Sütemények

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Szilvás krémes


Hozzávalók:

A tésztához:
• 70 dkg liszt
• 25 dkg margarin
• 20 dkg porcukor
• 2 ek. őrölt fahéj
• 1 kk. szódabikarbóna
• 1 tojás
• 1 pohár tejföl
• kevés tej

A krémekhez:
• lásd az elkészítésnél

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot.
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A középső krémhez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.

A felső krémréteghez szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.
 
Egyszerű tökpite

1, vagy két előre elkészített (de nem előre készre sütött) pitetészta a mélységétől függően (ha nincs, akkor egyszerű linzertészta)
1 konzerv sütőtökpüré (ettől is egyszerű:)
kb fél liter tej
2-3 tojás
kb 10 deka cukor (barna még jobb)
és hát érzéssel fűszerek (só, őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió
A töltelékhez az alapanyagot összekeverem, esetleg mixerrel összedolgozom kb picit hígabb tejföl sűrűségűre. Beleöntöm a pitetésztába és kb 45 percig sütöm forró sütőben. Akkor van kész, ha a kés tisztán jön ki a pitéből. Ettől még a teteje lehet hogy folyik, de ez később megszilárdul. Esetleg a sülés végén barnacukorral még meg lehet szórni és rákaramellizálni. Tálaláskor vanilia fagyi és tejszínhab.
Én nem szeretek méricskélni túlzottan. Ettől lesz jó szerintem. Szinte elronthatatlan.
Az amerikai barátaim döbbenten kóstolták, hogy ők még ilyet nem ettek. Magyarországon pedig senkinek eszébe nem jut, hogy tökből van.
 

horvathc

Állandó Tag
Állandó Tag
Tojás likőr (tuti, bevált recept)

Hozzávalók:
1 l tejszín
1 csapott ek liszt
4-6 tojás
vaníliás cukor, vanília
cukor
valami minél íztelenebb alkohol, 2 dl (mi vodkát használtunk legutóbb, nagyon finom lett vele)


Feltesszük a tűzhelyre a tejszínt, közben a tojások sárgáját jól összekeverjük 1 csapott ek liszttel plussz cukorral (én vaníliás cukrot is tettem bele 2 csomaggal), majd beleöntük a tejszínbe valamint ízlés szerint cukrot (legalább 4 ek) és folyamatos kevergetés közben összeforraljuk. Pár perc forrás után levesszük a tűzről, beletesszük a felhasított vanília rudat, és ízlés szerint még cukrot (szerintem akkor jó, ha édes) és átkeverve hagyjuk kihűlni szép lassan.
Ha kihűlt, hozzáöntjük az alkoholt - ennek mennyisége ízléstől függ, 2 dl-el nagyon kellemes lesz és korántsem túl erős, majd hagyjuk kicsit összeérni.
Ezután üvegekbe töltjük - én mondjuk átszűrtem, illetve előtte kivettem a vaníliát belőle - jól behűtve fogyasztjuk. :))))

Merry Xmas. ;)))
 

rozi53

Állandó Tag
Állandó Tag
Diós marcipángolyók

20 dkg marcipánmassza, 2 dkg porcukor, 2 dkg tejcsoki, 1 ek rum, csoki bevonómassza, darált dió a hempergetéshez.
Tésztává gyúrom a marcipánmaszát, a porcukorral, a tejcsokival és a rummal. A masszából kis golyókat formálok. Fogpiszkálóra húzva a csokibevonóba mártom, majd a darált dióba hempergetem.
 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos kedvenc


30 dkg lisztet 13 dkg margarint, 1 teáskanál sót összekeverünk. Ehhez hozzáadunk 1 egész tojást, valamint 12,5 dkg élesztőt (amit előzőleg kb 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttattunk) és kb 1 dl tejfölt.
A tésztát jól összedolgozzuk, majd kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán nyújtjuk (nem kell vékonyra, kb két ujjnyi vastagra), szaggatjuk és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
A sütőt akkor kapcsolom be, mielőtt beteszem a pogikat, majd aranybarnára sütöm

