Saját fizetésemelésük miatt tiltakoznak a kanadai orvosok

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Március 8.

Melitta - 2018 Március 8, 12:00
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Igazságtalannak tartják, hogy ennyire magas a fizetésük, miközben az egészségügyben komoly megszorítások léptek érvénybe.

  Egészen meglepő hírt közölt a CNBC nevű híroldal: Kanadában fizetésemelése ellen tiltakozik több mint 500 orvos és rezidens, valamint 150 orvostanhallgató.


  A tiltakozók nyílt levélben fordultak a kormányhoz, mert szerintük igazságtalan, hogy ők egyre magasabb fizetést kapnak, míg a nővérek és a betegek küszködnek a megélhetésükért. A levélben kiemelték, hogy a kórházi dolgozóknak nehéz munkakörülményekkel kell szembesülniük, az Egészségügyi Minisztérium közelmúltbeli megszorításai és az egészségügy centralizálása miatt pedig sok ember nem fér hozzá a közegészségügy szolgáltatásaihoz.

  A tiltakozók felháborítónak tartják, hogy a megszorítások egyedül az ő fizetésüket nem érinti. Ezért arra kérik a kormányt, hogy a fizetésemelésükre szánt összeget inkább forgassák vissza a rendszerbe, és a legégetőbb problémákat orvosolják vele.

  A CNBC szerint egy kanadai orvos átlagosan évi 339 ezer kanadai dollárt, vagyis nagyjából 66 millió forintot keres. Egy családorvos évi 275 ezret (~53,5 millió forintot), míg egy sebész akár 461 ezret (~90 millió forintot) is kaphat évente.

  [​IMG]
  Külföldre menne az orvostanhallgatók 40 százaléka

  A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy ezek bruttó összegek, ráadásul Kanadában az orvosoknak éves díjat kell fizetniük ahhoz, hogy fenntarthassák a praxisukat. 2016 májusában egy kanadai orvos a nyilvánosság elé tárta, mennyit keres pontosan, és ebből mennyit visz haza, miután levonta belőle a költségeit. Bevallása szerint bruttó 300 ezer kanadai dollárt (~58,5 millió forintot) keres évente, amiből 177,8 ezer marad meg (~34,6 millió forint). Ebből azonban még le kell vonni a különböző adókat.

  Ráadásul Kanadában az orvosi képzések sem olcsók: az első tanév díja 3334-től (~650 ezer forint) 26.056 kanadai dollárig (~5 millió forint) terjedhet.
   
  steve3 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Március 8.

  1. setni
   setni
   Igen orvosok..ORVOSOK öntudatosak .
   Grat
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Vajon mi lenne ezeknek az orvosoknak a véleménye a magyar „hála”-pénz rendszerről?
   tornando és setni kedveli ezt.
  3. udvarfy
   udvarfy
   Advocatus , de ki is vezette be ezt az átkozott "hálapénz" rendszert ??
  4. *Rima
   *Rima
   mi Gyula mi sajat magunk ,mi az a corrupt nep aki most obegat a corrupcio ellen .
   mi akik azt gondoltuk ha baksist adunk az orvosnak akkor jobban figyel
   mi akik azt gondoltuk ha fizetunk azert majd tobbet kapunk
   mi akik azt gondoltuk ha fizetunk azert majd tobbet er az eletunk
   mi akik mindezt megteremtettuk most serelmezzuk
   setni kedveli ezt.
  5. udvarfy
   udvarfy
   Rima , sajnos ez igy nemfedi a valóságot ! Mert ezt nem mi vezettük be ! Ez egy korcs államvezetés maradványa még a számomra átkozott idökböl ami ellen az elmult rendszerek a majd 30 évben egy fikarsznyit sem tettek !
   setni kedveli ezt.
  6. *Rima
   *Rima
   mar hogyne fedne a valosagot
   Gyula a szoci vilagban mindig mindenkor jol akart jarni a proletar
   a rakosi vilagaban probaltal volna baksist adni ugy vitt volna doktorosrul az avh mint a huzat
   a gulyaslangyosba mindenki azt hitte ha fizet akkor jobbat kap
   tehat mi magunk hoztuk letre ezt a sutyiba penzt dugunk es akkor jol jarunk allapotot
  7. udvarfy
   udvarfy
   Rima !
   Most kicsit elvagy tévedve ám , de nagyon !! Hiszen tudomásom szerint pont Rákosi idejében Gerö elvtárs vezette be a "paraszolvenciát" !!!
   Ps.
   1952-ben a Magyar Dolgozok Párja nevében Gerö elvtárs vezetette be elöször cssak 3 évre a "boritékos" fizetörendszert , de ez már sokszor 3 év lett nem ? Akkor most miröl is beszélünk ?? A fene vigye el már , nemkell mindig azt a tetves rezsimet védeni , legalább itt ne ! Vagy ?? :eek:
   Utoljára módosítva: 2018 Március 9
  8. steve3
   steve3
   Gratulálok Nekik! Nagyon nemes lélekre valló lépés!
   setni és udvarfy kedveli ezt.
  9. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Hogy én nem, az biztos. Sőt, nemcsak nem vezettem be, de soha még nem is adtam hálapénzt! Már amiatt se, mert mély meggyőződésem, hogy ennek semmi, érted SEMMI köze a „hálához”! FÉLELEMBŐL adja aki adja, mert fél a szerencsétlen hogy ha nem ad, nem kapja meg azt a szolgáltatást ami amúgy jogosan járna neki!

   Na most ha nekem ez a meggyőződésem (márpedig ez!) s ugyanakkor mégis adnék efféle extra pénzt, azzal elismerném hogy ÉN IS FÉLEK. Csakhogy ennek elismerése MEGALÁZÓ volna rám. Így inkább nem adok. Lehet hogy ekkor is félek, vagy mondjuk inkább hogy „gynakaszom”, hogy „tartok tőle”, de legalább nem ismerem el, nyíltan semmi esetre se, az orvos felé biztos nem, s így nem vagyok megalázva! Nem tartom magamat egy behódoló szarkupacnak...

   Továbbá, számos esetről tudni ahol a beteg ad hálapénzt, még előre is, aztán mégis szarul van kiszolgálva. Így aztán inkább nem adok mert ha szarul leszek is kiszolgálva, legalább nem fizettem rá extra költséget...

   Emellett, ha mégis véletlenül egy tisztességes dokival kerülök szembe aki maga is ellenszenvesnek tartja a hálapénzes procedúrát, azt a hálapénz adásával szintén megaláznám.

   Mindez persze arra az időre vonatkozik amíg Orbanisztánban éltem... De ha megint ott élnék, megint így lenne, illetve amíg bírom, igénybe venném a magánrendeléseket ami lehet hogy drága de legalább átlátható: ezt kapom, ennyiért!
  10. tornando
   tornando
   Van némi igtsága
   A rákosi rendszer kemény volt az olyanokkal is amit ír
   A korrupció másképp létezett.Csak a legmagasabb körökben
   Nem a kis-kórházakban és nem zsebbe pénzzel
   Aztán terjedt lefelé szépen ahogy lazult a csengőfrász
   Bár hozzá kell tenni még az 1970-években se zsarolták ki az orvosok a hálapénzt.
   Még ha langymelegnek nevezi is
   De végül is a létét a rászoruló betegek, az orvos növekvő étvágya
   alakította ilyen züllött mai szintre.
  11. tornando
   tornando

Megosztás