélben kérte az orosz elnököt, hogy férjét vihessék Németországba.


Moszkva — Julius Caesarral kés, a marxista Trockijjal egy jégcsákány, a trónörökös Ferenc Ferdinánddal pisztoly végzett. Ezek a módszerek mára szinte őskorinak tűnnek, amikor a nagypolitika szemében nem kívánatos személyeket idegmérgekkel, radioaktív anyagokkal vagy alig kimutatható vegyületekkel likvidálják. Vannak, ahol nehezen bocsátanak meg az árulóknak, de a rendszer bírálói is súlyos figyelmeztetéseket kaphatnak.

Eddig rejtélyes anyag juttathatta kómába a minap Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legharsányabb kritikusát, Alekszej Navalnijt is, aki miután egy reptéren elkortyolgatott egy csésze teát, felszállt egy gépre, majd miután a fájdalomtól üvöltött, elvesztette az eszméletét.


Putyin egyik legharsányabb parlamenten kívüli kritikusa, többször letartóztatták már / Fotó. Profimedia

Bár nem tudni, az orosz ellenzéki felépül-e teljesen, mégis a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen nem jellemző, hogy a merényletek ne a kívánt eredménnyel végződjenek.

Védőangyala az egykori orosz katonai hírszerzőt, Szergej Szkripalt sem hagyta cserben, akit dezertálása után a legpusztítóbb idegméreggel, a Novicsokkal akartak eltenni láb alól az angliai Salisburyben. A méreggel a környezetében lévő lánya, egy háromgyermekes nő és egy 45 éves férfi is kapcsolatba került. Mindenki válságos állapotban került kórházba, az anyuka azonban nem élte túl a támadást.


Szkripal és lánya egy Novicsok nevű idegméreg miatt került kórházba. Árulásáért akarták a halálát

Egy korty tea lett a végzete a szintén kiugrott orosz hírszerzőnek, Alekszandr Litvinyenkónak, akinek italába sugárzó anyagot csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt tiszt két egykori ügynöktársával találkozott. A polónium három hét alatt végzett az orosszal, aki haláláig a kínok kínját élte át. A sugárzás mértéke miatt Litvinyenko halottkémi szemléje valószínűleg a legveszélyesebb volt, amelyet a nyugati világban valaha is elvégeztek.


Az egykori orosz kémet, Lityvinyenkót polóniummal mérgezték meg. Hetekig szenvedett halála előtt / Fotó: Getty Images

A Pussy Riot nevű művészcsoport egyik tagját, Pjotr Verzilovot is meg akarták mérgezni, két évvel ezelőtt egy tárgyalás után ájult el, sokáig beszélni sem tudott. Most az ő kérésére küldött egy német alapítvány mentőhelikoptert Navalnijért, annak ellenére, hogy a kezelőorvos határozottan kijelentette: szó sem lehet arról, hogy elszállítsák, de a németek végül megvizsgálhatták Navalnijt.

A nyíltan oroszellenes politikát folytató ukrán elnök, Viktor Juscsenko is mérgezés áldozata lett 2004-ben, azonban felépült. Juscsenko egy vacsorán lett rosszul, Dioxin került az ételébe. A vegyülettől különös kinövések keletkeztek az arcán, ám orvosai szerint ezeknek köszönheti az életét is, ugyanis a képződményeken keresztül távozott a méreg a szervezetéből.

(Ez is érdekelheti: Mégsem mérgezték meg Putyin legnagyobb ellenfelét? Halálos veszély fenyegetheti azokat, akik körülötte vannak – Íme, a részletek!)


Viktor Juscsenko egykori ukrán elnök Dioxon nevű mérget kapott, amitől az arca szinte eltorzult / Fotó: Northfoto

Navalnij állapotára mindenesetre még mindig szűkszavúan nyilatkoznak orvosai, annyi viszont már kiderült, hogy bármilyen fura is, de szerintük egy hirtelen vércukorszint-változás okozta a rosszullétét. Az orosz ellenzéki állapota stabil.

Jellemző módszer

Az elkövetés módja utalhat az elkövetőre a szakértő szerint. – Nyugati országokból nem túl gyakran hallunk ilyet, szóval kijelenthető, hogy a mérgezés mint leszámolási módszer orosz sajátosság – kommentálta a híreket Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. – Nem lehet kizárni azt sem, hogy Putyin elnök jóváhagyásával, vagy az ő parancsára mérgezték meg Navalnijt, mert útban volt – tette hozzá.
 