( A recept , egy liszteszacskóról való,jó régről )
 

Sábaba

Állandó Tag
Állandó Tag
Krémes
Hozzávalók:
- 2 cs. vanília puding
- 5 evk kristálycukor
- 7,5 dl víz
A pudingport egy kis hideg vízzel csomómentesre keverem, hozzáadom a cukrot és a többi vízzel megfőzőm.
- 6 tojás fehérje
- 7 evk kristálycukor
A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd a pudinghoz keverem, összefőzőm. Ha összeállt, lehűtöm (közben kevergetni kell!).
- Leveles tésztából két lapot sütök, a felsőt még langyosan kockára kell vágni, krémmel megtölteni.
 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos kedvenc helyesbités

30 dkg lisztet 13 dkg margarint, 1 teáskanál sót összekeverünk. Ehhez hozzáadunk 1 egész tojást, valamint 2,5 dkg élesztőt (amit előzőleg kb 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttattunk) és kb 1 dl tejfölt.
A tésztát jól összedolgozzuk, majd kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán nyújtjuk (nem kell vékonyra, kb két ujjnyi vastagra), szaggatjuk és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
A sütőt akkor kapcsolom be, mielőtt beteszem a pogikat, majd aranybarnára sütöm

Elnézést kérek mindenkitől, az élesztő megadásánál a 2,5 dkg elé véletlen egy 1 es került, tehát a 12,5 dkg rossz, a korrekt a 2,5 dkg.
Köszönöm szépen a figyelmeztetést, és további jó sütögetést mindenkinek egy jobb újévben.
 

zanello

Állandó Tag
Állandó Tag
Kipróbált, nagyon finom.

Vaníliás kifli kb. 50 db
Hozzávalók: 
20 dkg Rama margarin; 25 dkg liszt; 2 csomag vaníliás cukor; 7,5 dkg porcukor; 1 csipet só; 10 dkg darált mandula / én diót szoktam beletenni/.
Beforgatáshoz: 10 dkg finom szemcséjű kristálycukor vagy porcukor; 2 db vaníliarúd vagy vaniliás cukor.
A lisztet, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a sót, a mandulát vagy diót és a margarint elkeverjük és sima tésztává gyúrjuk.
A tésztából ujjvastagságú rudakat formálunk, amelyeket kb. 6 cm hosszú darabokat vágunk és kifliszerűen megformázzuk.
A kifliket sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 175-200 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig sütjük.
A cukrot a vaníliarúdból kikapart vaníliapéppel vagy vaníliás cukorral összekeverjük. A kiflit közvetlenül a sütés után levesszük a sütőpapírról és még forrón a cukor-keverékbe forgatjuk.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos falatok

Tésztához:

60 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
2 doboz tejföl
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
3 csipet só

A tetejére


1 tojás
10 dkg sajt

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd fél órát letakarva pihentetjük. Két cipóra osztjuk, kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval falatnyi tésztákat vágunk(nem baj, ha nem szabályosak), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük 1 felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 180 C-os sütőben rövid idő alatt aranyszínűre sütjük.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Diós vaníliás patkó

4 dl liszt
1 dl darált dió (vagy 5 dl liszt és akkor a dió elhagyható)
20 dkg margarin
1 ek. vaníliaaroma
cukor a szóráshoz

A diót, lisztet és az aromát elmorzsoljuk a vajjal, majd jó alaposan összegyúrjuk és fél órát lefedve hűtőben pihentetjük. Majd kis patkókat formázunk belőle és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 

Sábaba

Állandó Tag
Állandó Tag
Gesztenyés puding

Hozzávalók:
- 15 dkg főtt, áttört gesztenye
- 2 dl tej
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. van. cukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 10 dkg zselatin
A főtt, áttört gesztenyére ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A kihűlt gesztenyepépet jól kikeverjük a tojássárgájával, az oldott zselatinnal, majd a keményre vert tojásfehérjét könnyedén hozzáadjuk. Szilikonformába öntjük a krémet, lefedjük és forrásban lévő vízbe téve kigőzöljük. Tálra borítjuk, kevés rummal meglocsoljuk és olvasztott csokoládéval leöntve tálaljuk.
 

