REIKI - viták nélkül

izumrud témája a 'Alternatív gyógymódok' fórumban , 2009 Szeptember 28.

 1. szuicsi

  szuicsi Állandó Tag

  Kedves reikisek! Találtam egy nagyon jó bejegyzést Maszaki Nisina jikiden reiki mester blogján. Ebből két bekezdést lefordítottam, nem szószerint csak hanyagul tartalmilag. Az eredeti link:
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Egyébként a cikk, sokkal hosszabb, szerintem arra vár, hogy egy alkalmas magyar jikidenes lefordítsa nekünk. Ha már angolul olvasható, akkor magyarul miért ne láthassa a nagyközönség.


  Hol keressük az erőt?

  Azt gondolom a nyugati ember hajlamos a jót saját magán kívül keresni. Az egyik ilyen dolog a „felsőbb-én”. Úgy érzik, énük csodálatos részei rajtuk kívül helyezkednek el, általában tőlük elválasztva. Egyfajta elválasztottság érzettel rendelkeznek az átlagos énjükre és a „jó-énjükre” vonatkozóan. Olyan emberekkel találkozom, akik valami távoli, felsőbb dologra vágynak. Ennek az okát kér jelenségben látom.
  A nyugati országokban az emberek általában a Biblia erős befolyása alatt nőnek fel. Ennek ellenére arra kényszerülnek, hogy lássák, a világ, amiben élnek távol áll attól, amit a Biblia ír. Folyamatosan arra figyelmeztetik őket, hogy nem azt csinálják, amit a Biblia tanít.
  A másik ok az úgy nevezett „eredendő bűn”. A keresztény felfogás szerint mindenki az eredendő bűn terhe alatt született és megváltásra van szüksége. Születésünktől fogva egyfajta bűnözőnek tekintik őket, erőtlennek és gyengének érzik magukat. Aggódás és szorongás kíséri az életüket amiatt, hogy ha nem élnek erkölcsös életet, akkor pokolra jutnak. Központi kérdés tehát a kegyelem a nyugati világban, erről szeretnék a továbbiakban beszélni.


  Senki sem tökéletes. Bárki érezheti magát erőtlennek és érezheti, hogy egyedül maradt, nincs segítsége. Átélhet nehéz időszakokat, amikor úgy érezheti, nem fog menni egyedül. Még az is lehet, hogy teljesen elvéti az utat, amit kigondolt saját maga számára. Ilyenkor az irgalmasság és a megértés lehet a külvilág számára az egyik megoldás, hogy segítsen az illetőn. Azt gondolom, hogy a nyugati reiki nagyon jó ebben. A hagyományos japán kultúrában, az emberről gyakran feltételezik, hogy saját erőből, önfejlesztéssel, önképzéssel elég erős állapotba tud kerülni, hogy megoldja sokféle baját. A busidó (szamuráj szellemiség) ennek az egyik jó példája. A hagyományos japán reiki technikák ezt az önfejlesztést bátorítják. Gondoljunk például a gokaira; ez az öt mondat (az öt reiki alapelv) az eredeti nyelven nagyon erősen és határozottan hallatszik, mint a szokásos fordításokban. A gokai azt feltételezi, hogy az ember képes irányítani saját magát, legalább valamilyen szinten, illetve képes kell, hogy legyen. Egy másik ilyen példa a szeheki kotadama („mantra”). Ez két határozott részből áll és sokkal erősebb japánul, mint a fordírásokban (kb. pl. magyarul: spirituális nyugalom). A szeheki kezelés feltételezi, hogy az illető képes a saját elméjét irányítani. A tradicionális gondolkodásmód több belső erősítő eljárást használ, mint kér külső segítséget. Gondolhatos, hogy nem vagyunk ennyire erősek. Persze ez függ attól, hogy az adott embernek ténylegesen mennyi külső segítség kell. Usui mester a szeheki kezelésbe beépítette az ezerkezű Kannon (a kegyelem buddhista istennőjének japán megfelelője) hatását. Ez a gyakorlat a kegyelem és a belső erő keveréke.


