Só helyett cukor is jó a jégmentesítésre?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Február 14.

Melitta - 2017 Február 14, 01:18
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Sok kritika éri az itthon is hagyományosnak számító sós jégmentesítést. Marja az állatok lábát, a cipőket, és az anyag végül a termőtalajban köt ki. Kanadában arra jutottak, a cukor lehet a jó megoldás.

  Talán nem meglepő, hogy Kanadában fordítanak külön figyelmet az utak jégmentesítésének újabb és újabb módozatainak kitalálására, de a mostani tél alapján itthon sem árt foglalkozni a problémával.

  Az észak-amerikai országban már egy ideje hígított anyaggal sóznak, ami csökkentette a felhasznált só mennyiségét, de nem segített azon a problémán, hogy ha felszáradnak az utak, a szél a sót a környező földekre viszi. Ráadásul ez a megoldás “csak” mínusz 20 fokig hatékony, utána ez a keverék is megfagy – írja a Huffington Post.

  A legújabb megoldás, hogy az utak csúszásmentesítésére a répacukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszt használják, ami több mint 10 fokkal tovább, vagyis mínusz 34 fokig hatékony. Valójában ez sem magában kerül az utakra, hanem egy hígabb levet készítenek belőle, amit aztán sóval és vízzel kevernek, ezt permetezik az utakra.

  A keverékből mintegy 30 százalékkal kevesebbre van szükség, a jégtelenítéshez, mint a korábban használt oldatokból, a melasz pedig abban is segít, hogy a sót az utakra “ragasztja”, így a szél nem tudja máshová sodorni később sem. Emellett a melasz vitathatatlan előnye, hogy nem marja az állatok lábát, az emberek cipőjét, sem az építmények fém elemeit.

  A cukros keverék nem olcsó, de ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel kevesebb kárt okoz, mint elődje, a számítások szerint bőven megérheti az egyelőre négyszeres ár. Az új keverék esetében ugyanis természetes, egy másik gyártási folyamat hulladékaként keletkező és kevesebb káros hatással bíró anyagról van szó.

  esik-a-hó.jpg
   
  goggantyu és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Február 14.

  1. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Mi az a „nem olcsó”? Hogyan viszonyul konkrétan, számokban ($) mérve a sózás költségeihez? Ezt is szilárd formában kell az utakra juttatni, azaz szórással, alkalmas-e hozzá a régi azaz a sózásra használt megoldás, vagy külön még speciális szerkentyűt is kell venni e célra?
  2. Burgundii
   Burgundii
   Majd a bogár tetemeken fognak, AUTÓKÁZNI ha vége lesz a télnek. Valamiért szeretik a cukrot....
  3. Ernoe
   Ernoe
   Nállunk már menekül a tél, végre plusz hömérsékletet mutatott a hömérö.
   -
   Egy érdekes kisérlet. Akár milyen hihetetlennek tünik,
   két teascsésze cukrot belelehet önteni egy teascsésze vizbe. :)
   -
   Hogy biztosan sikerüljön a kisérlet, oldjátok fel a két csésze cukrot egy fazékba az egy csésze vizbe, utána öntsétek vissza a cukros vizet az egyik csészébe. :)
   -
   Söt, aki figyelmes azt is felfedezheti, hogy
   nem fog tulfolyni a kávé a csészében ha beleteszünk egy pár kanál cukrot, söt a kávé szintje alacsonyabb lesz ahogy a cukor feloldodott!?
   :(:):)
   -
   Utoljára módosítva: 2017 Február 14
   Burgundii és daisy1m kedveli ezt.
  4. daisy1m
   daisy1m
   Vegyél egy kb. 2dl-es poharat. Töltsd tele vízzel. Ezután óvatosan kezdj beleejtegetni kis méretű pénzérméket. Meg fogsz lepődni, hogy milyen sokat lehet beleejteni úgy, hogy a víz ne csorogjon ki a pohárból.
   Ernoe kedveli ezt.
  5. Ernoe
   Ernoe
   Mert "pupos" lesz a viz. :)
   -
   Semmi kétség, hogy a cukorral ellehet tolni a fagyáspontot, a "fagyállo" az autoban glykose de nem valoszinü, hogy a jövöben kristálycukrot fogunk szorni a járdára.
   -
   Igen, a jég felolvaszthato cukorral is de mi van ha a hangyák és az élesztögombák felfedezik ezt a táplálék-forrást? :)
   -
   A cukor molekuláinak a tömege 12 szer nagyobb mind az asztali sonak, (nehéz vagy mind a sozsák szoktuk mondani) amiböl az következik, hogy egy félkilos sodobozban 12 szer több atom van mind ugyananyi cukorban. Az árakat nézve egy félkilo so az ALDI-nál olcsobb mind 6 kg. cukor. Maradok a sonál és mégcsak gyomlálnom sem kell a gyalogut szélén. :)
   -
   Utoljára módosítva: 2017 Február 15
   sehonnani_bitang_ember kedveli ezt.
  6. Hogo100
   Hogo100
   Amúgy műtrágyával is megy sózás helyett.
  7. Genialis
   Genialis
   A jó melaszt erre elpazarolni, küldjék csak nekem, én szívesen felhasználom!
  8. 57310
   57310
   Cukor, vagy só molekulasúly, mint olyan nincsen.
   A só, az vagy nátrium, vagy kálium. A cukor pedig szénhidrát.
   Ezeknek az átlagos moláris tömegét nem lehet összehasonlítani.
   Az hogy milyen nehéz egy doboz cukor, vagy só, az az őrlemény nagyságától függ.
   A só apróra, porszerűre van őrölve, a cukor szemcsésre.
   Ezért másfélszer annyi só fér ugyanakkora helyre, mint cukor. csupán azért nehezebb!
   A cikk úgy hülyeség, ahogyan van. Miért job a melasz?
   Az átlagos összetételű melaszban a cukron kívül egyéb szárazanyagok is találhatóak: 6,78%-ban nitrogénmentes szerves anyagok, 15,47%-ban nitrogéntartalmú szerves anyagok például betain, aminosavak. kalcium, magnézium és vas
   Ez mitől jobb, mint a só? (nátrium)?
  9. Hogo100
   Hogo100
   Na neeee..... az ammónium-bikarbonát nevű só akkor most nátrium vagy káliám? És az ezüstnitrát?
   Nem kellene összetéveszteni a gizikét a gőzekével...
   Ernoe kedveli ezt.
  10. Ernoe
   Ernoe
   Természetesen a so és cukor egy gyüjtö fogalom. En abbol idulok ki, hogy a hétköznapi nyelvban so alatt konyhasot (NaCl) és cukor alatt egyszerü cukrot, saccharose (C12H22O11) értünk. A natrium-chlorid molekularis-tömege 58,44 g, az egyszerü cukoré 342,3 gramm (lázsd periodusos rendszer)
   -
   100 g vizben, 20°C-on, 197 g kristálycukrot lehet feloldani, mig 100 g vizben, 20°C-on, 26,5 g konyhaso oldodik. Függetlemül attol, hogy kockacukrot vagy pudercukrot veszünk.

Megosztás