Sábaba

Állandó Tag
Állandó Tag
Juhtúrós teasütemény

Hozzávalók:
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- csipet só
- 1 tojás

Összegyúrjuk a hozzávalókat, ujjnyi vastagra nyújtjuk és tojással megkenjük. Lehet pogácsának vagy rúdnak is készíteni. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, 180 fokon sütjük.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Felhő szelet
Hozzávalók:

4 tojás
36 dkg cukor
36 dkg liszt
18 dkg margarin vagy 11 dkg zsír
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 ek. kakaópor
1 ek. rum vagy aroma
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
lekvár ízlés szerint

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáöntünk 2 dl tejet, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, végül a sütőporral összekevert lisztet, az egészet jó alaposan összekeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a tésztába forgatjuk.
Kivajazott, lisztezett tepsit készítünk elő és a massza feléből kanalanként adagolunk a tepsibe, úgy, hogy egy üres hely maradjon a két kupac között. A massza másik felébe belekeverjük a kakaóport és az üres helyekre kanalazzuk a tésztát, a végén kicsit elsimítjuk a tetejét, de igyekezzünk nem összekeverni a kétfajta tésztát.
Előmelegített sütőben 180 C-on tűpróbáig sütjük.
Amikor kihűlt kettévágjuk és lekvárral megkenjük.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
A leszuperebb sajtos kiflik


80 db kiflihez:

1kg liszt
8 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1 púpos evőkanál só
1 púpos evőkanál cukor
1 dl olaj
+sütésnél 0,5kg margarin, 2 tojás sárgája, sajt, kömény, szezám ízlés szerint

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót.
Egy lábasban megmelegítjük a tejet, hozzáöntjük a langyos vizet és az olajat.
A száraz és a nedves hozzávalókat összedolgozzuk (több részletben keverjük össze őket)
Sima jól kezelhető tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos 1-2 ek. lisztet nyugodtan hozzáadhatunk.
Keleszteni, vagy pihentetni NEM kell!
10 részre osztjuk a tésztát, mindegyikből pizzaformát nyújtunk, majd 8 pizzaszeletre vágjuk, kifliket tekerünk belőle.
Viszonylag szorosan elhelyezzük őket a kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsiben.
Megkenjük tojássárgájával és sajtot szórunk rá, majd 40 db-hoz számolunk 25 dkg margarint, amit kicsi darabokban csak lazán beledobálunk a kiflikre, illetve közéjük.
180 C-os sütőben aranyszínűre sütjük, majd mikor kivettük várunk pár percet, míg a megolvadt vajat beszívja a tészta.
A tésztát előre elkészíthetjük és mélyhűtőben tárolhatjuk fogyasztásig.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Hókiflik

40 dkg rétesliszt
10 dkg simaliszt
20 dkg margarin
1 púpozott ek. porcukor+szóráshoz
1 csipet só
2 dkg élesztő+pici tej és cukor
1 doboz tejföl
2 cs. vaníliás cukor
lekvár ízlés szerint

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés tejjel és cukorral. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk.
Fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk és derelyevágóval kockákat vágunk.
A közepére halmozunk egy kevés sűrű-vagy sütésálló lekvárt és kifliformára feltekerjük kicsit behajlítjuk őket.
150 C-os sütőbe tesszük és kb. 20-25 percig sütjük, 10 perc után a sütő hőmérsékletét felemeljük 180 C-ra.
Egy adag porcukrot tányérba teszünk és összekeverjük két csomag vaníliás cukorral.
A még forró kiflicskéket megforgatjuk benne.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Erdélyi túrós pogi