  Ezek után a mester méltatja mind a nyugati, mind a keleti reiki módszereit, rámutat arra, hogy meg kell egymás módszereit ismernünk, hiszen ez csak a javunkra válhat.
   
  Zsolti2, Julcsi960, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.
 2. szuicsi

  szuicsi Állandó Tag

  Rögtön kezdeném a kommentelést a vitaindító cikkhez. Azt gondolom, hogy Mo.-on sőt Európában ez az eredendő bűn dolog nem annyira érzékelhető az átlagembernél. Ez azért van, mert a katolikus egyház nem az eredendő bűnt és az ingyenkegyelmet hangsúlyozza. Amerikában az eredendő bűn és hit általi megigazulás kettőse a protestáns gyökerekből és az egyház sokkal jobb társadalmi beágyazódása miatt jobban beleivódhatott az emberekbe. Európában sokkal szekularizáltabb a világ mint amerikában és itt inkább családi hagyomány vallásosnak lenni és nem élő ill. választott hit kérdése. Az viszont nagyon igaz, hogy itt az emberek külső segítséget várnak. Legyen a reiki vagy a vallás vagy a kormány egy gép, amit megnyomunk és kijön a jó élet. Sajnos ez egyikre sem igaz. Sokat kell dolgozni, már egészségesen, hogy a reiki és a vallás működjön (mindkettő valamiképpen a belső tartást javítja). A kormányzó erőt pedig jó alaposan meg kell vizsgálni még a szavazás előtt és nem az igéretekre alapozni. Sajnos, ahogy Nietzsche mondja, az ember nem választja a kereszténységet (ill. parafrazeálva a reikit), hanem elég beteg ahhoz, hogy kereszténnyé váljon (ill, hogy a reikihez forduljon).
   
  Igipapa kedveli ezt.
 3. szuicsi

  szuicsi Állandó Tag

  Maszaki mester, kulturális háttér, fordítás 2. rész

  Egy olyan szakaszt fordítottam le a mondott blogbejegyzésből, ami megint inkább a kulturális különbségekre mutat rá. Előrebocsátanám, hogy a mester nagyon sematikus képet fest a nyugati és a keleti gondolkodásmódról és ezt az elején ki is hangsúlyozza. Azt már az elején hozzátenném, hogy nyilván nem ásta bele magát túlságosan a keresztény nyugat irányzataiba, mert akkor tudná, hogy a kereszténység (csakúgy, mint a keleti) végtelenül mély és összetett világkép. Ahány ország, vidék, ember, annyi kereszténység és annyiféle hozzáállás. Sokszor ugyanazon az emberen belül is megtalálhatóak nagyon progresszív és nagyon retrográd elemek is. Gondoljunk csak magára Ferenc pápára.

  A mester hangsúlyozza, hogy sematikus képet fog festeni a két világképről. Rámutat, hogy vannak japánok, akik nyugatibban gondolkodnak a nyugatiaknál és vannak nyugatiak, akik az életüket a tradicionális keleti világkép szerint élik.

  A kulturális háttérről

  Az olyan fogalmak, mint a felsőbb én, eredendő bűn, gyenge és erőtlen létező nincsenek a tradicionális japán kultúrában. A sintóban, a japán nemzeti vallásban, minden élőlény és fizikai tárgy a nagybetűs létező kis része, az emberi lény pedig különösen nagy darabot hasít le ebből a nagy szellemi egységből. Mi emberek mindig csatlakozva vagyunk az isteni forráshoz. Ezzel a szellemi forrással kapcsolatosak a szimbólumok is (shirushi) és erről a forrásról tanulhatnak a reikisek a segéd-mester (shikan-kaku) tanfolyamon is. A szellemi egységben való részesülés, abban való osztozás fogalma tehát a tradicionális japán reiki szerves része.