Német orvosok hétfőn bejelentették: több független laborban is igazolni tudták, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzékit a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal mérgezhették meg.
Árulkodó, hogy a német klinika közlése szerint Navalnijt az atropin nevű ellenszerrel kezelik, amelyet korábban novicsok vagy hasonló idegméreg áldozatául esett embereknél alkalmaztak. És árulkodó az is, hogy a legfrissebb nyilatkozatok szerint a mérgezés maradandó idegrendszeri károsodást okozhat a politikusnál.
A legismertebb novicsokos támadás Szergej Szkripal ellen irányult. Az egykori orosz ügynök a briteknek is dolgozott a '90-es, 2000-es években. Többek között segített nekik lebuktatni orosz ügynököket. A 66 éves férfi 2018 márciusában 33 éves lányával találkozott a csendes angol kisvárosban, Salisburyben. Sétáltak a városban. Nem sokkal később mindkettejükre eszméletlen állapotban találtak rá egy padon.

Később kimutatták, hogy novicsokot vetettek be ellenük. Szerencséjük volt, túlélték a mérgezést. A szer veszélyességét jól mutatja, hogy az elsőként a helyszínre érő brit nyomozó is súlyos mérgezést szenvedett, és egy másik brit rendőr vérmintájában is kimutatták az idegmérget, emellett a környéken sétáló 21 embert is ápolni kellett légzési nehézségek miatt.
A Novicsok alkalmazásának a Szkripal-ügyig egyetlen esete vált ismertté: 1995-ben így mérgezték meg Ivan Kivipidit, a Roszbizneszbank elnökét, akinek a telefonkagylójára került az A-232-es szerből. Meghalt Kivipidi titkárnője is, aki az egyik forrás szerint ugyanarról a telefonról hívta a mentőket, egy másik szerint viszont csak port törölt az irodában.
A Szkripal-ügynél sikerült megtalálni a feltételezett tetteseket. Érdekes módon Szkripal és lánya megmérgezése előtt két gyanús orosz férfi látogatott az angol kisvárosba, és járt ahhoz a helyszínhez közel, ahol az eszméletlenül fekvő orosz ügynökölt és lányát megtalálták. A Bellingcat oknyomozó portál azonosította, hogy mindkét férfi az orosz katonai hírszerzés szolgálatában áll. A két férfi még kamerák elé is állt, hogy ártatlanságát próbálja bizonyítani, de nyilatkozatuk tele volt durva ellenmondásokkal. Beszédes, hogy a Szkripalt hazaáruló söpredéknek nevező Putyin mindkettőjüket kitüntette.
Miután az idegmérget viszonylag könnyű kimutatni, kérdés, miért történnek mégis ilyen nagy figyelmet keltő esetek? Orosz titkosszolgálati szakértők szerint a novicsokos támadások üzenetnek is tekinthetők. Korábban a Kommerszant az orosz szakszolgálatok egy meg nem nevezett volt munkatársára hivatkozva azt írta: idegbénító szereket csak abban az esetben szokás alkalmazni, ha az incidens körül valaki nagy port akar felverni. Az informátor szerint ugyan ez a piszkos módszer azzal a kockázattal is jár, hogy ártatlan emberek is áldozatául esnek az akciónak, de az ilyen esetekkel az orosz titkosszolgálatok saját eltökéltségüket és arcátlanságukat akarják megmutatni a világnak.
 
Arra azért kiváncsi leszek, hogy egyesek - pl. a hirtelennagyszájú német külügyér - hogyan másznak ki ebböl:

"a berlini Charité klinika nem talált harci méreganyagot Navalnij mintáiban

Orosz kollégáikhoz hasonlóan a berlini Charité klinika orvosai sem találtak harci méreganyagot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mintáiban"


Forrás:MTI, 16:07

A nyugati politikusok egy része megint lejáratta magát.
 
A ruszkik mindig megsértődnek, ha valami nem úgy van, ahogy nekik tetszik. Ha ráböknek valamire, hogy az az övék, akkor azt el is hiszik. Erre jó példa Csecsenföld.
 
Oldal tetejére