25-35 dkg liszt, először 25 dkg-ot használunk, később még szükség szerint adagolhatunk hozzá
2 db+1 db tojássárgája
25 dkg margarin
25 dkg krémtúró /sima túrót is használhatunk, akkor viszont elég a 25 dkg liszt/
2,5 dkg élesztő, ehhez 3-4 ek. tej, kevés porcukor
1 csomag kapor


Az élesztőt a tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, sózzuk, majd hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, majd a krémtúrót, amihez előzőleg hozzákevertük az apróra vágott kaprot. Jól összedolgozzuk és közben annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyivel egy jól kezelhető pogácsatésztát kapunk.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd a tészta 4 csücskét középre hajtjuk és nyújtófával ismételten kinyújtjuk viszonylag vékonyra, majd hidegre tesszük 1 órára Ezt a műveletet még 2x megismételjük.
Amikor kész a tészta szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét bevagdossuk, megkenjük tojássárgájával majd 180 C-on szép aranybarnára sütjük.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Mandarinos muffin

A mandarin másik gyümölccsel is helyettesíthető


30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
őrölt szegfűszeg, szerecsendió és fahéj, mindegyikből egy csipet
1 picike vanília aroma
10-15 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1-2 dl tej, éppen annyi, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy viszonylag folyós, ragacsos tésztát kapjunk
mandarin (3-4 db) vagy konzerv mandarinból ízlés szerinti mennyiség

A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, vanília aromát, majd a tejet és simára keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a mandarin gerezdeket. A masszát muffin formába kanalazzuk és 180 C-on tűpróbáig sütjük.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Hógolyó

50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
tej
margarin
rumaroma
1 tojássárgája
csipet só
olaj
porcukor
lekvár

A lisztet elmorzsoljuk kb. 2 evőkanál vajjal, hozzákeverjük az élesztőt, a tojássárgáját, sót és a rumaromát.
Elkezdjük összedolgozni és addig adunk hozzá felváltva tejet és vajat még egy rétestésztához hasonló puha tésztát nem kapunk. 1 órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk és derelyeszaggatóval vékony csíkokat vágunk belőle, amiből ügyesen megpróbálunk minél gömbölyűbb formát alkotni, gyakorlat teszi a mestert (még rám is rám fér :) )
Forró olajban aranybarnára sütjük és még melegen porcukorba hempergetjük.
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Búvár túrós

Tészta:

20 dkg cukor
1 tojás
1,5 dl olaj
2 cs. vaníliás cukor
35 dkg liszt
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 doboz kefír
1 doboz tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna

Túrós töltelék:

50 dkg túró
2 tojás
Cukor (ízlés szerint)
1 cs. vaníliás cukor
12 dkg vaj


A tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, margarinnal kikent lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük.
A túrós töltelékhez a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval jól elkeverjük, majd kanalanként tetszés szerinti formációban a tésztára halmozzuk.
180 C-on tűpróbáig sütjük
 

hkritta

Állandó Tag
Állandó Tag
Tarka meggyes

Tészta:
30 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg margarin
1 cs. sütőpor
5 tojás
2 ek. kakaópor
2 ek. tej
1 üveg meggybefőtt

Krém:

4 dl meggylé
2 db vaníliás puding
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

A lisztet és a margarint elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sütőport és a tojások sárgájával elkeverjük. Óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjéket. Kivajazott tepsibe simítjuk a massza egyik felét, a másik feléhez 2 ek. kakaóport és 2 ek. tejet keverünk és a fehér masszára simítjuk. Rászórjuk a lecsöpögtetett meggyet. 180 C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
A meggylét a pudinggal sűrűre főzzük, amikor kihűlt hozzákeverjük a cukorral elkevert vajat. A kihűlt tésztára simítjuk
 
Oldal tetejére