Rezsicsökkentés pécsi módra: szélturbinát tettek a panel tetejére

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 18.

Melitta - 2017 Szeptember 18, 17:07
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az országban először egy saját tengelye körül, körhinta módjára forgó szélturbinát telepítettek egy pécsi tízemeletes tetejére.

  Országban elsőként került szélturbina egy panelház tetejére, Pécs legnagyobb tömbházas lakótelepének egyik tízemeletesén működik az áramtermelő berendezés – írja a SzabadPécs.


  Persze nem az utak melletti mezőkről ismert hatalmas propellert rakták fel a tetőre. Az 5-6 méter magas, zöld lapátokból álló szélturbina a saját tengelye körül pörög, mint egy körhinta. Az ármérője 2,5-3 méter, és szélcsendes időben is dolgozik.


  Országban elsőként került szélturbina egy panelház tetejére, Pécs legnagyobb tömbházas lakótelepének egyik tízemeletesén működik az áramtermelő berendezés – írja a SzabadPécs.

  Persze nem az utak melletti mezőkről ismert hatalmas propellert rakták fel a tetőre. Az 5-6 méter magas, zöld lapátokból álló szélturbina a saját tengelye körül pörög, mint egy körhinta. Az ármérője 2,5-3 méter, és szélcsendes időben is dolgozik.

  A 2 kilowattos berendezés a lépcsőház és más közös helyiségek, illetve a ház liftjének üzemeltetéséhez szükséges elektromos áramot termeli meg a 42 lakásból álló házban.

  A beruházás 3 millió forintba került – a pénzt a lakók dobták össze –, és 8-10 év alatt térülhet meg. Azért döntöttek a szélenergia mellett, mert a háztetőre nem fért volna el a szükséges mennyiségű napelem.

  Az újítás miatt már az ország számos pontjáról megkeresték a házat kezelő Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezetet, többen be is jelentkeztek, hogy személyesen is megnéznék a szerkezet működését.  szel turbina.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 18.