  Persze, erősen beszennyeződhetünk a mindennapi életünk során, de ha az ember tesz azért és fejleszti önmagát, akkor a nagy egység kivételes erejű szellemrészévé válhat. A sintó megengedi, hogy az ember újrakezdhesse az életét, hogy elölről kezdhesse a dolgait, ha az illető megtisztítja elméjét és testét a rossz energiáktól. Szemben a nyugati kereszténységgel a sintóban az ember célja nem a megváltás, hanem a folyamatos önfejlesztés és a szellemi lét erősítése. A sintóban tehát nincs menny és pokol. Mind a forrásba térónk vissza halálunk után. A sintón át szemlélve az ember egy erősen pozitív létforma szemben az eredendő bűnösséges hangsúlyozó keresztény tanításokkal.
  Másfelől a sintónak nincs világos koncepciója az irgalommal és megértéssel kapcsolatban, ami viszont alapvető fogalma mind a kereszténységnek, mind a buddhizmusnak. Japán az irgalom fogalmát a buddhizmuson keresztül importálta. Igen, a buddhizmusban van menny és pokol. A japán buddhizmusban mindazonáltal a pokol és a menny helyileg egymás mellett van és az emberek átmehetnek a pokolból a mennybe, ha eleget szenvedtek. Még a pokolban is van számukra újrakezdés, mely a mennybe vezetheti őket.


  Írásba foglalható-e az igazság?


  Kétségtelen, hogy a nyugati kultúrára óriási hatással van a Biblia, a könyv. Ami a Bibliában írva van, annak igaznak kell lennie, az igazság reprezentálható szavakban. Ez azonban nem működik a japán kultúrában, ahol azt gondoljuk, az igazság nem írható le jól szavakkal. Ez összhangban van a Zen tanítással: az igazság csak tapasztalati úton és odafigyeléssel ismerhető föl. A hagyományos japán gondolkodás ezzel a zen tanítással egész jól egyezik. (Milyen furcsa, hogy persze, most szavakban próbálom leírni a leírhatatlant.)
  A nyugati kultúrákban a „logika” illetve a „logikus viselkedés” nagyon fontos dolog, talán a legfontosabb dolog is. Az emberek a szavakon keresztül, a logikusan megfogalmazott érveken keresztül értik meg a dolgokat. Az embereket logikusan megfogalmazott érvekkel lehet meggyőzni: minél logikusabb, annál hatékonyabb a meggyőzés. Japánban az intuitív gondolkodásnak nagyobb szerep jut. Próbáljuk a szavakon túli értelmet feltárni. Jó példa erre a waka (pl. Mucuhitó császár versei, ami a reikisek számára kötelező olvasmány waka formában íródott). A waka szavai csak a külső felülete, csak a bőre a mondandónak, mely nincs kimondva, csak sugallva.


  Pillanatnyi fókusz


  Ahhoz, hogy logikusan legyünk, fel kell tárnunk az ok és az okozat kapcsolatát. Az ok-okozat törvényének szem előtt tartása egyfajta tudományos hozzáállás. A tudományban tudományos törvényeket keresünk. Az egyén esetén az ok megkeresése a múltba révedést jelenti. ,,Azért viselkedik így, mert gyerekkorában ilyen volt a családi környezete”. Gyakran keresik a jelen problémáira a megoldást a múltra figyeléssel. Úgy érzik nem tudnak újrakezdeni.
  A japánok sokkal kevésbé érzékenyek a kauzalitásra. Az életünk újból és újból újrakezdhető, bármikor esélyünk van megváltoztatni. A múlt bűnei miatt nem kerülünk a pokolba, mert nincs pokol. Erről szól a reikis alapelv: csak ma.
  Ettől azonban eltér a buddhista gondolkodás, ahol a múlt terheit hordozzuk a következő életben.


  Kell-e az igazságot kimondani?


  A nyugati ember hozzászokott, hogy az igazság nem csak le van írva a Bibliában, de azért van leírva, hogy olvassák. A japán hagyományban a mély titkokat csak azok számára tárják fel, akik készek ezeknek a befogadására. Nyugaton, ha találtál valami igazán fontosat, akkor azt elmondod másoknak is és büszke vagy a teljesítményedre. A tradicionális japán ember megtartja magának a titkot, mert úgy gondolkodik, hogy akik nem értenék, azok rosszra használnák és ez visszahatna: rossz energiák jönnének vissza rá.


  Kinek kellenek a bálványok?