  1. udvarfy
   udvarfy
   Jó reggelt kivánok !!
  2. vazonosito
   vazonosito
   Az természetesen nem igaz, hogy "szélcsendes időben is dolgozik." De a hazai piacon is forgalmazott függőleges szélturbinák többsége már 2-3 m/s szélsebesség mellett is elkezd forogni és áramot termelni, ami megfelelő a Magyarországon mért sokévi átlag 2-4 m/s sebességhez viszonyítva. S míg a vízszintes tengelyű propellert akár már 15-19 m/s erősségű szél esetén le kell állítani, a függőleges tengelyű szélkerék 25 m/s (90 km/h) erősségű, viharos szélben is biztonságosan üzemelhet. Ráadásul csendesen: mérések szerint a függőleges szélkerék hangja legfeljebb 5-6 decibellel haladja meg a környezeti háttérzaj szintjét. Mindemellett madárbarátnak bizonyult, eddig egyetlen ütközést sem regisztráltak. További előny, hogy az áramtermelő generátort a "felszínen" (itt háztetőn), könnyen elérhető helyen lehet elhelyezni. Egyetlen probléma, hogy viszonylag keveset termel, ezen az segíthet, ha többet tehetnek egymás mellé, de egy tetőn ez nem megoldás.
   sidavoq, Ernoe, gumelig és 1 másik tag kedveli ezt.
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nap, mint nap megtapasztaljuk, hogy országunk kullog mások után és többnyire az előző évszázad megrögzött dolgait ismétli. Ez van. Pedig már régen ki kellene használni a szél munkáját, hiszen az ingyen van és energiát ad(na) le, ha mi engednénk, felhasználnánk stb. Még mindig sok a feltételes módban leírt mondat, még mindig nagyon sok...
   No igen, amikor máshol reggel van, nálunk még mindig csak estére harangoznak.
   Mármint a kongó fejekben.
   vazonosito, Ernoe és gumelig kedveli ezt.
  4. udvarfy
   udvarfy
   Bojana , Europában talán Magyarországnak van a legtöbb termálforrása Izlandon után ! Mond már meg hány arra készült höerömüvet épitettek ?? A legtöbb helyen meg kárba vész mert annyira "okosak ", hogy alig hasznositják , maximum üvegházak fütésére , de a legnagyobb részt kiengedik a földekre ! Talán még Paks I sem kellett volna , de a Bös-Nagymarosi vizerömü melyett a sogorék nyomtak a letorkonkra az sem már az elejétöl fogva !
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   A magánkézbe került Wellness hotelekről ne feledkezzünk meg. Oda is sok, nagyon sok melegvíz kerül, ami a földből tör fel. Igazából a népvagyont - kisajátítják. Ugyan nem tudom, mennyit fizetnek, és fizetnek-e a forró thermál vízért, erről nincs információm. Ami a lényeg, nem ingyenes. Úgy tudom, már a nyögdíjasoknak is nagyon be van határolva, hogy hányszor mehetnek és akkor sem ingyenes. Pedig annak kellene lennie. Aki beteg, aki nyögdíjas, bizonyos koron, "kórságon" túl, ingyenesnek kellene a magyar thermál víznek lennie. No igen, a fürdők használatáért valamennyi MINIMÁLIS árat be kellene fizetni, de az az összeg valóban olyan minimális legyen, amit minden rászorult ki tud(na) gazdálkodni.
  6. udvarfy
   udvarfy
   Bojana , tudom ez most Off , de kérlek évekig az átkos után kihasználatlanul az enyészetnek voltak az ugynevezett Szakszervezeti üdölök kitéve . Láttam elegett az Országjárásaim során , kivétel volt esetleg a Balaton illetve a nyugati Országrész , de például Galyatettö és környéke mint Parád-Parádsasvár , hogy mást ne emlitsek némely még ma is szégyenletes állapotban van ! Aztán nejöjjön senki az Eger környékiekkel melyek esetleg a mi nivonknak felel meg mint "Wellnes".:(
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 20
   setni kedveli ezt.
  7. kein
   kein
   ha figyelmesen olvasod a cikket kiderül, hogy semmi sincs ingyen...még a szél munkája sem
   "A beruházás 3 millió forintba került – a pénzt a lakók dobták össze –, és 8-10 év alatt térülhet meg."
   egyáltalán nem biztos, hogy valaha is megtérül ...annyira rentábilisak, hogy ha az állam nem támogatná (kifizeti a ráfizetést) senki sem foglalkozna vele. Ha véletlenül még működik 8 -10 év múlva (szóval kezdené termelni a hasznot) akkor is dobhatják ki , technikailag annyira elavult lesz.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 20
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  8. Melitta
   Melitta
   Kein
   Hogy letezik az osztrakoknal 37% nal tobb a szelenergia, nalunk meg minden rafizeteses?
   NEm eri meg , hogy elore igy nem lehet menni az biztos.
   HA azt az ervet hoznad fel ,hogy hangos zavarhatja a felso lakokat ,ami elkepzelheto, a szolarpanel megoldas jobb lenne megertem,de hogy nem eri meg , meg nem terul meg.
   Szmog riado meg egyre suruben az elfogadhato?
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  9. kein
   kein
   Az érv világos ... ha minden jól megy 8-10 év alatt hozza vissza az árát. Én azt mondom akkor inkább várok még 8-10 évet hadd fejlődjön egy kicsit a technika.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 20
  10. laslo
   laslo
   Ahol mozog a levegő, célszerű használni a szélgenerátort.
   Itt Szegeden napokig a levél sem mozdul.
   Nem hiszem, hogy az egykor volt TSZ, KTSZ karbantartók, kijáró szerelők mind
   kihaltak, vagy teljesen elhülyültek.
   Még maradt sok lehetőség a villamosáram előállításra.
   Az igény nem mostani (tanyavillamosítás), és nem hiszem, hogy csak távvezetéken,
   a világ másik végéről idecibálva, vagy a zöldek rohadt drága módszereivel
   lehetne normális életkörülményeket biztosítani az érintetteknek.
   Egy kis fantáziával, és jó felkészültséggel, akár csak kéziszerszámokkal
   megvalósítható sok minden.
   Ajánlom figyelembe : Gravitáció, Fázisszög javítás, Állandó mágnes, Rugó motor.
   Eredményes megvalósítás esetén, az eredmény olyan gazdasági kiugrást jelent,
   amit rakétával sem lehet évekig beérni. Kár, hogy itthon minden tiltás alatt van.
   Az igazi nagy megoldandó feladat : a közlekedés, áruszállítás.
   A talajjal érintkező kerekeket kell meghajtani, és nem csak a villanymotor képes
   erre, környezet kímélő módon. Ez helyszíntől, évszaktól független megoldást kíván.
   Sok sikert jó agyalást.

Megosztás