  A sintó nem alkalmaz bálványokat, ehelyett energiákról beszél. A sintóban az isten szerű magas energiák a tárgyak, teremtményeken keresztül csatornázhatók be, persze amennyiben ezek tiszták. Ezeket a dolgokat jorisiróknak spirituális vevőknek nevezik és lehetnek akár kövek, fák, hegyek, vízesések, folyók, kardok, papír, tükör, emberek, állatok és akármik. Ez valójában nem politeizmus, hanem egy energia becsatornázó rendszer. Isten az energia formában reprezentált és nem bálványok formájában. A buddhizmusban sok istenszerű lény van. A buddhisták nagyon szofisztikált művészei formában ábrázolják ezeket a létezőket, a bálványokat. Japánban sok buddhista művészeti alkotás látható, de az emberek többsége ezeket csodálatosan szép alkotásoknak gondolja és nem imádkoznak hozzájuk. Nyugaton az emberek gyakran nőnek föl úgy, hogy bálványokhoz imádkoznak. Ezek a dolgok felerősödnek, felelevenednek bennük, amikor magányosak vagy gyengének, erőtlennek érzik magukat. Ilyenkor külső erősségekben bíznak.
   
  Igipapa és cdurmol kedveli ezt.
 4. szuicsi

  szuicsi Állandó Tag

  Maszaki mester, a nyugati reiki gyakorlata, fordítás 3. rész

  Most egy olyan szakasz jön ami NAGYON FONTOS. Pirossal szedtem, amire sokan pl. én is rájöttem, ami benne van az Usui interjúban és amit a reiki mesterek egy része próbál eltitkolni vagy egyszerűen nem tudatosul bennük. Maszaki mester végtelenül korrekt és kimondja, hogy a császár meztelen, azaz a reikit nem lehet megvásárolni, mert az bennünk van születésünktől fogva.

  A nyugati reiki gyakorlata  Ebben a részben a kulturális háttér megfelelő fogalmaival próbálom leírni azokat a tendenciákat, amiket a nyugati reikiben láttam.


  Kell-e kapcsolódnunk?


  A nyugati reiki gyakorlói gyakran bizonyos technikákat gyakorolnak, hogy létrehozzák a reikivel a kapcsolatot. Úgy tűnik azt gondolják, hogy normálisan szeparálva vannak a reikitől, és szükségesek bizonyos technikák, amikkel újra létrehozzák a kapcsolatot és bekapcsolják a reikit.
  Már láthatjátok, hogy ez teljesen hamis kép, hiszen a Jikiden Reikiban semmi ilyesféle technika nincs.
  Ez a félreértés feltehetően onnan jön, hogy a nyugati ember, ha gyengének érzi magát, akkor külső, távoli segítséget vár és ebben bízik. Hasonlóképpen a sima kézrátételes gyógyítást részesítik előnyben. A technikásabb gyakorlatokat inkább elfogadják, mint az egyszerű ráhangolódást. Nehéz megmagyarázni nekik, hogy az emberi test az ami működik és nem technikák.

  A gyakorlatban bárni képes használni a reikit, ha kellőképpen relaxált állapotban van. Nem kell csatlakoznunk a reiki forráshoz, úgy születtünk, hogy bennünk van a reiki képesség. A reiki átjár minket amikor az elménk kellőképpen nyugodt.

  A nyugati mester azt mondja: legyen veled az erő!
  A keleti: emlékezz: az erő mindig veled van!
  Sok nyugati mester arra ösztökéli a tanítványait, hogy mielőtt reikiznek, végezzenek auratisztítást, reiki zuhanyt, kenyokut. Ez rossz gondolat. Ez azt sugallja, mintha az ember nem csatlakozna eredetileg a reikihez, amíg nem csinálnak reikizés előtt valamit.
  Takata sem tanított ilyesmit. Jamagucsi mester (a Jikiden fejese) említette, hogy Fran Brown említette, hogy Takata azt tanította, hogy a reiki automatikusan beindul amikor a kezet az ember odateszi és leáll, ha elveszi. Mi, Jikiden gyakorlók jól tudjuk, hogy ez tényleg így van.
  Nem állítom, hogy a reiki zuhany meg az auratisztítás meg ilyenek nem segítenek. Én is tanítom ezeket a tanfolyamaimon. Ám, hiba lenne kötelezővé tenni ezeket. Fontos, hogy a tanonc tudja, hogy a reiki mindig vele van.


  Fontos-e a tanátadási vonal?


  Amikor valaki azt gondolja, hogy a reiki képesség kívülről jön, az talán aggódni kezd amiatt, hogy jó-e a reikis vérvonala. A nyugati reikis emberek általában azt gondolják, hogy a reiki képesség mesterektől vagy a szimbólumoktól jön. Azt gondolják, hogy ennek a képességnek az erőssége az előbbi faktoroktól függ és emiatt elkezdenek aggódni a vérvonaluk tekintetében.
  A tanátadási vonal fogalma olyan egészségtelen dolog, hogy komoly megosztottsághoz vezethet. „Te csak egy alsóbbrendű reikis vagy mert a te vonalad messzebb van az igazi gurutól”, „Én magasabbrendű reikis vagyok, mert jobb a vonalam”, „Jaj, ne,... kiderült, hogy én egy nem elfogadott vonalon vagyok. Ki leszek közösítve.” Láthatóan minden nyugati mester reklámozza a tanátadási vonalát könyvekben és a weben. Tudjuk, hogy a nagyközönséget ez általában érdekli. Ám, számomra ezek a dolgok meglehetősen szánalmasak.
  A reiki ugyanis az én saját belső képességem. Senki nem adta nekem. Bárki egyenlő mértékben használhatja a reikit függetlenül a vonalától. Nem attól függ, ki hangolt be. Persze tök jó lenne, ha egy vagyon jó mester tette volna. Ez kelló magabiztosságot kölcsönözne neked. Bár, annak, aki nem használja a reikit, hiába volt nagyon jó mestere, ez a tény semmit sem segít rajta. Sőt, ha valaki nagyon jó reiki gyakorló, nem fog ezen a képességén rontani, ha a mestere gyatra volt. Nem az számít ki hangolt be, hanem hogy te mit kezdesz a reikivel.

  Igaz, sok japán már nyugatiasan gondolkodik, mégsem törődnek a tanátadási vonalukkal. Óriási különbséget látok ebben a tekintetben a két reiki között.

  A nyugati reikisek néha félreértik azt, hogy a reiki képesség „átadódik” mesterről tanítványra. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan gyógyító módszerek, amikben a képesség így adódok át. De a reiki biztosan nem ilyen. 1200-nál is több nyugati reikist hangoltam be. Találtam olyat, aki képes volt a reikit áramoltatni még behangolás előtt. Tudtam, hogy nem vettek reiki órát azelőtt. Voltak köztük ovisok és 80 éves öregek is. Van egy bizonyos számú ember akik képesen behangolás nélkül is reikik kibocsátani. A reiki képességünk belénk van építve a kezdetektől.

  Van még más érdekes jelenség is. Néhány tanítványom mielőtt behangolták volna már akkor is vezette a reikit éspedig bizonyos jelenségekhez kapcsolódóan. Spontán beindult a reiki bennük egy hang, kép, gondolat vagy szag, esetleg olvasmány vagy látványélmény hatására. Ez azért lehetséges, mert a reiki velünk született képesség.
  Néha reikis kísérleteket csinálok. Az iskolám ajánlatában szerepel próba vagy tapasztalati nap, ahol olyan vendégeket várunk, akiknek nem volt még reikis élményük. Ilyen nyílt napok ezek. Vegyesen helyezek el reikiseket látogatókkal egy körben. Ez egy nagyon jó kis reikis gyakorlat, arra, hogy egy személyen keresztül áthaladjon a reiki. Némi idő után (10 perc), amit a vendég a körben töltött el, képes lesz többé kevésbé alkalmazni a reikit a kör nélkül is. Ilyenkor gyorsan elmondom hogy kell használniuk a kezüket. A vendégek részesülnek a reiki használatának felfedezésében és egy kliensen gyakorolják a reiki kezelést. Minthogy mind érezzük, hogy a vendégek áramoltatják a reikit, megállapíthatjuk, hogy a vendégek már tudnak reikizni. Persze a reiki mértéke, amit áramoltatnak elenyésző a behangolás utáninak, de meglepő módon mindig vannak akik csodálatra méltó mennyiségű reikit képesek még így is áramoltatni.

  Mindazonáltal, mint jikiden gyakorló tudnod kell, hogy a reiju-t (reidzsu: keleti, többször is megismételhető behangolásszerű eljárás) követő reiki kör nagyon hatékony az egyes ember reikiének erősítésében. Megvan az oka tehát annak, hogy reiju után közvetlenül reiki kört alkotunk. Talán beszélhettek volna erről az élményről a nyugati reikisek, feltehették volna ezt a kérdést korábban. Azonban a választ erre a fel nem tett kérdésre megvolt mindvégig, már 85 évvel ezelőtt. Usui ugyanis így ír: „Minden élő teremtmény rendelkezik ezzel a hihetetlen képességgel: füvek, fák, bogarak, állatok, halak és emberek. Minthogy azonban az emberek spirituálisan a legmagasabb szinten vannak, ők azok, akik a legerősebb mértékben rendelkeznek ezzel az erővel.” Ez az állítás teljesen konzisztens az én fenti tapasztalataimmal.

  A legjobb hasonlat erre a kémény. A kémény csöve a mindennapi használat alatt bekoszolódhat vagy eltömődhet (egészségtelen mentális vagy fizikai állapotok miatt). Néhányunk képes kitisztogatni a saját kéményünket. A behangolások úgy tisztítják a csövet, hogy reikit engednek át rajta. A reiki mester, tanár vagy tanársegéd nem átadja ezt a képességet, hanem csak kéményseprő munkát véget, persze nagyon szofisztikált módon.
   
  Igipapa és cdurmol kedveli ezt.
 5. cdurmol

  cdurmol Állandó Tag

  A linkért való válasz, törölhető.
   
 6. Katin

  Katin Állandó Tag

  Kedves gyakorló Reikisek! A segítségeteket kérném! Szeretnék reiki tanfolyamon részt venni, de nem igazán tudok eligazodni a rengeteg "iskola" között. Ajánljatok kérlek -a viták elkerülése végett priviben- olyanokat, akiktől valóban érdemes tanulni. Előre is nagyon szépen köszönöm annak, aki segít!
   
 7. golgotavirág

  golgotavirág Állandó Tag

  Valóban több Reiki iskola létezik. Egy beavatott reikisnek azonban célja a segítés. Segíteni önmagának és másoknak. Vagyis ÉLNI a reikit!!
   
  Igipapa kedveli ezt.
 8. most kedveli ezt.
 9. Fritz János

  Fritz János Új tag

  Flamingo!-Te mint moderátor mit ajánlanál hogyan kerülhetek vissza a régi profilomba-most Fritz Jánosként vagyok régen Fritzjaniként voltam!?
   
 10. Fritzjani

  Fritzjani Állandó Tag

  Flamingó-Megoldódott-az amit Fritz Jánosként felvetettem-eszembe jutott a jelszó-s így be tudtam a régi profilommal lépni
  Megoldódott a fenti kérés!
  A Reiki energiákkal a test-lélek energiáit harmóniába hozod.Ehhez hozzájárul a lakótér -éjjeli-nappali-háttér sugárzásának a hatása- az illető félelmei-A lehozott karma-hatása--később a sorsfeladat felbukkanása-s annak észrevétele! Reikivel az alapokat igyekszünk biztosítani-s érezzük a "beteg"- energiáiból-viselkedéséből-bejövő érzésekből merre kell terelni őt!De gyógyulni-s az útján járni neki kell!
   
 11. FLAMINGO

  FLAMINGO moderátor Fórumvezető Kormányos

  Az ilyen jellegű technikai problémákra van külön fórumtéma.
  Ha nem ott jelzed, lehet, hogy csak napok múlva reagálunk rá.
   
 12. Fritzjani

  Fritzjani Állandó Tag

  Köszönöm-ismét el olvastam a szabályzatot-de ismerem évek óta már-csak technikai okok miatt távol voltam ,de visszatérve a régi-még aktív oldalamra vissza léptem
   
  FLAMINGO kedveli ezt.

Megosztás